Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - III

• 34 285
  • 730
  •   1
Отговори
# 420
  • София
kadrokosa, ние ползваме това - http://www.brothermax.com/product-details/30103/3-Combi-bibs.htm , обаче ни е подарък и не знам от къде е  Sad Доволни сме, улавя над 70% от падналата/изплюта храна и цапането е поносимо. Младежът яде с къси или навити ръкави и там нямаме проблем (виж косата и ушите са друго нещо  Mr. Green) Лигавничето му е удобно от 7-мия месец. В началото го дъвчеше и изсипваше, но вече свикна и не му обръща внимание. Два минуса: 1. шушлякът е откъм детето и малко запарва, а памукът е отгоре и по-трудно се пере; 2. бяло е и вече на нищо не прилича... Според мен, обаче, каквото и да избереш, най-важното е да има джоб за изпадналата храна.

В този ред на мисли, въпросче - постилате ли нещо под столчето за хранене, за да не се прахосва храната. Мислех си за амбалажна хартия, например? Идеи?

# 421
Амбалажната хартия е чудесна идея. Аз съм ползвала и вестник  Wink

kadrokosa , лигавничетата с ръкави определено пазят от цапане и много майки ги препоръчват. Лично на мен ми се струваше хамалогия да пера 2 чифта след ядене и си изработих собствени лигавничета  Grinning Тук съм писала как:
http://zabliznacite.wordpress.com/2011/04/27/nai-lesnoto-zahranv … deno-ot-bebetata/

Фата, в схемата пише, че пълнозърнестите трябва да се предлагат плавно. Може ли да споделиш какво точно се има предвид. По веднъж на ден, на седмица, или? В тази връзка към 9-тия месец може ли да се въведе и амарант на зърна?

По принцип в схемата няма срокове за спазване при положение, че детето не е алергично или няма фамилна обремененост. Мисля, че плавно се отнася по-скоро за количествата, т.е. не много наведнъж  Peace
Амарантът не съдържа глутен и е подходащ за захранването. Чувала съм, че стават и много хубави малки пуканки от него, но май още ви е рано за тях Wink

# 422
Да си кажа и моя опит относно лигавника с рькави. Мартиният няма ластик на рькавите, просто кройката околко китката се стеснява и сьответно тече вьтре в рькавите и й мокри и боядисва дрехите отдолу  Laughing

Освен този използвам обикновени лигавници, имам и два гумирани (гумираното е отвьн, а хавлиеното откьм детето), които не са лоши - достатьчно големи, покриват добре и се мият лесно  thumbsup

Дадох месо. На Фабио майка му ни беше на гости и по нейна идея сварих пиле в зеленчуков бульон, смлях го много наситно с малко от зеленчуците (да стане като крем), но вместо в "пастина" (дребна паста, примерно буквички) го обьрках с фузили (спирали), за да може да си го яде сама. Не й допадна особено. Телешкото на сьщия принцип мина малко по-добре, но общо взето нещо с консистенцията (макар и супер смляно) на месо и риба не й харесва  newsm78

Фата, мерси много за идеите за пастата, беше ми полезно да се оринетирам какви видове са удобни за хващане. Ако споделиш и сосове ще е идеално  Wink

Искам да пробвам кебапчетата, но се чудя как да смеля суровото месо - моя робот е много смотан и с него не става, а готова кайма Био няма в нашия магазин.

Дама купа, на пода може и мушама да постилаш - удобно е после да се забьрше с една гьба. Аз пьрво правех така, но после реших, че дали ще забьрсвам мушама или направо паркета е все тая и спрях да слагам каквото и да е. То и без друго излизаше и отвьн мушамата, та ставаше двойна работа - хем нея, хем паркета  Mr. Green

# 423
  • Добрич
Jiji_biji, дама купа, фата, inaxastra, много благодаря за съветите!  Hug Аз днес взех два лигавника с ръкави и връзки от Кауфланд. Бяха май на промоция по 5 лв. единия, та купих. Нямат ластичета на ръкавите, но пък аз мога допълнително да пристягам с връзки. Не се бях сещала, че това може да е проблем, мерси отново на inaxastra!   bouquet Сигурно ще взема и такъв с джоб за храната по-натам. Фата, сега ще ида да видя какво си измайсторила.
Забравих да ви питам за столче за хранене. Двоумя се дали да купувам, защото нашата маса, на която ядем е доста ниска и си мисля, че ще се чувства като изолиран на високото столче.  newsm78 От друга страна не знам точно как ще потича самото хранене, ако няма стол. В скута ми евентуално, обаче то и за мен ще трябва лигавник сигурно.  Mr. Green Joy Ние стоим на дивана и така ядем, но за него няма да е удобно там. Мислила съм и да постилам нещо на земата, да сядам с него и така да яде, ама не знам дали е добра идея. Все пак ние не ядем на земята....Какво ще ме посъветвате? С голямото дете нямах столче, храних го в количката в началото, но при BLW  няма да стане. 
inaxastra, защо не ползваш машините са мелене на месо, от мястото откъдето купуваш месото? Аз така мисля да правя и честито ти месоядна Мартеничка.  Hug

# 424
Ами пиле няма да ми смелят, нито телешко. Има само една машина и тя е за говеждо.

Днес дадох мляна риба с авокадо, да стане на пастет и намазана на филия. Добре, че беше филията, за да й се обьрне някакво внимание. Надявам се поне 5гр риба да са попаднали случайно в устата й  Laughing

Иначе да ви кажа как се справих с гроздето, за което говорихме преди известно време. Открих нашия начин - беля, махам семките, режа на 4 и слагам пред нея, тя си взима и успешно си го тьпче в устата.

Вярно, че е много пипкаво и голяма играчка, но сега и без това основната ми дейност е да я придружавам и уча на всичко.

Днес за пьрви пьт дадох стьклена чашка плюс демострация как се дьржи и как се пие от нея. Засега неуспешно, но смятам вече да предлагам на края на всяко хранене.

Столче имам високо. Понякога го използваме, понякога ми е на скута. Според зависи. То е с табличка отпред и направо там й слагам храната, а и на мен ми е удобно да имам две рьце.

# 425
Добър ден искам да попитам кога мога да давам на бебето жълтък?

# 426
  • 42.016399,23.101179
Момичета, благодаря за съветите. Днес това моето дете разбра вече за какво служи лъжицата. Wink
Jiji_biji и на Белослава макароните са и едно от любимите неща до сега. Купувам и  едни направени от брашно от елда, та досега си ги хапваше така - аз оставям едно по едно на масичката пред нея, а тя си взима и хапва. Днес сутринта след като си хапна 2-3 следващите започнах да и ги давам с лъжичка, помагах и уж тя я държи, ама аз и целех устата. Joy
За обяд бях сварила телешка супичка, първоначално пак наредих пред нея дребните парченца месце, морковчета и картовки от супата, а след като ги хапна повторихме процедурата от сутринта и с общи усилия с лъжичката си хапна и бульончето.
inaxastra по същия начин давам гроздето и аз. Sunglasses
klavdiq7777  лично аз жълтък дадох след като навърши 9 месеца Белослава, единствения успешен начин по който успях да го въведа беше със сандвич с жълтък и обезсолено сирене.

# 427
Благодаря ти

# 428
Ох много интересно е всичко  Laughing
Ние също сме на високо столче, макар и ние с таткото да се храним на холната маса, седнали на дивана. Не мисля, че малката се чувства изолирана, по-скоро й е добре, че ни наблюдава отгоре какво толкова интересно правим на тая маса там долу. Аз седя близо до нея и й подавам нещо ако си изпусне. Имаме и ние мушама отдолу, която забърсвам. Според мен всеки с проби рано или късно открива кое най-много пасва на неговото бебе и семейство!   girluu

# 429
vanni84 И ние мислим да вземем висок стол,за да ни гледа от високо.Когато седим на масата и тя е наравно с нас се ядосва,а когато се изправя с нея и тя почва да говори и раздава усмивки на всички.И ние папкаме на холната маса и седим на диванаАз съм много объркана с това захранване,нямам търпени да дойде понеделник да видя какво ще ни каже педиатърката с какво пюре да почна.Иначе ще давам отначало по 1 или 2 лъжички пюре и всеки ден ще увеличавам количеството докато не стане 100мл нали така?

# 430
klavdiq777, аз много не съм се интересувала от традиционното захранване, защото много рано разбрах, че на моята госпожица някой да се опитва да й вре нещо в устата, хич не й се нрави. Това което много ми хареса беше, че нашата педиатърка доста добре прие идеята за захранване директно с твърди храни. Каза само внимавайте да няма пържено, солено, подправки, консерванти...а бе да е здравословно...защото има и родители, които супер много се кефят като дадат някакъв боклик на детето и то го изяде, че чак се и хвалят(виждала съм такива). Вие си пробвайте и си отрийте какво ви допада.

# 431
  • София
Мами, как давате броколи? Директно цяла розичка ли?

# 432
Ами аз лично варя розичката от долната страна, без да варя дръжката, за да може да се запази цяла докато я гризкат. Същото важи и за карфиола.

# 433
В ИКЕА има лигавници с ръкави, а и цената им е добра според мен

http://www.ikea.bg/DefaultM.aspx?page=productview&iID=30470

Недостатък им е, че пропускат, когато се излее много вода или течна храна (супа например).
Аз предпочитам лигавниците с ръкави, които са гумирани отдолу и текстилни на повърхността, защото по-течните храни попиват и не се стичат като по изцяло гумираните лигавници. Минусът е, че трябва да се перат на всяко хранене.

# 434
Да аз съм за зрдавословното хранене и ще гледам повечето неща да ги правя аз с домашни неща,които съм сигурна че са чисто производство  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт