В момента чета....7

• 49 928
  • 738
  •   1
Отговори
# 60

В момента чета "Правилата на храната" на Майкъл Полан и трябва да призная, че е изключително интересна, вярна и полезна! Ето само няколко цитата и съвета от нея:

Яжте храни, направени само от неща, които знаете как изглеждат в сурово състояние (или в естествената им среда)!
Изчетете съставките на „Туинкис" (или „Прингълс") и се опитайте да си ги представите в сурово състояние - или как изглеждат местата, където те растат. Ами няма как да стане... Е, това правило ще ви помогне да изчистите диетата си от всякакви химикали и храноподобни субстанции.

Плащай повече, за да ядеш по-малко!

При храната, както и при много други неща, получаваш това, за което си платил. Е, стига се и до компромиси („Количеството за сметка на качеството"), а начинът, по който отделният индивид възприема яденето - продължителността на самото действие, коефициентът на изпитаното удоволствие и т.н. - далеч не винаги е свързан с приетите калории.

По-добре храна от клон, отколкото клонирана!
„Стоящото на един крак (гъбите и растенията) е по-добро за ядене от ходещото на два (птиците), а то пък е по-добро от онова на четири (говедата, свинете и останалите бозайници)". Тази китайска поговорка обобщава по един блестящ начин относителната здравословност на различните категории храни, макар и да пропуска незнайно защо рибите, които също са много полезни, ала напълно безноги.

Колкото по-бял е хлябът, толкова по-скоро ще си мъртъв!
Бялото брашно не е нищо повече от поредната доза гликоза. Но в по-големи количества тя обаче предизвиква възпаления и разстройва нашия инсулинов метаболизъм. Така че яжте пълнозърнести и ограничете до минимум консумацията на бяло брашно. А и най-новите научни изследвания показват, че гореспоменатите баби са били прави - хората, консумиращи пълнозърнести храни, като цяло са по-здрави, а и живеят по-дълго.

Не се зареждай с енергия там, където зареждаш колата си!
Американските бензиностанции днес изкарват повече пари от храни (и цигари!), а не от бензин. Няма лошо, но за каква храна става дума? С изключение може би на млякото и водата, всичко останало са свръхобработени, че и неразвалими „бързи храни" плюс разточително подсладени безалкохолни, поднасяни в огромни пластмасови бутилки. Бензиностанции ли?! Това са пуканко-станции: отвън предлагат етанол за колата, а вътре - високофруктозен царевичен сироп (къде без него?!) за теб. Ами не яж на такива места - кой знае с какво още могат да те изненадат...

Купих си я след като попаднах на статия за книгата тук. Мисля да потърся и другото заглавие на Полан, дано и то си струва.

chef

# 61
  • The Vampire City
В момента чета "Лолита" на Владимир Набоков. Толкова извратена и педофилска ми се вижда историята, че изпитвам големи съмнения дали си заслужава да прочета тази книга. В половината от моментите съм потресена от мислите на героя  Sick Май ми идва твърде много. Все пак приемам мнения дали да продължавам да се мъча с тази книга.  Thinking

# 62
В момента чета "Лолита" на Владимир Набоков. Толкова извратена и педофилска ми се вижда историята, че изпитвам големи съмнения дали си заслужава да прочета тази книга. В половината от моментите съм потресена от мислите на героя  Sick Май ми идва твърде много. Все пак приемам мнения дали да продължавам да се мъча с тази книга.  Thinking

Прочети я. На мен ми хареса, макар че и аз бях потресена. Мисля, че си заслужава.

# 63

И аз съм на това мнение. Видя ми се толкова педофилска и извратена, че... Sick

# 64

Аз съм я чела в тинейджърска възраст и тогава хич не мислех за педофилията, така че на мен просто ми хареса.

# 65

Аз съм я чела в тинейджърска възраст и тогава хич не мислех за педофилията, така че на мен просто ми хареса.
И аз се присъединявам към нехаресващите тази история...Силно отблъскваща ми дойде и на мен преди няколко години. Не я и прочетох цялата. Гледах филма , за да разбера как приключва. Не ми допадна,дойде ми в повече. Naughty
  В момента чета "Полет на кукувичето гнездо" на Кен Киси. Много тегаво ми върви, тежка е и прекалено протяжна ми се струва засега, така че ще съм благодарна на мнрния.
 Авраам,вдъхнови ме с книгата за храненето. От това ,което си цитирала,смятам ,че книгата ще е леснодостъпна и ясно написана. Ще я потърся!

