Разкошна спаначена торта

• 89 496
  • 269
  •   1
Отговори
# 240
  • Варна
И аз направих тортата, като леко я промених, за да стане по-диетична, здравословна.

Никой не позна, разбира се, че е от спанак.

Вместо олио - зехтин 100мл и малко краве масло, но мисля, че можеше и без него.

Бялото брашно го замених с пълнозърнесто, но 50/50 с бяло. Искам да използвам само пълнозърнесто, но нямам представа дали трябва да променя количеството на бакпулвера. Ако някой знае, ще съм много благодарна да се включи.

Вместо 2ч.ч. бяла захар, сложих 1ч и половина кафява захар.

Заквасената сметана замених с 1 кофичка кисело мляко "Ралица", в което подозирам че слагат сметана и 250 гр. маскарпоне, като в тях сложих меласа. Кремът стана чудесен, лек, със страхотен аромат от меласата.

Следващият път ще помисля с какво по-диетично да заменя маскарпонето. Може да оставя само киселото мляко.

# 241
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
пълнозърнестото брашно поема повече течност, та ще трябва да намалиш количеството му, иначе сладкишът ще стане сух.
аз ползвам само пълнозърнесто и не слагам повече бакпулвер.
захар не слагам ни кафява, ни бяла (все е вредна), подслаждам със стевия.

# 242
  • Банкя
Оказа се , че има една колежка която все още не е опитала спаначената торта. Та съм се приготвила днес да пека блата и утре да сглобявам.
Надявам се всичко да е наред. Ще ползвам замразения спанак от Лидъл.

# 243

Вместо 2ч.ч. бяла захар, сложих 1ч и половина кафява захар.

Много съм навита да направя тортата, но количеството захар ме плаши и мен. Никога не слагам повече от 1 ч.ч. захар в сладкиши. Достатъчно ли беше сладка с чаша и половина захар и дали ще е проблем, ако сложа само 1 ч.ч. кафява захар? Да не би голямото количество захар да е нужно, за да не се усеща спанакът?

Брашното изцяло ще го заменя с пълнозърнесто - от повече от годинa използвам само такова и всичко (без козунак, за него ще трябва да си взема бяло, но пък правя само веднъж в годината) си се получава супер, оплаквания нямам.  Peace

Последна редакция: ср, 09 апр 2014, 20:54 от Arielle

# 244
  • Варна
Да, достатъчно сладка Peace

Според мен, спокойно можеш да сложиш 1 чаша.

# 245
Да, достатъчно сладка Peace

Според мен, спокойно можеш да сложиш 1 чаша.

Мерси много, утре запрятам ръкави и ще се похваля, ако тортата се получи. Simple Smile Днес си взех спанак, заквасена сметана и олио от гроздови семки за нея.

# 246
Така, както обещах, да докладвам. Направих тортата с пресен спанак, който пюрирах с олиото в блендера. Намалих олиото (сложих 3/4 чаша олио от гроздови семена), намалих и захарта (сложих една чаша кафява захар) и замених брашното изцяло с пълнозърнесто. Кремът ми беше от 2 кофички заквасена сметана 30%, една кофичка заквасена сметана 10% и една малка кофичка гъсто гръцко кисело мляко. Добaвих само 2 лъжици кафява захар към крема.

Блатът се получи неимоверно сочен.  Heart Eyes Според мен спанакът се усеща много леко, но на мен това не ми пречи въобще, много обичам спанак. Много момичета са писали, че на следващия ден не се усеща повече, та ще видим утре. Много е вкусна и лека тортичката, много благодаря за рецептата! Кремът не ми стигна съвсем - за другия път ще знам.

Ето снимки:

Скрит текст:

Последна редакция: сб, 12 апр 2014, 14:13 от Arielle

# 247
Записвам се и аз. Ще се пробвам днес.

# 248
  • Банкя
Здравейте , предишната стана супер.
Вчера забърках блат с коприва. Като този път разбих копривто в блендъра.Олиото си го срожих при яйцата  и после добавих пюрето. Така по-приятно става.

# 249
Тортата е прекрасна! Благодаря за рецептата!  bouquet

# 250
  • Банкя
Време е за тази торта . И аз се пускам в действие.

# 251
  • Банкя

тортата е с коприва и стана купер пухкава и вкусна

Последна редакция: пт, 24 апр 2015, 10:47 от tarlio

# 252
Реших и аз да опитам да направя тази тортичка. Понеже имам много орехи ми се иска да сложа, но къде ще е по-добре - в блата или в крема?   newsm78

# 253
аз сложих в бллата, фино смлени http://pep-4o.blogspot.com/2012/04/blog-post_06.html

# 254
Ще я пробвам и аз рецептата.
Само да питам каква заквасена сметана купувате? Тя изцяло животински продукт ли е или слагат гадни растители мазнини?
И последно директно се смесва със захарта нали?
За мой срам сметани съм купувала не повече от 1-2 пъти и помня, че единият път стана на масло при разбиването.

Общи условия

Активация на акаунт