Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 14 част

• 64 069
  • 761
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте!В майчинство съм  2 г. за първо дете до 06.2013.След изтичането му, шефа ми има ли право да прекрати договора ми и да не ме върне на работа.При прехвърляне на майчинство, трябва да се върна на същото си работно място, за да не бъде спряно.Така ли е?Много благодаря предварително!

# 691
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Здравейте,стана така,че станах собственик на ЕТ,което закупих,та въпросът ми е ще ми спрат ли майчинството?Принципно няма логика,защото не съм на работа но.................

# 692
Здравейте момичета! Искам да ви питам нещо и ще се радвам ако ми отговорите!
Майчинството ми изтече на 15ти февруари/2те год/-ходих до фирмата и си подадох молба за ползване на платената отпуска и шефа ми каза че няма да се връщам след това на работа/оправда се с кризата и т.н./говорил е със счетоводителката за начините ми за прекратяване на договора и ми каза да го прекратим по взаимно съгласие,понеже трябвало след това да съм 6 месеца неплатена отпуска и чак тогава можело да стане.Аз знам че може да съкрати щата и така да ида на борсата и да получавам обезщетения от там-колко време мога да съм на борсата и какво обезщетение ще получавам ако прекрати договора по взаимно съгласие и какво ако съкрати щата?Аз не желая да ми прекрати договора по взаймно съгласие,понеже искам да си ползвам обезщетение от борсата а знам че е 9 месеца/или се лъжа/?

И друго се сетих-има ли вариант направо като ми свърши платения птпуск работодателя да съкрати щата-понеже ми казаха че трябвало след това да съм 6 месеца неплатен отпуск и едва тогава може да прекрати договора?
Ще чакам някой да ми отговори   bouquet

Последна редакция: вт, 21 фев 2012, 11:21 от Vela_

# 693
И аз имам въпрос и се извинявам ако вече е коментиран.Интересува ме кога се брои че ми изтича майчинството - в деня на навършване 2 години на детето или по друг начин?

# 694
Вела, колко време ще получаваш обезщетение за безработица зависи от трудовия ти стаж преди това. Майчинството също влиза в този трудов стаж. Ето:
"Срокове за изплащане на паричните обезщетения за безработица
Чл. 54в. (1) Паричните обезщетения за безработица се изплащат ежемесечно през месеца, следващ този, за който се дължат, в зависимост от продължителността на осигурителния стаж, за период, както следва:
Осигурителен стаж (години)
   Период за изплащане на обезщетението (месеци)
до 3 години
   4 месеца

от 3 до 5години
   6 месеца

от 5 до 10 години
   8 месеца

от 10 до 15 години
   9 месеца

от 15 до 20 години
   10 месеца

от 20 до 25 години
   11 месеца

над 25 години
   12 месеца"
Не е вярно, че шефа ти не може да те съкрати. Може да те съкрати с разрешение на ИТ. Може да те съкрати по чл.331, тогава ти дължи поне 4 заплати и пак имаш право на пълна борса. В краен случай може да те преназначи на нова длъжност да ти пусне изпитален срок и пак да те съкрати с право на пълна борса. Ако напуснеш по твое желание освен че имаш право само на 4 месеца борса, ще бъдеш на минималното обезщетение. А ако първата година си вземала високо майчинство, имаш шанс за прилично обезщетение.
mimashki точно така се брои майчинството - до втората годинка на детето.

# 695
Благодаря за изчерпателния отговор sisi1974    bouquet
Случаят е такъв че в фирмата няма работа и шефа ми няма да ми изплати обезщетение по чл.331,мисля че не им се занимава да искат разрешение от ИТ,и ми каза днес че може да прекратим договора след изтичането на 2та месеца отпуска който вече ползвам  по взаймно съгласие или след тях да бъда още 6 месеца неплатена-което мен не ме устройва понеже няма да имам доходи през това време! Аз имам общо стаж във тази фирма с майчинството 4г и половина-5г- но ако се разделим по взаймно съгласие ще съм 4 месеца на борсата-един вид няма значение стажа-така ли е? Искам да го направя така че да съм поне 6 месеца на борсата но той не иска да съкрати щата-как да стане? Какви са ми възможностите?

# 696
Здравейте!В майчинство съм  2 г. за първо дете до 06.2013.След изтичането му, шефа ми има ли право да прекрати договора ми и да не ме върне на работа.При прехвърляне на майчинство, трябва да се върна на същото си работно място, за да не бъде спряно.Така ли е?Много благодаря предварително!

# 697
  • Пловдив
Здравейте!В майчинство съм  2 г. за първо дете до 06.2013.След изтичането му, шефа ми има ли право да прекрати договора ми и да не ме върне на работа.При прехвърляне на майчинство, трябва да се върна на същото си работно място, за да не бъде спряно.Така ли е?Много благодаря предварително!

ти може да започнеш работа и другаде и пак ще получава майчинство-пълното 240 лв или 120 лв,ако работиш реално.или да започнеш работа другаде и тогава да прехвърлиш майчинството.майчинството се спира,ако останеш без работа
от фирмата могат да те съкратят с разрешение на инспекцията по труда

И аз имам въпрос и се извинявам ако вече е коментиран.Интересува ме кога се брои че ми изтича майчинството - в деня на навършване 2 години на детето или по друг начин?

последния ден на майчинството ти е денят на раждане на детето включително.от следващия ден си на работа

Последна редакция: ср, 22 фев 2012, 01:19 от AnMary

# 698
Здравейте!

Не зная къде да попитам, ако знаете, моля отговорете ми, или поне ме насочете къде да намеря информация.
Ще кандидатствам на ново работно място за което се изисква 2г. трудов стаж по специалността или придобит ІV младши ранг. Какво представлява този ранг?

Ако започна работа мислим съпругът ми да си вземе отпуск за отглеждане на дете до 2г. Може ли работодателят му да му откаже?
Дъщеричката ми още не е проходила и не можем да я запишем на ясли.

# 699
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!

Не зная къде да попитам, ако знаете, моля отговорете ми, или поне ме насочете къде да намеря информация.
Ще кандидатствам на ново работно място за което се изисква 2г. трудов стаж по специалността или придобит ІV младши ранг. Какво представлява този ранг? - идея си нямам - защо не се обадиш да попиташ  newsm78

Ако започна работа мислим съпругът ми да си вземе отпуск за отглеждане на дете до 2г. Може ли работодателят му да му откаже? - не, няма право да му откаже.
Дъщеричката ми още не е проходила и не можем да я запишем на ясли.

# 700
Благодаря, Лейди!

Иде ми да се  #2gunfire, че не се сетих първо да проверя в Закона за държавния служител  Embarassed. Ето какво намерих там:

Рангове и повишаване в длъжност
Рангове
Чл. 73. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) (1) Рангът е израз на професионалната квалификация на държавния служител като съвкупност от знания и умения, необходими за качествено изпълнение на длъжността.

(2) (В сила от 1.01.2004 г.) Ранговете на държавните служители се разделят в две групи: "младши ранг" и "старши ранг". Младшият и старшият ранг имат по пет степени.

(3) Минималният ранг за всяка длъжност се определя в Единния класификатор на длъжностите в администрацията по чл. 2, като за ръководните длъжности се определя най-малко трети младши ранг.
Определяне на ранг
Чл. 74. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) (1) При постъпване за първи път на държавна служба на лицата, които нямат стаж, органът по назначаването определя пети младши ранг.

(2) При постъпване за първи път на държавна служба на лицата, които отговарят на изискванията за години професионален опит в осъществяване на съответната дейност, органът по назначаването определя ранг, съответстващ на минимално предвидения в Единния класификатор на длъжностите в администрацията по чл. 2 ранг за съответната длъжност.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) При повишаване в длъжност в случаите по чл. 81а и 81б или при спечелване на конкурс от държавен служител, който притежава по-нисък ранг от минимално изискващия се за новата длъжност, но отговарящ на изискванията за години професионален опит, органът по назначаването му определя минимално предвидения в Единния класификатор на длъжностите в администрацията по чл. 2 ранг за заемане на длъжността.

(4) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) При преназначаване на по-висока длъжност в случаите по чл. 82, ал. 2 органът по назначаването определя на държавния служител минимално предвидения в Единния класификатор на длъжностите в администрацията по чл. 2 ранг за заемане на длъжността.
Повишаване в ранг
Чл. 75. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2008 г.) Повишаването в ранг се извършва на две, три или пет години - за младшите рангове, и на три, четири или пет години - за старшите рангове въз основа на атестиране чрез оценка на изпълнението на длъжността на държавния служител.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2008 г.) Държавният служител се повишава в следващия по-висок ранг преди минималните срокове, при условие че при атестирането е получил най-високата оценка. Следващото повишаване в ранг на предсрочно повишен в ранг държавен служител се извършва само при условията и в сроковете по ал. 1.vioma

# 701
Здравейте!До сега не съм писала в тази тема,но искам да попитам нещо за сестра ми ,на която скоро предстои да излезе в майчинство.Става въпрос за следното: сестра ми работи на постоянен трудов договор,но и предлагат работа и на още едно място- на граждански договор.Въпросът ми е , дали ако подпише граждански договор , ще и бъде спряно обезщетението за отглеждане на дете, след като тя има постоянен трудов договор с друг работодател?
Какъв друг вариант има за работа в това положение?

# 702
Здравейте!До сега не съм писала в тази тема,но искам да попитам нещо за сестра ми ,на която скоро предстои да излезе в майчинство.Става въпрос за следното: сестра ми работи на постоянен трудов договор,но и предлагат работа и на още едно място- на граждански договор.Въпросът ми е , дали ако подпише граждански договор , ще и бъде спряно обезщетението за отглеждане на дете, след като тя има постоянен трудов договор с друг работодател?
Какъв друг вариант има за работа в това положение?
Няма да се спре майчинството. Може да работи на гражд. договор без проблем.

# 703
Момичета искам да ви питам сега като излизам в болничен 45 дена нали НОИ ми го изплаща,а не работодателя?  newsm78 А и колко пари да очаквам при положение че съм осигурена на МРЗ и кога да ги чакам?

# 704
Момичета искам да ви питам сега като излизам в болничен 45 дена нали НОИ ми го изплаща,а не работодателя?  newsm78 А и колко пари да очаквам при положение че съм осигурена на МРЗ и кога да ги чакам?
Да, всичко се изплаща от НОИ. Не може да получаваш по-малко от МРЗ месечно.

Общи условия

Активация на акаунт