# 66
Аз и "Полет над кукувече гнездо " като четох бях малка и пак ми хареса.....и то много. Да знаеш,че ако книгата не ти допадне и за филма няма шанс, много е шантав.

# 67
В момента чета "Лолита" на Владимир Набоков. Толкова извратена и педофилска ми се вижда историята, че изпитвам големи съмнения дали си заслужава да прочета тази книга. В половината от моментите съм потресена от мислите на героя  Sick Май ми идва твърде много. Все пак приемам мнения дали да продължавам да се мъча с тази книга.  Thinking
По-добре спри. По принцип книгата си заслужава, но при теб още от сега става ясно, че не можеш да си пречупиш мисленето. Вземи си нещо на Паулу Коелю или на Хорхе Букай да се освестиш и забрави Набоков завинаги.

Като се замисля, и "Лолита" и "Кукувиче гнездо" съм ги чела в ученическа възраст. Струва ми се, че някои произведения наистина човек трябва да прочете на ранен етап от живота си, докато още не е станал съвсем закостенял.

# 68
  • Русе
Влизам да се отчета, че изгълтах "Игрите на глада", защото просто нямаше как да я оставя.
Сега се боричкаме с дъщеря ми за втората част - Възпламеняване. Снощи я докопах, докато тя се къпеше  hahaha
Иначе съм си приготвила "Къпиново вино" и докато "Възпламеняване"-то е заето, ще чета нея.

# 69
Много ми харесват разказите на Ерик-Еманюел Шмит от "Одет Тулмонд и други истории".
С голямо разбиране към женската душа, любов и едновременност онази малка доза жестокост, която да те изненада накрая, са написани. Ето това е един писател, който успява да разкаже притча и да те накара да се замислиш по един много елегантен начин. Ненатрапчиво, със стил и без да "оригиналничи" със сложни орнаментики на писане. Проучих автора в интернет и се оказва, че има доста издавани негови творби на български език, които ще се радвам да прочета. В едно от интервютата с него говорят точно за простотата на изказа му, при което той казва:
" Пиша по-кратко, за да може читателят да мисли повече." Simple Smile

# 70
  • The Vampire City
По-добре спри. По принцип книгата си заслужава, но при теб още от сега става ясно, че не можеш да си пречупиш мисленето. Вземи си нещо на Паулу Коелю или на Хорхе Букай да се освестиш и забрави Набоков завинаги.

Като се замисля, и "Лолита" и "Кукувиче гнездо" съм ги чела в ученическа възраст. Струва ми се, че някои произведения наистина човек трябва да прочете на ранен етап от живота си, докато още не е станал съвсем закостенял.
Коелю и Букай въобще не ги харесвам като автори и не ми става ясно защо веднага трябваше да ме препратиш към тях. Но както и да е, не смятам, че ако четях "Лолита" на друг етап от живота си, бих я разбрала по различен начин.
Благодаря на тези, които изразиха мнение. Смятам да продължа с книгата, пък ще видим докъде ще стигна, все пак не ми се иска да я оставям непрочетена.

# 71
  • На земята, която е всъщност звезда.
За мен и двете книги са емблематични и трябва да бъдат прочетени, независимо дали ще ви харесат или не. Ценното в тях е не само историята, но и начинът как е разказана тази история. Това, че някой чете Набоков не означава, че одобрява педофилията като явление. А "Полет..." е с много силен финал, там е и "ключето" на книгата.

Аз пък си открих "Дванайсет странстващи разказа" на Маркес, сега я препрочитам и отново много ми харесва.  Grinning  

# 72
  • Бургас

ooooh! Tired ooooh!

Rolling Eyes Ами щом виждате предимно и само това в книгата, не се мъчете, не е за вас явно.

"Дванайсет странстващи разказа" на Маркес не съм е чела... може ли малко повече да споделите? Смятах оня ден да си я купувам, но се отплеснах в други книги и изключих. Има ли общо с останалите му книги или е нещо по-различно?
Аз смятам да си препрочета "Любов по време на холера"...

# 73
Но както и да е, не смятам, че ако четях "Лолита" на друг етап от живота си, бих я разбрала по различен начин.
Благодаря на тези, които изразиха мнение. Смятам да продължа с книгата, пък ще видим докъде ще стигна, все пак не ми се иска да я оставям непрочетена.

Сподели, моля те, после дали си я прочела докрай и мнението ти като цяло.  Simple Smile

# 74
Мон..., понеже си се "разохкала" на моето мнение, би ли ми посочила красотата в тази книга?
Че да взема да я преосмисля и току-виж разбера защо е толкова хвалена. Thinking

Общи условия

Активация на акаунт