ДЕЦАТА НИ ЯДАТ НАЙ-НИСКОКАЧЕСТВЕНИТЕ ХРАНИ

• 43 859
  • 642
  •   1
Отговори
# 105
  • Paradise

тук точно има и съфорумки Wink

# 106
Точно това щях да напиша и аз - таксата е само част от издръжката на децата, останалото се поема от общината. Имам някакви спомени за около 170лв общинска субсидия на дете, но трябва да проверя.

Месечно ли? Тази сума за храна ли е?
Колко лв. е хранодена на едно дете , знае ли се?
По 'рецептурник" сигурно  изпълняват  норматива   например да дават 3п. седмично месо. Какво е месото и с какви продукти се готви е друг въпрос, който е тясно свързан с парите
Аз помня от детски лагер, който съм организирала преди години, че храноден под 7 лева дневно е на практика .. нищо. И това са спомени от 2005та. Сега сигурно е поне 10-12 лева минимума ( дневно)

# 107
  • Близо до гората...
Закуска: Филия с масло и сирене + чаша чай
Обяд: Нещо готвено съдържащо 1/2 картоф, 50-60гр "месо"/"кайма",морков,лук + филия хляб + нишесте
Сл. закуска: 1/3 кофичка кис. млаяко и 3 об. бисквити

Такова беше менюто ДГ на дъщеря ми...със сигурност не струва дори 7лв

# 108
И в момента процедурите са така, по лотове, всеки кандидатства за определена обособена позиция или за цялата поръчка; има заложени критерии, има изискване към кандидатите, но някъде нещо се случва и отново най-големите боклуци биват доставени.

Ето примерен търг за доставка на хранителни продукти (съвсем актуален), обявен от община Видин, за нуждите точно на детските градини на територията на общината за тази и следващата години.
Дори критерият за оценка не е най-ниска цена...

http://dv.parliament.bg/DVWeb/porachkiList.faces

В момента търга е за най-ниска цена за доставка на всички продукти в градините. Нормативни изисквания за съдържанието на продуктите няма никъде в държавата. Има само рецепти на МЗ, които нямат нищо общо с това, тия продукти стават ли изобщо за ядене.
Цитирай същественото от линка си, че вътре виждам само конкурси за кабели, хлор, ремонти и т.н...

# 109
  • Paradise
teo7777, ако знаеш как да боравиш с ДВ, ще си откриеш необходимата процедура, а не да се заяждаш;-))

"I.1) Наименование, адреси и място/места за контакт:
 Официално наименование: Община Видин
 Пощенски код: 3700
 Място/места за контакт:: пл. Бдинци №2
 E-mail:: nsu_vid@abv.bg
 Факс
 Пощенски адрес: пл. Бдинци №1

РАЗДЕЛ ІI: ОБЕКТ НА ПОРЪЧКАТА
ІІ.1) Описание
ІІ.1.1) Заглавие на поръчката, предоставено от възлагащия орган:
 Наименование: Доставка на хранителни продукти за учрежденията на бюджетна издръжка /обекти на социални, здравни дейности и детски градини/ на територията на Община Видин през 2011 г. и 2012 г. с обособени позиции: 1 - хляб и хлебни изделия; 2 - пакетирани и консервирани хранителни стоки, яйца; 3 - мляко и млечни продукти; 4 - месо и месни продукти; 5 - риба и рибни продукти

ІІ.1.Sunglasses Разделяне на обособени позиции (за информация относно обособените позиции, използвайте приложение Б толкова пъти, колкото е броят на обособените позиции)

Ако да, офертите трябва да бъда представени за (попълнете само една клетка):
 Обособени позиции: ДА
 Подаване на оферти: една или повече позиции

ІV.2.1) Критерии за възлагане (моля, попълнете съответната/ите клетка/и)
 Критерий за оценка: икономически най-изгодна оферта с оглед на посочените по-долу критерии (критериите за възлагане трябва да бъдат посочени с тяхната тежест или в низходящ ред на важност в случаите, в които определянето на тежест е невъзможно поради очевидни причини)
 Показател: цена на предлагания продукт(тежест : 80)
 Показател: срок на разсрочена плащане(тежест : 10)
 Показател: срок на доставката(тежест : 10)"

Цитираното е от ДВ, а от линка по-долу може да си изтеглиш цялата процедура, с всички изсквания вътре:

http://www.vidin.bg/index.php?option=com_content&view=articl … 32&Itemid=442

# 110
и аз не го намерих този конкурс, сигурно е по-назад, аз само 1 стр. прегледах

А, тя Пипинс е писала в същото време:) Мерси:)

# 111
  • Sofia
Месечно ли? Тази сума за храна ли е?

Не, разбира се, тази сума покрива издръжката на детето, като към нея се добавя родителската такса. Включва всичко - лелите, отопление и прочее. Иначе е месечна, да.
В нашата градина менюто не е лошо на книга, притеснява ме само продуктите, от които е направено.
Иначе е постно поне 2 дни седмично, което ми е ОК, предпочитам аз да давам месо и кайма по моя преценка.

# 112
teo7777, ако знаеш как да боравиш с ДВ, ще си откриеш необходимата процедура, а не да се заяждаш;-))

"I.1) Наименование, адреси и място/места за контакт:
 Официално наименование: Община Видин
 Пощенски код: 3700
 Място/места за контакт:: пл. Бдинци №2
 E-mail:: nsu_vid@abv.bg
 Факс
 Пощенски адрес: пл. Бдинци №1

РАЗДЕЛ ІI: ОБЕКТ НА ПОРЪЧКАТА
ІІ.1) Описание
ІІ.1.1) Заглавие на поръчката, предоставено от възлагащия орган:
 Наименование: Доставка на хранителни продукти за учрежденията на бюджетна издръжка /обекти на социални, здравни дейности и детски градини/ на територията на Община Видин през 2011 г. и 2012 г. с обособени позиции: 1 - хляб и хлебни изделия; 2 - пакетирани и консервирани хранителни стоки, яйца; 3 - мляко и млечни продукти; 4 - месо и месни продукти; 5 - риба и рибни продукти

ІІ.1.Sunglasses Разделяне на обособени позиции (за информация относно обособените позиции, използвайте приложение Б толкова пъти, колкото е броят на обособените позиции)

Ако да, офертите трябва да бъда представени за (попълнете само една клетка):
 Обособени позиции: ДА
 Подаване на оферти: една или повече позиции

ІV.2.1) Критерии за възлагане (моля, попълнете съответната/ите клетка/и)
 Критерий за оценка: икономически най-изгодна оферта с оглед на посочените по-долу критерии (критериите за възлагане трябва да бъдат посочени с тяхната тежест или в низходящ ред на важност в случаите, в които определянето на тежест е невъзможно поради очевидни причини)
 Показател: цена на предлагания продукт(тежест : 80)
 Показател: срок на разсрочена плащане(тежест : 10)
 Показател: срок на доставката(тежест : 10)"

Цитираното е от ДВ, а от линка по-долу може да си изтеглиш цялата процедура, с всички изсквания вътре:

http://www.vidin.bg/index.php?option=com_content&view=articl … 32&Itemid=442

Tъй, къде виждаш изисквания за съдържанието на "обособените позиции" по наименования? Sunglasses По-надолу има "критерии за възлагане" - "икономически най-изгодна оферта...." Отворих линка за подробните изисквания към критериите, демек да видя има ли нещо повече от "икономически най-изгодните", добре дошла съм на сайта на община Видин, разгледах, благодаря, моля те, ако ще даваш някакво инфо по същество, ще съм ти благодарна, ще помогнеш.

# 113
  • Paradise
Ти наистина ли не можеш да си свалиш файла от сайта на общината?

В линка (общинския) Кликни върху "ОТКРИТА  ПРОЦЕДУРА ЗА ВЪЗЛАГАНЕ НА  ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА С ПРЕДМЕТ : " и си свали цялата процедура в уърдовски файл.

