Как се плаща такса смет в чужбина

• 6 142
  • 54
  •   1
Отговори
# 15
  • в сърцето на един мъж...
Бибе, и в по-големите блокове е като впо-малките. Ние сме в голям блок, събира се в специална стая в мазата боклука като всеки четвъртък домоуправителя вади кофите навън и ги прибират.

# 16
Общината издава 'етикети', купуваш си, 1 седмично минава камиона да извозва, изкарваш си от вечерта кофата и си залепяш етикетче, което важи за кофа/торба до 30 паунда и струва $3.50, ако имаш повече боклук изкаран - повече етикети. Всичко за рециклиране се слага в отделни контейнери, разделено по тип, и пак като боклука, събира се 2 пъти в месеца и е безплатна тази услуга.  Има и годишна такса, която според обясненията отива за поддържане на сметищата, рециклиране  и т.н. но е символична и е $53 на жилищна единица, т.е. еднофамилна къща, колкото и да е голяма плаща толкова, колко боксониера да кажем.

Големите жилищни сгради имат общи контейнери, обикновено около паркинга някъде,  стоят в малки дървени заграждения които са елементарни за построяване и много евтини, цените за извозване  варирант според типа абонамент.

Така е в града в който живея.

В България, не мисля че ще е удачно да се вкарват контейнерите вътре, все пак толкова панелки има които няма как да с е приспособят, но едно заграждение около кофите където са си сложени сега е половин ден работа да се вдигне.

# 17
В Англия таксата за смет е част от налога,който се плаща към местната Община.
В повечето места сметосъбирането е организирано като една седмица се събира
общия боклук, на другата седмица-този за рециклиране.
На домакинство обикновено се дава по една голяма кофа, която е с капацитет 240 литра.
Рециклирането е организирано по различен начин-събираш в кофа, голяма кутия
или просто торби, които в деня за събиране се изнасят на улицата.
Кофите си стоят в дворовете на къщите и се изнасят на улицата в деня са събиране.
Блоковете имат специални помещения вътре или извън..
По принцип има глоба, ако не си прибереш кофата след събиране.
Но в някои кофти квартали съм виждала картини като в БГ-разпиляни кофи, боклук..
Ако домакинството е многолюдно, могат да поискат от Общината повече кофи,
като попълват разни форми колко човека са, как рециклират и прочие.
Отделно на горното има и т.нар. центрове за рециклиране.
Това са места, направени от Общината или покрай големите вериги,
където има големи контейнери за хартие, стъкло, парцали и т.нат.
Друго... мебели, хладилници, перални могат да се извозят до специални места,
на някой се плаща, на други-не, зависи от Общината.
В моя град може да се обадиш и идват и ти събират всичко от вкъщи без пари.
За разчиствания на градини, големи ремонти и други подобни,
трябва да си наемеш специален контейнер. Не може да си изсипеш натрошените
плочки от банята до някой контейнер. Разбира се, има и нелегални сметища.
Обаждаш се в Общината, докладваш и те разчистваш.
По закон всеки бизнес-офис, магазин, ресторант и прочие, плаща отделна такса смет
за боклука, който правят. Това е отгоре на другите им бизнес такси.

darm43,

Сметосъбирането по света е скъпо удоволствие
и моето лично мнение е, че българите не плащат толкова много, колкото си мислят.

# 18
и моето лично мнение е, че българите не плащат толкова много, колкото си мислят.

Съгласна съм с това Peace не съм сигурна дали българинът ще е съгласен да плаща за едно добре организирано сметосъбиране, което е логично да е и по-скъпо от сегашното (да не говорим, че и дисциплината куца здраво). Дори самото реорганизиране ще глътне мноого пари и най-късно тогава ще се появят първите противници. Трудно е да се превъзпитава цял един народ Sad

# 19
darm43,
Благодаря за споделеното от теб. Информацията е много ценна на всички които се включиха.
Колкото до това че българите плащали малко за такса смет. Въпроса в момента не е колко се плаща, а че се плаща една абсолютно измислена и нямаща нищо общо с количеството боклук сума. Както казах вече, сега в България такса смет се изчислява върху данъчната оценка на имота. Какво общо според вас има големината на апартамента в който живея с количеството на отпадъци които изхвърлям. Ами нищо общо няма. Една баба живееща сама в голям апартамент в центъра на София, плаща четири-пет пъти по-висока такса смет от многолюдно циганско семейство живеещо в краен квартал на града. Няма никаква логика - колко боклук ще отдели една сама жена на година и колко боклук правят десетчленно семейство. И вместо десетчленното семейство да плаща по-голяма такса смет което е напълно логично, в България е точно обратното- сама баба плаща повече от десет човека.
И естествено съда в София отмени този начин на събиране на такса смет като абсолютно незаконен и несправедлив. Сега чакаме да видим какво ще измислят умните глави на софийските общински съветници как ще се определя такса смет в София.
Така че дори и да се вдигне самата такса хората поне ще си знаят - плащам повече защото цапам повече. А не както сега - плащам повече защото живея в по-голям апартамен. А колко боклук изхвърлям няма никакво значение.

# 20
darm43,

Аз разбирам недоволството ти от сегашния начин на изчисление.
Но мисля, че той е много удобен, като крайна сума, за голяма част от хората.
Те не се интересуват как е изчислена таксата, важното е, че е по-малко,
в сравнение, ако им се измерва, колко точно изхвърлят..

# 21
В моя личен случай сумата е включена в наема, което ме навежда на мисълта, че е според квадратурата. Иначе не виждам как ще се знае колко човека ще живеят ( не че не може да се определи някаква ориентировъчна средна сума де). Самият боклук се събира в стая в блока ( малък, горе долу в центъра сме, с тесни улички и плътно застрояване), а околните по стари сгради, които нямат подходящи стаи държат кофите в самия вход или в малки задни дворове. Кой ги изнася не знам, защото ние домоуправител нямаме, собственикът идва веднъж седмично, но боклукът се събира по често. Имаме 3 кофи- обща, био ( и в нашата има малки гадни бели червеи, затварям я със скоростта на светлината) и за хартия. Изхвърлят се с различна честота, средно 2 пъти седмично. Останалите боклуци- стъкло, метални, пластмасови- ги събирам и ходя да ги хвърлям на края на улицата в разделни контейнери, които стоят свободно. В по жилищни квартали да ги нарека- т.е. с повече блокове и междублокови пространства- виждам предимно от външните къщички за боклук.
Имам една питанка, в страната, в която живеете разрешени ли са и използват ли се диспозери?
Ние имаме в София и е изключително удобно, решава ми проблема с био отпадъците почти  изцяло, но бях чула, че някъде не е разрешен. Така и не си направих труда да проуча за Виена  Embarassed

pp. darm, каквато и система да се избере за изчисляване на дължимото- дали брой живущи, дали квадратура- все ще има ощетени. Най точно е като в Блондиния случай- с личен баркод и теглене, ама тогава пък е по скъпо. С две думи- пълно щастие няма, все някой е прецакан.

Последна редакция: чт, 04 авг 2011, 15:06 от Рокси

# 22
Имам една питанка, в страната, в която живеете разрешени ли са и използват ли се диспозери?

Тук няма, но има компостори, в които може да хвърляш всичко органично и отдолу ти излиза тор за градината  Simple Smile

# 23
  • The QC to be!!!
Ще карам от зад на пред  Mr. Green нали съм все наопаки. В краен квартал на Брюксел, 8 апартамента в 4-етажна сграда, има стая в мазата където се слагат пликовете с обикновен боклук. Всеки такъв плик се закупува от магазините в квартала за скромната сума от 2/4 Евро (10/20 литра). За отпадъците за рециклиране има разделни кофи, пак в мазата, пак в същата стая, или в пликове за рециклиране, но те са за няколко цента. И 2та видове пликове имат името на квартала написан. Ако си сложиш боклука в плик на др. квартал, но го изнесеш в твоят квартал - няма да ти го вземат. Тук минават 2 отделни камиона да вземат различните пликове/кофи.

В Ирландия в таун хаус, гейтед комюнити, имаше обособена клетка, както по горе показаните, там в 2 огромни кофи се хвърля всичко, и в 1 също толкова голяма нещата за рецклиране. Но  Naughty само щото си хвърляхме бутилки, пластмаси, буркани и др подобни в тази за рециклиране, това не означава, че идваше отделен камион да ги вземе. Всичките 3 кофи се изсипваха в 1 и същи  ooooh! защо ли изобщо са сложили обозначили кофа за рециклиране ако няма такова.  newsm78

