ДЕЦАТА НИ ЯДАТ НАЙ-НИСКОКАЧЕСТВЕНИТЕ ХРАНИ

• 43 785
  • 642
  •   1
Отговори
# 240
Съжалявам, но за мен звучите леко истерично.
Да, храним се здравословно, но явно хората, които не са маниакално стриктни като Вас биват оплювани. Съжалявам, че изобщо се включих в темата.

# 241
Аз съм от нестриктните майки Blush

# 242
  • Варна
Съжалявам, но за мен звучите леко истерично.
Да, храним се здравословно, но явно хората, които не са маниакално стриктни като Вас биват оплювани. Съжалявам, че изобщо се включих в темата.

И окачествявани като злобни. Mr. Green
Аз лично предпочитам да предложа на детето си пържена мекица, пред супичка с бульонче "Маги" и други сухи подправки.
Госпожа Емилия Спиролинова , мекиците не са ли в основата на пирамидата - Хляб , зърнени храни ориз и паста?

# 243
Никой не е оплюван. Rolling Eyes
Освен това всички се учим. Peace
Все пак никой не ми отговори на въпроса какъв е смисълът на супата, защо плодовете ги дават за десерт ( пък били те сезонни, био или каквито и да са), защо се яде месо с картофи?

И моля ви, никой не е гонен от темата. Grinning Но нали не искате да "легализираме" правописните грешки, само защото е трудно да се научи правописът. Или защото някой го мързи да го преподава. Laughing

# 244

И окачествявани като злобни. Mr. Green
Аз лично предпочитам да предложа на детето си пържена мекица, пред супичка с бульонче "Маги" и други сухи подправки.
Госпожа Емилия Спиролинова , мекиците не са ли в основата на пирамидата - Хляб , зърнени храни ориз и паста?

Мекицата е еднакво вредна. За бульонче Маги пък кой отваря дума? Те не са ли рестриктнати и в сегашната наредба?

Основата е зърнени храни, но за да се говори за здравословност, те трябва да бъдат подбрани- разбирай ако е хляб- пълнозърнест ( тази скоба я оставям за всичко, което ви дойде на ума СЕГА.....как това може да бъде изпълнено в ДГ ooooh!, в настоящия момент ще купят най- евтиния боядисан с кафе.....затова и трябва да се мисли предварително като се изисква), макаронени изделия, но не само, защото освен тях има и други зърнени- овесени ядки, мюсли, жито, просо, грис ,  ... <<< всички могат да бъдат направени по такъв начин, че децата да ги харесат, въпреки че не са им свикнали, ориз

Мекиците са от бяло брашно и са пържени! Какво им е здравословното? Бялото брашно е доказано вредно, а пърженото затормозява ужасно черния дроб.

# 245
  • Варна
Мислех, че ще подкрепя една добра кауза. Оказа се, че не е моята.
Комбинацията месо с картофи не я смятам за толкова страшна.
Няма да пиша повече в темата. Моля, не бъдете ненужно груби.

# 246
Залитането от една крайност в друга крайност, никога не води до нещо добро.
Не е зле да се понаучим например, защо в топлите страни консумират агнешко, а в студените - свинско. Иначе, така  с диети на "световен калпак", надали ще направим добро за всички.

Както и да е, лично мнение и лично наблюдение.
      Хексе, руми, катюнгелче...   Peace

# 247

Според мен мекиците могат да влязат в групата на върха..."Мазни и сладки храни ,за рядка консумация".
Аз ,всъщност ,мекици не съм правила от ...поне 2-3 години.
Но не виждам причина да се дават на деца  веднъж месечно.....

А супата е течна храна.Т.е. една от ползите й е ,че предпазва от запек.Особено ако наблягаш на сухите храни.
И какво лошо има в един бонбон седмично?

Ако тотално забраниш всякакви вкусни,сладки и вредни храни,ще дойде момент,когато това ще се върне като с бумеранг.И нищо чудно ,в един момент,когато детето започне само да се грижи за храната си ,да мине изцяло на вредна храна.

