Как приготвяте зимнина?

• 187 381
  • 756
  •   1
Отговори
# 450
  • Ловеч
Никой ли не може да сподели рецепта за бидонче?!  newsm78

Върни се 1-2 страници назад, аз оттам преписах и дадох на нашите, вчера я правиха, но не запомних точно. Да видим там как ще стане, аз вече имам фобия от трушии  Mr. Green

Тази ли !?

Ая,
за смесени зеленчуци в бидончето правя саламура- на 10 литра вода слагам 500 грама морска сол. Ако сме сложили само зеле в бидончето (за кисело зеле), тогава саламурата е - на 10 литра вода- 400 грама морска сол. Притискаме с решетка и речен камък и готово. После около 2 седмици правим преточване на саламурата през ден. Когато трушията ферментира добре, прибавяме стабилизатор за туршия (ползваме от Метро- чешки, май съдържа калиев сорбат). Рецептата за туршията я бях взела от готварската книга на майка ми, когато бях млада домакиня. Повече от 20 години правим така суровата туршия.

Друга не видях ... само сол и вода?!

# 451
Дани, не е съвсем  безвреден натриевия бензоат, едно от Е-тата е  Peace  бурканите са 7, но количество продукти е малко, така че да не се подвеждаме свекитата колко аспирин са използвали  Peace Все пак е лекарство.

Ама пък в самия буркан не влиза ли повече ли от зеленчуците, като са поомекнали  newsm78

влиза да, но не променя количеството продукти. Така - вместо в 7 буркана, ще се съберат в 5 примерно. Което пак звучи към намаляване на аспирина  Peace

# 452
Ив* , ще ти напиша рецепта, която имам записана, но не съм правила, защото не харесвам вкуса на тези туршии

10 кг зелени домати
8 кг зеле
5 кг моркови
2 нж карфиол
0,5 кг чорбаджийки
1 глава целина с листата
по 10 бр лозови , дюлеви и мушмулови листа
сол
Доматите и чорбаджийките се оставят цели, а другите продукти се нарязват на едро. Зеленчуците се разбъркват и си прибавя по 1,5 супени лъжици сол на 1 кг зеленчук. Сместа се насипва в голям съд като между тях се разпределят листата за аромат. Залива се със студена вода да покрие зеленчуците. Туршията се претаква всеки ден.
Ако времето е топло, за да не стане много кисела туршията, се пресича с натриев бензоат. За тази цел се отлива малко от сока, в него се разтваря 1,5 супени лъжици натриев бензоат, сместа се връща в съда и отново се претака.

Дано съм ти била полезна.  Hug

# 453
Ив, не е тази, ей сега ще я потърся.

Помня, защото бях събрала няколко варианта, само в един нямаше захар и него го отхвърлихме веднага, не обичам без захар.

Отивам да търся  Peace

Източник kat13  Wink

Eто рецептата на илиян; 2-3 кг.моркови.зелени домати.карфиол.зеле и корнишони!2-3глави целина и чесън! 1глава червено цвекло.100бр.вишневи листа.сол по 40гр.на литър вода.оцет по 50гр.на литър вода.20-30зърна чер пипер.по желание се слагат и люти чушлета.След като измиеш и почестиш всичко се реди в съда в който ще правиш туршията.Кипваш водата със солта.оцета и черния пипер и като изстине заливаш.Претакаш 5-6 дни и след около 20 дни е готова.Наистина още е топло и може да се изчака още малко.Ако е останало докта от нея и времето се затопля се пресича с натриев банзоат да не вкисне.Д а Ви е сладка-много е вкусна.Щях да забравя като се сервира се полива по-обилно със зехтин или олио.

Ми то и в тая няма захар  Embarassed, значи сме правили друг вариант  Rolling Eyes
Обаждах се на майка ми- значи на 3 л. вода по 1 бут оцет /500 грама/, 13 с. л. захар, 9 сол.
Ох, разгеле...

Последна редакция: чт, 06 окт 2011, 13:54 от raja_nikol

# 454
  • Ловеч
Благодаря! Сладникава ли става или ?

# 455
Благодаря! Сладникава ли става или ?

Честно да ти кажа аз не я опитвала, мъжът ми ял, много му харесала и взел рецептата. За първа година правим в бидон, аз не съм много фен, защото помня един гадничък вкус от едно време  Mr. Green, така че...нищо не мога да кажа за жалост

# 456
Да споделя и моята рецепта за царска туршия.Никога не е имало гаф, винаги става много вкусна.
Рецептата е за 1 буркан от компот.
Камби, карфиол, моркови нарязани на порционни парчета.Целина,Чорбаджийски чушки,1 даф. лист,няколко скилидки чесън,3-4 зърна черен пипер, 1 с. лъжица равна сол,1 не пълна кафена чашка оцет,1 кафена л. захар.
Вишневи и дюлеви листа затискат буркана отгоре.Допълва се с вода,затваря се.2-3 дни се обръщат по няколко пъти на ден и след това се заваряват леко - около 5 мин. колкото да се стерилизират капачките.
Рецептата е невероятна, без аспирин и разни други химии.Който реши да я опита, няма да съжалява. Hug

# 457
Момичета, четох, но не можах да намеря рецепта за маринован чесън. Дали може да дадете изпитана и прощавайте ако се повтаря.

# 458
  • София
Момичета, каква марка АСПИРИН ползвате за туршиите си? Ще купувам, та да знам.

# 459
Момичета, четох, но не можах да намеря рецепта за маринован чесън. Дали може да дадете изпитана и прощавайте ако се повтаря.
Не е ли късничко вече?
Ние правим такъв малко преди да го извадим-края на юни.

# 460
Момичета, каква марка АСПИРИН ползвате за туршиите си? Ще купувам, та да знам.

Най-обикновен АЦЕТИЗАЛ......

# 461
  • София
Мерси Peace

# 462
Не е ли късничко вече?
Ние правим такъв малко преди да го извадим-края на юни.
Ами за тези като мен, на които градините са на пазара не е късно Laughing

# 463
Не се обиждайте ,Ариел*.  
 Аз също купувам доста неща,но лично при нас го правим малко преди да стане готов за вадене,когато почват да пожълтяват първите листа или когато е оформил скилидки.
Този,който се продава е сух,така че и аз мисля ,че не става.

# 464
Момичета, търся си една туршия от камби, пълнени със зеле. Имам и условие обаче  Embarassed- да е с аспирин или с на Д-р Йоткер някой от консервантите, че нямам къде да изварявам.
Благодаря предварително!

Последна редакция: нд, 09 окт 2011, 19:50 от Pisanche

Общи условия

Активация на акаунт