Лято е - слънцето пече, на МАЙ-ска мама и се ходи на море! - Тема 2

• 27 919
  • 733
  •   1
Отговори
# 150
Йо от мен,

Докато малкият спинка и чакам таткото да се прибере и да го чипкаме, да драсна 2-3 реда.

*polita*, дългият слинг ми е много по-удобен. Той е от някаква мека материя, разтеглива по ширина и бебе много добре се намества вътре. Докато този с халки е от неразтеглив плат и някакси не мога да сложа бебенце вътре - нещо пропада, изчезва... ще го пробвам пак по-натам като порастнем. Иначе в началото нещо не можех да се оправя с дългият слинг - имах чувството, че не съм го сложила както трябва, че на бебе не му е удобно и т.н. Но след няколко опита и гледане на видиа в Интернет се справихме. Най-трудно е да се научиш колко да го стегнеш. И за да го донагласиш бебе трябва да е спокойно - като се пъне не става. И в началото ми отнемаше време да сложа малкия - слагам едната презрамка, дондуркам да се успокои, после другата и пак дондуркане и така. Сега вече сме много бързи...

danaq_lv, не знам каква е тази 90 дневна диета, но бананите са най-неподходящите плодове за диета. Много са въглехидратни и калорични. 1 банан == 3 филии хляб...

nelka_bg, разбихте ме с вашите мерки и растежи #Crazy #Crazy… Ние, при положение че уж нямаме проблеми с хапването (според мен), първият месец качихме "само" 900 гр и 3 см...

Аз записах час за преглед на ставите на малчо при д-р Драганов от Военна болница за 8 юли, първият свободен час (много зает този човек бре). Някой беше питал за ортопед във Варна - странно, но докато рових из Интернет майките се оплакваха, че във Варна няма ортопед, работещ с ЗК. Не че Драганов работи, но е мой избор да отида при него. А за какво ги плащаме тези осигуровки, ако не можем да се възползваме от тях  newsm78 newsm78

Лекичка...

# 151
  • София
Добър вечер и от мен!

големи сладурковци са дечицата ви
Жени снимката където спите заедно е уникална

ние днес сложихме ваксината Ротарикс, и аз много се колебаех, но с баткото сме изкарали подобна инфекция, бяхме и в болница, и затова този път реших да я сложим

а за ортопед личната лекарка нищо не ни е казвала???задължителен ли е прегледа?

Лека вечер момичета

# 152
  • До морето :)
Цитат
Едно време и птиците пращали децата си да учат също като хората. Те си имали свои училища. Там малките птичета се учели как да хвъркат по-бързо, как да си намират храна, как да си вият гнезда — и всичко, каквото им трябвало в живота.
Една лястовичка и една врана живеели наблизо — били съседки. Веднъж лястовицата видяла, че враната бърза нанякъде.
— Накъде си се разбързала така, съседке? — попитала я лястовицата.
— Ох, остави се, съседке! — рекла загрижено враната. — Бързам за училище, храна да отнеса на вранчето си.
— Почакай, съседке — примолила се лястовичката. — Ела да ти дам да отнесеш храна и на моето лястовиче — бърза работа имам, не мога да я оставя.
Враната се съгласила. Изнесла лястовичката храната, дала й я.
— Ами какво е твоето птиче? — попитала враната. — Не го знам, по какво ще го позная?
— Не бой се — отвърнала лястовицата, — ще го познаеш. Гледай, което птиче е най-хубавото, то е моето!
Хвръкнала враната, изгубила се; отишла на училището. Минало така доста време — ето ти я, връща се пак. Посреща я лястовичката, пита я:
— Е, какво стана, съседке? Даде ли храна и на моето лястовиче?
— Ох, сестричке лястовичке, не знам какво да ти кажа — отвърнала враната загрижено. — Послушай какво нещо се случи: отивам аз на училището, нахраних моето вранче и взех да търся твоето лястовиче. Ти нали ми каза да търся най-хубавото и което е най-хубаво, нему да дам храната. Гледах, сестро, гледах, изгледах всичките птичета, но от моето по-хубаво не видях. И взех, че дадох нему и твоята храна.
Край
Нашите бебоци са най-хубави
Абе да ви питам, мамите които не са спрели с ражданията - кога мислите за следващо?  Whistling Аз вече навивам ММ за братче на Елито  Laughing От другото лято, живот и здраве, ми се иска да започнем с бебеправенето  Mr. Green Нещо много ми липсва бременността  hahaha
Абе мънинката е ужасно кисела. Вече заспа де, но до одеве - рев, рев, а така никога не е била. Дали е от ваксината? ММ мисли, че е от обикалянето днес. Първо при докторката, после в Приморксо на разходка и май й дойдоха в повече емоциите. Дано утре да е по-добре. Саже сега няма да я будя за ядене, нека се наспи детето  Mr. Green

