Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Мътнина в стъкловидното тяло на окото

 • 124 952
 • 136
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 5
Голяма отврат е това!!!!!!!!!!!!!!!!!  #2gunfire

# 46
 • Мнения: 1 536
Свиква се, аз моята мътнина почти съм я забравила. Много рядко има моменти в които ми  пречи.

# 47
 • Мнения: 4 553
момичета, какво представлява изследването с голдман? болезнено ли е, с упойка ли е и колко време трае? предстои ми такова другата седмица и не знам какво да очаквам.  Rolling Eyes

# 48
 • Мнения: 1 536
Голдмана е едни вдлъбнати сферички, които ти допират до окото, за да се измери вътреочното налягане. Прави се много бързо, преди това се капе локално опойка в очите.

# 49
 • Мнения: 4 553
благодаря, галя, не звучи гадно. а упойката защо е, за да не мига окото ли?

# 50
 • Мнения: 1 536
Ириса е чувствителен при допир, просто за да не усетиш нищо докато ти го правят.

# 51
 • Мнения: 228
Мхм, и аз си ги имам.. и мътнинките.. и светлинките. Пълния комплект, даже понякога ми остава светлинна следа след като съм гледала нещо в контрастни цветове. А небето ми е като дискотека. И аз се бях притеснила, но лекарката само ги констатира и толкова. Повече ме притеснява да не станат повече, не че ги има, аз започнах да си свиквам и да не ги забелязвам, но ми се струва, че се "размножават". Някой забелязва ли увеличаване?

# 52
 • Мнения: 4 553
Присмех, не мисля, че е нормално да си караш така и да свикваш с нещо, което не ти е комфортно. на мен ми предстоят изследвания и евентуално лазерен бараж, но докато решим как да продължим ми изписаха капки и някои други лекарства, които би следвало да помогнат за намаляването на мътнините. според офталмолога дори и да не изчезнат напълно, медикаментите могат значително да подобрят положението.  Peace

# 53
 • Мнения: 1 536
Лазерен бараж се прави, ако имаш наченки или отлепяне на ретината. От това обикновено идват светлинки.

# 54
 • Мнения: 5
Някой забелязва ли увеличаване?
Има да.
Аз ги имам от малък и често си променят остротата - струва ми се, че е свързано с кръвното налягане - вярно, много пречат за да се съсредоточиш, особено при четене. Не може да се свикне с тях въпреки изказванията на лекарите - това е несериозно. Поне да кажат какви са причините за да се вземат мерки.
Дали се виждат на ирисдиагностика?

# 55
 • Мнения: 6
И при мен, понякога има увеличение, понякога намаляват. Но славо Богу, почти не ги забелязвам при нормални условия, а само когато погледна към ясно небе. Мисля, че няма връзка с кръвното налягане, поне при мен защото преди година ми беше малко високо, сега е нормално 125/80 и пак ги виждам.
  Относно ирисовата диагностика не съм бил на такова изследване, но доколкото знам то е по скоро алтернативен метод  за диагностика на общото състояние на различните системи в организма (храносмилателна, опорно-двигателна, нервна, кръвоносна и т.н.).
  Иначе мътнините се виждат само с преглед при очен лекар, след разшеряване на зеницата и преглед с "Лупата на Голдман".

# 56
 • Мнения: 4 553
да се включа пак след поредната консултация с лекар.
прегледът с голдман беше доста неприятен. прави се на разширени зеници, но без упойка (поне при мен беше така). няма физическа болка, но при огледа директно към окото се насочва сноп светлина, окото се опитва да се затвори, а трябва да се спазват указанията на лекаря в каква посока да се движи погледа.
според лекарите, мътнините могат да намаляват с времето, което не се дължи на подобрение, ами на изместването им в част на окото, в която остават извън зрителното поле (извинявам се за неточната терминология). за подобно "изчистване" може да се опита да се подпомогне организма с капки и антиоксидиращи препарати. препоръчват общо укрепване на организма, за да се предотврати или поне забави процеса на появята на нови мътнини. това, което се е получило до момента, смятат, че е необратимо и не подлежи на корекция или лечение.

# 57
 • Мнения: 6
Точно така, прегледа с Голдман не е приятен, но позволява много по задълбочен преглед на стъкловидното тяло и очните дъна. И при мен лекаря каза почти същите неща както при sylviana, като ми препоръча поне веднъж годишно да се прави преглед с Голдман.

# 58
 • Мнения: 4 553
да, препоръчват оглед с голдман веднъж в годината, за да се следи състоянието. не знам дали ще си го причинявам чак толкова редовно, ако нямам нови оплаквания  newsm78

# 59
 • Мнения: 1 597
Аз виждам такива плаващи запетайки 14 години вече. Казаха ми, че не са опасни, щом се движат и не светят, а са сиви, почти прозрачни. Иначе ми предложиха лазерна корекция по метод "Витреолиза" във Варна в частна клиника, но не смея да се подложа, щом не ми пречат все още.

Общи условия

Активация на акаунт