Орхидея - тема 6

• 122 759
  • 750
  •   1
Отговори
# 600
Тaня67,много са ти красиви дендробиумите! Heart Eyes Запалих се и си купих и аз един,има пъпки,ще го снимам и ще го покажа. Дай моля те някакви практически съвети как ги гледаш,досега не съм имала дендробиум. Hug Elsinor,честито! Simple Smile

# 601
  • Gone with the wind
А кога ще видим снимки на красиви орхидеи в червени кашпи  Wink
Няма да е скоро - моите малко премръзнаха  Sad
Загубих кейкито от Милето, половината ми болеа си замина, част от фалчетата са с премръзнали листа, които постепенно опадаха и т.н. и т.н
Цветеносите спряха да се развиват, сега се посъбудиха, но са още много малки и далеч от цъфтеж, пък и съвземането на самите растения ми е по-важно от цъфтежа

# 602
  • София
Незито, винаги съм гледала дендробиумите като фаленопсиси. Тези от последните снимки са хибриди дендробиум-фаленопсис. Нобилето е по-специално, но май продаваните по хипермаркетите са пак някакви хибриди за масовия потребител, защото нито ги държа на студено зимата, нито ги засушавам по 2 месеца. И цъфтят в изобилие. Единственото, което забелязах е, че им харесва да имат много светлина. Сложила съм ги на перваза на южен прозорец (нобилето е на югозападен), с уточнението, че в зверските жеги не ги грее следобедно слънце. Зимата очаквах да им е студено и ветровито, заради стъклото, но не са дали признаци, че им е зле. Има значение и конкретното растение. Бяло-лилавите са тези, които ни цъфтят постоянно, а жълтият отдавна не е. Купени са едновременно, стоят на едно и също място ...   Rolling Eyes

# 603
Таня а от какво им пожълтяват листата на дендробиумите? Вече 2 са жълти, и една неотворена пъпка пожълтя. Този от последните ми снимки, преди няколко дни изглеждаше великолепно, и изведнъж ... newsm78

# 604
  • София
Ина, може би е от стрес от смяна на обстановката  newsm78. Нормално е на старата булба да ѝ опадат листата и да остане да стърчи гола и грозна, но при теб е рано още. Ако искаш я премести на по-светло и виж дали има промяна.

# 605
Искам да ви питам дали в Баумакс винаги има орхидеи или ги пускат само от време на време? За 1ви март ще ходя в Стара Загора и ще ми трябват 2 за подарък. Не ми се иска да ги нося от София и затова се интересувам откъде да ги купя там. Peace

# 606
  • София
Искам да ви питам дали в Баумакс винаги има орхидеи или ги пускат само от време на време? За 1ви март ще ходя в Стара Загора и ще ми трябват 2 за подарък. Не ми се иска да ги нося от София и затова се интересувам откъде да ги купя там. Peace

Почти винаги има, но по-добре си харесай предварително. Едното е, че ако зареждането е отдавна са в много лош вид, а другото е, че ако не са на промоция са много скъпи (нормално един фаленопсис там е над 20-25 лв).

Между другото, и в Бриколаж са на промоция по 10,99 лв до 12 март  Grinning. Не съм ходила и не ги знам как са - видях ги в брошурата им.

# 607
Момичета! Гордо мога да заявя, че успешно преминах личния си тест по пресаждане на орхидея. Не стига, че оживя, ами днес дори цъфна - https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/421316_2661 … 8_701786694_n.jpg
Много съм горда!
Смятам да си купувам орхидеи сравнително редовно, защото са ужасно красиви, а се оказа, че мога да ги гледам. (С не всички цветя е така)
Бях ви писала по-рано за орхидеята на майка ми, че ми се струва, че загнива и онази снимка с листенцата по стеблото, което било кейка!
Та тя реши да я пресади.Купи и нова саксия, почва и когато я извадия се оказа, че по-голямата част от коремите били кафеви, загнили и сухи. Изрязала ги, но сега пък листата не биват. Спаружени такива... Дали има шанс тази орхидея или да взема да се огледам и да и подаря нова за 8-ми март ? Simple Smile

# 608
Много е красива! Heart Eyes  Ето го и моя дендробиум-

Последна редакция: вт, 28 фев 2012, 16:59 от nezito

# 609
Новите ми саксийки за орхидеите-  Видях ,че една приятелка отглежда орхидеи в тях и те се чувстват страхотно и решихме с моя мъж да направим една  инвестиция и за нашите орхидеи(скъпички са малко). От друга страна това разнасяне  до кухнята и киснене в легени ,започва да ми отнема доста време . Сега ще ви покажа какво представляват саксиите и какъв е принципа на поливане  с тях-  

Засега само съм ги поставила със старите им прозрачни саксийки вътре,но предстои да ги преместя изцяло .  Само се притеснявам ,че все пак ще настъпи промяна в начина на поливане и дали това няма да им се отрази лошо и се притеснявам от пресаждането на толкова много орхидеи. newsm78 В тази връзка от къде си купувате кори за орхидеи? И кое е най-подходящото време за пресаждане?  Иначе много им се кефя,такива белички и еднакви. Heart Eyes   

Последна редакция: ср, 29 фев 2012, 09:00 от nezito

# 610
  • на североизток от Рая
  Нези, онемявам като видя нещо, показано от теб!

Отново съм силно впечатлена. И от новите ти саксии, и от орхидеите ти, и от дома ти, и от ...хоята ти. Цветовете на хоята са не-ве-ро-ят- ни!

А орхидеите в новите саксии стоят много стилно и си е струвала инвестицията.
 Дано да те радват дълго!  Hug

# 611
  • Gone with the wind
Нези, тези саксии са за полухидропнно отглеждане и според мен няма да е подходящо да пресадиш орхидеите в тях с кори. При такива саксии по-скоро бих заложила на керамзит.
Погледни тук, за да придобиеш представа какво имам предвид, че е дълго за обяснение.
Кори за орхидеи си поръчвам от чужбина, защото в България добрите кори, които съм намерила са безумно скъпи - като за 1 саксия 3лв, а аз си взимам за 12лв 10литра

Последна редакция: ср, 29 фев 2012, 10:43 от ku4o

# 612
Нези, просто нямам думи ...уникааааална красота си създала. Незнам успяваш ли да се отделиш от този прозорец и това райско кътче пред него  Heart Eyes .
Аз също ги гледах тези саксии във Флората, но жената там ме отказа. Прекалено влажна среда създавали. Моля те ни дръж в течение как се чустват орхитата вътре. Ако се окаже че им е добре ще се замисля и аз за една инвестиция  Grinning

# 613
Леле, какъв красив прозорец! Simple Smile
Редвоно ви разглеждам снимките и албумите, които пускате и ми прави впечатление, че листата на вашите орхидеи не са особено големи.
На моята едната (от общо две  Crazy ) листата освен, че са много големи, са и много на брой. Излизат нови, а старите не съхнат. До кога така?

# 614
Нези, тези саксии са за полухидропнно отглеждане и според мен няма да е подходящо да пресадиш орхидеите в тях с кори. При такива саксии по-скоро бих заложила на керамзит.
Погледни тук, за да придобиеш представа какво имам предвид, че е дълго за обяснение.
Кори за орхидеи си поръчвам от чужбина, защото в България добрите кори, които съм намерила са безумно скъпи - като за 1 саксия 3лв, а аз си взимам за 12лв 10литра
ku4o,благодаря ти много за тази безценна информация! Hug Сега ще изчета всичко . Междудругото в саксиите си има такъв керамзит,но аз се чудех дали да го използвам. Орхидеите на моята приятелка много добре се чувстват в такива саксии,та затова се престраших. Дано не съм сбъркала... Confused  Благодаря на всички за комплиментите. Този прозорец ми беше мечта още от предишното жилище и затова съвсем умишлено го направихме в новия апартамент. Те всъщност са два прозореца,но единия си го имаше. Wink

Общи условия

Активация на акаунт