Как приготвяте зимнина?

• 187 215
  • 756
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Момичета, стискайте палци отивам да правя сладко от кайсии с Гелфикс. След малко ще се отчета с резултата. Реших да не беля кайсиите, затова ги слагам с 1 кг. захар.

Такаааа, сега да отчета резултата: според мен към момента опитът е неуспешен, но още не е изстинало сладкото, ако това има някакво значение де.
1. Сладкото е с доста течна консистенция, направо като водица  newsm78
2. Кайсиите не са подходящи за Гелфикса 1:1, защото става страхоооотно сладко, явно това е за по-кисели плодове
3. Вече минаха почти 20 минути, бурканчетата стоят с капачките надолу, но капачките още не са се вдлъбнали, по мои спомени това трябваше да стане веднага  newsm78

Моля за коментари-ще се сгъсти ли сладкото, капачките трябва ли да се вдлъбнат?!?

Последна редакция: нд, 01 юли 2012, 22:29 от tzvety26

# 616
2. Ами да, коментирахме преди 2 страници, че за кайсии е перфектен 2/1-то.
3. Обръщат се на капачки, за да залепне силикона на капачката за буркана, държат се бурканите известно време и се връщат в нормалния вид -  това впрочем го пише и на опаковката. Обърни ги, ще си хлътнат.

по 1 нямам мнение, защото не съм правила с 1/1 Гелфикса,  но имйки предвид, че продукта е доста точен - спази ли точното време за варене на опаковката?

# 617
  • София
пеп-4о, преди малко изядохме последното бурканче кетчуп  Mr. Green   newsm20 /това малко извън темата/.
За складкото - видях, че повечето ги белите кайсиите, аз не ги обелих,  а и тези са едни по-кичелички и реших с 1:1 да ги направя, но го отчитам като грешка, въпреки всичко са сладък плод явно.
За капачките-сега обърнах бурканчетата и ще видя кога ще хлътнат и ще пиша, а ако не хлътнат?
Иначе спазих точно упътването на опаковката, дано се сгъсти, не че ни пречи да е по-водно.
Ама не се отказвам де, утре ще направя с ягоди и банан /сетих се и аз/, но кой Фикс да използвам?

# 618
2/1 категорично  Peace те също са сладки плодове.  За беленето на кайсиите - само едно мнение имаше с белени кайсии, другите бяхме без. Тук ципата им не се о тделя, както на компот, затова и не я махам
Аз снощи сварих пак кайсии (едни ситни и дребни, подозирам диви, половинът ги домъкна) и направих с 2/1, но както с маце писахме,  сложих повечко плод - 1,2 кг. изчистени кайсии на пакетче гелфикс. Това леееекинко се разхожда в буркана, но така повече ми харесва и така ще го правя вече   bouquet

# 619
  • под тепетата
До момента съм правила сладка или по бабешкия начин или с фикса 2 към 1. Не съм имала проблеми. На сайта на доктора има още по-подробни указания за сладката. Общо взето ,който иска по-гъсто сладко трябва да слага лимонена киселина след сваряването.   http://www.oetker.bg/oetker_bg/html/default/debi-7ydbbh.bg.html

Последна редакция: пн, 02 юли 2012, 07:07 от bilqna_69

# 620
ти с колко пакетчета Гелфикс изкара 15 бурканчета?  Кой Гелфикс - 1/1 или 2/1?
Какъв плод вари на сладко? До сега не съм имала  проблем с нито един вид плод и Гелфикса.  Пиши, тогава ще го измислим.
2 кг вишни и 2 гелфикса 1/1 сложих, спазих указанията на опаковката. Някои капачки обаче не хлътнаха и сладкото остана много течно.  Confused Преди 2 седмици правих сладко от ягоди и резултата беше 50 на 50.  ooooh! Не знам аз ли не правя нещо както трябва с тоя гелфикс?  newsm78

Иначе снощи си сварих по бабешкия метод  Wink още 6 бурканчета от вишните, та да съм сигурна, че ще ядем сладко все пак.  Mr. Green

Какво ще кажете, това течното с гелфикса да го сваря ли пак и да сложа лимонена киселина? Ще се оправи ли?

# 621
  • София
Аз гласувам за досваряване.Изобщо сладката според мене допускат всякакъв род преваряване-и към разреждане и към сгъстяване.Ние ги обичаме по-сладки,но това не е от значение.Капачките не съм ги забелязала хлътват или не,но аз обикновенно ги кипвам за 4-5 мин,за да съм сигурна.С гел-фикса много не ми харесват,но стават все пак.

# 622
Аз гласувам за досваряване.

и аз  Peace отвори ги и щом заврат, сложи пектин по-добре, но ако не намериш - лимонена киселина.  Не знам защо така ти се получава, аз пак си казвам, че само 2/1 правя, но нито едно няма дефект, дори вместо със захар с подсладител съм правила.

# 623
И аз да се включа с въпрос /преди споделих, за същия проблем/ как се дозира пектина? И какъв пектин точно да се използва?
Аз си мислех, че лимонената киселина се слага против захаросване или греша  newsm78

# 624
  • София
Е с това количество захар с което повечето тука варят сладко, няма как да се захароса.На времето класическите бабешки рецепти са за кило плод(не изчистен)кило и половина ( в краен случай кило) захар Laughing-та от там идва захаросването.Иначе на кило изчистен плод 1/2 кило захар,пък било то и с фикс-е няма как да се захароса.
Аз лимонена киселина не ползвам така че не съм наясно с действието и.

# 625
сок от вишни - новата партида  е готов и дегустиран  Laughing

# 626
Аз си мислех, че лимонената киселина се слага против захаросване или греша  newsm78

Не грешиш, точно за това се слага лимонтузу, за да не се захароса сладкото, прието е 1 чаена лъжичка ситно счукано лимонтузу на 1 кг захар според Пенка Чолчева. При мармаладите обаче, не слагат, снощи рових и по стари готварски книги, може би защото са по-гъсти, ли, по-"изпечени"ли newsm78......всъщност не намерих обяснение. Peace

пеп-4о, както умирам за вишни, не си и представяш как ми въздейства тая снимка?  bouquet  chef

# 627
Пепчо, и аз много го тача този сок от вишни (ти с листа и плод ли го приготвяш?).  Simple Smile
Ние в къщи приготвяме повече мармалади (уф, не научих разликата между конфитюр и мармалад) - мелим плодовете с машинка за месо, захар, вода и айде на огъня. Лимонтозу не слагам, макар че това е рецепта на бабата на моя мъж и тя слагаше. После сипвам в буркани, заварявам за капачката. Издържат много време. В нас това се харесва.
Тази година съм решила да пробвам с гелфикса, ама да видим дали ще има време.

Накрая един въпрос към Биляна (или който е правил вишни - без костилки, в бурканчета по нейната рецепта) - как беше точно рецептата. Имаше я някъде в темата за мъфини, но не мога да я открия. Предварително благодаря!  Simple Smile

# 628
  • София
Fortuna-разсмя ме.Вица за жабата и смимката не знаеш ли? Laughing

# 629
  • под тепетата
Слагам изчистените вишни в малки бурканчета. Ръся захар - мързя ме и сложих само отгоре, раздрусах бурканчето ( хем да се слегнат и да допълня, хем и захарта да слезе малко надолу). Оставям в хладилника за 1 нощ да си пуснат сока и заварявам 5 мин, колкото за капачката. На бурканче от пюре по 2чл. захар. Аз ги правих сутринта и вечерта си ги сварих.  Фортунче - пази се, не се преуморявай и си почивай повече  Laughing Аз ги подреждам така по гъстота - сладко, конфитюр, мармалад. Освен това в мармалада всичко е на каша и не се усещат парченца плод.
 За лимонтозуто и аз знам, че е против захаросване, но в линка, който ви пуснах  на доктора, пише, че при желание за по-гъсто сладко се слага. Там подробно е описано на коя рецепта се слага лимонтузо. Който има мерак - да чете и пробва. Аз сложих 1 ч.л. на вишните, за цял пакет ми се стори много.  

Последна редакция: ср, 04 юли 2012, 16:55 от bilqna_69

Общи условия

Активация на акаунт