Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 14 част

• 65 364
  • 761
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте:)и аз имам едно въпросче.На 09.02 ми издадоха болничния 45-дни преди раждане,занесох го в работата ми,а те от своя страна ги носят между 10-то и 14-то число.Та вапроса ми е как се изплаща този боничен и чак към края на март ли да го очаквам или може и по-рано?Благодяра предварително HugЛек и успешен ден от мен

# 661
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте:)и аз имам едно въпросче.На 09.02 ми издадоха болничния 45-дни преди раждане,занесох го в работата ми,а те от своя страна ги носят между 10-то и 14-то число.Та вапроса ми е как се изплаща този боничен и чак към края на март ли да го очаквам или може и по-рано?Благодяра предварително HugЛек и успешен ден от мен

Трябва да свърши м. февруари. Работодателят да плати или начисли осигуровките и да подаде информация за служителите с декларация обр. 1 към НАП. До два дни от подаването на декларация 1 се носят болничните за месеца в НОИ. НОИ и длъжен да плати обезщетенията до 15 работни дни след представяне от работодателят на всички необходими документи.
Първо ще ви платят частта за м. 02, след като изтече м. март в първите плащания трябва да ви платят и за него.
НОИ извършва преводи всеки работен вторни и четвъртък.

# 662
  • Пловдив
не знам каква е причината,предполагам че не е била запозната с тези неща.а сега ако ме назначат на работа през целия период на майчинство ли трябва да съм назначена или може да прекратят договора?
да

# 663
"да" значи ли че след 2 месеца може да прекратим договора,съответно да спрат да ме осигуряват и пак ще си получавам 2 г майчинство

# 664
  • Пловдив
"да" значи ли че след 2 месеца може да прекратим договора,съответно да спрат да ме осигуряват и пак ще си получавам 2 г майчинство

след като ти започне 45 дневния може да си без договор-ще получаваш обезщетението от НОИ докрая на 410 те дни
след това обаче няма да получаваш парите за втората година,защото си безработна.така че ако искаш пари и втората година трябва след края на 410 те дни отново да започнеш работа

# 665
Много мерси   bouquet

# 666
Да се отчета че днес бях при счетоводителите и ще ме назначат,така че ще взимам 2 години майчинство,което е доста добре,но те пак ми казаха че няма да мога да взема еднократната помощ защото все едно да взема едно и също нещо два пъти,но в нета се разрових и чета че еднократната помощ няма нищо общо с майчинството и няма значение дали се водя на ТД или не,така че би трябвало да взимам и двете.Аз все пак ще си подам документите за тази помощ пък ще видим.Дано стане Simple Smile

# 667
  • Пловдив
Да се отчета че днес бях при счетоводителите и ще ме назначат,така че ще взимам 2 години майчинство,което е доста добре,но те пак ми казаха че няма да мога да взема еднократната помощ защото все едно да взема едно и също нещо два пъти,но в нета се разрових и чета че еднократната помощ няма нищо общо с майчинството и няма значение дали се водя на ТД или не,така че би трябвало да взимам и двете.Аз все пак ще си подам документите за тази помощ пък ще видим.Дано стане Simple Smile

newsm10

всичко ще стане както сме го говорили-честна пионерска

# 668
Здравейте  бих искала да попитам понеже не ми стигат 2  месеца  до  изискваните 24 за майчинство  дали ще мога да получавам 2 години майчински , болничният лист ще ми бъде издаден на 17.02.2012.Благодаря

# 669
Здравейте  бих искала да попитам понеже не ми стигат 2  месеца  до  изискваните 24 за майчинство  дали ще мога да получавам 2 години майчински , болничният лист ще ми бъде издаден на 17.02.2012.Благодаря
Не се изисква 24 мес. стаж. Необходимо е да имате 12 мес. осигурителен стаж и към датата на начало на болничния за 45 дни да сте осигурена. Базата за изчисление е 24 мес. назад.

# 670
Много благодаря за бързия отговор, а понеже  бях на борсата до края на  Януари а сега  вече не съм  осигурявана (за социални осигуровки говорим) ще има ли някакъв проблем .

# 671
Много благодаря за бързия отговор, а понеже  бях на борсата до края на  Януари а сега  вече не съм  осигурявана (за социални осигуровки говорим) ще има ли някакъв проблем .
Ако към 17.02.2012г. не сте на труд. договор нямате право на майчинство 2 год. Ако отговаряте на изискванията за социално майчинство ще взимате 1 год. по 100 лв. месечно.

# 672
Благодаря

# 673
Здравейте!Имам въпрос относно правата на бременната на работното място.Сестра ми е бременна в 9та седмица.Когато беше в 7ма седмица прокърви,отиде на лекар,но не и дадоха болничен и 4 дни не беше на работа.Тя работи като (единствена) сервитьорка в ресторант.След това взе 10 дни болнични от личната лекарка (с диагноза не свързана с бремеността).След изтичането им до настоящия момент не е била още 5 дни на работа.Тези 5 дни са защотото работодателката и я уговаряше да си подаде молбата за напускане и да я вика на работа само в определени дни.Сестра ми искаше да работи,но ако е възможно на по-лека длъжност,но се оказа,че е няма такава и е невъзможно да я щадят като бременна,затова устно се съгласила да напусне,но още не е подала молба.Сега обаче е решена да се бори за правата си и да не напуска.Възможно ли е все още,или е късно?Може ли да бъде уволнена дисциплинарно заради 9-те дни нерегламентирано отсъствие?Не е ползвала отпуска или неплатени през 2012.Работи на 6-дневна седмица.Скоро са имали посещение от трудова медицина и тя е казала,че е бременна.Това,което най-много я притеснява са 9-те дни в които е отсъствала.Какви права има тя в случаят?

# 674
  • Sofia
Zdraveite i az da pitam na 16.5 mi izticha mai4instvoto za 2godina i sled tova iskam da polzvam i 6meseca ne platen no imam i 34dni za 3010,2011 platena otpuska.Koq trqbva da izpolzvam parvo i sled izplozvaneto i na dvete pri napuskane moga li da ida i na trudovata borsa?Blagodarq predvaritelno.

Общи условия

Активация на акаунт