явлението модерна баба

• 24 278
  • 551
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Всъщност не е ли достатъчно да чуеш как иска майката да бъде гледано детето? Кое пюре да му дадеш на обяд, колко каша да му направиш?  Rolling Eyes Да не му буташ зайо байо, ако е забранила. Предполагам не е толкова трудно. Пък и ако говорим да погледаш детето за 3 часа веднъж месечно, не виждам какво толкова ще се случи, дори да приемем, че го гледаш както сам решиш. А не както мама е казала да се гледа. За такива краткотрайни влияния не вярвам някой да пропищи.Ако обаче ти се тръсне детето за седмици и месеци - вече не знам как някой ще ти търси сметка. Зависи от много неща.

# 196
  • най-шареното място
Трещи, майка ми е гледала мен почти точно така както аз гледам моето дете. Аз гледах бебе според америакнските педиатри, тя според нейните бебета по "отглеждане на бебето и детето". Сигурно ти напомня нещо това заглавие. Имам й доверие повече отколкото на себе си - все пак има успешно порастени деца, а аз съм още някъд епо пътя Simple Smile

Обаче познавам баби дето не са гледали деца. На тях им трябва опит не само защото се забравя, а и защото е нямало какво да забравят Wink Това обаче не пречи на някои от тях да не следват прости правила като не давай салам или шоколад ...

# 197
A защо не ги гледат добре?
Липса на опит - добива се с времето.
Липса на желание - е за това е темата - от това боли. та от нея. Ако изобщо Simple Smile

Защото във вашите очи  сме остарели бабички , които нищо не разбират.  Опит - имаме го, но е остарял. Сега е друго, модерно. Гледали сме  ви напълно погрешно.
За мен, Трещи, нещата не стоят така. Времената са различни и съответно - изискванията на времето са различни. Храната, водата, болестите - всичко е различно. Аз никога не съм казвала на моята свекърва или майка, че са ни гледали грешно. След като има по-лесни начини за отглеждане и то безвредни, защо да не се ползват, за да улесняват майките?
На свекърво ми съм казвала, че има неща, които одобрявам по отношение на възгледите й на отглеждане и на възпитание, но за други - не съм съгласна и държа да не си позволява своеволия в мое отсъствие. Слава Богу, разбрана излезе в това отношение, но понеже тя отгледа до голяма степен племенника ми, аз лично съм била свидетел колко много пъти е казвала в отсъствие на етърва ми, че щом етърва ми й е поверила детето, ще го гледа, както тя прецени за добре. До известна степен я разбирам, но при нея принципът е да си наложи мнението, не толкова, че е полезно за детето.

# 198
Истината май е някъде там.
И мен са ме гледали баби и дядовци,при това доста време.Сега моите родители са решени да помагат за внуците.Разчитаме на тях,но не както едно време е било.
Обикновено гледат само едното от децата и то за да свършим някаква работа,която иначе не можем да свършим с него.Много рядко вземат голямото за 2-3 дни,но е предостатъчно.
Проблема, както аз го виждам ,е че :
-нямат достатъчно сили(на повече от 60 години са )
-гледат не само моите деца,а и племенниците
-имат и други задължения.

# 199
  • София
Навремето майките са ни раждали на по 20 години и в повечето случаи бабите са били малко над 40-те (моята баба е била на 42 г., когато съм се родила). Така че ме е гледала прабаба ми, която е била пък малко над 60 годишна, но която не е имала и един ден трудов стаж.
Сега, както масово се ражда на 35+, бабите са си наистина баби, и гледането на внуци, особено по-малки деца, им идва доста нанагорно.

# 200
  • Tам през Атлантическия океан
Ок , не помагат  Wink важното е че не пречат нали така  Peace
Какви са тези драми и обиди  Crazy

# 201
  • най-шареното място
Simple Smile темата не е за гледане-отглеждане, а за помагане-наминаване, гушване и отмяна за 2 часа месечно/седмично според късмета Simple Smile

# 202
  • София
Simple Smile темата не е за гледане-отглеждане, а за помагане-наминаване, гушване и отмяна за 2 часа месечно/седмично според късмета Simple Smile
Да, вярно. Но когато бабите и без това живеят на 200+ километра, от самосебе си става ясно колко често се отбиват за по 2-3 часа  Wink Въпреки че би ми се искало.

# 203
  • София
A защо не ги гледат добре?
Липса на опит - добива се с времето.
Липса на желание - е за това е темата - от това боли. та от нея. Ако изобщо Simple Smile

Защото във вашите очи  сме остарели бабички , които нищо не разбират.  Опит - имаме го, но е остарял. Сега е друго, модерно. Гледали сме  ви напълно погрешно.
Това "ние" и "вие" в поста ти много ме притеснява. Знам, че родителските грешки често се трансформират в чувство за вина, но не сме ангели, около нас не светят ореоли, ясно е, че бъркаме и ще бъркаме и в бъдеще. Защо е толкова трудно да се приеме като нещо нормално. А и различния стил на гледане на дете не означава непременно обвинение към собствените родители. Някак е некоректно това противопоставяне, защото ако не повториш модела на родителите си ще ги засегнеш кръвно и ще говорят точно това, което пишеш тук. Тъжно е някак за всички.