# 248
Добре де, досега се обсъждаше, че приетата наредба 37 не се спазва като хората и контролът е лош. Вие смятате ли, че е удачно, ако ще се променя закона, да се включват пържени храни вътре, пък било и рядко? Не мислите ли, че така или иначе вратички за такива неща винаги ще има, защото както вече многократно се изписа, контролът е слаб. Обаче ако са позволени, ми се струва, че още повече ще се спекулира с това и количествата ще са по-големи, отколкото ако не са позволени.
Мен ми се струва най-лесно просто да се премахне пърженото изцяло и така се решават много от проблемите, отколкото да се пишат допълнителни клаузи, че може мекици, пържени филии, милинки , но еди си колко пъти месечно.
 А всеки, които не иска да е "истеричен" може да компенсира недаването на мекици в градината/училището с даването им вкъщи.

Защо ако някой напише мнение различно от вашето, го смятате за груб и истеричен?

Хексе, ти какво точно предлагаш да се направи? Не можах да разбера каква точно позиция заемаш?

# 249
Не съм Хексе, но аз предлагам да се наблегне на качеството на продуктите, както и на тяхното разнообразие. Менюто се прави и без друго за месец напред и може да се уточни, от кое по колко пъти да се дава.
За мен е безумно да се дели яденето на пиле без картофи, свинско без зеле, пиле без ориз и разни такива разделни неща.
Всъщност тогава би било много лесно - понеделник варени картофи, вторник варен ориз, зеленчуците в сряда, месото в четвъртък, а петък само сух хляб, но за сметка на това пълнозърнест Thinking

# 250

Чудя се дали да не стана и аз един доцент доктор.  Joy

Доцент доктор Спиролинова...., на мен ми звучи много добре, аз мисля да ви гласувам доверие още преди да сте се дипломирали.

# 251
Руми, може ли да обясниш ти под разнообразие какво разбираш?

# 252
Основното ядене да се предшества от порция прясна салата от сезонни зеленчуци( зеле, моркови, зелена салата, домати, краставици...)

Във връзка с това, аз да ви питам, знаете ли защо е полезно да се пие ракия? По малко де, сега не говорим за пиянски изпълнения.

Ами, защото в семействата, където се пие уйски, на масата вечер не се слага задължителната салата от сезонните зеленчуци. И детето горкото не знае какво е това салата. В един момент майка му се усеща, понеже детето отказва да яде зеленчуци, и предриема екстремни мерки състоящи се в сервирането всяка вечер на масата на купа със салата. Голяма драма и проблем, която пиещите ракия семейства нямат, като българските например, децата ни от ранна възраст познават салатата и без нея не могат да си представят масата, както и ние. Laughing

Историята е по истински случай!

# 253
Aз, понеже темата пак навлезе в дълбоки несвойствени за мен води, всички знаят, че аз не съм привърженик на крайностите, мога да кажа само, че моят принцип е в Мярката. Всичко може, но с мярка. Забраната в семейното възпитание е вредна, защото отприщва интереса към забраненото нещо. Вероятно по същата логика много умерено трябва да се подхожда и със забраните в училищата. Всяка забрана трябва да е предшествана и съпътствана от протяжна и подходяща за възрастта на детето разянителна дейност, за да си изпълни мисията. Като забраняваш да не бърка в контакта, винаги обясняваш защо, логиката е същата за всяко нещо. В противен случай, когато те няма, а е налице забраненото нещо, положението става опасно, отприщва се потребността на детето на воля да опознае забраненото и непознатото.

# 254
Все пак никой не ми отговори на въпроса какъв е смисълът на супата, защо плодовете ги дават за десерт ( пък били те сезонни, био или каквито и да са), защо се яде месо с картофи?
Доколкото знам супата е препоръчителна, тъй като децата трябва да хапват и течна храна, приготвена здравословно и сервирана умерено топла има добър ефект според мен. Мисля, че месото, сервирано с  картофи не е вредно за най-малките, тъй като доколкото знам разделното хранене се препоръчва за хора с наднормено тегло, а децата сега растат и за тях това не е толкова пагубно. Освен това има деца, които не ядат месо и по този начин все ще хапнат нещо и от основното ядене. Плодовете и аз мисля, че трябва да са междинна закуска. Не бива да се изпада в крайности според мен. Трябва да се хапва от всичко в умерени количества.
Аха, чудесно оправдание човек да удари две ракии Grinning Hug Аз по принцип не пия ракия, но вие така сладкодумно сте го описали, че си представям как ври казан с грозде, захар, ябълки, а после си сипваш от домашната ракия в малка битова чаша и сядаш с приятели на сладки приказки.

Общи условия

Активация на акаунт