Еко сватба - споделете опит

• 17 208
  • 316
  •   1
Отговори
# 135

Ако беше казала "Абе, момичета, жени ми се, ама искам и купон, а пари няма - я дайте идеи как да си спретнем някой евтин купон, пък да е забавен и за децата" щеше да звучи доста различно, нали? И искрено.

Но неслучайно не го е казала, защото не това търси. Еко-то е стил, който вече стана очевидно, че не е твоят. Като не ти допада и не можеш да се въздържиш, кажи си мнението веднъж или подмини темата. Непрекъснатото иронизиране и натякване за колко тъп намираш подобен стил, не е интересно  Wink

Kabiv, ела на Беглика, ще ти хрумнат много идеи и за декорация и за празненство, че и за меню.

# 136
Сигурно погрешно се изразих, ама всяка, хайде, почти всяка тема на сватба може да бъде изпълнена в еко-вариант.
Иначе си е готино да има тема, идея според мен.

# 137
  • На земята, която е всъщност звезда.
Отивате  пеша до Баташкия язовир с цялата рода и вместо да редите софри, правите оборка на брега. После отново се прибирате пеша с песен на уста, метнали чувалите на гръб. Ей на това му казвам аз "еко".

Толкова ли е занемарен  района на язовир Батак?От две-три години не съм била там, не ме плаши,че скоро пак там ще почиваме.

Не бой се, Еко- булката ще мине и ще изчисти!

E, да, добре че са другите... ooooh!

Авторката пита за сватба, уборка може да се спретне по всяко друго време.

Тъй ли? На мен пък ми се стори, че пита за подходяща ЕКОЛОГИЧНО насочена дейност, с която да свърже бракосъчетанието си. Организирането на почистването би бил тъкмо търсения спомен за всички!  Mr. Green

Къде точно пита за дейност, с която да свърже бракосъчетанието си?

# 138
Брането на цветя и плодове е вандалско?! Ужас, аз съм вандал. А събирането на билки?

Ти може би не правиш разлика м/у цвете и плод?
Нищо, аз ще ти помогна...

Животът ми не се върти само около това, което ям и пия, цветята ми носят естетическа наслада, както плодът утолява глада ми или билката ме лекува, ако имам нужда, освен това, те така или иначе увяхват и умират, дори и в природата. Не искам да споря с теб, приемам нещата, които пишеш, но не можеш да ги наложиш на всеки, не и по този начин. Бъди убедена, че съм достатъчно възрастна, за да различавам плод от цвете, често горските/полски цветя са и билки, та затова попитах... Ако си набера букет за красота/сватба, а след това си го ползвам и за чай, това доколко ще е вандалско...

# 139
  • София

Ако беше казала "Абе, момичета, жени ми се, ама искам и купон, а пари няма - я дайте идеи как да си спретнем някой евтин купон, пък да е забавен и за децата" щеше да звучи доста различно, нали? И искрено.

Но неслучайно не го е казала, защото не това търси. Еко-то е стил, който вече стана очевидно, че не е твоят. Като не ти допада и не можеш да се въздържиш, кажи си мнението веднъж или подмини темата. Непрекъснатото иронизиране и натякване за колко тъп намираш подобен стил, не е интересно  Wink

Kabiv, ела на Беглика, ще ти хрумнат много идеи и за декорация и за празненство, че и за меню.

ЕкоЛОГИЯТА, моето момиче, не е, не би следвало да бъде, не е редно да се свързва по какъвто и да било начин или повод с понятия като "стил", "модна тенденция" и "фешън".
ЕкоЛОГИЯТА - като наука и като практика - е нещо твърде сериозно и твърде важно, може би по- важно от повечето неща, с които човек би могъл да се занимава и със сигурност пълната противоположност на модата, теченията, "стиловете" и позирането - не на конкретни такива, а на тях като понятия.
Всеки опит за принизяването на този тъй важен аспект на човешките познания и опит до някакви си моди и "стилове" следва да бъде своевременно и безапелационно, с всякакви средства и сили, стъпкван в калта, където му е мястото.

Ако много държиш да си намериш странно и шантаво модно течение, отритвано от обществото и невъзприемано от нормалните хора, с което да се закичиш, пробвай ЕМУ.

# 140
  • София
Извинявайте за оффа, но сега като отворих сайта на Беглика, видях една картинка с надпис Харта за устойчиво развитие. На това му викам аз развитие - маса с ядене в гората и едни прани гащи!  Wink

# 141

ЕкоЛОГИЯТА, моето момиче, не е, не би следвало да бъде, не е редно да се свързва по какъвто и да било начин или повод с понятия като "стил", "модна тенденция" и "фешън".

