Как приготвяте зимнина?

• 187 355
  • 756
  •   1
Отговори
# 420
  • Варна
Няма тайни. Laughing. Ами аз слагам на дъното на компотен буркан чесън, копър, изчиствам лютите чушки от дръжките/за да ти се съберат повече/, измивам ги под течаща вода и започвам да ги редя. Като по средата на буркана отново слагам чесън и копър. Може и най-отгоре.
Като си напълниш буркана сипваш отгоре 1 лъжица супена сол и заливаш със разтвор от две части оцет, една част вода. Така хем няма да са кисели толкова много, хем няма и да са толкова меки.
Солта ако искаш можеш и във водата и оцета да разтвориш. Както ти е удобно. Аз ако я слагам в буркана, след това като го затворя обръщам няколко пъти за да се разтопи.

Това е. Flutter

Направих чушчиците. Бързо и лесно станаха, и много вкусно се получиха.
Много благодаря за рецептата!  bouquet

# 421
  • Талант на 2012,2013 г.
Радвам се, че резултатът е положителен. Хапвайте си ги със здраве...!  bouquet Hug Grinning

# 422
От градината ми останаха една торба (4 кг.) зелени доматчета и към 4 кг. моркови и съм в чуденка кво да ги правя. Да купя малко карфиол и камби и да спретна една туршия ли ?  newsm78 Ама не знам ква. Никога не съм правила със зелени домати, да не гръмне нещо. Искам в 3-литров буркан да ти наблъскам, някакво предложение имате ли ? Изчетох цялата тема назад, обаче такава комбинация с домати не видях. Имам една рецепта със топла марината дето се заливат зеленчуците, но се притеснявам да не ферментират самите доматчета...
ХЕЛП.............

# 423
Дидка-Питка, няма да ферментират. Ще станат прекрасни зелените доматчета. Аз правя такава, в 3 литров буркан. Слагам от всичко, доматките, карфиол, моркови, камби, чорбаджийски чушки, зеле нарязано и заливам с гореща вода. Преди това марината от оцет, сол, 6 аспирина, по желание - бахар, дафинов лист, черен пипер. Понякога ползвам и готова марината на др. Йоткер. Става винаги муци!!!

# 424
 Дидка-Питка, да ти напиша и моята рецепта, която току що направих. Правя я за 3-та година и всички, които са я пробвали ми искат рецептата.Да предупредя,че има леко сладникав вкус( не е от киселите туршии).

3,5 кг зарзават по избор- камби, карфиол, зелени домати, моркови
целина и чесън
Всичко това се нарязва на порционни парчета и се обърква със следната смес:
300 гр захар
100 гр сол
300 гр оцет
100 гр олио
10 счукани аспирина
Престоява така поне 2 часа като се бърка от време на време.След това се пълни в буркани и се залива със сока, който се е събрал. Запечатва се и се привира на хладно.

Аз направих преди малко 3-на доза като от продуктите ми преобладават карфиола и зелените домати, защото тях харесваме повече ,а от другите неща сложих по-малко,така че е въпрос на вкус. След 1-2 седмици може вече да се консумира.

# 425
  • София
Аз правя сурова трушия с зелени домати, карфиол, моркови, целина. Понякога добавям краставички, люти чушки, чесън. Пълня в три литрови буркани, отгоре покривам с листа от целина и заливам със сол и вода (3 с. л. сол разтворени в 1 л. вода).

