Какво има след смъртта?

• 559 685
  • 11 927
  •   1
Отговори
# 8 115
Мислите ли, че при животните има добро и зло? Осъзнат избор между едното и другото? Могат ли те да променят света около себе си както човекът? Може ли животно да се разкае за делата си? Може ли да изпита срам? А гняв? Може ли животно да стори грях?

# 8 116
...да се чудиш защо кучка е обидна дума, както и още много други. Rolling Eyes
Според мен е обидна дума най-вече за женското куче  hahaha

Сериозно по темата: Хората също се по-привързани към хората, които се отнасят добре с тях или поне се чувстват по-добре сред добронамерени към тях хора. Случаи на привързаност или демонстриране на добро отношение към хора, които се отнасят зле с теб има както сред животните, така и сред хората. Има и случаи на проява на насилие към отнасящи се добре с теб и сред хората и сред животните.
От друга страна - често виждам бездомни кучета, които много внимателно пресичат улици, често на пешеходни пътеки и дори изчакващи тръгването на хората, спрели на светофар. Може да се приеме, че просто ни имитират, но и хората така се учат на много неща - чрез наблюдаване, имитиране и слушайки напътствията на другите - едно дете не се ражда научено как да пресича улицата. Една от котките, които гледах, започна да пишка, клекнала на тоалетната чиния - явно гледайки от мен /и другите хора, с които живеехме/. Кучетата водачи се справят изключително добре със задачата си не само да водят слепите, но и да ги предупреждават са опасности. Също и цитираната по-горе история с крокодила.
Не знам до колко приемате теорията за Абсолюта, но ако всичко е едно и всичко е създадено и функционира по общи принципи, това означава, че ако хората имат душа, значи и животните, както и растенията, водата и т.н...всичко има душа.

# 8 117
  • Русе
  Гледала съм научно популарен филм, в който даваха как една врана си чупи орехите, като ги пуска на оживена улица, точно на пешеходната пътека. Минаващите коли, чупят ореха, а тя изчаква хората да започнат да пресичат по пошеходната пътека за ад ис събере ядките. И това го върши регулярно.

# 8 118
Според вас какво осмисля живота на едно животно - храна, размножаване, отглеждане на поколението. Има ли друго в съществуванието на едно животно? Какво е то?

# 8 119
  • София - Рим и обратно
Аз скоро установих, че растенията се стресират. На работата една колежка изпусна 2 пъти саксия с гардения и тя просто спря да цъфти, макар че имаше много пъпки. Същото се случи и с орхидеята вкъщи. После прочетох, че е възможно.
Амбър, тази врана има разсъждения с причинно-следствени връзки Laughing. Много сладко!

# 8 120
Според вас при животните има ли слово? И що е то словото?

Има и случаи на проява на насилие към отнасящи се добре с теб и сред хората и сред животните.

Може ли животно да се въздържи от зло, въпреки, че му е сторено зло, поради чисто морални причини/подбуди (а не за да не яде бой и за да не гладува, примерно). Има ли животното съвест и морал? Може ли животно да деградира морално?

Последна редакция: ср, 09 окт 2013, 15:21 от Серафима

# 8 121
  • Варна
Според вас при животните има ли слово? И що е то словото?

Виждам, че очевидно се игнорират въпросите ти.
Това което ни отличава от животните е наличието на съвест. При животните тя липсва.

# 8 122
Това го добавих преди малко по-горе. Редактирах си мнението докато си писала.
Може ли човек да се докара до животинско състояние?

# 8 123
  • Варна
Това го добавих преди малко по-горе. Редактирах си мнението докато писах.
Може ли човек да се докара до животинско състояние?

Моралът е променлива величина. Съвестта или я имаш или я нямаш.

Като липсата и у човек се смята за психопатия.

# 8 124
Не знам до колко приемате теорията за Абсолюта, но ако всичко е едно и всичко е създадено и функционира по общи принципи, това означава, че ако хората имат душа, значи и животните, както и растенията, водата и т.н...всичко има душа.

Напълно споделям това мнение. Ако ние имаме, то всичко има душа.

Аз скоро установих, че растенията се стресират. На работата една колежка изпусна 2 пъти саксия с гардения и тя просто спря да цъфти, макар че имаше много пъпки. Същото се случи и с орхидеята вкъщи. После прочетох, че е възможно.

Растенията дори могат да си комуникират Simple Smile. Гледала съм го в документалният филм How To Grow A Planet. Много ми промени възгледите този филм, осъзнах доста неща.

Според вас какво осмисля живота на едно животно - храна, размножаване, отглеждане на поколението. Има ли друго в съществуванието на едно животно? Какво е то?

Животното може ли да си зададе въпроса "Какво осмисля живота ми ?!" . Едва ли.
Повечето животните са тук за да поддържат живота на планетата. Те имат огромно въздействие върху нея и екосистемата. Без някои от тях живота тук не би бил възможен.

# 8 125
Повечето животните са тук за да поддържат живота на планетата. Те имат огромно въздействие върху нея и екосистемата. Без някои от тях живота тук не би бил възможен.
Тук съм съгласна. За мен има ясен замисъл и всяко живо същество си е точно на мястото. Затова и съм против ГМО, защото нарушават замисъла.

# 8 126
Замисъла отдавна е променен, още от както сме еволюирали достатъчно за да измислим селското стопанство и да направим дивите животни, домашни. А може би всичко това, дори и ГМО е част от замисъла, за да се поучим ?! За да просперират хората, винаги някой друг вид ще пострада...

# 8 127
Съвестта е свързана с морала и може да е доста разтегливо понятие. Примерно някои хора убиват /ловуват/ животни за забавление, но никога не биха наранили или убили човек. Следователно не можем да знаем дали животните нямат съвест. Пак ще дам пример с 'моите" котки - като малки не криеха ноктите си, когато играехме и понякога ме одраскваха много болезнено. Аз съответно реагирам - с изражение, вик и казвам, че ме е заболяло. Много бързо се научиха да крият ноктите си при игра - и без аз да използвам други начини да ги убеждавам да го правят или да ги уча, освен показването и казването на болката. Мисля, че осъзнават, че макар и несъзнателно нараняват и затова започват да се контролират.
Относно въпроса: "Какво осмисля живота ми ?!" - дали повечето хора знаят отговора на този въпрос. Може би и при нас основният смисъл е да поддържаме и развиваме живота, а не нещата, които мислим, че го осмислят.

# 8 128
  • Варна
Съвестта е свързана с морала и може да е доста разтегливо понятие.

Моралът е разтегливо понятие, съвестта не е.

# 8 129
Относно въпроса: "Какво осмисля живота ми ?!" - дали повечето хора знаят отговора на този въпрос. Може би и при нас основният смисъл е да поддържаме и развиваме живота, а не нещата, които мислим, че го осмислят.

Поддържане и развиване го разбирам като раждане и отглеждане на деца.
Дори да поддържаме живота, той един ден няма да го има Sad което ме кара да си мисля, има ли наистина смисъл и ако да, какъв ?

Общи условия

Активация на акаунт