Не се заяждам, просто ми стана интересно - защо не би трябвало да бъде?
Един  начините да се повлияе  върху интереса,  мисленето и действията на хората  е да се превърне нещото  в тренд, мода и т.н. Мога да дам много примери за ефективността на този подход.

# 142
  • София
Брането на цветя и плодове е вандалско?! Ужас, аз съм вандал. А събирането на билки?

Ти може би не правиш разлика м/у цвете и плод?
Нищо, аз ще ти помогна...

Животът ми не се върти само около това, което ям и пия, цветята ми носят естетическа наслада, както плодът утолява глада ми или билката ме лекува, ако имам нужда, освен това, те така или иначе увяхват и умират, дори и в природата. Не искам да споря с теб, приемам нещата, които пишеш, но не можеш да ги наложиш на всеки, не и по този начин. Бъди убедена, че съм достатъчно възрастна, за да различавам плод от цвете, често горските/полски цветя са и билки, та затова попитах... Ако си набера букет за красота/сватба, а след това си го ползвам и за чай, това доколко ще е вандалско...

Е, ако си откъснеш малко магданозец от градината в двора и се закичиш с него, пък после си го резнеш в салатата едва ли ще има морален проблем, но ще бъде доста странно...

Те и хората повяхват и умират, ама не ги убиваме в разцвета им, за да си направим перуки.

За естетическата наслада си има най- нормални театри, опери и картинни галерии.
Късането на полски цветя - особено в Бг, където обикновено са или нечии, или защитени / от защитени територии, не е действие, необходимо за живота. В никой от аспектите му.

Сега си спомних една случка... Синът ми беше на месеци, бяхме отишли на Витоша - на много красиво място с рекичка, мостче и масички и пейки за пикник... и дори кошчета и пазач. Две момиченца тръгнаха да вандалстват и да късат цветята. Пазачът се приближи и най- любезно им каза да престанат, понеже това е Национален парк, защитена територия, нищо не бива да се къса от там... Те го погледнаха и си продължиха най- безсрамно с унищожението на природата - пардон, с естетичната наслада, а майките им в това време си мълчаха като г... като ЕКО-стилистки. А аз ако не бях с бебето просто щях да отида да ги ошамаря. Големите, не малките. Малките да гледат, да се учат. На естетика. И стил.

# 143
  • София
Лени, това е прост маркетинг, нищо повече. А едно нещо превърне ли се в мода, то става едно още по-просто консуматорство, но на високи цени. В действителност повечето луднали по еко-то не са никакви радетели за чиста природа, а едни обикновени консуматори, а после им минава. Те искат да си правят купона, а не да засаждат дръвчета.

# 144
Всъщност това го казваш, защото си чела някакви статистики ( например), статии и пр. или защото си мислиш, че нещата стоят така.
Защото аз съвсем не съм съгласна. Когато не-пушенето се превърна и в мода хората спряха да пушат. И не родиха никакво консуматорство от това.  Когато  превърнаха памучните торбички и в мода, това не роди консуматорство. Когато е и cool да си събираш боклука разделно това улесни нещата.  Не казвам, че се дължи само и единствено на това, а че много помага, за да се промени едно или друго нещо. Хората обичат да правят неща, които са модерни. В съчетание с точната информация няма опастност да им мине. Много нагласи се промениха така за последните 50-60г. в много сфери.
Не виждам нищо лошо някой да се пусне по модно течение, в темата за скрънзавщината ще (ми) проглушите ушите как искате децата ви да са по модата  и всичко да им е новичко ( ерго и модерничко), а когато не изнася на спора - ама колко е повърхностно да се водиш по трендове:)

# 145

Очевидно е, че не става дума за екологията като наука.
То и био значи живо, ама от това не следва, че продуктите, които не са био, са направени от чакъл.
Значенията на думите се разширяват, появяват се нови, това са нормални процеси.
Всичко може да бъде мода. И всеки може да си решава към коя мода да изпитва симпатии и към коя - не. Аз не харесвам чалгата, но не мога да отрека, че има такава мода и тя допада на много хора. Това си е тяхна работа. Освен да се разгранича от тях, друго не мога да направя.
Ти вече ясно се разграничи от еко-стила. Достатъчно на брой пъти, всеки от които крайно красноречиво  Wink
Авторката ти разбра мнението, просто е достатъчно възпитана, че да не го коментира. Няма нужда да продължаваш с провокациите, едва ли ще ти обърне внимание Simple Smile
Останалите също разбрахме какво мислиш. Приятна вечер  Wink

# 146
  • София

Не се заяждам, просто ми стана интересно - защо не би трябвало да бъде?
Един  начините да се повлияе  върху интереса,  мисленето и действията на хората  е да се превърне нещото  в тренд, мода и т.н. Мога да дам много примери за ефективността на този подход.

