Как приготвяте зимнина?

  • 186 610
  • 756
  •   1
Отговори
# 720
  • Мнения: 427
Здравейте момичета  Hug
И аз идвам с една питанка при вас  Embarassed От няколко години не съм приготвяла зимнина / по лични и здравословни причини / .
Но сега моят съпруг ми диша във врата за нещо просто , но за мен страх / да не ми се получи " бомбаш " на бурканите / . Иска да му затворя люти пукани чушлета от типа " рибка " и " Камби ".
Молбата ми е да ми дадете някоя сполучлива рецепта , и най - вече да ми кажете дали да заварявам бурканите и по - колко минути  Embarassed
Предварително благодаря   bouquet на всички които ще ми помогнат  Hug

# 721
  • Варна
  • Мнения: 2 446
Момичета, искам да си приготвя кисели/мариновани краставички, но без варене. Ако някой има изпитана рецепта, моля да я сподели. Много благодаря!  bouquet

# 722
  • Мнения: 767
antonia , моята рецепта я знам от майка ми, която е живяла в Украйна известно време, за това съм си я записала като "краставички по руски".
В съд поставям краставичките, магданоз, копър, листа от вишна, от смокиня и хрян, чесън. Заливам с охладена вече саламура - на 1л. вода добавям 2 /3 с. л. морска сол, ако ще ги съхранявам по-дълго/. Зелентиите ги слагам отгоре и притискам с обърната обратно чиния. Слагам капак. Майка ги държеше 7 дена на тъмно, а аз ги държах 2 дена на терасата без да са изложени на светлина. На 3 ден ми бяха готови за хапване и след като прецедих листата, прибрах краставичките в хладилник. Ако искаш ги подреждаш в буркани, възваряваш прецедената саламура и заливаш както е гореща. Запечатваш бурканите и обръщаш. Завиваш с одеяло, за да изстиват бавно. Търпят с години.
Приятелката ми от Сливен ги правеше още по-лесно - на дъното на компотен буркан по 1 листо от смокиня, 1с.л сол, краставичките и долива с вода от чешмата. Много вкусно също. Hug

# 723
  • Варна
  • Мнения: 187
Днес правя сладко от зрели,белени смокини. Вие как го правите, на колко пъти го варите ?  bouquet  chef

# 724
  • Мнения: 767
Аз не ги беля. Варя ги 3 дена по малко, като най-напред ги държа в студена вода половин час, после ги прецеждам и засипвам със захар и малко лимонтозу и след няколко часа варя за първи път. Когато са готови, слагам още малко лимонтозу и ванилия. Това е поморийска рецепта от готварска книга. Hug

# 725
  • Мнения: 36 907
Здравейте момичета  Hug
И аз идвам с една питанка при вас  Embarassed От няколко години не съм приготвяла зимнина / по лични и здравословни причини / .
Но сега моят съпруг ми диша във врата за нещо просто , но за мен страх / да не ми се получи " бомбаш " на бурканите / . Иска да му затворя люти пукани чушлета от типа " рибка " и " Камби ".
Молбата ми е да ми дадете някоя сполучлива рецепта , и най - вече да ми кажете дали да заварявам бурканите и по - колко минути  Embarassed
Предварително благодаря   bouquet на всички които ще ми помогнат  Hug

Здравейте   bouquet

И аз влизам по същият повод, но с една малка разлика. Вече направих 15-16 бурканчета от лютеница с такива чушлета - смесени сладки рибки и люти бели чушлета камбички. Направих ги по моя стара рецепта, но исках да науча нещо ново и различно.
Ето я моята рецепта.

50 мл оцет ябълков
по-малко от чаена лъжичка сол
1 супена лъжица захар
чесън, магданоз или копър, днес сложих няколко зрънца синапено семе. Слагала съм по нягока 2-3 зрънца чер пипир.

Напуквам чушлетата и веднага ги слагам в бурканчето, като натискам с чукалото на хаванчето. Поръсвам по малко чесън и магданоз или копър. Когато напълня бурканчето и оцета покрие последните чушлета, затварям с капачката и обръщам бурканчето. Не ги варя. Те са горещи и вакумират. След като изстинат няколко дни ги обръщам сутрин и вечер за да се овкусят и прибирам. До сега не съм имала фалове, но това лято е много горещо и за по сигурно слагам по половин хапче аспирин във всяко бурканче.

Дано да съм била полезна.

# 726
  • Варна/Лондон
  • Мнения: 1 446
Мога ли да затворя в буркани на винт печено месо? Как става номера да издържи до зимата, че нямам място във фризера и такава идея ми се върти в главата за едно агънце.

# 727
  • Мнения: 427
MAMA-AN много ти благодаря   bouquet
Ще опитам рецептата  Hug

# 728
  • Варна
  • Мнения: 2 446
Мога ли да затворя в буркани на винт печено месо? Как става номера да издържи до зимата, че нямам място във фризера и такава идея ми се върти в главата за едно агънце.
Можеш. На времето майка ми така си съхраняаше месо. Но бурканите трябва да се стерилизират около 30 мин.
За времето нека се изкажат и по-опитните.

