Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 14 част

• 65 376
  • 761
  •   1
Отговори
# 360
  • Пловдив
Детето ми ходи на детска градина ,плащам месечна такса - 35 лв, това нали не е "заведение на пълна държавна издръжка" не,не е.детето ходи на градина,а ти си в неплатен-няма проблем
И още един въпрос , тъй като видях че трябва да попълна от.... до ..... времето за ползване на тези 6 м.-може да ползваш и по-малко от 6 месеца,но най-малко 5 дни наведнъж  , ако през това време детето ми се разболее , то имам ли право да прекъсна отпуската и да ползвам болничи, да трябва ли да има отработен ден преди това прекъсвани не и след него не и то ще се включат ли дните на болничния към дните на неплатената отпуска? по време на болничен неплатен отпуск разбира се,че не ти върви.

# 361
Здравейте,
и аз с въпрос. До кога точно се плаща обезщетението за раждане и гледане на дете до 1 годинка (май не се казва точно така  Confused) и от кога започват да се плащат 240-те лева за гледане на дете до 2 годишна възраст?

Малката се роди 11 дена по-рано и ако получавам по-високото майчинство точно до рождения й ден, ще бъда ощетена с 11 дена, което сметнато в пари си е немалка сума.

# 362
  • Пловдив
Tani4ka_04,няма да си ощетена.Тези 11 дни са ти компенсирани с третия болничен.На всички осигурени майки се полагат 410 дни обезщетение за бременност и раждане.От 411 я ден започват да ти вървят 240 те лв.А 410 те дни ги броиш от началото на 45 дневния.Но ти датата трябва да я знаеш,защото си попълвала декларация

# 363
  • Варна
Здравейте искам да ви попитам аз нямам трудов стаж на 12.11 ми издадоха 45дневния болничен за еднократната помощ от 150лв. някой знае ли кога ще ми ги преведат (взех бележка че съм одобрена за помоща)   bouquet

# 364
Tani4ka_04,няма да си ощетена.Тези 11 дни са ти компенсирани с третия болничен.На всички осигурени майки се полагат 410 дни обезщетение за бременност и раждане.От 411 я ден започват да ти вървят 240 те лв.А 410 те дни ги броиш от началото на 45 дневния.Но ти датата трябва да я знаеш,защото си попълвала декларация

Каква е тази декларация и кога се попълва? Имам спомен, че счетоводителката ми носи нещо да попълвам, но то беше когато се роди детето. Сега може би друго трябва да се попълва.

# 365
  • Пловдив

попълвала си я преди да ти изтече третия болничен
сега преди да ти изтекат 410 те дни трябва друга декларация за 240 те лв,да

# 366
  • Sofia
 Здравейте!
Сестра ми има дъщеричка,която на 23.12 прави 2 годинки.
Иска да си пусне полагащия и се за тези 2 години платен отпуск (работим в една фирма и моя беше 49 дни),но са и отказали,като са казали,че за 2010г. ще и бъде изплатен без право да го ползва,а за 2011 има право само на 10 дни да прехвърли за 2012г. и останалия ще бъде пак изплатен...
Дано да сте ме разбрали  Stop ,но е много важно да знае дали наистина няма право да си пусне целия полагаем платен отпуск да тече,а не да бъде изплащан,прехвърлян и т.н...
Предварително благодаря!  Heart Eyes

# 367
  • Пловдив
пл отпуск се плаща само при прекратяване на ТД
нямат право просто така да й го плащат

# 368
Здравейте и от мен  Hug Много съм тъпа,обаче да попитам някой компетентен EmbarassedАз работя от 01.11.2009г до сега включително,като имам един месец прекъсване от една работа на друга.Искам да попитам дали ще мога да взимам майчнство?Отново се извинявам,но искам сигурен отговор.Лек и успешен ден и благодаря предварително  Simple Smile

# 369
  • Пловдив
Здравейте и от мен  Hug Много съм тъпа,обаче да попитам някой компетентен EmbarassedАз работя от 01.11.2009г до сега включително,като имам един месец прекъсване от една работа на друга.Искам да попитам дали ще мога да взимам майчнство?Отново се извинявам,но искам сигурен отговор.Лек и успешен ден и благодаря предварително  Simple Smile

това не е проблем,че имаш прекъсване
важното е да имаш 12 м осиг стаж през целия си живот и да работиш в момента на издаване на 45 дневния ти болничен

# 370
Много,много благодаря Hug

# 371
Здравейте, момичета!
Имам нужда от малко помощ - в отпуск по майчинство съм, детето ми е на 2,5 г., т.е. вече 2,5г. съм в майчинство. Мислех, че имам право на 3 год. майчинство, т.е., че имам още 6 м., в които да съм в майчинство. Счетоводството на фирмата, в която работя казва, че нямам повече право на майчинство. Можете ли да ми кажете прави ли са и на колко години майчинство имам право (ние сме от случаите, в които няма място за детето в ясла и няма кой да ми я гледа).

Благодаря предварително  Hug

# 372
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, момичета!
Имам нужда от малко помощ - в отпуск по майчинство съм, детето ми е на 2,5 г., т.е. вече 2,5г. съм в майчинство. Мислех, че имам право на 3 год. майчинство, т.е., че имам още 6 м., в които да съм в майчинство. Счетоводството на фирмата, в която работя казва, че нямам повече право на майчинство. Можете ли да ми кажете прави ли са и на колко години майчинство имам право (ние сме от случаите, в които няма място за детето в ясла и няма кой да ми я гледа).

Изобщо няма понятие "майчинство". За гледане на дете има различни видове отпуск : 1. За бременност и раждане 410 дни 2. За гледане на дете до 2 год. възраст 3. неплатен отпуск за гледане на дете до 8 год/ възраст - 6 месеца за всеки от родителите. Ако евентуално нямаш брак с бащата на детето би могла да ползваш и неговите 6 месеца .

# 373
Здравейте, момичета!

Имате право на 2 год. платено майчинство и 6 мес. неплатено. Тези 6 мес. могат да се ползват до навършване на 8 год. Ако сте разведена, самотна майка или вдовица може да ползвате и 6 мес. вместо бащата.

# 374
Здравейте, момичета!

Изобщо няма понятие "майчинство". За гледане на дете има различни видове отпуск : 1. За бременност и раждане 410 дни 2. За гледане на дете до 2 год. възраст 3. неплатен отпуск за гледане на дете до 8 год/ възраст - 6 месеца за всеки от родителите. Ако евентуално нямаш брак с бащата на детето би могла да ползваш и неговите 6 месеца .

Нямаме брак - тук разбрах. Но не разбирам това последното - "неплатен отпуск за гледане на дете до 8 год/ възраст - 6 месеца за всеки от родителите" - тук колко отпуск имам - само еднократно по 6 месеца за всеки от родителите ли?

Общи условия

Активация на акаунт