Има 2 сериозни причини. Първата е, че модата - като такава - е функция, следствие, на консуматорското общество. Без да коментирам дали последното е добро или лошо, както повечето неща - по малко от двете, но така или иначе е неразривно свързана с него. Модата е сила, целяща промяна / подмяна на съществуващите битови блага - без значение дали става дума за дреха, кола или диван - без конкретна причина (износване, счупване, липса на функционалност). Едва ли някой би обърнал внимание на мода, която не направи никаква промяна в продължение на, примерно, 50 - 100 години. Обратно, екологията е свързана с опазване на ресурсите. Така да се каже, с използване на наличните... вещи до край, докато престанат да са в работещо състояние или изгубят функционалност (примерно многократно кърпен чорап, късащ се до шевовете). Ако, примерно, направим сериозна кампания за подмяна на найлоновите торбички с амбалажни хАртиЙки и мрежички това, което ще постигнем ефективно е мощности за производство на найлонови торбички, вече построени - т.е. такива, на които цената, вкл. и екологичната такава, е вече заплатена, стоят безмълвни, а за сметка на това с цената на много пари, усилия и огромни екологични вреди започваме да строим заводите, които ще произвеждат от... хартия! От малкото ни останали гори - амбалажната хАртийка. Която за много по- кратък период е в състояние да предпази продуктите ни. Която не предпазва особено много от зацапване - тук влизат ПАВ а почистване, която не може да вакуумира продуктите за откритите хладилни витрини. Т.е. ще изхвърляме  - относително - по- голямо количество хранителни продукти... на съответната екологична (и социална) цена.
Просто... животът не е черно- бял, но екологията и модата стоят на двата противоположни края на разбиранията. Така е редно, така е нормално и това е добре да си остане така.
Това е едната страна.
Другата е, че всички откачалки, маниаци и, да си го кажем направо, перковци се афишират като членове / поддръжници / последователи на "еко-то". Което кара нормалните хора, тези, които наистина биха допринесли - с познания, с талант, с умения, със сила - да се оттеглят и дори активно да се разграничават от подобни движения, дейности и дори разговори. Хора, които преди години с готовност се включваха в доброволно почистване на парковете - примерно, а това е най- простичкия и не особено важен пример - сега просто заявяват "о, не, аз не съм от "онези"".
С други думи, в случая не привлича, а отблъсква поддръжниците - поне онези, които са важни. Едва ли някой сериозно очаква мацките с менструалните чашки да направят някакво важно откритие, свързано с екосистемите.

# 147
 10 c's, екото не може да се превърне в масова мода по много причини. Първата е, че да живееш екологично е много по-трудно, отколкото да не живееш екологично, а когато някой иска просто да следва модата "еко" без да има вътрешни и осъзнати подбуди да го прави, много бързо ще му писне, и ще продължи по стария лесен начин. Модерно е да се купува био, но като нямаш пари и близък био магазин няма да го купуваш, ако наистина не си запален привърженик. Освен това индустрията не се движи успоредно на "еко-то" , на пазарите няма достатъчно био продукти, за да се изхрани населението с тях, животът в голям град не може да е еко.

# 148
Разбира се, че може. Може да е много по-еко от сега, а вече до каква крайност реално може да се стигне, е друг въпрос.
А модата е достатъчно да ти е по вкуса, за да я следваш, не е нужно да ти е удобна. Достатъчно ми е да видя всички жени на токчета и с абсолютно неудобни дрехи, за да съм наясно какво е готов да си причини човек в името на модата. Удобството не е сред първите места по важност.

# 149
Има нещо вярно. Не съвсем всичко споделям, например смятам, че хартията не замества полиетилена, има други материали, които спокойно ( предполагам) могат да се произвеждат от местата, които до вчера са произвеждали полиетилен при някаква инвестиция.  Поне в Италия хартията не е повече от преди -, от няколко месеца минахме от найлонови торбички на био-разградими и за мн.кратна употреба, всичко се случи много леко. Определено разни социално отговорни послания в маркетинга помогнаха хорта да приемат промяната, която е свързана и с отказ от удобството,а  в такъв случай трендоването играе чудна роля.
А това кой 'еколог' ходи с 'откачалките' да чисти парка, например е просто пример, колко му е мотивацията. Не го броя загуба за екологията Wink

Да се върнем ли към сватбата?

Общи условия

Активация на акаунт