Бебешка близнашка тема ХХI

• 39 528
  • 737
  •   1
Отговори
# 675
Дробчета, ако не са домашни, не бих давала на малко дете, всъщност дори ние избягваме да ги ядем. Всички токсини се отделят през черния дроб и това неизменно се отразява, когато животното е отглеждано интензивно и е приемало доста антибиотици, както е при пилетата, например.  Naughty
Купена Снежанка, лично според мен, също не е сред най-подходящите неща за малки деца. Дори само заради факта, че краставиците ги слагат необелени, а кой знае и колко измити... Като се има в предвид, че сега не им е и сезон и се отглеждат в оранжерии, е повече от явно, че ще са пръскани и торени. Млякото също не се знае какво е. А вкъщи Снежанка се приготвя изключително лесно и най-вече се знае какво има в нея.  Simple Smile
Моите деца също много обичаха червено цвекло, варено  Simple Smile Само дето после памперса "порозовява", да не се уплаши някой.  Grinning

zaiobaio , страхотна рецепта   bouquet

# 676
zaio, а дали не се продава в някоя билкова аптека? Че с тая "опасна" разлика м/у зелените и узрелите да не объркам нещо, а и за тази година сме го изпуснали. Аз съм фен на такива природни средства и бих пробвала.
За храните подкрепям напълно казаното от fata. Другото, което мога да кажа за храненето е, че съм строга относно играенето с храна и хвърлянето й - след като от годинката започнах да давам разни неща за ядене с ръце и ги пипаха, разучиха и т.н. на година и половина им връчих лъжиците, като се е случвало 2-3 пъти да свалям от масата за хвърляне на храна (умишлено, не разсипано без да искат) и повече не се е повторило. Сега на 2г и 2м ядат самостоятелно. Обличам им по една престилка от тези с ръкавите и лигавник с джоб и това е достатъчно, като по престилката има само, ако ядат по-рядка супа. С играчки и филмчета не сме се залъгвали, имало е единични случаи, но по-скоро нещо им приказвах - например как вика всяко от животните или разказвах някаква приказка, но откакто ядат самички си ядат добре - е, налага се да се включа, ако яденето не им е съвсем по вкуса или към края като не могат да оберат паничката. Много им е приятно да седнем цялото семейство на масата и да се храним заедно.

# 677
водорасли има и на прах. можеш да поръсиш и салата с тях  Peace

# 678
Другото, което мога да кажа за храненето е, че съм строга относно играенето с храна и хвърлянето й - след като от годинката започнах да давам разни неща за ядене с ръце и ги пипаха, разучиха и т.н. на година и половина им връчих лъжиците, като се е случвало 2-3 пъти да свалям от масата за хвърляне на храна (умишлено, не разсипано без да искат) и повече не се е повторило. Сега на 2г и 2м ядат самостоятелно.
........
 Много им е приятно да седнем цялото семейство на масата и да се храним заедно.

Това беше и моята "тактика"  Simple Smile С малката разлика, че се справяха със самостоятелното хранене доста по-рано, защото се хранеха самички от самото начало. Хвърлянето на храна нарочно означаваше моментално сваляне от масата, достатъчни са само няколко пъти  Simple Smile
И наистина когато децата се хранят с цялото семейство са много по-мотивирани в яденето, защото обожават да имитират възрастните и освен това се чувстват част от целия "ритуал". И не са нужни песни, игри и други залъгващи методи   Peace

Дж-то , а тези водорасли откъде идват?  newsm78 Много често съм се питала, на китайците нямам никакво доверие, в Япония знаем всички какво стана и какво се изля в океана...  Thinking

# 679
не помня какво производството са, но моите са био  Rolling Eyes ще погледна и ще ти пиша
http://www.ebay.de/itm/Bio-Spirulina-Algen-Pulver-1kg-Beutel-lic … sh=item1c1c0ccdb1

# 680
немския не ми е сред силните езици, но не става ясно откъде са  Mr. Green

# 681
Фата тази марка я има в мола на Цариградско, има един био магазин, аз от него купувам. Но в нета ако нашишеш био водорасли, излизат някои неща.
Виж там дали има. А моя мъж е в Щатите, от там носи мн неа за децата, може да провери, ама тр да ми кажете. Той петък пътува, ако не, всеки месец е там за по 2 седмици.

# 682
zaio, а дали не се продава в някоя билкова аптека? Че с тая "опасна" разлика м/у зелените и узрелите да не объркам нещо, а и за тази година сме го изпуснали. Аз съм фен на такива природни средства и бих пробвала.

Нямам ни най-малка представа дали и къде може да се намери готов. Майка ми е билкарка и ни е научила, че ако можем лично да си наберем нещо от "чисто" място, то така правим. Общо взето, понеже имаме и баби на село, знаем произхода и начина на хранене на животните, които консумираме, на растенията, плодовете и зеленчуците, с които се храним и т.н. Отделно нашите в Княжево си имат малка градина с най-вкусните, полезни и абсолютно доказано био плодове и зеленцуци...
Но ти не се притеснявай - няма абсолютно никакъв шанс да объркаш зелените с узрелите. Зелените са много светли, твърди, не могат да се отделят от китката (или поне не лесно), докато узрелите са черни, сочни, меки и се отделят много лесно.  Peace

