Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - III

• 34 272
  • 730
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Моля ви, дайте идеи за приготвяне на пиле за бебчето - донесоха ми цяло "био" пиле от село  newsm78. Варих парченце, но стана малко жилаво и младежът само го смука. Как става най-крехко? Благодаря!

# 226
  • Русе
Чувала съм, но така и не съм пробвала още, за кебапче от пилешко. Много вървежно било при повечето деца... Peace

# 227
  • Добрич
Дама купа, супер е идеята за кебапче.  Peace Може да направиш стандартните: пиле с картофи /като картофите ги режеш на дълги парчета, за да ги хваща/, пиле с ориз, варено пиле като към бульона натопиш хапки хляб, супа с фиде, /и него може да оставиш дълго, че да му е интересно и да може да го хване и изяде/ картоф и морков /пак на ивици/. За друго в момента не се сещам. Ааа, може да направиш пиле със зеленчуци в плик също.  Laughing

# 228
Дамапика, селското био пиле си е чист дивеч  Mr. Green Никога няма да стане като купешкото, ако ще 5 часа да се вари. Но е и доста по-вкусно?!
Племенниците ми например, ако им дадеш да пият фреш от нещо, го отказват и настояват за "истински" сок, т.е. от кутия...  Laughing

# 229
Цитат
ЕлБиЕн, може би е все още малко рано за начало при вас. Прекрасно е, че детенцето ти посяга самичко към храната, но препоръките са да се започне около 6-я месец, защото тогава и храносмилателната система е достатъчно развита. 
Фата вярно че е така, обаче  и Крум ми беше като Калоян на ]ЕлБиЕн, просто не ме оставаше на мира ако седна да ям, затова един път на три четери дни се предавах и му давах да опитва от печената тиквичка или от варения картоф който съм яла (аз ям без сол и подправки, варено на пара или печено на фурна), разбира се че почти нищо не му попадаше в стомаха, но поне задоволяваше интереса му. Още го караме по този начин с тази разлика че всеки ден му давам нещо да опитва съвсем малко и напълно подходящо.
И аз да потвърдя, че има и деца, готови преди 6 месеца. Аз бях твърдо убедена, че няма да започваме преди 6 м. Обаче някъде на 5 м човекът взе да ми дърпа храната от ръката. Разглеждаше я, но не искаше да я близне и след малко я хвърляше. След 10-тина дни не само ми взе парчето ябълка, ами и си го поднесе към устата и си го облиза с кеф. Та и аз като г-жа Бедствието почнах през 3-4 дни по малко, за да не бързаме преди да е станал на 6 м. Но определено съвсем ясно си показа бебето  Peace

И накрая да попитам. На 6 м и малко нормално ли е все още да не може да дъвче? Сега отгризва парченца, примлясква, малките гълта, големите плюе и така. Не дъвче в истинския смисъл на думата  newsm78

Значи разтърсих се по въпроса и преди всичко съветът си остава да се изчака до 6 месеца, защото кърмата е най-подходящата храна за бебетата до тази възраст. С предлагането на други храни всъщност бебето приема по-малко калории. Храносмилателната система не е достатъчно развита, за да извлича добре хранителните вещества от другите храни и има по-голям риск от алергии, защото и имунната система все още не достатъчно зряла. Мит е и че "големите" бебета трябва да бъдат захранени по-рано. макар, че са големи тяхното развитие е като на другите бебета и рисковете от ранно захранване си остават същите.  Peace
В книгата на Рапли е посочено, че като единствени признаци за готовност може да се счита, когато бебето седи само и добре изправено без чужда помощ, може да взима неща и да ги поднася към устата си бързо и акуратно и да извършва дъвчещи движения, когато лапа играчки, например.
В книгата на холанддкия диетолог се посочва същото плюс факта, че и на 4 - 5-месечна възраст някои бебета могат да взимат неща и да ги поднасят към устата си, но това не значи, че са готови за захранване.  Peace

Commelina, нормално е бебето да не може да дъвче, то все още се учи  Simple Smile

сао едно ме притеснява- дали е му става много сухата храна? той съче все още - особено нощем понякога,но супи примерно или манджи не приема.супа само веднъж му предложих и остана отвратен. вие даватели и как ги давате?

Нали бебето си суче без ограничения и от гърдата, то реално не приема "суха" храна.  Wink Супите не са нещо жизнено необходимо при захранването,  макар да са в българските традиции.  Wink Може да даваш коричка хляб, за да си топи в супата или да дробиш залчета нея. Намачкан картоф също върши работа.

Моля ви, дайте идеи за приготвяне на пиле за бебчето - донесоха ми цяло "био" пиле от село  newsm78. Варих парченце, но стана малко жилаво и младежът само го смука. Как става най-крехко? Благодаря!

В тенджера под налягане ще стане супер крехко  Simple Smile Може да опиташ и на пара. Пилешкото кебапче обаче е хит, наистина  Grinning

# 230
На Топчо му давам крехките части на печено пиле. Пилето, разбира се, е печено само с вода (за крехкост) и малко сол. Давам от по-вътрешните части, до които солта не е проникнала. Човекът успяваше в началото да изяде парче пиле без нито един зъб.
Кебапчето сигурно наистина ще е вървежно, но на мен ми се вижда играчка.

И аз знам, че нормата е 6 месеца + другите условия.

# 231
Пататникът се прие много положително и аз благодаря  Simple Smile
Обаче понеже не бях прочела като хората, пита ме майка ми "какво е това", казвам "Палатник"  Laughing
От "палатка"  Crazy Добре че баща ми е ходил 3 месеца на инглиш и поправи, че е пататник, от потейтоу. Иначе пак щях да правя палатка...

# 232
пита ме майка ми "какво е това", казвам "Палатник"  Laughing
От "палатка"  Crazy Добре че баща ми е ходил 3 месеца на инглиш и поправи, че е пататник, от потейтоу. Иначе пак щях да правя палатка...
  Joy Joy

Да се запиша и аз при вас, че се изгубих цяло лято. Ние растем, но само на височина. От три-четири месеца на кг не наддава, може би защото е доста по-активна. От около десетина дни не се кърмим вече- отказа гърдата три вечери подред и на четвъртата не предложих. Май не и се сучеше повече на полупразен ход  Rolling Eyes. Изпитвам смесени чувства по този въпрос- от една страна е облекчение ( Blush ще ме "биете" ама кърменето на празни гърди съвсем не ми беше от най-приятните занимания), от друга обаче ми се искаше още малко да бяхме изкарали. Но каквото е такова- сега давам кисело мляко, купих и едно сухо на Нестле за след годинка, но най-вероятно ще го хвърлим.

Хапваме всякакви храни- с ръчичките сме доста добри, а аз и давам супи и манджички с лъжица. Дъвчи доста старателно, сега излизат и четирите мъдреца, така че най-вероятно ще и доставя още по-голямо удоволствие занапред. Опитва се да борави с лъжицата сама, но е най-успешно като храни плюшената маймунка от празната купичка  Laughing.

fata ®, честити ти рожденички (на патерици, за съжаление)!! Много да те радват и слушат  Heart Eyes Heart Eyes!

buggy-->, хаййййй! Честит ти пораснал мъж и на теб ( с голямо закъснение  Embarassed Embarassed) Още тази вечер ще пробвам твоята рецепта     chef bouquet!

Последна редакция: вт, 20 сеп 2011, 18:41 от angelv

# 233
angelv, привет! Добре завърнала се и честито ти пораснало момиче. Радвам се, че Силвена си похапва добре. За кърменето лично аз няма да те "бия", защото година и два месеца никак не са малък период  Peace Мисля че си дала най-доброто на момиченцето си!

Радвам се, че паЛатника ви допада! Надявам се, че и малчовците са си похапнали с кеф Simple Smile

# 234
И аз ще пробвам паЛатника, мисля че ще се хареса.А и пилешкото кебапче, че от кога се каня да въведа месо.

А мога ли да давам канелаThinking

# 235
  • София
Благодаря ви за чудесните съвети! Много ме запалихте с тези кебапчета, ама рових, рових и не намерих рецептата...  Embarassed

Още едно въпросче: от кога мога да давам ябълката сурова? За сега я пека и омита всичко Simple Smile

Грозното Пате, аз вчера сложих канела в едни бисквитки, които видях тук, и пожънаха огромен успех. Но от кога точно се дава, не съм сигурна.

# 236
И аз слагам малко канелка в бисквитите  Peace

# 237
Благодаря ви за чудесните съвети! Много ме запалихте с тези кебапчета, ама рових, рових и не намерих рецептата...  Embarassed
Аз преди му правех телешки кебапчета - меля месото, правя кебапче голямо колкото показалеца ми и пека на оребрен тиган  Peace Омиташе по 5-6 , рекорда беше 10  Laughing

# 238
Благодаря на момичетата включили се с идеи по моя проблем, всъщност наистина правех грешка да го храня, когато вече е нервен за сън, но и ние късно се храним, та затова, но вече коригирах проблема.
Грозно пате, аз дадох канела в самото начало, няма ограничение за канелата, забележката е, че по принцип подправките се въвеждат, както другата храна и не се прекалява, че свиквали.

# 239
Грозно пате, ето за подправките какво имам:
* Повечето широко използвани подправки не са хранителни алергени.
* Въвеждането им се отлага за по-късен етап, тъй като могат да дразнят стомаха - не заради алергенния им потенциал.
* Ако се въвеждат преди 1 год. – винаги да е като нова храна и да се следи за реакция. Възможни са индивидуални реакции предвид крехката възраст.
* Някои подправки са алергени по принцип, но не хранителни – например соковете на растението или семената предизвикват обриви при допир, но това не са често срещани случаи.

Разрешени подправки под 1 год.:
- босилек
- джинджифил
- индийско орехече
- копър
- кориандър
- куркума
- лимонова кора
- магданоз
- мащерка
- мента
- портокалова кора
- риган
- розмарин
- червен пипер
- чесън

Проблемни подправки под 1 год.:
- ванилия (да не съдържа алкохол)
- горчица
- канела (спорен алерген)
- къри (понякога алерген)
- лимонов сок или лимонена киселина (по няколко капки може преди 1 год.)
- целина (алерген)
- хрян

Общи условия

Активация на акаунт