# 204
Наред с противопоставянето на ние и вие, другия ключов момент в отношението на бабите към "измишльотините на днешната младеж" е запазената марка "е какво ще му стане, ако му дам..", в случай че майката е казала да не се дават чипсове, краве мляко, зрънчо и подобни  Laughing
Собствената ми майка ме вбесяваше с неистовото си желание да потапя биберона в мед  ooooh! защо, и тя не можеше да обясни смислено.. успокоявало примерно - ама за какво му е успокоение на детето бе жена?! Ми..така се правело едно време, така прави и тя.. ужасТ  Whistling

Обаче, оставям настрана такива дребни недоразумения - най-големия проблем за мен е желанието. Виждала съм много неприятни сценки с баби, взели внучета, за да угодят на някого, обаче отвътре им ври и кипи - щото или не им се занимава, или нещо са объркали собствените си планове - и бутат нервно количка, или крещят по децата, последната такава беше с 3 дечица, най-малкото на около 2г. - ами остави ги да си играят /в заведение с детски кът/, и си седна на бира и салата. Няма да ви казвам колко пъти подскочих, щото малкото два пъти го отнесе люлката, незнам колко пъти падна по пързалката.. изобщо..ако видя, че някой така ми гледа детето, ще го гръмна, честно. Като не и се занимава,да не ги е взимала егати - такива "услуги".. мерси много от тях.. грозна картинка.

# 205
Наред с противопоставянето на ние и вие, другия ключов момент в отношението на бабите към "измишльотините на днешната младеж" е запазената марка "е какво ще му стане, ако му дам.."....
Ей, големи глупости пишете понякога! Според вас всички баби са тъпи недоразвити селянки, които мажат децата с мас, хранят ги нездравословно и естествено са абсолютно неадекватни и незаинтересовани.
Единственото обяснение на подобно отношение към хората които са ви гледали е собствената ви несигурност и опитите да се представите за това, което не сте /въздържам се да напиша тъпотията и комплексите на някои новоизлюпени гражданчета/. 

# 206
  • най-шареното място
Бабилия, къде видя това за всички? Явно е имала предвид някои само.
Лично на моето дете му е бил даден мед когато това беше конкретнои доказано опасно за него. С подобен мотив, въпреки че бях казала и показала само какво може да получи. Никога не бих дала подобни квалификации и извършителя на действието беше интелигентен човек. Но разбирам, че такова неща стават и в този смисъл не виждам нищо скандално в поста, който те  еподразнил.

# 207
Цитат
последната такава беше с 3 дечица, най-малкото на около 2г. - ами остави ги да си играят /в заведение с детски кът/, и си седна на бира и салата. Няма да ви казвам колко пъти подскочих, щото малкото два пъти го отнесе люлката, незнам колко пъти падна по пързалката.. изобщо..ако видя, че някой така ми гледа детето, ще го гръмна, честно. Като не и се занимава,да не ги е взимала егати - такива "услуги".. мерси много от тях.. грозна картинка.
Ами тя явно затова ги е взела,за да не я разнася снахата после тук колко не си обича внучетата...    Mr. Green
Ако има правото да откаже,няма да се стига до подобни ексцесии...

Ако видиш ,че някой така ти гледа детето ,не го гърми.А не го карай зорлем да ти го гледа.
Гледай си го сама...!    Peace

# 208
Бабилия пак си изпусна нервите  Wink нищо, ще проявим разбиране и този път   bouquet
Поста ми не е написан злобно, в случай че така е прозвучал, говорим си по принцип.

Вероятно е редно да спомена, че аз съм от тези "облагодетелствани" майки, на които "бабата им отгледа децата"  Mr. Green  Личен проблем нямам тоест, просто споделям наблюдения.
Никога не ми се е налагало да "карам" някого да ми гледа децата, родителите ми сами си предлагат мноооого настойчиво и то, услугите. И въпреки това, винаги внимавам да не прекалявам - както споменах вече, на кина и театри и подобни мероприятия не ходим, просто защото ми е неудобно да кажа "бихте ли взели децата, с мъжа ми искаме да останем сами".. не мога просто. Виж ако се налага - тогава по-лесно го приемам - още повече, че обикновено не ми се и налага да питам, защото родителите ми сами се сещат и предлагат.

Но, да вземеш деца, за да се направиш на добър и услужлив, и после да си го изкарваш на тях, както съм виждала не веднъж - това вече е грозно. И НЕ е отговор, както се казва.. Пък снахата да си говори колкото си иска. Това последното за краси.мира  Wink

# 209
Ако има правото да откаже,няма да се стига до подобни ексцесии...

А как по-точно изглежда случая, в който няма право.. опряли са и нож в гърлото или  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт