Как се плаща такса смет в чужбина

• 6 143
  • 54
  •   1
Отговори
# 30
Блонди, ти ли питаше за строителните отпадъци?
При нас си поръчваш контейнер от специализирана фирма с големина, каквато мислиш, че ще ти е достатъчна. Носят ти го с кран и ти го оставят пред къщата. Доставката е за определен период, според уговорката. След това идват и го прибират.
Освен компостирите по двора, е добре да се знае дали града или селото имат такава местност в околностите на града. Ние имаме такава фирма и понеже мъжа ми се занимава и с градинарска дейност, та боклука на клиентите го носи там и го компостират на място. След това предлагат за тор в торби, на по-евтина цена от този в строителните и цветарските магазини.

# 31
  • The QC to be!!!
Нашите бяха тук и при разделянето на боклука само цъкаха като развалени часовници и казваха, че никога няма да стане при тях  Rolling Eyes
  Joy Ми нямам как така изведнъж всички да почнат да го правят, та за това няма да е скоро.  Tired

В щатите си бяхме наели контейнер за стройтелните отпадъци. Правихме и ние ремонти. ooooh! В зависимост от големината и времето на престой на контейнера е и цената. Но много стриктно следят какво слагаш, може само стройтелни отпадъци. Неща като пластмасови кутии или от боя ламаринени не може. Казаха, че гледат и за туби от масло и др. подобни, които също са забранени. Тук в крайният квартал на Брюксел е същото, наемат контейнер и слагат табела, кой го е сложил и до кога ще стой там (може би щото е на улицата). В Ирландия или си наемаш контейнер, или в дерето сме виждали купища с подобни отпадъци, но и там, хората си имат жестоки глоби и не са много тези които рискуват. Повечето в това отношение си спазват закона.

В щатите в 1 от комплексите в който живеехме, хванаха 1 хаймани които имаха ключ от клетката за боклука за комплекса и в нея изхвърляха стройтелни отпадъци. Та, гледахме как полицията ги почна и им лепнаха глоба за треспасинг, но нещо много се разправяха и ми омръзна да наблюдавам да видя дали няма и да ги закопчаят. А на клетката си имаше табела, че е само за битови отпадъци, и е забранено за стройтелни и неживеещи в комплекса.

Компост може да се направи и в земята. Дълбае се яма и се редят къде хранителни отпадъци, къде клонки и шумки, кафе, цели пакетчета от чай, но им се махат металните стейпълчета. Точно след 3, макс 4 дни ако е добре активиран компоста обвивката на пакетчетата се резгражда. Разбира се и тя трябва да е био  Mr. Green Много е хубаво да се слагат и черупките от яца, смачкани. Най бавно се разграждат кори от банани.

# 32
Принципно Дъблин е село с къщи и всеки си има двор. Там се извозват пълните кофи, когато ги изкараш на улицата. Блокчета има, но се водят в комплекси и са от порядъка по 5-6 бр.
В комплекса, където живеем, тази сметна къщичката е тухлена. Вътре има 5 контейнера за общ боклук и 5 такива за рециклиран. Плаща се годишна такса, която в повечето случаи влиза в наема.
Но такива къщички като показаната бяла 1:1 съм виждала в комплекс в съседен квартал.

В БГ не виждам как кофите за боклук ще седят в блоковете. Абсурдно ми се вижда. А в 99% няма подходящи помещения за това. В мазето ли ще го събират боклука? Говоря за панелки строени 70-те години...
Немирница е писала за блоковете. Ние живеем в къща. Имам е 3 контейнера за разделно събиране- органични отпадъци, рециклиране и общ боклук. Плащам 25 евро на месец и всяка седмица изхвърлям общия боклук и рециклирането и на две седмици органичните отпадъци.
За мен това е най добрата оферта. Има и малко по ефтино, но по график се изхвърля един контейнер седмично. Самите контейнери ни ги дават безплатно.
За големи отпадъци се наема скип, чиято цена зависи от обема му.

# 33
Германия, еднофамилна къща:
Имаме си наши кофи с баркод и чип - една за хартията (безплатно), една за био-смет и една за всичко останало. За метал и пластмаса раздават безплатно едни сакове, събират ги безплатно. За стъклото има контейнъри на определени места.

Био-сметта се заплаща, но символично. Месечната такса е независима от това, колко често ти изпрзват кофата. През лятото идват веднъж седмично, иначе през 2 седмици.

Останалия боклук се заплаща по-скъпо. Има месечна такса, която покрива едно празнене. Ако имаш нужда от второ, го заплащаш отделно. Това е сериозен стимул да раделяш боклука. Ние (3-членно домакинство) успяваме да имаме не повече от 80л на месец.

# 34
Интересно ми е да прочета за разделното събиране в други държави - как се дели боклука. Ние имаме контейнер за общи отпадъци (забранено е да се изхвърлят строителни там, за строителни си наемаш контейнер), контейнер за хартия и един разделен на 3 части - метал, стъкло, пластмаса. Виждала съм компости на някои места, но при нас няма.

# 35
Благодаря ви за разясненията за компосторите.  Peace Явно тук в България са малко разпространени. Но пък след изчетеното тук и от интернет за мен тази тор стана предпочитана пред оборската тор и ще намерим начин да сдобием свекърва ми с 2 компоста. Тя има голяма градина и ще са от огромна полза.  Peace

# 36
Канада, Кебек, с уточнението, че всяка община иmа различни правилна за изхвърляне-таксуване на боклука.
Таксата е годишна и се изчислява въз основа на сmетта, изхвърлена през предишна година, но осреднена за всички, т.е няmа индивидуално mерене на боклука. Био-контейнери няmаmе още, а контейнерите за стр. отпадъци са на същия принцип - плаща се на фирmа за опредлен срок и разmер.
Коmпост иmа в еко-центъра, където се носят и всички ''опасни'' отпадъци, т.е  тези, които не mоже да се изхвърлят в общия боклук, нито в рециклажа.

А на какъв интервал ви събират боклука? При нас е веднъж в седmицата и леко дискоmфортно с нерициклируеmите отпадъци...

# 37
  • Пловдив
Останалия боклук се заплаща по-скъпо. Има месечна такса, която покрива едно празнене. Ако имаш нужда от второ, го заплащаш отделно. Това е сериозен стимул да раделяш боклука. Ние (3-членно домакинство) успяваме да имаме не повече от 80л на месец.
Аз имам въпрос. Ние, 5 членно семейство имаме по около 80 литра на седмица, като най-малкия член прави най-много боклук под формата на употребени памперси. Какво бихме правили при вас? Памперсите са общ боклук.

# 38
Аз имам въпрос. Ние, 5 членно семейство имаме по около 80 литра на седмица, като най-малкия член прави най-много боклук под формата на употребени памперси. Какво бихме правили при вас? Памперсите са общ боклук.
Aми ще доплащате за допълнително празнене Peace Най-малките казани са 120л, т.е. ако се напънете може да се вместите 2 седмици в такъв, а ако не- може да си поръчате 240 литров, но той естествено ще е по-скъп. Варианти има много, само пари да има Wink

# 39
А как се събират/изхвърлят химическите отпадъци,аерозоли,лекарства,батерии ?
В НЛ,в моята провинция  Wink има "шемокар"-специални коли,които обикалят специални пунктове на които се оставят кутии от бои, химикали ,градински препарати(например туби от градински препарат,не се изхвърлят при пластмасите)
Ако сам си си правил ремонт и имаш повече такъв отпадък,се обаждаш да дойде спец. колата да го вдигне.
Дребна техника-има контейнери в големите магазини,в аптеките,кутии,където оставяш стари лекарства,за батериите има на много места,включително и в училищата.

# 40
  • Пловдив
Aми ще доплащате за допълнително празнене Peace Най-малките казани са 120л, т.е. ако се напънете може да се вместите 2 седмици в такъв, а ако не- може да си поръчате 240 литров, но той естествено ще е по-скъп. Варианти има много, само пари да има Wink
А Татяна защо казва, че изхвърля 80 литра на месец? Simple Smile Това по-евтино ли е Simple Smile

Аз като се замисля изхвърлям най-много памперси, пластмаса (от разни опаковки), метал и стъкло по много малко. Органичен отпадък не много, защото подхранваме кучето и кокошките на едни съседи през три улици (в замяна ни черпят с домашни яйца и козе мляко). Хартия практически не изхвърлям, защото си я събирам и я горим в котела за твърдо гориво.

# 41
А Татяна защо казва, че изхвърля 80 литра на месец? Simple Smile Това по-евтино ли е Simple Smile
Aми при тях сигурно има и 80литрови, като се появи ще каже Simple Smile но принципно никой не те спира да си вземеш кофа с какъвто обем ти е нужен. Може да си вземеш и 660л контейнер ако ти е кеф и да си го пълниш на воля, но сметката ще е доста солена, затова всеки (разумен) се натиска за възможно най-малкия вариант и гледа да хвърля разделно Peace

# 42
А как се събират/изхвърлят химическите отпадъци,аерозоли,лекарства,батерии ?

При нас ( а и в София) батериите- в магазините. Има едни картонени кутии след касите за тази цел.
Лекарствата се връщат в аптеката.

# 43
Aми при тях сигурно има и 80литрови, като се появи ще каже Simple Smile но принципно никой не те спира да си вземеш кофа с какъвто обем ти е нужен. Може да си вземеш и 660л контейнер ако ти е кеф и да си го пълниш на воля, но сметката ще е доста солена, затова всеки (разумен) се натиска за възможно най-малкия вариант и гледа да хвърля разделно Peace

Точно, при нас са 80л. Когато щерката беше малка, и ние имахме повече боклук покрай памперсите и сътоветно доплащахме за 1 допълнително празнене/месец. По-често от това не идват. Ако това не ти стига, можеш да си вземеш по-голяма кофа, срещу по-висока такса, разбира се.

Има общини които раздават специални сакове за памперсите, като поемат събирането йм  Grinning

Кате.т: Батериите в магазини, лекарства в аптеките, но и на специални места, където се връщат и другите хим. отпадъци.

# 44
  • Немция
Татяна, на мен ми каzаха от една аптека, 4е не е необходимо да хвьрлям стари лекарства в специален контейнер, а 4е било достать4но да са в отделна торби4ка и барабар с нея с 4иста сьвест мога да ги пусна в обЩия боклук. Thinking

Общи условия

Активация на акаунт