Изгубени в превода 3

• 157 545
  • 1 053
  •   1
Отговори
# 510
  • забравих си мисълта...
Цитат
незнам коя е родината  Naughty но бьлгарския е много вкусен .в чепеларе сме хапвали и го помним още  Laughing

Laughing А каква ли е препоръчителната дневна доза?

Не знам, но като я чета тази потребителка и оставам с впечатлението, че почти нищо не и´ е останало от българския. Направо го е излапала като топъл хляб. Wink

# 511
Каква весела тема Simple Smile

Скоро в класа на сина ми стана инцидент с едно  по-палаво дете. И синът ми казва: "Госпожата каза, че ще предаде случая с М. на патологичния съвет". Доста се посмях, преди да му обясня, че е педагогическият.

# 512
Една колежка наскоро беше втрещена, как дъщеричката й в предучилищната разбрала от някакъв урок по Човек и природа, че от водата се умирало.
Детето явно грешно е интерпретирало изказването, че без вода не може да се живее. Laughing

# 513
О, Бътински, правилно е разбрало детето. И не става дума само за удавяния. Ако се изпие по-голямо количество вода, отколкото организмът ти може да обработи, определено се умира. Има не един и два такива случаи.

Или ако киснеш твърде дълго във вода. Тогава започва да се руши структурата на кожата, а попилата през нея вода уврежда и останалите органи.

Затова, всичко - с мярка.

Последна редакция: вт, 31 дек 2013, 01:25 от Фея Кръстница

# 514
Хм, интересно. Не го знаех това. Но никой не допускаше, че може да е права, наистина.

# 515
Хм, интересно. Не го знаех това. Но никой не допускаше, че може да е права, наистина.

Скоро го давах по някой от каналите ,все такива ненормални смърти . Един умрял от свръх доза витамин А и Е и сок от моркови .

# 516

Скоро го давах по някой от каналите ,все такива ненормални смърти . Един умрял от свръх доза витамин А и Е и сок от моркови .
Повишават вътречерепното налягане тези два витамина.  Embarassed

# 517

Повишават вътречерепното налягане тези два витамина.  Embarassed

Отказал черния дроб в случая .

# 518
Цитат
Един умрял от свръх доза витамин А и Е и сок от моркови .

Това наистина е много нелепа смърт >.<

# 519
  • Германия
Да се върнем малко към началния замисъл на темата. Simple Smile
От субтитри по БНТ - contraception - бяха го превели като "противозачатъчни", когато всъщност се имаше предвид контрацепция като цяло или използването на презервативи.
От една водеща по БНР - в рамките на един разговор употреби няколко пъти фразата  "да мислим извън кутията", което си е директен превод на thinking outside the box. Поправете ме, ако греша, но все ми се струва, че до съвсем скоро нямаше такъв израз на български. Нещо като "ако ти бях в обувките"...

# 520
Нещо като "ако ти бях в обувките"...
Слава Богу това все още не съм го срещала в този му вид. Все още се придържаме към " на твое място". Иначе не виждам смисъл в подобен директен превод на фразеологизми, макар забелязвам подобна мода.

# 521
  • забравих си мисълта...

# 522
Забавна тема.  Sunglasses Побългаряването на думи от чуждия език не е новост, но си имам две българки тук, с които всеки път като се видим, се получават забавни езикови хрумки. И то съвсем неволно. Говорим си на български помежду си, разбира се, но често вмъкваме по някоя тукашна дума (особено когато липсва точен еквивалент на български) с българско окончание.  Laughing Мисля, че преди време дадох пример със салфетка и сервиет, което стана на сервиетка.  Laughing Човек сам не се усеща, но другия, който слуша, забелязва и започва да се смее. Но това се получава, само когато и двете страни знаят значението на другата дума и в какъв контекст се ползва. А често дори не ми се занимава да мисля какъв е точния еквивалент на български на даден термин.

В България пък много често чувам за "подземлената комисия".  Laughing

# 523
Цитат
Един умрял от свръх доза витамин А и Е и сок от моркови .

Това наистина е много нелепа смърт >.<

От препиване с вода също  Naughty В случая с витамина, човека си мислел , че е намерил начин да е вечно млад и го е вземал в огромни количества. От морковите, целия е бил станал оранжев . Ходил на доктор , доктора му казал да спре , но той си правил каквото си знае. През цялото време се е чувствал и добре , и си мислел че всичко е наред , докато черния дроб не колабирал и  Praynig

# 524
  • Бургас
Днес попаднах на това :http://div.bg/%D0%9B%D1%83%D0%B4%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3% … l.a_i.355484.htmlвъв Фейса и много се смях.

Общи условия

Активация на акаунт