ДЕЦАТА НИ ЯДАТ НАЙ-НИСКОКАЧЕСТВЕНИТЕ ХРАНИ

• 43 794
  • 642
  •   1
Отговори
# 150
Най- добре ще е да се закрият лавките, да се премахнат кафе машините и тези за безалкохолни вътре в у4илищата. И да се заклю4ват входовете.
Не е 4ак такава драма да се приготвя сутрин закуска от родителите за у4еника, пък и ще има контрол, ако престанат да бягат по кръ4мите в у4ебно време.
Оба4е дали има воля да се осъществи това, нямам представа.

# 151
Най- добре ще е да се закрият лавките, да се премахнат кафе машините и тези за безалкохолни вътре в у4илищата. И да се заклю4ват входовете.
Не е 4ак такава драма да се приготвя сутрин закуска от родителите за у4еника, пък и ще има контрол, ако престанат да бягат по кръ4мите в у4ебно време.
Оба4е дали има воля да се осъществи това, нямам представа.

Така е Марица, нито е драма, нито е сложно. Да не говорим, че е практика в повечето европейски страни. Ама у нас всичко е много сложно, щото не интереса на детето, а интереса на търговеца клати феса, който интерес все се прикрива зад някакви други "аргументи". Ще стане и това, но и обществото трябва да е узряло. Преди две години не беше, сега мисля че е, постепенно и това ще стане.

# 152
  • Sofia
Има много родители, които ще бъдат против закриването на лавките. Не всички държат децата им да ядат здравословно, не всички имат желание да приготвят закуски преди работа и ще намерят тази идея за крайно неудобна за тях.

# 153
Има много родители, които ще бъдат против закриването на лавките. Не всички държат децата им да ядат здравословно, не всички имат желание да приготвят закуски преди работа и ще намерят тази идея за крайно неудобна за тях.

Да, но точно тук вече се намесва държавата, така както са направили другите държави. Държавата трябва да се ръководи от интереса на нацията, не да следва хаоса в обществените мнения и още по-малко да се ръководи от частни интереси. Това в особена сила важи, когато се отнася за защитата интересите на децата. От държавата се очаква да е над хаоса долу и да постави ред и правила, съобразно общите най-добри интереси на нацията. Държавата има своите отговорности, родителите своите, двете не трябва да се смесват, още по-малко да си прехвърлят отговорността.

# 154
  • Sofia
Така е, но никой няма да си позволи такава драстична мярка изведнъж.
Аз мисля, че затова се започна с по-леката - ограничения на продаваните в лавките артикули.
След време, когато общественото мнение е по-адекватно ще се премине и към закриване на лавките според мен.

# 155
Аз като гледам какви овце са повечето, не вярвам да се промени общественото мнение ей- така. Ежедневно наблюдавам деца от 1 до 4 клас с паласки и с огромни бутове, които едва носят. Родителите им спят ли, че не ги виждат?! Rolling Eyes И по тези хора ли да се равняваме, дето като дадат 5 лева на ден на детето и мислят, че са му осигурили храната. ooooh! Каква ти храна? Комбиниран фураж направо да започнат да им дават!
Държавата трябва да започне да превъзпитава стадото, ама то не е лесно, първо най- отгоре да вземат да се пообучат, че стават за смях по ТВ и навсякъде, където се появят! А уж най- учените глАви трябва да са там.
И точно защото този процес на обучаване наляво- надясно ще трае доста дълго, мисля, най- разумното решение е да закрият лавките както е по белия свят. И когато вече народът се поинформира, поошлайфа и започне сам да се интересува от това, което е в чинията му и да учи децата си, тогава държавата може да направи едно добро на бъдещите поколения, като се постарае да осигури в училище достъп до нормална ХРАНА, не фураж.

# 156
Така е, но никой няма да си позволи такава драстична мярка изведнъж.
Аз мисля, че затова се започна с по-леката - ограничения на продаваните в лавките артикули.
След време, когато общественото мнение е по-адекватно ще се премине и към закриване на лавките според мен.

А междувременно какво правим, "забавляваме" се със статистиките на МЗ, за децата в детските ясли, с диабет, сърдечносъдови заболявания, затлъстявания...? Нали точно това се опитвам да обясня, държавата....., интересите й....., остави родителите, те са всякакви!

