Консултации с адвокат/ темата на tais

• 80 412
  • 748
  •   1
Отговори
# 330
Делото за развод по вина е срещу мен, аз написах възражение за подсъдимост като представих с него документа за настоящия си адрес, издаден от общината. Ясно е, че трябва да си намеря адвокат, но като не знам къде ще се води делото, малко ми беше трудно да преценя дали да е софийски или русенски...Благодаря Peace

# 331
В този случай няма спор за подсъдност, винаги ще е по твоя постоянен адрес, както предвижда ГПК. Няма изключения за бракоразводни дела.

# 332
Напротив,има! Аз съм едно такова изключение. Бургаския окръжен съд не се съобрази с това,че аз и детето вече сме с варненски постоянен адрес и делото ще се води в Бургас.

# 333
А постоянния адрес след образуване на делото ли го смени?

# 334
Точно това щях да попитам  Simple Smile
Ако да - то е съвсем редно да  не се мести, щом е заведено според изискванията на закона.

# 335
Да,за съжаление! Адреса и личния лекар (моите и на детето) ги смених след като делото вече беше образувано.

# 336
Е, добре де, какво казвате, че човек трябва да си смени постоянния адрес- личната карта (която отново ще сменям след развода заради промяната в името), шофьорска книжка, джипи на себе си и децата и т.н. и чак тогава да решава да се развежда и да завежда дела? Аз нямаше да се изместя, ако не се налагаше заради тормоза и официалната раздяла, децата ги записах в ясла и детска градина в моя роден град, където живея в моя апартамент и на майка ми. Дори и сега да сменя всичко, ще е пост фактум, нали, а уж делото трябваше да се води по адрес на ответника...тоест. Ми нека аз да съм виновната според съда, след като няма да си зарежа децата всеки път, за да ходя до София да се развеждам.

# 337
Е, хайде сега, оставете емоциите настрана. Идеята е, че делата се завеждат по местоживеене на ответника - и то всички дела, за които не е предвидена специална местна подсъдност, тъй като се приема, че след като завеждаш иск, трябва да си го докажеш и че след като си поел инициативата да търсиш спорни права, ще поемеш тежестта и отделяш време и средства да пътуваш, вместо да разхождаш ответника.

За особените производства е помислено, например издръжките и насилията могат да се водят и по адрес на ищеца.

Нека това не поражда спорове, тъй като темата ще се разводни - просто изясних идеята на закона. Като искаш нещо, ще си платиш таксите, хонорарите, пътните и т.н. Ако си прав - искай да ти ги възстановят.

# 338
Честит празник на всички адвокати в темата !
Да са живи и здрави , все така отзивчиви на питанията ни !

# 339
Здравейте!
Имам следните въпроси:
1. Колко време трябва да е минало от изплащане на последната издръжка, за да мога да заведа дело за отнемане на родителски права?
2. Има ли възможност да не бъде лишен?
3. Ако удовлетворят иска ми, възможно ли е детето да бъде осиновено от друг мъж?
4. Има ли възможност отнемането на родителските права да стане автоматично (по давност на неиплащане на издръжка напр.) ?
Много благодаря!

# 340
Здравейте!
Имам следните въпроси:
1. Колко време трябва да е минало от изплащане на последната издръжка, за да мога да заведа дело за отнемане на родителски права?
2. Има ли възможност да не бъде лишен?
3. Ако удовлетворят иска ми, възможно ли е детето да бъде осиновено от друг мъж?
4. Има ли възможност отнемането на родителските права да стане автоматично (по давност на неиплащане на издръжка напр.) ?
Много благодаря!

1. Много, при това само неплащането на издръжка не е достатъчно.
2. Да, при това голяма.
3. Не.
4. Не.

# 341
Mandarinka,
много благодаря за отговорите!

# 342
Здравейте, отглеждам детето си сама. То скоро тръгва на ясла и имам причини да смятам, че началниците ми не са ... благоразположени към идеята да се върна на работното си място, смятайки, че е жест от тяхна страна, че са ме осигурявали редовно, за да получа обезщетението си по майчинство и по възможност с радост биха се отървали от служителка с малко дете. Може би има възможност да започна работа на друго място, което уговарям в момента, но при далече по-различни условия от тези на сегашната ми работа.

Наясно съм, че нямат право да освободят майка на дете до три години, но разбира се, има други методи, като например съвсем по селски да ти викнат и изгонят, или просто да не ти отворят вратата на офиса.

Много бих искала да се информирам, ако това стане, в коя институция трябвало да подам жалба и какви документи да приложа към нея? Сещам се за Инспекцията по труда.
Мога ли да се обърна директно към съда и ако да, това с граждански иск ли трябва да стане?

Пред закона уж съм защитена от уволение (т.е. "освобождаване"), но вие познавате ли реални случаи, в които това се прилага? Чисто практически, "действие" ли бихте препоръчали или бездействие при опит да ме върнат от вратата?

Последна редакция: сб, 26 ное 2011, 22:40 от Fall

# 343
  • София
Здравейте, имам следното питане:
1. При влизането ни в Шенген, ще е необходимо ли разрешение от БНД за пътуване извън България (в рамките на Шенген разбира се ) ?

Благодаря.

# 344
   Здравейте  !  Първо  искам  да  изкажа огромни  благодарности  за  съветите  ,  които  получих  тук  !  Помощта  ви  е  безценна ,  от  нея  зависят много  детски  съдби до  голяма  степен .

Искам да  попитам   отново  ,  може  би   въпросът  ми  е   малко   глупав  ,   но  така  и  не   намерих   точен  отговор -  при  присъдена  издръжка  на  дете  и  след  излязло  съдебно  решение  за  това ,  ако  длъжника е  на   държавна  работа  т.е. няма  как  да  се   укрие , какъв е  механизма на  получаване  на  тая  издръжка ? Съдия  изпълнител ,  или... и  как  точно .  Добра  воля за  това  от  длъжника  няма  т.е.  със  споразумение с  него   не  става .

Общи условия

Активация на акаунт