В щатите, high rise building - trash shoot за общ боклук, и такъв за рециклиране, всичко е част от наема. В кооперации/таун хаус, кофа за общ боклук и такава за рециклиране обособени пак в клетки, пак част от наема. В къща - кофа за общ боклук и едни пластмасови легени за рециклиране. Идваха да ги вземат 1 път в седмицата, и за това плащахме 1во $19/месец, но след годинa се качи към $30/месец, без значение от това дали кофата ни беше празна или пълна, дали сме ги изнесли да ги вземат или не, всеки месец 1 и съща такса. Номера с разваляща се храна, при Т над 40 градуса всеки ден, е да се слага в пликове и замразяваш до сутринта на събиране. Зеленчукови плодни отпадаци ако живееш в къща с двор може и да се слагат в компост, или неща като кори от дини, пъпеши и др. обелки да се сложат на земята. Ще изсъхнат за 1-2 дни и в кофата, а до тогава кварталните сърни и зайци ще се погрижат за част от тях.  Laughing 2 отделни камиона минават да вземат за рециклиране и обикновенният боклук. По шумният винаги по рано. Всичко седи в гаража, докато не дойде деня за изнасяне и ги изнасяме вечер. Плътно прилепваш всичко и внимаваш да няма миризливи работи в легена за рециклиране да не се окаже сутринта, че ще обираш рано, рано всичко по шусето и двора.

За в Бг. - не мога да си представя как и какво и що ще измислят. Там се хвърлят на всякъде стройтелни и ремонтни отпадъци и е някакъв ужас. Няма глоби и народа си прави бунища кой където си иска.

# 24
За в Бг. - не мога да си представя как и какво и що ще измислят. Там се хвърлят на всякъде стройтелни и ремонтни отпадъци и е някакъв ужас. Няма глоби и народа си прави бунища кой където си иска.

А, относно строителните - как е при вас всъщност?
Има т.нар. паркове, където се изхвърлят всякакви такива отпадъци. Платено е в Брюксел. Извън него - не. Издава се карта и може да разтовариш един път на ден.

Относно бунищата - ужасно е. Свекър ми и свекърва ми на връщане от вилата им мятат боклука си из храстите. Ужасно. Негдувам и се сърдя всеки път и те все казват - ама така правят всички  Rolling Eyes

# 25
много интересна тема!
Блонди, какви са тези компостори? За първи път чувам и виждам такова нещо. Може ли малко подробности?

а ние в България какво си негодуваме - боклука се извозва всеки ден и не мога да си представя да видя червеи вътре  Sick Може би било хубаво да се направят и такива къщички.
направи ми и впечатление, че сметта за рециклиране при повечето от вас - не се заплаща. Правилно ли съм разбрала?

# 26
При нас строителните материали си ги извозваш до сметището, там се тегли и се плаща на тегло, преди няколко седмици боклука от пълното разрушаване на малка баня ни излезе около $50. Може да си наемеш и контейнер и фирма да ти го извози и изхвърли.

Бо, компостерите са просто съд пластмасов, може и сам да си направиш от дърво, със отвор в долната част за лесен достъп до готовия материал, вътре няма нищо особено - изхвърляш си био отпадъците и те се превръщат в тор. Има си трикове, за да става по-бързо - да се разбърква, да се мокри ако е много сухо, да се смесват хранителни отпадъци с определен процент вестници и отпадъци от почистване на градина...Или си купуваш червеи и те свършват работата, защото го преработват по-бързо от естественото гниене.
Рециклирането не се заплаща.

# 27
направи ми и впечатление, че сметта за рециклиране при повечето от вас - не се заплаща. Правилно ли съм разбрала?
Да, и това е стимула на повечето да разделят преди да хвърлят, защото се отразява доста. Ние в къщи имаме 3 пъти повече хартия, пластмаса и стъкло за изхвърляне, отколкото останалата смет Crazy
Био не отделям (то се заплаща при нас, но е малко по-евтино), не ми се занимава и с още един кош...
Компосторите са направени така, че хвърленото в тях да се разгради при най-добри условия (в смисъл да не мухлясва и т.н.), май може да се сипва и нещо вътре, за да се подпомогне процеса на разпадането. Удобно е ако имаш градина или голям двор, много трева за косене и т.н. и така хем спестяваш от смет, хем и си имаш безплатна тор.

Като се замисля, високата цена на сметта има позитивно влияние върху хората- колкото по-скъпо, толкова и старанието е по-голямо да се намали изхвърлянето до минимиум. В БГ човек няма стимул за този вид "пестене" когато и да има смет и да няма цената е една и съща Peace

# 28
Забравих за отделното събиране на хранителни отпадъци.
Има едни малки кофички, които стават да си ги държиш до мивката.
В тях пък се слагат едни специални торбички, дето ти ги дават без пари.
Всяка седмица въпросните торбички се изнасят за събиране.
Но това май не го има из цялата страна.

# 29
И тук рециклираните не се плащат. В Брюксел си купувахме жълти чували за хартиите и сини за пластмасата и метала. Извън Брюксел хартиите са си в кашони. Стъклото и старите дрехи навсякъде са в контейнери, разположени около магазини и на стратегически места.

Нашите бяха тук и при разделянето на боклука само цъкаха като развалени часовници и казваха, че никога няма да стане при тях  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт