Възможно ли е да се върнем само на кърма?

• 1 140
  • 2
  •   1
Отговори
Здравейте! По ред причини бебето ми (на 25 дена) е на кърмене и дохранване с АМ. Притеснявам се, че кърмата става все по-малко. С помпа успявам да изцедя около 30-40 мл най много от двете гърди. Давам 60 мл адаптирано мляко на всяко хранене. Разбирам, че съм сгрешила и се чудя има ли надежда да го храня само от гърда. Доколкото разбирам от всичко прочетено правилният начин е да махна храненето с биберон и да предлагам възможно най-често гърда. Другото ми притеснение е дали така бебето ми няма да се дехидратира, ако получава по-малко течности, а това е опасно при нас, защото той се роди с проблеми с бъбреците. Ще съм благодарна за всеки съвет или подобна на моята история завършила щастливо.Simple Smile

# 1
  • Германия
Здравей Лили_крис!
Честита рожба и горе главата! Нищо не си сгрешила, правиш това, което всяка новородила майка би направила, а именно, да нахрани бебето си. Похвално е, че правиш всичко възможно да увеличиш кърмата си. Можеш да опиташ да да слагаш бебето да суче винаги и още при първите признаци за глад, така сучейки, то стимулира гърдите да произвеждат все повече и повече мляко.
В идеалният случай се предлагат и двете гърди на всяко хранене. Като вземе да се отпуска и губи интерес, но виждаш, че не се е насукал, тогава може да се опита чрез компресия на гърдата да се подпомогне поетото количество кърма.  Eто нагледно как се прави

Някои майки връщат повторно на първата гърда, за да се уверят, че кърмачето е изсукало доволно количество и задно (богато на мазнина) мляко.
И вече, ако и след този трик мислиш, че мъникът не е сит, можеш да предложиш "десерта" с изцедена кърма, НО, би било добре да е по алтернативен начин - лъжичка, мека чашка...Целта е да се избегне объркването с биберона и да се запази вродения сукателен рефлекс.

Изцеденото количество кърма не е достоверен показател за това, колко мляко наистина имаш. Зависи от помпата, от времето, което си цедила, дори от твоето състояние, защото "ако ти пуши главата" едва ли ще можеш да се отпуснееш истински и млякото да слезе.
Много майки са доволни от ритъма 7-5-3. Това ще рече 7 минути цедене, лек масаж на гърдите, 5 минути цедене, пак масаж и 3 минути цедене.

При повечето майки за отпускане преди кърмене (или цедене) помага топло-влажния компрес. Памперс, намокрен с топла вода или хавлиена кърпа, върху гърдите подобряват кръвообращението и помагат на тъканите и каналчетата да се отпуснат и разширят. Контактът кожа до кожа с бебето действа благоприятно и за майката и за бебето. Flutter

Да допълня само, намаляването на добавката трябва да е постепенно и плавно, за да се избегне наистина вероятно дехидратиране.

Или накратко: много гушкане, слагане на гърда при ранните признаци, след доволно сукане, при нужда, можеш да дадеш добавката и....ако наистина си в Русе, можеш да се свържеш с Бумеранг  да се видите на място и да обсъдите по-подробно всичко, което те вълнува.
 Peace

Последна редакция: чт, 28 юли 2011, 18:20 от pepelyashka

# 2
Благодаря ти много! Ще се опитам да направя всичко възможно бебето ми да получава по-дълго време кърма!

Общи условия

Активация на акаунт