# 157
Миналата година участвах в някаква подобна тема за слагането на храна от вкъщи. Много родители казаха, че предпочат детето им да яде кренвиршка, отколкото да му слагат сандвич от вкъщи. Намираха го за пълна тъпотия.Това е горе-долу цитат. Нито им се занимава, нито го намират за "гъзарско". Така че ако не е наложено отгоре като закон, не виждам как на добра воля ще стане.

# 158
  • София - Рим и обратно

И какво тогава, свиваме си перките и децата ни продължават да преживят боклуци и да се шляят по улиците, понеже някои си  не щяли децата им да живеят здравословно. Те са по-аргументирани и мнението им е по-меродавно ли, какво? Ми....хубаво ooooh!

# 159
А, то има родители, дето нямат нищо против и хлапетата им да пушат и да пийват бирка или нещо по- твърдо.

# 160
Обидите, личните квалификации и острите думи не са най добрият начин да привлечете някой на своя страна и да постигнете нещо съществено Wink

# 161
  • София - Рим и обратно
Обидите, личните квалификации
Къде видя такива, Рокси?
Никак не ме интересуват приоритетите на родителите, чиито деца консумират вредни хранителни продукти и напитки (нека започнем да се изразяваме меко Simple Smile) и нямат контрол по улиците, че да се занимавам да ги квалифицирам. Мен ме интересуват децата и законите, които би трябвало да се създадат, за да им осигурят поне минимална защита във всяко едно отношение.
Не става въпрос за "привличане на своя страна" и тем подобни шеги и закачки. Всички сме родители и желаем доброто за децата си. А то винаги има...прецеденти. Не само сред родителите.

# 162
А, то има родители, дето нямат нищо против и хлапетата им да пушат и да пийват бирка или нещо по- твърдо.
Е,как да имат....
Понеже живея на главната в Пв,горе-долу и по центъра ми е дневната разходка,а кафенета по центъра бол,редовно виждам следното:
Седят си майките по масите,пият кафета ,безалкохолни или бирички,а хлапетата до тях ,в количките ръфат зрънчо,чипсове,солети....а в шишетата им направо се налива "натуралния сок" ,поръчан в заведението.
Е,аз не очаквам от подобни родители да се замислят дали детето им яде мазната баница/кремвиршка или дюнер,или плодове и зеленчуци, и домашно приготвена храна.
Между другото ,точно подобни родители са най-честите клиенти на заведенията за бързо хранене,доставката на храна по домовете .......

# 163
  • Sofia
Не разбирам какво имате предвид.
Да, вярно е това, че винаги ще има незаинтересовани родители.
Но никоя промяна не идва бързо нито наведнъж. Първо се въвеждат ограничения в лавките, после ще ги закрият. Нали не очаквате правителството да си навлече недоволството на хиляди родители сега, карайки ги да приготвят закуски всяка сутрин, за да удовлетвори желанията на малцинството от тях? Тази работа става бавно и по белия свят, за който споменавате. Преди Джейми Оливър да си направи училищното реалити, за да подобри храненето, столовете там предлагаха само полуфабрикати, а децата не знаят какво е морков и лук. Да споменавам ли родителите, които подхвърляха сандвичи и кола скришом през оградите?
Много са ви идеалистични представите нещо.
И според мен точно заради такива тръгвания с рогата напред се получават нулеви резултати.
Стъпка по стъпка е по-правилно за мен.
Апропо - в момента кое ви пречи децата ви да ядат здравословна, приготвена вкъщи храна в училище?

# 164

Стъпка по стъпка е по-правилно за мен.
Апропо - в момента кое ви пречи децата ви да ядат здравословна, приготвена вкъщи храна в училище?

И аз мисля, че трябва да почва от родителите.  Първата стъпка. Давах сандвичи и джобни. Предпочита да ги изхарчи за друго. Но много хора още са на принципа Държавата е отговорна и виновна за всичко. Да, трудно е, когато не ти помагат - продават бира на невръстното дете.  Но  много предпочитат лафките пред варианта да приготви сандвич. Да не говорим за ДГ. Колко е готино  да ти поемат детето изцяло.

Общи условия

Активация на акаунт