Инфото ми е по същество, какво да правя като не знаеш къде какво да отвориш, извинявай!

http://dv.parliament.bg/DVWeb/porachkiXMLView.faces?idObj=62895 - надявам се този път ще се отвори точната процедура, обявена на сайта на ДВ

# 114
Ти наистина ли не можеш да си свалиш файла от сайта на общината?

В линка (общинския) Кликни върху "ОТКРИТА  ПРОЦЕДУРА ЗА ВЪЗЛАГАНЕ НА  ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА С ПРЕДМЕТ : " и си свали цялата процедура в уърдовски файл.

Инфото ми е по същество, какво да правя като не знаеш къде какво да отвориш, извинявай!

http://dv.parliament.bg/DVWeb/porachkiXMLView.faces?idObj=62895 - надявам се този път ще се отвори точната процедура, обявена на сайта на ДВ

Пипинс, не знам защо реши, че се заяждам с теб, като не ща да се ровя до припадък в бумагите дето ми ги пускаш. Ти изобщо разбра ли смисъла на темата? Е, отворих ти бумагата, и предишните ти прочетох, да не ми се сърдиш, къде видя изисквания към съдържанието на хранителните продукти в тия бумаги?

# 115
  • Paradise
Ето тук, Тео:

"ОБЩИНА ВИДИН
Видин 3700, пл. “Бдинци” № 2, тел. 094/ 609 416; факс: 094/ 601 132;
   e-mail: kmet@vidin.bg ; web site: www.vidin.bg

ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

1.  Участниците за изпълнение на обществената поръчка трябва да притежават разрешение за търговска дейност, а доставяните хранителни продукти да отговарят на изискванията на чл.12 от Закона за храните, БДС и ДВСК, като задължително да са придружени със сертификат за качество, произход и срок на годност не по-малко от 80 % от остатъчната годност към момента на доставката.

2. Техническо оборудване – участникът да разполага със собствени или наети специализирани транспортни средства / да се приложи документ за собственост или договор за наем / отговарящи на санитарно-хигиенните изисквания за доставка на хранителни продукти доказани със съответните разрешителни документи от РИОКОЗ и ДВСК."

Смисълът на темата я разбрах много добре!

# 116
Напротив, Тео.
Към края на документа са изброени няколко  позиции ( групи храни ги разбирам).
До колкото разбирам това са цените, които се търсят на продуктите съответно.
Втората позиция е интересна, там придобиваш представа, че се търси например "лимоннена киселина" а не лимони. По-натам разбирам, че се търси краве сирене по БДС, но и майонеза.
При месата се търси свински черен дроб  например или пил. дробчета...
От рибите ми прави впечатление, че търсят океански риби .. и напр. пенгасиус, което май е поредното име на мерлузата.Плодовете и зеленчуцита май са във втора позиция и всички са под някаква консервена форма.

Има какво да се иска по тези продукти, не видях позиция за  пресни плодове и зеленчуци, например може би е друг тип поръчка? Или всчкото плод и зеленчук го ядат от кутия?

# 117
Тео пак размаха томахавката Laughing

Не се ласкай толкова, от оная кампания против лавките полза никаква няма, тъй че усилията явно са били в грешна посока.

Каймата си е боклук-независимо дали е от 2 или 20 лв, сирене качествено на пазара няма, тъй че- пийни чай от мента и си лягай Wink

# 118
А какъв процент от храната на децата в ДГ и училище представляват пресните плодове и зеленчуци, знае ли се? Защото аз мисля, че е по-разумно да се търсят например български праскови, отколкото свински черен дроб или океански хек, замразен през 20ти век.Не знам, странна ми е тази поръчка без никакви плодове и зеленчуци.

# 119
Има какво да се иска по тези продукти, не видях позиция за  пресни плодове и зеленчуци, например може би е друг тип поръчка? Или всчкото плод и зеленчук го ядат от кутия?

Единственото, към което виждам някакво изискване е сиренето, и това обаче е общинска някаква поръчка, т.е. не е представително...., пълна каша с две думи.

За плодовете кашата е още по-голяма, нямам идея...., давате вкъщи на закуска и вечеря и това е.

Пипинс, при първа възможност ще погледна какво гласи чл. 12 от Закона за храните. Hug Той към МЗХ ли е? Простата равносметка е, че съществуващите правила към момента се спазват, ако резултата ни удовлетворява, ок. Ако не, трябва да променим правилата.

Общи условия

Активация на акаунт