Отговори
# 630
Пюре от моркови
Хубаво измити и обелени (само ги изчегъртах с ножчето) нарязвам на кубчета морковите. В тенджера слагам да заври вода, като кипне слагам решетката и морковите, врат докато омекнат, около 15 минути. След това докато са топли пасирам, пресипвам в бурканцета, затварям и стерилизирам 10 минути.

Пюре от ябълки
Ичцистените и обелени ябълки ги нарязвам на кубчета и ги задушавам на пара, както морковите, за 5-10минути. Много бързо стават.

Такива пюрета съм правила досега, днес ще правя картоф. Сварих едино картофче с обелките, след това ще го намачкам прибавям мляко и давам.
Най не мога да се ориентирам в  количеството, колко от даден зеленчук трябва да сложа за да направя пюре за едно хранене, 120 гр.
По нататък мисля да пробвам някоя от тези рецепти, макар че на пръв поглед ми се видяха, че повечето са за след 18м

Много моля мамите които са правили пюре от червено цвекло да споделят рецептата. Във ФБ се коментира, но не го намирам. Биги!?  Praynig

Последна редакция: нд, 30 окт 2011, 10:04 от pepito21

# 631
И аз ги гледах тези рецепти, но не са удобно подредени по възраст. Трябва да изчета всичко, за да стигна до това, което ми трябва.

# 632
За сега залагам на готовите пюрета на Ганчев. Има доволно разнообразие. До този момент имаше лоша реакция единствено на спанака.Всичко друго яде, но както вече се оплаках по малко. Иначе сме и приготвили домашни моркови и тиквички на пюре, но ще изчакам да стане на 8 месеца и започвам да и приготвям разни неща с тях, защото са малко по-едро смлени. Месо ще въвеждам малко по-нататък.Сега и давам жълтък - 2 пъти в седмицата горе-долу. Хапва си и плодови пюрета, сок не и давам. Вчера за първи път от 5 месеца имаше ден без а.о.

# 633
За спанака при нас не препоръчват да се дава често, защото е зеленчук, който съдържал много нитрати.

# 634
Ето ме! Hug Добър ден!
Глутена ще го въведа с кашата ,но ще на навършени 7 месеца.
Това броколи,пащърнаци,репи разни,даже не им знам името,защото не се ядат в къщи и въобще не се сещам за тях и няма да ги вкарвам поне засега.Спанак ще опитаме скоро.
За цвеклото:Взимам цяла глава,измивам много добре,изрязвам дупета и опашки и слагам във вече завряла вода без да съм я рязала на парчета.Ако водата извира доливам винаги студена,вари се 40 мин. и повече,зависи от сорта.Пробвам с ножа и така разбирам кога е сварена,след като се свари отново я слагам в студена вода за да си запази цвят и после в хладилника,когато ми трябва режа си резенче,беля,преди с ренде,сега с пасатор,мммм,става доста вкусно и не на парчета.Този път Криско си облизва пръстите и паницата. JoyЧаст от цвеклото рендосвам и във фризера.Или в пликче или в бурканчета.
Само цвекло не бих дала,слагам го към картофа,може да се комбинира и с грах и моркоф,но картофа е задължителен.Не защото не може,просто  хранитените навици са ми предадени от баба ми,сега аз ги предавам на децата си.  chef
Кати,многа е сладка госпожичката!
Хубав ден!  bouquet

# 635
  • España (Плевен)
Благодаря момичета  Hug
Мариета това с ориза и тиквичката е добра идея..

А да ви питам. От село ми донесоха дюля. Става ли за бебка или само за другите около нея???  Mr. Green

# 636
Big mamma - пюрето от цвекло, което описваш чак на мен ми се услади. Ще направя и аз така. Благодаря за идеята. И аз наблягам на картофа за основа и допълвам с други неща.
Това с тиквичката и ориза и на мен ми хареса, а ако се добави и копър мъничко - ще стане супер.

Аз досега съм комбинирала Картоф и морков; Картоф и тиква; Картоф, морков и печена чушка, както и чушка само на пара, но така на чушката и трябва повече време; Само картоф с АМ; Морков, картоф и тиква .
Приготвям зеленчуците на пара слагам малко водичка и с пасатора - става много вкусно. И бебчо ги предпочита пред готовите определено. Но давам и готови заради разнообразието. Ядем Хип и Сънвал.
Но съм се сетила, че ще опитам грах и картоф, както и цвеклото ще направя и ще започна да слагам малко целина или магданоз, но само за вкус. Досега не смеех. Но за съжаление с това се изчерпват наличните зеленчуци в градината на бабите, а не смея да купувам други все още. Малко като пораснем и това ще стане.
От плодовете съм приготвяла само круша и ябълка пак по същия начин. Стават много бързо.
КАТИ според мен ако се свери или на пара може и дюля и аз ще направя - подсети ме, благодаря.
Приятна неделна вечер момичета и послушни дечица   bouquet

# 637
Захранихме се с оризова каша,която не е ял от две седмици,сего мога ли да варя ориза и да прибавям към зеленчуците?