# 729
  • Мнения: 9 458
Мога ли да затворя в буркани на винт печено месо? Как става номера да издържи до зимата, че нямам място във фризера и такава идея ми се върти в главата за едно агънце.
Джеронимо, по-добре го хвърли  Laughing По това време не се затваря месо в буркани, защото е много горещо и на колкото и студено да го сложиш, пак ще бомбардира. Търси място във фризер  Peace по-добре изхвърли някой зеленчук
Освен това месо  се стерилизира поне 90 мин  Peace

ето едните ни любими чушлета у нас  http://pep-4o.blogspot.com/2011/07/blog-post_20.html -  рибки, чорбаджийски, люти... наред така, днес напълних една касетка  Blush
а тези http://pep-4o.blogspot.com/2011/09/blog-post_07.html - пак различни видове са хрупкави

Последна редакция: нд, 05 авг 2012, 23:59 от пеп-4o

# 730
  • Мнения: 427
пеп-4o огромно благодаря за рецептите   bouquet

# 731
  • Мнения: 22 867
Освен това месо  се стерилизира поне 90 мин  Peace

Свекърва ми го вареше час и половина. Peace Помня, че пилешко слагахме в някакви големи жеги, май първо го запържваха, после в бурканите и варяха.
пеп-4о, ако има къде да го сложат, като стане готово, в смисъл хладно мазе или някакъв зимник, ако е в къща, де, не би трябвало да бомбира. newsm78 Във фризер си е най-добре, разбира се. Peace

# 732
  • Мнения: 169
Здравейте момичета  Hug
И аз идвам с една питанка при вас  : Иска да му затворя люти пукани чушлета от типа " рибка " и " Камби ".
Молбата ми е да ми дадете някоя сполучлива рецепта , и най - вече да ми кажете дали да заварявам бурканите и по - колко минути  Embarassed
Предварително благодаря   bouquet на всички които ще ми помогнат  Hug
Непременно пукани ли трябва да бъдат?
Ето една рецепта за непукани,но доста сполучливи чушки.
1 чаша сол,1чаша захар,ако не са много люти може и половин,
3 чаши оцет,9 чаши вода.Това се заварява и горещо се залива.
Най отгоре в буркана е добре да се сложат малко целина,копър,листа от вишна и дюля,чер пипер,чесън,все по желание,но листата предпазват от това,чушките да останат без вода.       Досега не е имало провал с тази рецепта.
И аз преди време бях питала,но все пак половината си ги направих така.Успех!

# 733
  • Мнения: 9 458
Освен това месо  се стерилизира поне 90 мин  Peace

Свекърва ми го вареше час и половина. Peace Помня, че пилешко слагахме в някакви големи жеги, май първо го запържваха, после в бурканите и варяха.
пеп-4о, ако има къде да го сложат, като стане готово, в смисъл хладно мазе или някакъв зимник, ако е в къща, де, не би трябвало да бомбира. newsm78 Във фризер си е най-добре, разбира се. Peace

само ако е зимник, където  наистина е много студено,  с температура като в хладилника - около  5-6*.   Освен това жегата преди години  съвсем не  бе такава, каквато е сега (визирам и последните дни  #Cussing out)
Месото се запържва или запича, за да му излезе водата - тази, която става на желе и го разваля. Но пък така месото става  по-сухо. Представи си - сварено месо  в буркан, в който са останали соковете му (е,  посолено и отцедено е предварително, но там излиза малко вода) и сварено месо в буркан, на което соковете са изтекли.  
За сравнение ще кажа, че докато се омъжа, мамини го правеха така - запържено, запечено... ами сухо си е; не само пилешко месо - агнешки, свинско.. каквото има за прибиране.
П осле  обаче  опитах това на свеки и разликата  Laughing признавам е в полза на свеки. Месото се осолява, нарежда да се отцеди, но се прибира така в буркана, след което се вари - в зависимост от самото  месо м/у час и половина и три. Това месо остава сочно и е много по-вкусно.  А след като ние решихме, че ще правим нашия "пай" при мамини така и те опитаха, отдавна вече и те не запържват, запичат месото въпреки, че са доста консервативни по отношение на зимнините.

Лабрекс,  затова отглеждането на пилета за консерви се пресмята във времето така, че да са готови за прибиране октомври-ноември  Peace  Това го прави всеки човек, който си купува пилета да отглежда  - пр. бройлери може да си отглеждаш от март месец, за два месеца са готови, но тогава вече във фризер -  без друго месото на бройлерите не е подходящо за буркани. А и от домашните кокошки долу-горе тогава стават пилетата за в буркан-

Преди години нямаше такива люпилни като сега, да се отглеждат 2-3 пъти през годината пилета за месо - обикновено бяха (и някъде все още са) месните породи. При тях обаче кокошката снася  март-април;  мъти ги месец и става май . След това отглеждането не е като сега - витамини, минерали, биотици и да е готово за 8 седмици на 3кг/чисто, а се хранеха с чиста храна, което водеше  отглеждането им до буркани - поне до септември.   А тези последните добавки в храните също водят до развалянето на бурканите.

# 734
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Не знаех, че в днешно време някой прави консерви от месо. Мислех, че всички имат фризери. Аз след едни малки птички някакви в началото на 90-те не ща да чуя за месни консерви. Голяма хамалогия падна, чак не можех да ги ям после. Crazy

Общи условия

Активация на акаунт