# 426
Понякога ползвам и готова марината на др. Йоткер. Става винаги муци!!!

да, аз така ще правя довечера с едни зелени доматчета  Peace

Да дам отчет какво направих аз за зимнина тази година. Остана ми кисело зеле (дело на половЪт) и тези дни да намеря хубав карфиол за трушията с него http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,177.msg7709.html#msg7709

до тук:
 Хрупкави чушлета - люти, чорбаджийски, разни... - готови
пукани разни ч ушлета пак - готови
печени  червени чушки - капия - в буркани и малко във фризер.
печен патладжан - в буркани, основно за кьопоолу и тези питки с патладжани
апетитка  и  доматена манджа
сладка - от смокини, ягоди/банан, праскови. Ще трябва малко от дюли.  Рачел - от мама ще си взема  Laughing
лютеница - нормална и от камби
универсалната подправка
и последно от вчера - гроздовия сок

# 427
  • Ловеч
Здравейте, искам да си сложа карфиол и моркови в бидонче, но до сега не съм правила... ( майка ми се занимаваше )

Моля, споделете изпитана рецепта!
Благодаря!! ; )

# 428
Дидка-Питка, да ти напиша и моята рецепта, която току що направих. Правя я за 3-та година и всички, които са я пробвали ми искат рецептата.Да предупредя,че има леко сладникав вкус( не е от киселите туршии).

целина и чесън
300 гр захар
100 гр сол
300 гр оцет
100 гр олио
10 счукани аспирина
Престоява така поне 2 часа като се бърка от време на време.След това се пълни в буркани и се залива със сока, който се е събрал. Запечатва се и се привира на хладно.

Аз направих преди малко 3-на доза като от продуктите ми преобладават карфиола и зелените домати, защото тях харесваме повече ,а от другите неща сложих по-малко,така че е въпрос на вкус. След 1-2 седмици може вече да се консумира.

Тази е страхотна   bouquet

Да се оплача, моята туршия е помътняла отдолу, а капачките са издути  #2gunfire, вече ще се откажа да правя. Миналата година всичко омекна, тази така започва....

Само да ви попитам- 3,5 кг изчистени зеленчуци, или както са си с дръжките  Embarassed

# 429
случва се, от ферментацията.  В повечето случаи обаче нищо им няма после на бурканите,  така че не бързай да ги хвърляш  Peace Бялото е млечната киселина, явно при твоите зеленчуци е повече

# 430
Мислиш ли, че станат за ядене  newsm78, или да правя още....въпреки, че вече ми се отщя   Cry

# 431
Преди години и аз имах подобни проблеми и винаги когато има чушки. Те се размиват и развалят всичко. По тази причина вече никога на слагам чушки  Naughty само зеле, карфиол, моркови, краставички, моркови.
Преди време попитах дали някой е правил стерилизирани краставички във фурна. Не получих отговор, но сега споделям моя опит. Супер елементарно е и съм много доволна от метода.

# 432
Мислиш ли, че станат за ядене  newsm78, или да правя още....въпреки, че вече ми се отщя   Cry

да, случва ми се на трушия, която е без консерванти.  Ако вече пожълтее карфиола, това означава, че е омекнал.

# 433

целина и чесън
300 гр захар
100 гр сол
300 гр оцет
100 гр олио
10 счукани аспирина

Тази е страхотна   bouquet

Да се оплача, моята туршия е помътняла отдолу, а капачките са издути  #2gunfire, вече ще се откажа да правя. Миналата година всичко омекна, тази така започва....

Само да ви попитам- 3,5 кг изчистени зеленчуци, или както са си с дръжките  Embarassed
Много хубава ми се вижда тази рецепта,но само заради аспирина се спирам да я пробвам,заради децата,нали до 5,6г не било препоръчително,заради риск от някакъв синдром,а от това количесво продукти колко буркана излизат?

На мен ми дадоха рецепта за царски туршия с мед,която само се залива с гореща марината и не се слага никакъв консервант,но и мен ме е страх да не ми се развали нещо.

А някой пробвал ли е консерванта да Йоткер?

# 434
Пробвала съм Йоткер, за мен е отвратителен,  правих краставички, на мен лично ми миришеха на одеколон. Никога повече не повторих. А и то си е жива химия, предпочитам 1 аспирин, отколкото тия незнайни за мен Е-та  Peace

Общи условия

Активация на акаунт