Фалшив заек

Продукти: 800 г телешко месо, 500 г лук, 2 глави чесън, 150 г краве масло, 1/2 чаена чаша бяло вино, черен пипер, дафинов лист, сол.
Приготвяне: почистеното от костите и ципите месо се нарязва на по-големи парчета и се слага в пръстен гювеч. Върху него се нареждат нарязаният на четвъртинки лук, обелените скилидки чесън, дафинов лист, черен пипер и маслото. Ястието се залива с виното и малко вода, посолява се, похлупва се с капак и се пече в умерена фурна около 2 часа.


Гювеч по добруджански

Продукти: 750 г телешко месо, 4-5 глави лук, 250 г прясно зеле, 5-6пиперки, 1 патладжан, 1 шепа бамя, 3-4 зелени домата, 1 чаша олио, 5-6 червени домата, 1 супена лъжица червен пипер, 100 г зелено грозде, 1/2 връзка магданоз, червен пипер, сол.
Приготвяне: месото се нарязва на парчета, посолява се и се задушава в част от мазнината заедно със ситно нарязания лук, разбърква се с червения и с черен пипер и се слага в глинен гювеч. Прибавят се дребно нарязаните пиперки и патладжан, зеленото грозде, бамята, обелените и нарязани на кръгчета зелени и червени домати. Ястието се посолява,
поръсва се със ситно нарязания магданоз, полива се с останалата мазнина и се пече, докато остане на мазнина.


Гювеч с телешко месо и ориз

Продукти: 1 кг тлъсто телешко месо (от поясната или предната част, 1 1/2 чаши ориз, 100 г краве масло, черен пипер,магданоз, сол.
Приготвяне: месото се нарязва на парчета и се посолява, слага се в пръстен гювеч и се пече до омекване, като от време на време се добавя по малко вода. Прибавят се оризът, маслото, черен пипер и 4 1/2 чаши гореща вода (3 пъти повече от ориза). Ястието се разбърква и се пече, докато оризът набъбне и омекне напълно, след което се поръсва със ситно нарязан магданоз.


Таскебап с телешко месо

Продукти: 500 г телешко месо, 250 г лук, 4-5 супени лъжици олио, 1 домат, 1/2 дафинов лист, 1 чаена чаша вино, 1 чаена лъжичка брашно, чубрица, сол.
Приготвяне: нарязаното на хапки месо се осолява, прибавят се нарязаният на филии лук и олиото и се задушава на слаб огън. Прибавят се нарязаният на дребно домат, дафиновият лист и чубрица и се залива с 1 чаша гореща вода. Ястието се вари на слаб огън, докато месото
омекне. Налива се виното, размива се брашното и се добавя. Ястието се прехвърля в глинен гювеч и се запича във фурна 45 мин. Сервира се с пюре от картофи или с пържени картофи.