явлението модерна баба

• 24 300
  • 551
  •   1
Отговори
# 135
 Ходих да видя дали не се  е отвил и ето ме пак тук.  За него  съм готова на всичко. Но майка му и баща му не  умеят да използват мен и съпругът ми /той пък е модерен дядо/ . Имало е много случаи, когато  го искаме за разходка, а те отказват.  Жалко, че нямат време за форуми, за да видят колко ви е трудно на вас като няма на кого да разчитате.

# 136
  • София
Сега пък да вземе думата една "модерна баба". Казвам, че съм модерна, защото  все още работя, имам хубава професия, изглеждам добре, имам  много интереси и приятни занимания.  Аз имам внук на 2 г 2м. Записаха го на ясли на 1г. 5 м. Предложих на сина ми и снаха ми да напусна работа и да го гледам. Живеем в една къща и за мен щеше да е голямо удоволствие по цял ден да съм с внучето. Но майка му и баща му предпочетоха яслата. Иначе го гледам винаги, когато ме потърсят. В момента той спи, а аз ви пиша. Майка му и баща му са с компания навън.
Модерна баба ли съм според вас?

Това с отказването от работа, поне на мен, ми идва прекалено, но е хубаво за теб, че си в състояние да ползваш благата на това да създадеш връзка с внуците си. Децата са като електроцентрали и ако не изразходиш цялата си енергия, за да ги гледаш, зареждат превъзходно.

# 137
Сега пък да вземе думата една "модерна баба". Казвам, че съм модерна, защото  все още работя, имам хубава професия, изглеждам добре, имам  много интереси и приятни занимания.  Аз имам внук на 2 г 2м. Записаха го на ясли на 1г. 5 м. Предложих на сина ми и снаха ми да напусна работа и да го гледам. Живеем в една къща и за мен щеше да е голямо удоволствие по цял ден да съм с внучето. Но майка му и баща му предпочетоха яслата. Иначе го гледам винаги, когато ме потърсят. В момента той спи, а аз ви пиша. Майка му и баща му са с компания навън.
Модерна баба ли съм според вас?

Това с отказването от работа, поне на мен, ми идва прекалено, но е хубаво за теб, че си в състояние да ползваш благата на това да създадеш връзка с внуците си. Децата са като електроцентрали и ако не изразходиш цялата си енергия, за да ги гледаш, зареждат превъзходно.

Ще уточня, че можех да се пенсионирам,а не просто да напусна. Имам право на по- ранно пенсиониране, поради характера на професията ми. Но дори и да нямах това право, пак бих напуснала. Казах вече, че за внука ми съм готова на всичко. Слава богу, енергия все още имам.

# 138
  • Бургас
Забелязах доста инетерсни неща в темата.Първо бабата и дядото не са длъжни да гледат внуците си и да помагат,това е някакво наше народно схващане,от времето,когато бабите са си стояли вкъщи.Бабите и дядовците са изпълнили задължението си-да отгледат своите деца.Не виждам как 19-20години ще се грижа активно и не толкова активно за детето си,ще работя и след някой друга година след завършването му ще подхвана и внуци да гледам Crazy.Извинете,но кога е времето аз да си почина  Thinking?Цял живот работа и деца,после внуци?Виждане 1-2 пъти в седмицата е нормално,но изискване за повече е прекалено.
Виждам доста разочаровани хора от това,че не им се помага редовно,затова и споделих какво мисля.От друга страна се каза на доста места,че който не помага за внуци,после да си се гледа сам и да не очаква помощ-доооста нагло.Та родителите ви са ви гледали 18-19-20 години..това малко ли е?Явно не е достатъчно,за да заслужат помощ на старини.Ма така си е,бе,то 18 години грижи к`во са,нищо не са,обгрижването и помагането трябва явно да продължи до живот Crazy.Та като цяло тези неща ми направиха впечатление в темата,та исках да споделя и моето мнение. Wink

# 139
Като гледам как 90% от мненията почват с Не са длъжни, какво ли ще е следващото поколение баби.

# 140
Мда, лошото е че от това нямане на възможност за глътка въздух без децата, се изпокарвате с мъжът ти за дреболии, изкарвате си го един на друг, от там на децата и така заради нежеланието на някой, който може да ти помогне, а не иска, страдат много хора. Семейството се разваля бавно и постепенно ден след ден. Накрая децата ще порастнат, ще имате време един за друг, но дали желание ще е останало...
Оф,айде стига с тия преувеличения.
С първото бяхме студенти.И докато колегите ни хойкаха по кръчми и дискотеки,ние хойкахме по детски площадки и зоопарка....
Ама това е бил НАШИЯТ избор.Искали сме си детето и сме си го гледали.
На пазар,на лекар,на разходка ,детето е било винаги с нас.
И ,интересно,вместо да ни тежи,на нас ни беше кеф да сме тримата заедно....
Не сме се карали,не сме си го изкарвали един на друг,защото не е имало за какво.
Свекървата беше на 150 км,плюс това се пенсионира ,когато той беше някъде на 2-3 годинки.
Можех ли да го прехвърля да отглеждане?Можех.И свекървата искаше.
Ама ние не искахме.
Да,гледали са ги лятно време по седмица-две.
Ама повечето деца са гледане от бабите си отвреме-навреме,някои са на постоянно отглеждане.
Много малко са тези,дето нямат никаква помощ,никога.Ама май не те реват, че не им се помага....   Laughing

Пп:Единия ми син е вече на 22,другия -почти на 15.
Никога не се е  случвало  да ги оставям на баба им,за да ида на лекар,фризьор,пазар....или където и да е ,където  искам да съм сама.
Оставяла съм ги на баща им.   Peace
Или са били с нас...

# 141
Според мен това "явление" въобще не е толкова масово. В делничен ден в градинките с деца над една година са преди всичко баби и дядовци. Новото е, че често тези възрастни хора с малки деца са на 65- 70г, защого жените започнаха да раждат все по-късно.
Аз също съм на мнение, че грижата за децата е основно здължение на родителите. Непонятни са ми   обаче  тези хора, които нямат желание да общуват с внуците си. Не ми допаза и обратното - баби, негледали собствените си деца, които се опитват да наваксат с внуците и да правят опити да изземват ролята на родителите.

# 142
Насила хубост не става. Тя, бабата, ако има желание, от една дума ще се съгласи да гледа детето.
Понякога обаче старците се отдръпват от внуците заради отношението на собствените си деца.
Леля ми например е толкова обидена на снаха си за това, че дори не й дава да пипа детето, че вече освен, че не предлага услугите си за гледане, има някаква предубеденост към внучето си: че то е особено, дръпнато, сърдито... Което е много жалко. А леля е точно от онези жени, които отгледаха децата си почти без всякаква помощ от баби.
Та, мисълта ми е, че най-често причините са по-комплексни. Не просто някаква си мода.

# 143

темата би трябвало да се казва "Явлението нормална баба".

# 144

темата би трябвало да се казва "Явлението нормална баба".

Обаче някои от случаите описват и "мързелива баба"  Laughing или незаинтересована, или както там може да се нарече.
Не мога да си представя, че животът на децата ми някой ден до такава степен ще спре да ме интересува, че да не искам да изградя връзка с техните деца.. ами модерна модерна..ама, не мога да си го представя.. да се чуваме по веднъж месечно, и да ми тежи да прекарам по няколко часа с децата им.. не го разбирам и това е.

# 145

Обаче някои от случаите описват и "мързелива баба"  Laughing или незаинтересована, или както там може да се нарече.

Може би  "лоша"  Grinning

# 146
Нашите баби и дядовци явно хич не са от модерните.
Свекърва ми също като Gerber 1 като се роди малкия каза ,че ще напусне /беше пенсионерка и работеше почасово/ ,но малкия на ясла няма да ходи .Малко тъпо ми стана ,че някой тъй се разпорежда ама пък бях наясно ,че и тя е наясно ,че няма как за съжаление да карам 3 години майчинство.Речено сторено и поклон !Казват ,че малкия ги подмладява и захранва с енергия.Ако детето вдигне висока Т за минутки е у нас и докато не се пооправи положението не си тръгва.
Моите родители работят ,но всеки петък се започва с врънкането кога ще им занеса детето ,те също казват ,че ги зареждат положително заниманията с него.Всяко вечер майка ми звъни за да и се докладва какво е правило внучето  Grinning

# 147
  • София
спомням си, че една от т.нар. модернии баби, колежка на майка ми, беше изумена от факта, че майка ми и свекърва ми са се нагърбвали да гледат сами две бебета. За нея било хубаво да си поиграе с внучето, но само ако майката или бащата са наоколо и те си носят отговорност за детето. Не мога да го разбера това, но явно нея я устройва.
моите наблюдения са, че все още нашенските баби са всеотдайни към внуците и не жалят сили и време да са с тях, както и да помогнат на децата си. Но започват да се дразнят много, когато младите започват да  им вменяват задължене и започват да се сърдят, ако бабата нещо откаже.

# 148
  • планетата Земя
Само като чуя думата "задължение" и ми става зле. Ако някой ще гледа деца по задължение, по-добре да не го прави. Деца се гледат с желание и любов. Всъщност не само децата, възрастните също са така. Когато има любов между родителите и децата, тогава и родителите си гледат децата, че и децата на децата, и децата си гледат възрастните родители. Без това да е бреме за някого. Друг е въпросът, че любовта често идва и с грижата един за друг.

# 149
Задължение според мен идва от дълг. Дълг на майката и на бащата е да се грижат за децата си, а не да очакват друг да го прави вместо тях.

Общи условия

Активация на акаунт