Истанбул 5

• 104 289
  • 732
  •   1
Отговори
# 555
  • Пловдив
Едно питане от името на родителите ми, които тази вечер пътуват. Къде могат да хапнат добри дюнери, гюзлеме и др типични "улични" специалитети и на какви цени? Те са ходили в Истанбул преди време и са минали през основните туристически обекти и този път ще е по-свободна програмата им. Благодаря предварително за отговорите.

# 556
Дюнерите да не са от Лалели - много хубави са им продуктите, но много малко месо слагат, с цел ниска цена, явно - 2,50 лири. Порцията дюнер, в чиния демек, беше 5 лири. Гьозлемите 4 лири ли бяха...  Thinking Яла съм където сваря и все хубаво е било. Само на Еминьоню, на клатещите се лодки, дето правят балък екмек да не взимат, че бързат да мятат по една риба с костите в хлебчето и бухат лук и това е. На Каракьой попаднахме на един чичо, дето тъй мераклийската ги правеше - обезкостява. натърква хлебчето в рибата да мирише, 2 реда подправки слага, освен лука слага и салата и печена леко люта чушка ммм..., окапах се  Crazy

# 557
"Само на Еминьоню, на клатещите се лодки, дето правят балък екмек да не взимат, че бързат да мятат по една риба с костите в хлебчето и бухат лук и това е."

Точно !!!
Рупаш лук и кости Simple Smile

Между другото ако седнете под моста Галата цената е същата като тази на лодките.
Аз май най-много дюнерджийници видях около "Таксим"

yav4e_mrav4e  не вярвам да немериш някъде разписание на тия автобуси.
Пробвай на сайта на "Метро" , но поне преди беше доста куц откъм информация.
Интернет опциите за резервации и информация са един от малкото недостатъци на Истанбул.
Аз ползвах тия бусчета до  "Аксарай" и скоро мисля пак да пътувам с тях .

# 558
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Толкова красиво си го описала,че да ,решено е -ще отидем.На отиване разбрах (с 25еЕ -от Кабаташ),а на връщане?Ще видим ли къщата от "Забранения плод"?

и тя е там, ама пък Пина е хванала истанбулската къща на Саит Паша от Мелодията на сърцето  Shocked (от ляво на дясно след кафявата)

фото Пина:

Фото интернет:

И по темата с къщите:
http://www.cur-cuna.com/tr/kultursanat/televizyon/tele0065.html

# 559
  • София
Шебек, колко си наблюдателна! "Мелодията на сърцето" е от малкото сериали, които съм гледала (и недогледала все още  Mr. Green), разгледах снимките на Пина, но изобщо не забелязах приликата  Embarassed. В първите няколко секунди на откъса се вижда  Laughing. А колкото и да се опитвам да се сетя как изглеждаше вилата на острова е безуспешно.  ooooh!

И да ви кажа, че Бутик травел имат 50 % отстъпка за месеците октомври-май. Хотел 3 звезди за 105 лв. Отново съм в дилема.....  Mr. Green  Имат и тръгване от Варна, варненки  Wink.

# 560
  • Пловдив
pina   bouquet благодаря много за бързия отговор и инфото.

Ние ще ходим октомври с голямата ми дъщеря - тогава точно ще е навършила 4г. и съм пред голяма чуденка - дали да взема количка?  newsm78
Имам голяма триколка, в която детето ще се чувства добре и ще може да дремне наобед, а и ако не издържа на темпото няма да се налага съпругът ми да я носи. И основното, заради което ми се ще да е с количка е сигурността и. Много е щурава и ме е страх да не я загубя - тя просто пуска ръката ми и хуква нанякъде. Според вас удачно ли е да нося количка, това много ли ще ограничи маршрута ни. не сме ходили в Истанбул и искам да минем през основните забележителности - Св.София, Йеребатан, Топкапъ сарай и след това Капалъчарши за първия ден ми се ще да ни  е програмата. Втория ден - Долмабахче и разходки, евентуално Чамладжъ.
Знаете ли дали в изброените обекти детето ще ползва отстъпка от входните такси?

# 561
Ха-ха, верно това е къщата!  Laughing Изгледах началото на видеото, както и алеята отпред с пейките и дърветата пред Босфора, лодките, дето са вързани там... Като не ги знам сериалите, така е. Явно на Саръйер се снимат известно количество сериали. Ох, много ми се искаше да видим снимачна площадка, ама не видяхме. Хем 100 пъти из Бейоглу се мотахме, Саръйер, Мода, Хайдарпаша и няма, и няма. Актьор и да съм срещнала по улицата, нямаше да го позная. Само Халит Ергенч и Бергюзар Корел, но тях не ги видях, определено  Simple Smile

avia, изгубване на дете е много вероятно, наистина трябва да я вържете с нещо. За другите неща не знам.