# 638
За спанака при нас не препоръчват да се дава често, защото е зеленчук, който съдържал много нитрати.

Най-много нитрати има в цвеклото, а също така и в копривата. Затова на бебетата не е добре да им се дава, пък особено често.

Давам готови пюрета на Хипп, до сега не съм срещнала захар да имат ( не давам плодови обаче).Мисля като почне да дъвче да му предлагам и домашно сготвено, но засега се доверявам на готовите храни с био-качество.

Хемоглобин над 100 не е притеснителен, но няма страшно да се дава и Малтофер. Добре е да не се дава с млечно хранене.
Ако бебчето е кърмено, Малтофер ( или друго желязо) , в комбинация с вит. С може да пие мама - ще има същия ефект, без странични ефекти.

# 639
Ленито - благодаря за споделеното за хелоглобина успокоих се и ще взема да попия Малтофер аз - изобщо не се бях замислила, а умората която ме наляга така често нищо чудно да се дължи именно на проблеми и с моя хемоглобин,  а от там логично и при бебо.

И забравих да похваля моето момче, което от снощи пляска с ръце и се залива от смях от това. 

Последна редакция: нд, 30 окт 2011, 19:00 от eni_to

# 640
  • sofia
На който му се чете:
Това намерих за червеното цвекло:
Въвеждане 12 месец:
- не е подходящо при чувствително стомахче (високо съдържание на натрий; средно целулозно - 3% фибри)
- един от най-нитратните зеленчуци, дори домашно (почти колкото репичките; 2 пъти по-нитратно от спанака; 10 пъти повече от морковите)
- правилното съхранение, обработката преди варене и самото варене намаляват нитратите

Сок от цвекло

Силно въздействие
Сокът от цвекло има доста силно въздействие – както положително, така и отрицателно.
- При хора с чувствителен стомах (по презумпция това са и малките деца) е категорично противопоказен.
- Едно от основните му приложения при възрастни е вътрешно прочистване – това също го прави неподходящ за един подрастващ организъм.

Малко количество
При възрастни препоръчителното количество за един ден е до ½ чаша или до 100-200 мл (според различни източници), и то разделен на няколко приема. Най-добре разреден с вода или сок. Дори при възрастни се препоръчва да се започне с една лъжичка и постепенно да се увеличи приема.
От значение е технологията на приготвяне на сока, за да има ефект - а не просто да добавя вкус към храната или друг сок.
Предозирането може да доведе до диария, повръщане, спазми, световъртеж и др.

Въвеждане - възраст
В специализираните източници, посветени на детското хранене, сокът от цвекло присъства в менюто за деца на възраст 1-3 години (най-често смесен с ябълков сок или от моркови). За деца под 1 год. не се споменава – за разлика от високата хранителна ценност на цвеклото.

А това за дюлята:
Дюля

- 6-10 м. (пюре, желе или стерилизирана)
- може от 6 м. (основно срещу диария, има и пюрета за захранване), иначе след 7-9 м. (за разнообразие и хранителна ценност)
- не е мъхест плод
- не е типичен алерген (от семейството на ябълката, крушите, черешите - при кръстосани алергии)
- бедна на витамини и минерали освен витамин С и малко желязо, високо съдържание на натрий
- добро съдържание на пектин (благоприятно въздействие върху стомаха, но не и при чувствително стомахче)
- запичащ ефект (да се комбинира с круша, слива и др.

# 641
  • España (Плевен)
Благодаря, Мирта  Peace

# 642
Моля да споделят тези, които мешат зеленчуковото пюре с мляко. В какво съотношение слагате мляко и пюре? И ядат ли ви го бебоците така?

# 643
  • sofia
Аз слагам мляко в зеленчуковото пюре. Но аз слагам АМ, не го кърмя. Тъй като навсякъде пише, че ако се замести хранене, то трябва да е млечно, аз стигнах до извода, че на всеки 30 гр. пюре трябва да слагам лъжичка АМ, за да е пълноценно храненето. Така както се приготвя АМ с вода, но в случая с пюре.

Аз се чудя как да го накарам да пие вода. Сега като има едно заместено хранене пак не иска да пие вода. Аз упорито предлагам, но той не иска.

# 644
Аз слагам мляко в зеленчуковото пюре. Но аз слагам АМ, не го кърмя. Тъй като навсякъде пише, че ако се замести хранене, то трябва да е млечно, аз стигнах до извода, че на всеки 30 гр. пюре трябва да слагам лъжичка АМ, за да е пълноценно храненето. Така както се приготвя АМ с вода, но в случая с пюре.

Аз се чудя как да го накарам да пие вода. Сега като има едно заместено хранене пак не иска да пие вода. Аз упорито предлагам, но той не иска.

Пробвай да му я затоплиш, както млякото. Ако е преварена, няма на4ин да я изпие. Давай розов девин.

Общи условия

Активация на акаунт