Последна редакция: вт, 28 юни 2011, 22:23 от nelka_bg

# 153
Луси, малкият ми мъж наистина си е напред с килограмите.
И както е казала педиатърката на Нелка, щом е само на кърма, не е проблем.
Сега обмислям и аз да увелича паузите от 3 на 3.5часа. Макар че днес си пропусна и едно от дневните хранения - от 12.30ч та чак в 17.30ч...... голямото спане.
Жени, значи тя кърмата се регулира, това е добре. Но до тогава да продължавам да цедя като има напрежение ли?
Да питам, има ли тук привърженици на ранното захранване? Например към 4 месец?

Щях да пиша и още неща, но след като ходих да приспивам ПАК ....... забравих! Писна ми от това приспиване на мен, добре че не е на ръце, че не мога да го нося аз това човече, но и висенето край него също неми се нрави. искам да го оставям да си заспива сам. Ох, оплаках се Sad

Хайде лека момичета!

# 154
Нелка и на нас вчера като ни сложиха ваксината,вечерта малката се съдра от рев,не яде,носа и запушен и заспа чак към 1 през ноща.
Някой беше казал ,че си е изтъркал кафявото от пъпа- И аз успях ей сегичка  Laughing аз си имам бемка там вътре и от разпъване на корема,беше излезнала навън и аз мислех че бемката се  е напукала,ама сега като пипнах,то едно грапаво и почнах със сапунчето и падна....

# 155
ами нелка и ние мислим ама след 3-4 години че да има малко време и на мен ми липсва ритниците в корема и чесно да кажа и раждането и момента в които излезе сякаш още ми е пред очите и виках иначе повече нормално няма да родя те ми се смееха:)
и аз се смея сега просто емоциите дори и болезнени че излиза него живо от теб е неописуема и първите срещи с бебока олее беше страхотно  
ама сега ми стана ясно защо сте толкова качили тя яде през 3 часа и през ноща а ние не сме така само денем ядем вечер 1 сабуждане имаме и пием вода че иначе не иска да спи като яде  и сам се отказа да яде в 12-1 часа и никога не съм го будила да спи спинка все пак това коремче иска почивка;)
 а за приспиването аз вече гордо да заявя че го слагам в кошарата и малко помагане за бибата и заспива
и само в началото гоприспивахме на ръце после в столчето за колата го приспивах и сега в кошарата даже днес на обед пак сам си спинка което ме радва много
аз мисля да се целя и да лягам
абе вие след всяко ядене ли се цедите че аз бях спряла и една приятелка вика не може трябва да не задържаш стара кърма съвет искам и сега се цедя като луда сутрин и вечер и голяма кърма имам пак направо се прусна цял ден са пълни бяха спрели така да стават и сега пак като почнах цедене пак се пълнят повече от колкото яде

# 156

Да питам, има ли тук привърженици на ранното захранване? Например към 4 месец?

Не,че съм привърженик,но не го и отричам в никакъв случай,стига бебето да е готово,да вървят гладко нещата,а не да се преръща в някакво тъпкане и бутане,плюене и т.н.

