Отговори
# 405
  Здравейте мамчета !След кратка пауза със  захранването отново се почнахме , вчера да ви споделя направих превъзходно пюре от домашна круша , не ми се вярваше че ще стане !
  Все пак да споделя как го направих : В малко бурканче сложих плода нарязан на парчета и в тенджера вря около 20 мин. , парченцата бяха омекнали и което не вярвах не си смени цвета ,
след което го минах през цедка , днес ще направя с  праскова !  Hug

# 406
Браво, sterimar аз правих от праскови и сини сливи. Сега чакам сезона на чистите круши и ябълки.
Mwpo има много домашни пилета, които се хранят със смески с протеини Laughing Говорих с наши приятели - известни ветеринарни лекари. Те не препоръчват да давам на бебето месо и мляко с неидентифициран произход. Болестите по животните ( селските) никак не били рядкост и били изключително опасни. Изводът за мен и Преслав: плодови и зеленчукови пюрета ще приготвям в къщи, а месни ще купувам в бурканчета. За рибата нямам притеснения - баща ми е превърнал рибарството в култ,и в тяхната къща ( бившата моя) се ядат само пресни и отбрани риби. Но риба на дете - след 1 годинка!

# 407
  • sofia
Риба мисля да дам след 10-ти месец. С баткото дадох по-рано, той много я обичаше, но в един момент, в по-късна възраст я намрази и сега риба не иска и да погледне, както и чушки .

Мира:) , щом ще я правиш вегетарианка значи си решила да я гледаш вкъщи до предучилищна възраст. Иначе в менюто в ДГ само 1 ден второто е постно, но пък има супа с месо. А и в училищните столове също яденето е предимно месно.

Аз месо мисля да давам, още повече, че самата аз съм изявен месар. След като навърши 8 месеца, тогава.
И гледам да не се задълбочавам това колко било замърсено това и онова. В този ред на мисли не трябва да му давам и да диша, че въздха той е доста замърсен.

# 408
Мирта, голям проблем ми е менюто в яслите и ДГ, но ще намеря разрешение.

# 409
ЕлБиЕн, звучиш доста по-уверена. Много хубаво е, че от няколко дни сте без добавка, възможно е това да е бил период на криза на растежа и да е отминала. Изглежда сякаш твоето бебе се развива чудесно, а щом се чувства спокоен на разходка или гушнат, вероятно неспокойството му да не е толкова свързано с хранене. Ако в някакъв момент прецениш, че е наложително да дадеш пак добавка, може да е удачен вариант да опиташ с лъжичка, чашка или чашка с мек накрайник.  Hug

# 410
  • София
ЕлБиЕн, звучиш доста по-уверена. Много хубаво е, че от няколко дни сте без добавка, възможно е това да е бил период на криза на растежа и да е отминала. Изглежда сякаш твоето бебе се развива чудесно, а щом се чувства спокоен на разходка или гушнат, вероятно неспокойството му да не е толкова свързано с хранене. Ако в някакъв момент прецениш, че е наложително да дадеш пак добавка, може да е удачен вариант да опиташ с лъжичка, чашка или чашка с мек накрайник.  Hug

Благодаря от сърце за подкрепата. Наистина съм много щастлива, че удържахме без АМ тези два дена. Нощес дори го взех при мен от 12 до към 2 и спа на гърда, защото не беше се нахранил напълно вечерта и бе в полусън, но се получи.
Днес разбирам, че проблемите ни от последната седмица може би се дължат на МЦ, защото сутринта ме изненада първата менструация. Сега вярвам, че ще изкараме още 1 месец на изключително кърмене!!! Много съм щастлива и много ви благодаря!!! Hug Hug Hug

# 411
Някои питаше за рибата: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=610173.msg19742182#msg19742182

И още нещо, което за мен лично беше полезно: http://www.zadecata.com/vkuhniata/Zdr_diet_hranene/Zapichashti_r … bvashti_hrani.htm

Мисля да захраня с каша, но се оказва че знам повече за захранването с зеленчуково пюре (т.е. кои зеленчуци са подходящи като начало). Дори не знам кои каши са подходящи за захранване, при 6 навършени месеца.  Embarassed  И мога ли след като захранвам след 6м да давам каша/пюре, което е 4+? Мога ли да давам плодова каша(без значение каква, с един плод) след като не съм въвела плода отделно ? ДА ме питате защо точно с каша - ми не знам точно, нали я дават преходна между кърмата и твърдата храна, по-лека, ама до колко е вярно ...  Blush
Има ли мами които са захранили с каша или смятат да го направят, моля за схема.  Praynig

Не си спомням дали тук или във ФБ се питаше за това попарата от кога е, четох някъде че се въвежда след глутена, на някои може и да му е полезно, но сигурно повечето си знаете.

# 412
  • Варна
Това за смеските го знаех,преди време даваха по ТВ една мама намерила телешко от познати,близки. Но на детенцето беше излязла бучица на гърдата. Оказало се, че телето е хранено с канцерогенни смеси. Иначе "нашата" баба им дава хляб,  тревички от градината, слънчоглед,като цяло върти стопанството, нЕма пари за смески.

# 413
  • Plovdiv - Thessaloniki
ЕлБиЕн - браво за възвръщането изцяло на кърмене!

Аз честно казано не съм много наясно какви храни и с какъв ред, отгоре-отгоре чета, но ще се доверя на педиатърката по този въпрос, а и тук схемата може да е и друга, знам ли...
Днес ми дойде цикъла и сега разбрах защо имах болешки миналата седмица, явно организмът ми се е готвил за промяната.
sterimar - похвала за пюрето!  И на мен вече ми се готви за мъника, но още малко остана. Simple Smile

# 414
ЕлБиЕн,
 браво на вас! Макар че като четох, че качвате по повече от килограм на месец, просто се чудя защо ти е да дохранваш. Бебетата понякога са нервни без това да е свързано с храненето. Ние в момента сме в някаква такава фаза и направо ме побърква. Мисля си, че просто постоянно иска неща за които не е готов - да ходи, да лази, да играе, много иска да му се пее, да бъде разнасян на ръце... но най-вече мрази да му е топло...а ми е трудно да определя, така че пък да не изстине...а и нещо понамалява броя на спанетата и малко му е трудно.
pepito,
аз ти писах за захранването с каша, ако се върнеш назад. Накратко - почваш с оризова каша и после постепенно включваш всички безглутенови каши - царевица, банан, елда, киноа. После включваш и овесена каша ( има нещо подобно на глутена) и след 7-8 месец включваш глутенови каши - с пшеница ( най-често тези които са 5 или 7 зърнени).
Аз лично съм купила безмлечна оризова каша на Хипп, има и хубава ориз с рожкови на Нестле ( рожковите са източник на белтъци, вместо мляко, за алергични и склонни към алергии бебета). За начало ще пробвам да цедя  малко кърма и така да правя кашата - в началотро трябва да е полутечна. После ще включа хипоалергенно ( на кутията пише НА) мляко, че надали ще мога да цедя толкова кърма.
Казват че ако бебето се кърми на поискване кашите могат да се правят и с вода, но не съм го правила с баткото.
На втория месец въвеждаш зеленчуковите пюрета ( където явно се чувстваш по-уверена какво да правиш).
Спокойно може да се започне и по обратния ред, но понеже имахме лош опит с баткото, сега ще си карам на захранване с каша, че е по-безпроблемно.
С плодовото пюре, както казах, няма да бързам по куп съображения.
И както и преди казах - няма само един правилен начин за захранване ( някои захранват педагогически например - аз нямам достатъчно кърма за такова приключение), но най-същественото е да не се бърза.
Тия дни ще си взема столчето за хранене от снаха ми, но да ви кажа, че ако сега купувах столче, нямаше да е моето на Чико, а дървено, многопозиционно - много повече работа върши и мнооого по-дълго време.

# 415
  • София
Ленито, аз май развих нещо като комплекс през парвия месец, когато не качваше достатъчно, а и той е много на периоди, една седмица яде и качва, на следващата няма такъв интерес към храната и това допълнително ме обърква. А и, може би, понеже съм го видяла как силно може да реве от глад и ме е 'страх'. Но май вече владея положението по-добре от преди!? Дано!!!  Hug Hug Hug

Nelinka, благодаря ти много!!!  Hug Hug Hug

# 416
Аз захраних с оризова каша, а от малко повече от седмица давам и зеленчук сутрин между 10-12.
Не се интересувам много много за захранването, в смисъл не чета в нета. Гледам в магазините какво се предлага, на всяка храна има обозначено след кой месец може да се дава и се доверявам. Вярвам, че в Холандия контролът е на ниво.

Кашата давам само вечер, в бутилка с млякото. Уж да спи повече, ама не би. На опаковката пише, че може да се смесва и с банан например.
Та аз ще процедирам така - когато започне да си изяжда зеленчуковото пюре, ще му го давам за обяд, сутрин ще му правя каша в купичка, може с плод, може и без, след обяда ще му давам плодово пюре, през останалото време мляко. Гледам, че продават и бисквити за след 6-тия месец. Ще пробвам с натрошена бисквита в млякото вечер (аман с това нощно хранене, дано го засити  Tired).

Да ви питам нещо, момичета. От 2 дни на Дани му е запушен носа, по-точно има сополи. През деня е добре, но нощем не може да диша, много мрънка, а му се спи. Пръсках му морска вода, но това въобще не знам за какво го продават, не струва за нищо. Пробвах и с помпичката с вакуум, но сополите са течни и нищо не дърпа. Дали продават спрей за нос за такива малки бебета? Какво да   го правя?

# 417
Marieta  ако са течни сополките не е зле да идеш при лекрката на бебкото.Мисля,че тя или той ще ти даде най-адекватен съвет

# 418
  • Сопот, Пловдив
Мариета, пробвай със физиологичен разтвор, при нас помага винаги. Ама като се замисля, физиологичния разтвор е солена вода, както и морската, може и това да няма ефект при вас.

# 419
Сега е по-добре, как не се сетих снощи да сложа възглавница, за да не се дави в сополи. Много гадно, чак на мен ми секваше дъха като го слушах.
От зъбите е сигурно, дриска яко и е като освирепял - всичко слага в устата и дъвчи настървено. Доста му е подуто, но вече повече от месец не излиза.

Общи условия

Активация на акаунт