Само да вметна нещо във връзка с био продуктите, особено когато става дума за пресни плодове и зеленчуци. Те, подобно на другите, също се третират с някакви препарати, друг е въпросът, че контролът върху третирането им е завишен. Но ако не се третират просто производителите нямат шанс да произведат рентабилна продукция. Затова имат и допустими норми на третиране. По българските магазини съм виждала доста загниващи плодове и зеленчуци и продавачите са ми ги "рекламирали", че това видиш ли било доказателство за произхода, че са био и т.н. ОБАЧЕ загниването е доста неприятен процес и веднъж започнал, обикновено бързо заразява цялото растение / плод / зеленчук (това го знам от специалисти от столичната РИОКОЗ, с които съм била на изненадващи проверки по борси за плодове и зеленчуци). Така че гледайте да купувате само здрави, без загниване, плодове, зеленчуци и т.н. А като частен случай ще дам за пример доматите - видите ли във вътрешността на домата черно, директно изхвърляйте целия домат - не изрязвайте. Това гниене отвътре навън обикновено се дължи на болест и/или преполиване, но за съжаление веществата, които се натрупват на това място, са канцерогенни, доколкото ми е известно. Позволявам си да ви напиша всичко това, защото по линия на майка ми целият род са агрономи и се занимават професионално и с преподаване, и с производство, включително на био продукция, и с растителна защита. Само приятелски съвет (макар и доста дълъг  Embarassed), нищо повече!

# 683
С малката разлика, че се справяха със самостоятелното хранене доста по-рано, защото се хранеха самички от самото начало.
Ами ние обще взето се захранихме по "стандартната" схема. Чела съм ти блога по въпроса отдавна, но нещо не се осмелих напълно сами да ги оставя. Въпреки това от сравнително рано им давах да опитват разни неща сами с ръце, най-вече сварени зеленчуци, като основното ядене го давах аз с лъжичка. Мисълта ми беше, че вместо с играчки и филмчета, им давах да си ангажират вниманието със самата храна, макар и не "основната", след което като им дадох лъжиците им беше достатъчно интересно да се опитват сами и процесът на хранене не беше някакъв неосъзнат, който се случва между другото. Кога точно проядоха напълно самостоятелно не съм засичала, със сигурност не е било преди година и половина, но към момента съм доволна че ядат и не се изнервяме взаимно. Между другото, в яслата има по-добро отношение към самостоятелно хранещите се деца, защото не създават проблеми. Не би трябвало да е така, но ...
За бъзака - видях го какво представлява, догодина ще издиря от някое чисто място, мисля че съм виждала не веднъж при разни обиколки сред природата. Лошото е, че тази година сме изпуснали. Намерих някаква тинктура да се продава, но едва ли е същото.

# 684
За био плодовете и зеленчуците в България мога да ви кажа дори, че в някои места от вътрешен човек знам, че се третират абсолютно със същите препарати, но като дойде проверка и се показват "екологично чисти" . Без коментар. Затова както е казала zaiobaio, най-добре да се избират добре узрели плодове и зеленчуци, сезонни и да се почистват добре.

Водорасли и аз точно такива купувам, нори и дулсе. Спирулина досега не съм взимала, но състава им е подобен. Нори са от Япония, дулсе от Канада или северна Европа.

# 685
Да допълня липсващото парче от рецептата. Значи, захарта с плодчетата "наредени" в буркана и покрити само с марля (да не влизат мушички и други насекоми) престояват на слънце, докато се разтопи сместа. Тази есен, заради жегите и силното слънце, е станало буквално за 2 дни.  Peace

# 686
С малката разлика, че се справяха със самостоятелното хранене доста по-рано, защото се хранеха самички от самото начало.
Ами ние обще взето се захранихме по "стандартната" схема. Чела съм ти блога по въпроса отдавна, но нещо не се осмелих напълно сами да ги оставя. Въпреки това от сравнително рано им давах да опитват разни неща сами с ръце, най-вече сварени зеленчуци, като основното ядене го давах аз с лъжичка. Мисълта ми беше, че вместо с играчки и филмчета, им давах да си ангажират вниманието със самата храна, макар и не "основната", след което като им дадох лъжиците им беше достатъчно интересно да се опитват сами и процесът на хранене не беше някакъв неосъзнат, който се случва между другото. Кога точно проядоха напълно самостоятелно не съм засичала, със сигурност не е било преди година и половина, но към момента съм доволна че ядат и не се изнервяме взаимно. Между другото, в яслата има по-добро отношение към самостоятелно хранещите се деца, защото не създават проблеми. Не би трябвало да е така, но ...

Не исках да си хваля гарджетата  Stop По-скоро го дадох като пример, че пристъпих към "крути" мерки доста по-рано и действаха Mr. Green

zaiobaio , мерси за интересната "био"-информация  Simple Smile

Последна редакция: чт, 15 дек 2011, 01:30 от fata ®

# 687
zaiobaio, благодаря ти много за рецептата   bouquet
като се разтърсих и открих, че продават сушени плодове от бъзак. Пише, че стават за "мармелад с лековито действие". Може би ще пробвам да направя, зарибих се Laughing

Последна редакция: чт, 15 дек 2011, 01:18 от Jiji_biji

# 688
От сушените плодове няма да стане сироп, но можеш да ги даваш директно. Да, това го бях забравила. Баба ми, понеже и с диабет, не пие сироп, но яде от сушените плодчета. Тя ме "светна", че нейният хемоглобин се повишил доста след първата зима, в която от дъжд на вятър се сещала да хапва бъзак. И самата зима беше минала доста по-леко от нормалното, а тя е тежък астматик и редовно боледува...

# 689

Общи условия

Активация на акаунт