Клавдия я захраних рано-рано от голям мерак/че и 4 месеца нямаше  smile3537/ и то с какви ли не простотии,но за щастие проблеми не е имало,сега няма,надявам се и за напред да няма  Peace

Виктор си го захраних на 6м. и да ти кажа по-добре се приеха нещата.Прояде все едно цял живот е ял с лъжица  Laughing На 3-тия ден омете цяло бурканче зеленчуково пюре и то от големите-190гр  Crazy Той и до сега яде достойно.

Рая ще я захранвам на 6м.  Peace Хем да е по-здравословно,хем да не си тровя живота преди това.Какво по-лесно от бутане на шише мляко,сравнено с пюрета, лъжици,лигавници и т.н.  Crazy

# 157
А, ние вечер правим пауза по 6 часа. Само снощи ми изигра кофти номер и се събужди  Grinning Иначе още от болницата вечер си спи. Ядем по 7 пъти на ден, ама това моето не знае насищане. Докато не започне да повръща - не спира  hahaha
Иначе и аз като родих казах на ММ, че второто ще е чак след 15 години, ама ето, след месец вече съм готова  Laughing Само трябва да се престраша за кекса  Embarassed Сега само си спомням с усмивка за всичко. Как изплака, как ми я дадоха да я целуна, как цяла вечер си я гледах и не можех да й се нарадва, колко щастлив беше таткото....  Heart Eyes
Абе маите, които имат по-дълъг стаж с кърменето - как става хватката, когато започнат да никнат зъби? Не хапят ли бебетата и не искат ли да си чешат венците в зърната?

# 158
При повече мляко и напрежение е добре да се цеди до облекчение само.. Това с цедене до край може да увеличи количеството, нищо повече. Понятие "стара кърма" няма, нито "вкиснала" или нещо подобно, докато е все още в гърдите.
Колкото по-голямо е търсенето, толкова повече предлагането (повече цедене/сукане води до повече мляко).
mushence, педиатрите съветват захранване между 4-ти и 6-ти месец (е, има за съжаление и от старата школа още мноооого), но СЗО си казва след 6 навършени.
Аз този път ще чакам единствено сигнали от детето. Обикновено около 6-тия месец се появяват тези сигнали - да те гледа в чинията, докато ядеш, да посяга с ръчички към храната, да примлясква.. видимо да иска да опита. А това, за което Елфичка каза за даване на пюрета и т.н.. силно се надявам и аз да не откача и да го правя пак, преди да му е дошло времето . Пък ако ще да е на и 7-ми месец. Макар че с тази ламя - Спаска в нас може и да не е така Simple Smile
Нелка, за хапането - ако искат, хапят (не всички) и по мои наблюдения е след 8-ми месец. Мойто диване ме гризваше от 8-ми до година и два някъде (зъби имаше от 6). Ей така, когато му скимне, с цел да ми направи някой номер. В крайна сметка спря де.. но не беше да си чеше венците, ми съвсем умишлено и с лукав поглед ме гледаше като ме хапеше. Повечето не хапят обаче.

# 159
  • Варна
Нелка, браво бе, добре си хапва това бебе, направо изби рибата. Валентин още няма 5 кила, а е по-възрастен от малката Елена.

На мен захранването още ми е тъмна Индия и не съм решила кога и как. Но няма да бързам. Вече няколко души ме питат няма ли да давам вече ябълков сок, сякаш е най-естественото нещо на света Shocked. Не претендирам, че разбирам нещо, ама не ми се струва редно да давам плодов сок, който дразни стомаха дори и на възрастен, на това малко стомахче Crossing Arms. Иначе четох някъде, че бебето е готово за захранване, когато удвои теглото си от раждането, проявява интерес към храната и може да стои седнало. Та май ще чакам сигнали от бебето, няма смисъл да бързам.

За следващо бебе мисля да се заемем като стане Валентин на 3-4 години, че 2 бебета не ми се гледат. Малко ще съм дърта вече, ама какво да се прави.

Tanpaxo, аз пък въобще не се цедя, какво значи стара кърма, тя в циците не се разваля  Laughing. Именно от цеденето идва проблема с прекалено многото кърма. Цедила съм се само 2 пъти за облекчаване и веднъж защото излизах без малкия.

Ама това цедене голяма хамалогия, иска ми се да изцеждам от време на време и да замразявам, че да мога да отсъствам чат-пат от нас, ама не ми се получава. Преди месец като се цедих, за да оставя в нас кърма, се цедих цял ден, докато напълня 100 мл със зор, направо денят ми отмина в цедене. Я кажете как го правите тоз номер, само при мен ли е свързано с кански труд? Уж помпата ми е Авент, ама не се получава, явно нямам кърма в излишък, а само колкото да нахраня малкия.

# 160
Аз съм с обикновенна помпа на Камера (от 5 лв) С нея 110 мл изцеждам за 30 минути  Grinning
За захранването - стига да имам достатъчно кърма, нали може до 6-тия месец само на нея да караме?  newsm78 И на мен ми е тъмна Индия тази работа  Rolling Eyes
А, и 2-рия месец ли трябва да ядем през 3 часа. Чудя се, дали да не започнем да правим по 2 паузи по 6 часа с малката  newsm78
Мен килограмите ме притесняват единствено заради рахита. Нищо друго. Но доки не ни изписа Витамин Д. А за стоенето на слънце - директно ли трябва да я слагам малката и по колко време на ден. Защото в големите жеги нещо ме е страх да я пльосна, да събира тен
ПП: Мале, тука какъв дъжд пере... Отиде ми разходката утре с Nins86  Confused А и Елис нещо ми се губят с Тошко. Той й изпи силичките  Grinning
ПП2: Ето я моята бузана  Laughing http://prikachi.com/images/463/3507463E.jpg А иначе който ни види и ни пита: "Започна да ви пада косичката ли вече?" и аз отговарям: "Неееее, не ни е поникнала!"  Joy На теменцето още няма коса  Laughing А понеже другата вече много порасна и сега седи по-плешиво  hahaha
http://prikachi.com/images/470/3507470I.jpg а тука се протягаме  Mr. Green

Последна редакция: вт, 28 юни 2011, 23:20 от nelka_bg

# 161
... Имам въпрос към ЛЛЛ:
Как мога да съхранявам кърма? В смисъл утре ще се наложи едно хранене да сме навънка, а аз не искам да търся пейки и т.н. За това мисля да се изцедя и да й дам с шишето. Тъй като храненето, което ще пропуснем ще е в 2ч., мога ли да се изцедя в 8:00, после към него да прибавя още и тогава да й го дам  newsm78 Знам, че 10 часа може кърмата да седи на стайна температура, но нали не пречи да се смесва от две различни цедения  newsm78 И в какво друго мога да я съхранявам кърмата, освен в контейнерчетата? И може ли утре кърмата да я слагам направо в шишето? Ох, не знам дали ме разбрахте.  newsm78 А, и още нещо, аз като стерилизирам шишето, то седи влажно. Пречи ли така да сложа кърмата вътре, защото пък ако го чакам да изсъхне отиде ефекта от стерилизирането  ooooh!

Привет, nelka_bg!

Надявам се въпросът ми да не е неуместен, но дали има нещо, което те притеснява при кърменето навън? Много майки в началото изпитват леко безпокойство, но обикновено това чувство постепенно се преодолява с предварителната нагласа, че това е най-естествения начин да храниш бебето си когато е гладно. Кърмещата жена може да се почувства по-уверена и спокойна, ако първите няколко пъти е в компанията на близък човек, който да я окуражи дори само с присъствието си. Някои майки предпочитат да кърмят под пелена, тънък шал през лятото или кърмаческа дреха, като по този начин минувачите не забелязват абсолютно нищо. Обикновено дори и без такива помощни средства, хората не осъзнават, че жената, гушкаща бебето си на онази пейка, всъщност кърми, защото позата на тялото и главичката на бебето прикриват майчината гръд.  Simple Smile Дали би искала повече информация за дискретното кърмене, ако прецениш, че можеш да опиташ?

По въпросът ти за изцедената кърма: да, можеш да цедиш няколко пъти дневно и да доливаш млякото в контейнер, чаша, шише, пликчета/форми за замразяване или друг подходящ съд какъвто имаш у дома. В тази статия има подробна информация как се съхранява изцедена кърма.

За стерилизирането принципно целият процес е леко спорен - в момента, в който се отвори стерилизирания съд, в него попадат всички неща, които дишаме и са част от естествената ни среда. Капките вода, останали при прочистването на шишето, просто ще се смесят с изцеденото мляко.  Wink

... Имам въпрос към момичетата от ЛЛЛ, Жени и Тони_ст:
Тъй като Максим вече има само едно хранене през нощта от 21ч следващото е към 5-6ч и след това в 9ч. През нощта гърдите ми се напълват доста и не винаги успявам в 6ч да предложа и двете, защото той заспива и не мога да го преместя. И така задължително изцеждам едната. След време ще стане ли малко по-нормално, да са пълни, но не да са твърди и да болят, както беше тази сутрин. Изцедих едната малко, за да няма напрежение да засуче, той я изпразни и от другата леко освободих напрежението само - общо 110мл събрах ей така докато освободя напрежението. През деня нямаме никакви проблеми и си се храни нормално и няма такова препълване. Въпросът ми е, с времето няма ли да се нормализира кърмата нощем, с тези паузи? Днес дори и в 6ч можеше да не стане да яде, но аз предпочетох да го нахраня, да не цедя всичко.
Благодаря предварително!

Здравей, mushence!   bouquet

Чудесно си се сетила да освободиш напрежението като накърмиш Максим! Инстинктите често ни подсказват как да реагираме при различни и нови за нас ситуации.  Simple Smile

Да, с течение на времето гърдите ще "разберат", че няма нужда да произвеждат толкова мляко през нощта, защото няма кой да го поеме - крайния потребител е блажено спящ. Междувременно, докато това се случи, би могла да предложиш на Максим да посуче - понякога дори не е необходимо бебето да се буди, може да бъде накърмено и полуспящо.  Wink Ако това не е вариант за теб, би могла през нощта да освобождаваш леко напрежението, за да не усещаш дискомфорт сутрин. Хубаво е да не изпразваш цялата гърда, а само колкото да усетиш успокоение, като намаляваш постепенно количеството. Изцеденото мляко можеш да съхраняваш за различни поводи. Лека-полека кърмата ще се регулира, гърдите няма да се препълват рано сутрин.  Hug

# 162
  • София
Адашче браво на вас. Много сте пораснали.  Hug Peace
Последните няколко страници видях прекрасни бебенца и много хубави мами  Heart Eyes
За захранването - ще преценя по натам кога и с какво ще започнем . Зависи от самото бебе  Peace
Ох, ние изобщо не наддаваме добре. За 22 дни сме качили само около 350 грама  Sad
Елена яде по  6 пъти на ден, рядко 7, а понякога и 5. Днес е изяла общо около 700 грама което ми се струва малко. Реве, че е гладна и като и дам цоква малко и заспива. Будя я през 5 мин. . Храним се по 1 час, понякога и повече. Няма как да направим храненията повече на брой. С това темпо на ядене ще сме си все скачени.   ooooh! Crossing Arms
Тъй като бебешкото ако е  една от най обсъжданите теми ви пускам една статия  по този въпрос. Ако мислите , че е интересна ще  я сложа на първа страничка : http://slavip.moetodete.bg/blogpost_4318_0.html
Лека нощ на всички  Hug

# 163

Ей ме на, тоз път мога да пиша, стига да ви се четат премеждия  Crazy ,че нета тук бива повече  bowuu

Полета както казах мина повече от добре, надмина и най-добрите ми очаквания и не оправда страховете ми, слава Богу  Crazy (Ще видим как ще бъде на връщане, де..)

Големия проблем беше, че пренасянето на багажа, на целия катун, по-скоро, беше истинска мъка, направо ад  Confused Не за друго, а защото където сканират ръчния багаж беше лудница.
Първо ние самите трябва да се събуваме и събличаме, да махаме колани, часовници, телефони  и лаптопи от чантите и второ трябва да пускаш всички налични чанти (а те бяха много) на лентата на скенера, отделно коша от количката, а ние с бебето, детето и мъжа ми минаваме отделно за проверка..В резултат на това, понеже  ни отне около час само на нашето семейство(!!!), закъсняхме драстично за първия полет (от Ню Йорк до Лондон).

В суматохата, обаче никой не беше разбрал..Разбрахме едва когато служителка със станция дойде да ни издирва и да ни изпроводи на гейта до самолета, защото всички са там и чакат само нас (Боже, Боже, до сега не ми се беше случвало  ooooh! )
Голямо тичане падна! Но се натоварихме все пак, де и тръгнахме.
В самолета дадоха нещо като кожен шезлонг, който се закача на стената пред теб, където слагаш бебето. Аз бях скептично настроена, понеже Рафаел никак не може да спи в легнало положение, но учудващо спа там през цялото време, събуждаше се само да хапне и ако мрънкаше го слагах да го кърмя и после пак там си спинкаше спокойно (Благодаря ти Боже!)  Heart Eyes

Към 1 през нощта кацнахме в Лондоон, но там, разбира се беше друго време- 6 сутринта  Crazy
на нас ни се спи, там посрещат изгрева..ужас  Crazy
Взехме количката, която беше с нас през цялото време и се втурнахме да сменяме терминала, понеже презокеанските и европейските полети се състоят на различни терминали на това огромно летище. Там, разбира се отново следваше проверка на скенер на ръчния багаж. Хайде пак махай, слагай, разглобявай, монтирай...
Най-големия ми кошмар дойде, когато казаха, че адаптираното мляко, което носих за бебето трябва да се опита. Не носих сухо такова, а готово, в едни малки шишенца, готово за консумация, само нахлузваш специалните биберони и си ти! Невероятно удобно нещо, но само майките от Америка знаят за какво говоря..
Та тия от секюрити-то рекоха, че трябва да се отворят 50% (!) от млякото и да се тества!.

Е, не бяха виждали по-голям скандал през живота си сигурно Naughty
Отворих ли млякото, беше равносилно да го изхвърля! Първо това не е без пари и второ това е храната за детето ми!
Отказах! Казаха, че такива били законите. Казах, че не ме интересува и в никакъв случай не захабявам формулата си само заящото видите ли такива им били законите  #Cussing out

Съответно дойде мениджър. На него казах същото.  bowuu
И както не можеше, се оказа, че може, щяли да го тестват на някакъв си уред  hahaha (В тоз момент храних детето си със същото мляко, което ще тестват дали пък не пренасям отрова радиоактивна  някаква невиждана  newsm78 )
уредът представляваше някаква черна машинка, до която допираха млякото, с ей този : знак

Без майтап  bowuu

Върнаха всичко както беше след като се убедиха, че всичко е наред (има си хас)

Качихме се благополучно на полета от Лондон за София и към обяд БГ време бяхме в София...

И така. Малко прекалих с разказите, но кой знае, на някой може да му е от полза  Wink
В Копривщица изкарахме супер, даже ходихме в местната църква и там четоха на Рафаелчето чистата молитва, нищо, че е доста след 40-я ден. Помазаха го с мирото (и цялото семейство) за здраве и благополучие и после седнахме да се черпим, разбира се  Mr. Green

Днес и утре сме в Априлци, голяма красота  Heart Eyes и после се прибираме във Варна, където всички ни чакат вече с нетърпение  Grinning
Аз оставам до септември (Хера, ще се видим непременно!), но мъжът ми доста по-малко (мамка му  Crossing Arms )

Снимки може да кача по някое време за ъпдейт, че моето дете вече не прилича на себе си от как сте го виждали последно, разликата е има- няма две кила и 10тина см  Laughing

Hug

# 164
Ще ти викам вече Буба- Терористката, hahaha ама добре си го измислила, да пренасяш бомби в детска храна  Mr. Green Иначе, можеше да им поискаш уредчето да си го ползваш и ти , у вас.  Mr. Green  Също така ме кефи как им е хрумнало точно 50% от храната да се тества  newsm78 и под тестане какво разбираме - даваш на митничаря да изпие половината шише ли?  hahaha

Общи условия

Активация на акаунт