# 562
  • София
yav4e_mrav4e  не вярвам да немериш някъде разписание на тия автобуси.
Пробвай на сайта на "Метро" , но поне преди беше доста куц откъм информация.
Интернет опциите за резервации и информация са един от малкото недостатъци на Истанбул.
Аз ползвах тия бусчета до  "Аксарай" и скоро мисля пак да пътувам с тях .
Даааа, ще трябва да разчитам на инфо по време на пътуването. ooooh!
mallkata, дали се сещаш за някакви разпознаваеми символи по тези автобусчета - ние трябва да се придвижим до круизните терминали? А и за жетоните никой нищо не казва - как стои въпроса с багажа? newsm78

# 563
Аз видях в трамвая човек с огромен куфар, но не зная платил ли е с жетон за него. На всяка спирка има нещо като полицай, той ще каже, ако трябва.
До кои круизни терминали ще ходите, до Каракьой ли? Трамвая има спирка точно там и точно от нея страна.

# 564
  • София
Аз видях в трамвая човек с огромен куфар, но не зная платил ли е с жетон за него. На всяка спирка има нещо като полицай, той ще каже, ако трябва.
До кои круизни терминали ще ходите, до Каракьой ли? Трамвая има спирка точно там и точно от нея страна.
До Каракьой ще трябва да стигнем, но се надявах до спирката на трамвая да се доберем с тези автобусчета на Метро. Praynig
Говорят ли английски тези полицаи?
pina, май ти сподели за мрънкащ съпруг - моят мърмори за това колко е опасно да купувам хранителни продукти. Колкото съм гледала по снимки, ако купя нещо от открити пазари, или неопаковано ще ме изяде с парцалите. Laughing Дайте идея от къде да си купя локум и балкава, без да си навлека дебати! Hug

# 565
Мрънка, да, после сам не вярва, че е казвал това, което е казал  Laughing Но няма проблем с покупка на храна от улицата. Само дето сме и двамата 3 дена с проблеми с корема, при мен значително по- силни, но аз съм с гастрит и не мисля, че има общо произхода на храната, а това, че ядох лук и люти чушки като невидяла...  Crazy

# 566
  • София
Има автобусче на Метро, което ще ви закара до трамвая  Peace Спираше някъде из СултанАхмет, но не се сещам къде точно. В самия автобус на Метро като прибилижите Истанбул би трябвало да ви разяснят всичко  Simple Smile

Баклава и локум- може от Koska Helvacisi ! Има ги на много места, разнообрзието е голямо. Не купувайте вече запечатани кутии с локуми, където и да било. Само на места, където се отмерва и сипва пред вас, защото може да попаднете на нещо старо Simple Smile

Сайта на Коска: http://www.koskahelvacisi.com.tr

# 567
yav4e_mrav4e май аз пътувах последно с автобусите на Метро /юли месец/  Laughing
Автобусът спира преди автогарата в Истанбул, където е стоянката на този съпътстващ превоз.
Нямат номера, нито разписание тези допълнителни автобусчета. На самите автобусчета са изписани направленията по които се движат. Задължително кажете на шофьора на коя спирка искате да слезнете, или помолете някой българин от вашият автобус да ви каже къде да слезнете.
Тези автобусчета не спират на всяка спирка, ако няма хора за слизане.
Можете да попитата и в автобуса на Метро за подробна информация, но когато ние пътувахме стюардката беше изключително некомпетентна по този въпрос.

Относно багажа ние бяхме с един голям куфар и никъде не са ни карали за плащаме за него. На някои спирки отваряха допълнителна врата на мъжа ми за да мине с куфара.

# 568
  • София
yav4e_mrav4e
Относно багажа ние бяхме с един голям куфар и никъде не са ни карали за плащаме за него. На някои спирки отваряха допълнителна врата на мъжа ми за да мине с куфара.

И на нас така ни отваряха тези страничните входове да си издърпаме куфара Grinning Не са ни казвали да плащаме повече.

# 569
  • София
I.L. , благодаря много за информацията! Hug

мими.ива, благодаря ти, просто не мога да се начудя толкова ли е трудно да напишеш 7-8 наименования на местата-спирки?!? Или идеята е да откажем хората от тази възможност....
Казаха ни, че трябва да се заверяват билетите за връщане - имаш ли идея за тази "операция", че в представите ми се явява невъзможна комуникация с лелка на гише - незнаеща английски? Laughing

Общи условия

Активация на акаунт