Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - III

• 34 328
  • 730
  •   1
Отговори
# 120
Снощи писах, писах и ми спря интернета  Close Сега наново.

Хапва символични количества... с дъвкането май не се оправя още много добре... предъвква, но повечето го изплюва на парчета - къде по-малки, къде по-големи. Все си мисля, че много се преекспонира с това изискване да се почва на 6 месеца - ей ни нас, уж е на 6 месеца, ама май още не е готова.

Абсолютно съм съгласна за 6-те месеца?!?! От какъв зор я захраних тогава, да ме пита човек. Не че е станало нещо фатално, но спокойно можех да си изчакам поне досега. Особено като чух за едно детенце, при това пухкавко, което до година и месец-два не е искало друго, освен кърма и някоя коричка хляб?!
Това с изплюването на парченцата ме успокоява, сякаш не поема кво да е за гълтане  Mr. Green

Никъде не се "преекспонира" със започването на 6 месеца  Stop Ако има някакво преекспониране то е да не се започва захранването по-рано, а да се изчака до тогава.  Peace Всако дете има свой собствен ритъм и развитие, които следва. От нас като родители се очаква да следваме знаците, които ни дава и да откликваме на тях. Естествено не трябва да насилваме детето ако не е готово, но и не трябва насила да забавяме захранването. И ако не му предлагаме храни или не го взимаме с нас на масата когато се храним на практика не му даваме голям шанс да прояви интерес към нещо ново за ядене.  Peace

Искам да попитам кога трябва да повтарям вече въведена храна и как точно? Да му сложа на табличката картоф и морков или ?
Междудругото ние се кърмим на поискване, вода не пие никога и по никакъв повод. Бях го пробвала в горещините.

тони бонбони, добре дошла!   bouquet Ако няма обремененост с алергии в семейството можеш да предлагаш храните без особени притеснения, няма нужда да изчакваш по няколко дни. Разбира се, следи детенцето за евентуални реакции. 
Само картоф и морков запичат ако изяде по-големи количества.  Peace Що се отнася до водата можеш да му предлагаш малка чашка с малко вода в нея, за да опитва да пие сам. Слагай му я при ядене, дори празна, за да "тренира".  Simple Smile Няма пролбем ако на първо време я отказва, нали достъпът до гърдата е неограничен и си набавя нужните течности оттам.

Здравейте,
вклювам се за да задам някой и друг въпрос относно захранването.
Имам дъщеря на 8,5 месеца. Захранването и върви доста бавно - въведох картоф и морков 7м, тиквичката не я понесе особено добре. Опитах да въведа и плод - започнах с пъпеш - нали е сезонен плот ( в очакване да се появят и пресни сезонни ябълки ) - дали само от него или в комбинация с ваксина - но взе че се обрина. Опитах да въведа ябълка - първо пюре ( на Хип), но много бързо го отказа и после - сурова като сама си я гризка, но акото и се промени. В началото докато беше само на пюре ( бяхме стигнали до 12 бебешки лъжички) акото се запени, а после като спрях пюрето и познах да давам сурова се появиха едни безцветни парчета "нещо си" и продължи да ака пенливо. Спрях ябълката и вече 4 дена кара на картофче - по колкото изгризе. Акото се оправи горе долу, но продължава да има безцветни парчета "нещо си", и пак е пенливо, но не чак толкова.
Чета, но не можах да видя да сте обсъждали подобни проблеми. Въпросът ми е такава реакция на организма нормална ли е? Дали виждам слуз или просто парчета непреработена храна? Трябва ли всеки път да спирам захранването - само проблемния според мен плод/зеленчук,а тя да си гризе каквото може или да я оставям изцяло на кърма, докато се нормализира?
И друго - кърмим се през 2 часа - понякога и по-често - дали пяната не е предизвикана от повече консумация на предно мляко или е от новите храни.
Сега ми се иска да започна да и давам оризова каша, но съм в чуденка какво да правя - дали да я оставя още 2-3- дена само на кърма ( след като е била 4 дена на картоф) за да видя дали акото съвсем ще се прочисти или полека лека мога да давам оризова каша - 1-2-3 и т.н. лъжички. Всъщност няма значение дали е оризова каша - чуденката ми е актуална и за всеки друг плод или зеленчук...

Надявам се да ми помогнете, защото се чувствам в шах и мат. Иначе тя  е добре - активно дете, играе си, смее се, не мисля че има проблеми със стомахчето - не го чувам да къркори...

vaDel, добре дошла и на теб!  Simple Smile Безцветните парчета "нещо си" сигурно са парченца храна, в началото винаги е така  Simple Smile Ако дадеш нещо по-цветно ще видиш, че ще се и "оцветят". Те не представляват никакъв проблем и постепенно ще изчезнат. И за за теб важи казаното по-нагоре за алергиите. Ако няма проблеми няма причини да предлагаш толкова бавно храните, все пак сте на 8 месеца и половина, а е опитала едва 2-3 неща...
На твое място бих я оставила няколко дни само на кърма, за да видя дали всъщност изпражненията ще станат нормални или е някакво друго моментно неразположение (лятно вирусче, например) и след това бих продължила с предлагането на твърди храни.  Peace В момента има голям избор и на плодове и на зеленчуци.

# 121
  • Варна
Fata, благодаря  Hug
Купих му чаша преди няколко дни, голяма борба пада. Опитва се да я лапне, прехвърля я в ръцете. Сложих малко водичка, но я изплю.
Незнам да има някакви обремености, но и той не яде почти нищо. Ближе, смуче. Само пъпеш е гризвал и краставица. Много ги хареса.
Относно предишния ми въпрос - как да предлагам няколко храни заедно ?

# 122
  • София
Ей ме на и мен тук. Аз смесвам захранванията, но и BLW  прилагам.  До сега е пробвал кора хляб, банан, краставица, ябълка... на принципа на ПЗ е пробвал домат(най-много го харесва), картоф, морков, тиквичка, праскова.
 Някои неща е пробвал по веднъж, а други хапва редовно.

# 123
Здравейте и от мен  Hug

При нас захранването върви добре, вече си хапват доста добре момченцата, но все още нямаме заместено кърмене. Сутрин се събуждат около 6 - само кърма, около 8:30 е следващата закуска, като след нея пак ги кърмя и така след всяко следващо хранене. Въпросът ми е - да ги изчакам ли сами да откажат кърмене или трябва да им "помогна" по някакъв начин? Може би е по-добре да задам въпроса си в кърмаческия форум, но бих искала да чуя и мнения за този вид захранване, защото все пак е малко по-различно.

Успех на новодошлите, търпение и скоро ще се изненадате колко лесно се учат дечицата да си хапват сами Peace

# 124
Въпросът ми е - да ги изчакам ли сами да откажат кърмене или трябва да им "помогна" по някакъв начин? Може би е по-добре да задам въпроса си в кърмаческия форум, но бих искала да чуя и мнения за този вид захранване, защото все пак е малко по-различно.
Аз лично до годинката , че и още малко кърмех почти след всяко хранене. Всъщност малкия ми показваше кога иска да суче и след хранене .
Ако искаш не ги кърми съвсем веднага, а след час примерно . Но според мен те ще си покажат ако искат  Peace

# 125
И аз като Николови мисля, че те сами ще си покажат  Peace

# 126
Благодаря ви  Hug

Ще ги изчакам още в такъв случай, явно само ще се храним на по-големи интервали, защото вече правят големи паузи между храненията Wink

# 127

Авокадото е хлъзгаво затова аз държа авокадото а Крум ме дърпа за пръстите за да може да гризне Laughing

# 128
Оказа се, че ми е придирчива госпожицата и не ще да държи мокри и хлъзгави храни - като круша, авокадо, пъпеш - предпочита аз да я храня с тях. Иначе краставиците много ги мори  Laughing

# 129
Оказа се, че ми е придирчива госпожицата и не ще да държи мокри и хлъзгави храни - като круша, авокадо, пъпеш - предпочита аз да я храня с тях. Иначе краставиците много ги мори  Laughing
И моя синковец е така  Laughing Сега вече му ги режа на хапчици и си ги боцка с виличката  Laughing

# 130
Мисля си, че е малка още за виличка, но пък все посяга към нашите прибори, та да взема да я пробвам  newsm78

# 131
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 Аз го пробвах Стоян с приборите - нищо не стана, само се опита да счупи купата. С едната ръка треска с все сила с лъжицата по купата, с другата бърка в купата и маже!  Mr. Green
 Нашето захранване е до никъде - хапва си почти всичко, но в символични количества, а напоследък иска да яде само от моята чиния или от неща забравени на масата, неговото може да е същото, но щом му е сервирано на столчето (независимо дали ние ядем с него или не) взима 1-2 парченца и толкоз. Вчера така се захрани с омлет - Георги си го оставил на масата и Стоян го докопал, а в събота си хапна малко мусака при свеки бъркайки в нейната чиния. Не, че имам нещо против, ама предпочитам да яде в кухнята на столчето, а не да ми маже навсякъде, понеже той обича и да си разнася плячката с него, най-малкото хич не е хигиенично. Crazy

# 132
Мисля си, че е малка още за виличка, но пък все посяга към нашите прибори, та да взема да я пробвам  newsm78
Да, малка е още, но не пречи да пробваш. Или набождай ти, а и давай тя да го хапва сама. При нас така се започна  Peace

# 133
Ох, Не съм, успокои ме с тази лъжица. Аз му я предлагам отдавна, но успеха е символичен.
А храната се приема като игра.Явно бъркам, защото искам да му предлагам и по-течни храни.Днес се опитах да му дам овесени трици с малко праскови.Не искаше и да лапне една лъжичка дадена от мен.Само тай да си се храни.Не изяде повече от 1-2 лъжички.
Почвам да се ровя в рецептите за някакви бисквитки, подходящи за нас.

# 134
При нас бисквитите имаха голям успех! Правих по рецепта от Бъни, която беше пуснала тук, но и импровизирах малко  Peace Освен това ги изрязах с едни весели формички на патенца, гъбки, цветенца и сърчица, та сега си ги носим навсякъде и посяга да черпи наред с тях  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт