явлението модерна баба

• 24 306
  • 551
  •   1
Отговори
# 60
свекърва ми има 23 внуци/правнуците не мога да им хвана сметката, че непрекъснато се увеличават/ и никога не е гледала нито един. казва, че е отгледала 7 деца и и стига за цял живот занапред.

моята майка, както и баба и дядо са/и бяха/ много всеотдайни.

аз не бих искала да ме товарят с всекидневно гледане на малки деца. едно, че ми липсва подход към малките, второ, децата искат много енергия, а на мен ми е много малко и едва стига за собствени нужди. за час-два да се порадвам на внуци бива, за повече - просто ще ми дойде нанагорно.

# 61
На мене ми гледат детето и аз също ще гледам, ако ми се позволи и ако се иска от мене.
А и няма тенденция да стана баба преди 55, предвид крехката възраст, на която е син ми, така че...кви чак толкова кариери и ангажираности ще имам на тая възраст, освен да гледам внук/ци от единствения си син.

# 62
  • Варна
свекърва ми има 23 внуци/правнуците не мога да им хвана сметката, че непрекъснато се увеличават/ и никога не е гледала нито един. казва, че е отгледала 7 деца и и стига за цял живот занапред.

Слънчева, то това е цяла група в детската градина, трябва да е на заплата жената! Да са живи и здрави всичките!

# 63

А ако става въпрос за избор, който да е в полза на детето? Например майката трябва да работи, но ако даде детето на ясла то боледува непрекъснато. Кой е по-добрия избор тогава (приемаме, че бабата е съгласна да го гледа)? Или едното дете е болно от шарка, кое е по добре за другото - да го поеме бабата за 2 седмици, или да е при другото и след това да боледува и то?
Случки разни, не можем да обобщаваме, че всички баби гледат внуци, понеже снахите им са се скъсали да ходят по дискотеки, спа почивки и козметички....

Виж, Arizona, аз говоря чисто хипотетично. Нуждата е лична и различна за различните индивиди, това е ясно. Да не отваряме и тема за това, видиш ли как свекървите гледат децата на много скършените от работа майки.
Хубаво е, да има кой да те отмени, да вземе детето за час-два или за ден, но и да няма кой да го направи, не мисля, че е драма. В крайна сметка човек е отговорен за децата си. Децата са бреме, може да са сладко, прекрасно, неповторимо..., но бреме.

А поставената от теб ситуация не опира до нуждата от тръшкане, защото бабата не иска да гледа внучето. Когато нещата са взаимни и желани от двете страни, то проблеми няма. Но да се сърдиш, че майка ти и/или свекърва ти, че не искат да гледат децата ти, е меко казано инфантилно и незряло поведение.

Последна редакция: сб, 25 юни 2011, 12:58 от Касита

# 64
ментова, ами те са в голям възрастов диапазон. мисля най -големият е към 40 г, а най-малкото е малкият ми син- на 9. как да ги гледа жената Crazy

# 65
  • София
аз съм изпушвала, ама какво от това, не могат бабите даа прехвърчат от няколкостотин километра! Като изпуша, изкарвам си го на мъжа ми, защото сме двамата и децата са си наша грижа. Лесно е да се каже "имам нужда за няколко часа на седмица", ама тази нужда я задоволяваш, ако има кой да ти я компенсира. Като няма - викаш неволята и продължаваш. Ние излизахме сами с мъжа ми по няколко пъъти в годината, когато някоя от бабите дойде или вземе децата. През останалото време сме се редували. Те не са длъжни да гледат децата, затова съм им безкрайно благодарна и оценявам всяка помощ, която ми оказват. За да ги накарам да се вдигнат от ония краища на страната, значи положението трябва да е много, много, много зле, а не за няколкото часа на седмица.

# 66

А ако става въпрос за избор, който да е в полза на детето? Например майката трябва да работи, но ако даде детето на ясла то боледува непрекъснато. Кой е по-добрия избор тогава (приемаме, че бабата е съгласна да го гледа)? Или едното дете е болно от шарка, кое е по добре за другото - да го поеме бабата за 2 седмици, или да е при другото и след това да боледува и то?
Случки разни, не можем да обобщаваме, че всички баби гледат внуци, понеже снахите им са се скъсали да ходят по дискотеки, спа почивки и козметички....

Виж, Arizona, аз говоря чисто хипотетично. Нуждата е лична и различна за различните индивиди, това е ясно. Да не отваряме и тема за това, видиш ли как свекървите гледат децата на много скършените от работа майки.
Хубаво е, да има кой да те отмени, да вземе детето за час-два или за ден, но и да няма кой да го направи, не мисля, че е драма. В крайна сметка човек е отговорен за децата си. Децата са бреме, може да са сладко, прекрасно, неповторимо..., но бреме.

А поставената от теб ситуация не опира до нуждата от тръшкане, защото бабата не иска да гледа внучето. Когато нещата са взаимни и желани от двете страни, то проблеми няма. Но да се сърдиш, че майка ти и/или свекърва ти не искат да гледат децата ти, е меко казано инфантилно и незряло поведение.

Не става въпрос за сърдене, а за преосмисляне на ценностите.
Защото, ако мама не те разбира и още по-лошо - не чувства необходимост от общуване с детето ти, наранено е цялото ти светоусещане.

# 67
аз съм изпушвала, ама какво от това, не могат бабите даа прехвърчат от няколкостотин километра! Като изпуша, изкарвам си го на мъжа ми, защото сме двамата и децата са си наша грижа. Лесно е да се каже "имам нужда за няколко часа на седмица", ама тази нужда я задоволяваш, ако има кой да ти я компенсира. Като няма - викаш неволята и продължаваш. Ние излизахме сами с мъжа ми по няколко пъъти в годината, когато някоя от бабите дойде или вземе децата. През останалото време сме се редували. Те не са длъжни да гледат децата, затова съм им безкрайно благодарна и оценявам всяка помощ, която ми оказват. За да ги накарам да се вдигнат от ония краища на страната, значи положението трябва да е много, много, много зле, а не за няколкото часа на седмица.

Е, то е ясно, че ако нямат възможност, е друго. Описаната ситуация беше за нежелание.

# 68
  • Варна
Нещо се случва със съфорумката днес - Касита рече, че децата са бреме, Андариел призна, че си изкарва нервите на Милото, Джия иска да си разказваме изневерите, а Жози казва как да стане тая работа (с изневерите, де  Hug).
Недейте така - разкарах мъжа с децата, за да чистя, а ще си провися в СО!
Простете, няма да спамя повече.

# 69
  • София
Усмихни ми се, има една прииказка, че на хората на хората насила можеш да им вземеш нещо, но насила не моожеш да им дадеш. И с въпросните баби в случката на авторката е така - като не искат да гледат внуци, няма как да ги накараш насила.

Ментова,
Ние мислим за теб, да си починеш, а не да се правиш на Изаура!  Laughing
ами, Милото е баща на децата си, какво да се прави, човещинка! Още не съм станала светица.

# 70
Моето поне не е наранено, usmihni_mi_se. Уважавам желанието на майка си и родителите на съпруга ми през уикендите да почиват, а не да гледат внуци. Живот и здраве проектът е, като се пенсионира майка ми да гледа по половин ден малкото ми дете. Но сега да я карам да ми помага, ще бъде издевателство от моя страна.

Ментова, Касита не за първи път нарича децата "бреме". И да, те са бреме за много личности около мен. Ако не бяха, нямаше и така целенасочено да се стремят да ги харижат на баби и дядовци да ги гледат.

# 71
Нещо се случва със съфорумката днес - Касита рече, че децата са бреме, Андариел призна, че си изкарва нервите на Милото, Джия иска да си разказваме изневерите, а Жози казва как да стане тая работа (с изневерите, де  Hug).
е те така му излиза името на човек! Laughing

отивам да спя, благодарение на НАШАТА баба.

# 72
  • София
Andariel , ти пишеш все пак, че няколко пъти в годината бабите ви отменят за ден-два, или поне за по едно излизане. Ние от година и половина не сме имали тази чест. За нито една вечер.  Confused
А аз поне за това се боря, два пъти в годината да е, ама да е. Не би.

# 73
  • София
о, нашите баби са всеотдайни, вземат ги през ваканцията! Но не го смятам за тяхно задължение, дори се притеснявам да не ги натоварваме излишно, не е лесно с две деца.
Наистина ви е много трудно, но ако сте в положение бабите да не искат, май нямате много избор, освен да търсите странични хора, дори срещу заплащане или на бартер. Понякога чуждите са по-склонни да помогнат от своите. Другият вариант е да се редувате. Кофти е, но е някаква възможност за поемане на въздух.

# 74
, Андариел призна, че си изкарва нервите на Милото,
и с деца, и без, много ясно че на него ще си ги изкарваме, той за какво е:)
Къде е спал като се е женил.

Общи условия

Активация на акаунт