Последните пет книги, които прочетох # 2

• 187 822
  • 736
  •   1
Отговори
# 285
mijjjka, много ми харесва отчитането ти за последните пет Simple Smile  Hug - красота!!! Grinning

# 286
  • София
mijjjka, много ми харесва отчитането ти за последните пет Simple Smile  Hug - красота!!! Grinning

Вярно е, Гери  Hug Hug

# 287
  • Benelux / Varna

# 288
Напоследък доста си почетох и ето кои книги:
Лора Джо Роуланд-„Якешину”-10/10
Поредното интересно преживяване в далечна Япония.Не съм вярвала,че поредицата ще ми е толкова интересна.Дано така продължи и занапред!
Тери Гудкайнд-„Първият изповедник (Легендата за Магда Сеарус)-10/10
За разлика от миналата година,когато той издаде „Машина за знамения”,която също ми хареса,но тази ми хареса дори още повече.На един дъх я четох.Надявам се обаче да си довърши историята за Ричард и Калан,която подхвана миналата година. Peace А за тази книга вече писах в друга тема,но и тук да кажа. Laughing Допаднаха ми героите,някои от постъпките им бяха много силни.В името на нещо по-добро забравяш собствените си страхове и егоизъм и правиш каквото е нужно.Достойно е за уважение това качество и рядко срещано. Peace
Джоан Харис-„Бонбонени обувки”-10/10
Много ми хареса книгата.Дори повече от „Шоколад”.Богата палитра от усещания.Дълбоко човешките страхове познати на всеки малко или много-любов,страх от загуба на близък,страх от промяната,трудност да се впишеш,когато не си като всички останали.Образът на Зози ми беше  интересен.Много от нас са срещали такива Зозита през живота си.
Умението на някой да слуша и да използва страховете ти срещу теб самият...Някои хора не могат да живеят без да вредят на околните.Интригите,болката,мъката на другите са по-важни за тях и от въздуха.
Дали такива хора са прави или не,имат ли душа или не,дали страдат,дали не е по-добре без тях?!Мисля,че за да оценим доброто трябва да видим и другата страна.Никой не е застрахован,че няма да се промени дотолкова,че след време да не би се познал.Няма такова нещо като: „никога няма да ми се случи”. Всеки трябва да се бори с личните си демони и ми беше интересно тази книга именно заради това.
Освен това разбира се се насладих на кулинарните изкушения,които описва авторката.Самото приготвяне на храна,което не е просто направено ,за да напълним стомаха си,а като ритуал може да донесе много приятни усещания,а също и спомени.
Джоан Харис -„Праскови за кюрето” -9,9/10
Една идея по-малко ми допадна.Нещо съвсем мъничко,неуловимо,някакво чувство беше избягало тук,за да се почувствам съвсем запленена.А може би това,че я прочетох веднага след предната и книга ми е повлияло.Понякога имам нужда малко да си почина от един автор.Всеки си има стил на писане и четенето на един и същ автор понякога е като да преядеш със сладкиши. Laughing WinkИ тогава колкото и съблазнителен сладкиш да ти предлагат,едва ли ще го оцениш.Трябва от всичко по-малко,за да се насладиш. WinkНо пък също ми беше интересна.Сблъсъка на две култури,две религии,чувството за принадлежност,дом,традиция,а също и промяната на кюрето направиха срещата ми с книгата и авторката все пак приятна.Но я изчетох не на един дъх,а с малки паузи (за три-четири дни).
Марго Бъруин-„Цветята на дъждовната гора” -7,5/10
Аз обичам цветя (растения/дървета) и тази книга ми предложи много интересна и неизвестна за мен информация за някои от тях.Обаче интересно в случая ми беше това,че самите хора бяха сякаш на заден план,като фон,а растенията бяха главните действащи лица.Различно е и ми допадна това. Peace
От доста време не бях ходила в библиотеката,но в Петък с една приятелка отидохме и се записах отново.Взех си няколко стихосбирки.Обичам стихове и отдавна ми се четат.И понеже те не са като книга,не са едно цяло,поне за мен са като отделни вселени,като бисерчета,всеки сам по себе си важен и безценен ще си позволя да споделя с вас някои.
От  Дамян Дамянов,който особено обичам и взех „Когато те измислих”.Имаше прекрасни стихове,макар че за мен той е слабост. Simple SmileЕто две:
Мъчен човек

Казваш ми:”Тежък и мъчен човек!”
Вярно.Такъв съм.Не искам да споря.
Но в живота-ни лесен,ни лек-
вече ми втръсна от лесните хора.
Тях ще ги срещнеш над път и под път-
не хора,а ангели същи небесни.
Пълен със тях е и пъка светът
от лесните хора.
Те,хората лесни,
ще дойдат край тебе,край мене ,край нас
и без да ги викаш.И в лесното само.
В минутата лека и в лесния час,
когато от тях нужда никаква нямаш.
Празни и леки,със дух-пушек лек-
те ще изчезнат в минутата съща,
в която най-тежкият мъчен човек
с най-тежките крачки внезапно се връща.
С най-мъчната дума,с най лютия лек
ще дойде той раната в теб да затвори.
Да нека съм тъжен и мъчен човек!
Влудяват ме леките,лесните хора!

Предупреждение

Душата ми- врата без ключ-
готова е по всяко време
добрия гост, макар и чужд,
макар и нощем, да приеме.
Тя като къщичка сред кър
го чака и ще му отвори,
щом разбере, че е добър,
и щом на ниския прозорец
потропа лекичко едва.
И без да тропне,само с устни
да и прошепне онова,
вълшебното, тя ще го пусне.
Добър ли е...Но ако лош
човек на прага и застане,
да думка цял ден , цяла нощ,
той все там,вън, ще си остане.
Да я изкърти , ако ще!
Познаваща крадци изкусни,
вратата ще се заяде
и мъртва няма да го пусне!
Приятел буен,враг ли тих,
не знам какъв си,но повтарям :
знай, незключени врати
най-мъчно всъщност се отварят!
Следващата стихосбирка бе на друга моя любимка Станка Пенчева.От нея си взех "Лирика",част 2-ра.
Планети

Един до друг лежат-
от сътворението на света наверно-
жената и мъжът.
Той спи,ръце разперил-
тежък,грапав ствол,
с топора на съня посечен.
Минават през лицето му
ту бяс,ту тържество-
той спи със ризница облечен
като войник,
и боят още е в кръвта му,
в юмруците,
във дрезгавия вик...

Извира в тъмното
седефена,неясна светлина:
от приливи и отливи заоблена,
с присвити топли колена
жената спи.
Върху ливада.
Върху облак.
Върху ръка на мъж.
Сънят
в тялото притихнало попива
като дъжд.
Жената спи-
отдадено и доверчиво.

В космическият мрак кръжат,
самотни и далечни ,две планети.
Сатурновият пръстен леко свети
върху ръцете
на жената и мъжът.
Взех си и Давид Овадия-Избрани произведения,Том1-ви
Да не срещам поглед равнодушен,
да не става мрачен твоят лик,
думи ядовити да не слушам,
да не тегне всеки час и миг,
да пламти жаравата сърдечна,
всеки ден да бъде празник нов...
Нека любовта не бъде вечна,
но да бъде истинска любов.
И последно си взех сборник Антология на българската любовна лирика.Имаше много нови за мен имена.Красиви стихове,от които си избрах да споделя с вас:
Георги Струмски

Тази,що обичах и обичам

Тази, що обичах и обичам,
тихо спи на моята ръка.
И към спомените ли надничам,
все до мен я помня, все така.

Помня как из пътя прошумяха
покрай мен веднъж във светъл час
тъмни плитки на девойка плаха.
не,
от по-преди я помня аз.

С тази, що обичах и обичам,
хвърлях на врабчетата зърна,
сричах над букварчето и сричах
през онези мили врмена,
през които ясно бе ни всичко,
всичко достижимо бе за нас.
но тогава казвах и сестричка.
Не,
от по-преди я помня аз.

Тази,що обичах и обичам,
люшкаше ме в своите ръце.
Аз не знаех как да я наричам,
само милвах чистото лице.
Тя стоя с черти благословени
в тъмнините страшни на нощта,
през която нямаше ни мене,
нито спомена,
ни песента.
Майка тя ми бе,сестра рождена,
беше ми любима.
А сега-
майка на сина ми-уморена,
тихо спи на моята ръка...

Тази,що обичах и обичам.

Последна редакция: ср, 06 мар 2013, 11:57 от eovin27

# 289
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Тарантула от Тиере Жонке- напълно неизвестен за мен автор, много интересна книга, Алмодовар
направи филм по нея - "Кожата, в която живея" - много ми хареса

37,2 градуса сутринта - Филип Джиан - много го харесвам, чела съм и други негови книги, тази също е много хубава

Цветя за Зоуи - Антония Клер - очаквах повече, нещо бедна ми беше, не ми хареса много. Напомни
ми Хомо Фабер, но тази е много по-слаба. (Може и да съм пристрастна, защото Макс Фриш ми е
сред най-любимите автори.)

Нюйоркска трилогия - Пол Остър, много любим мой автор, чела съм всичко, преведено на български.Не ме разочарова. Много хубава книга, за съжаление много те кара да мислиш.

Святата и скверната машина на любовта - Айрис Мърдок. Препрочетох я, понеже нямам вече
нови книги и понеже обожавам Мърдок. Препоръчвам я горещо, страхотна книга - умна и
чувствителна.

# 290
svetal4o27, "37,2 градуса сутринта" тежка книга ли е? Гледах филма донякъде,
Скрит текст:
до момента, в който той я завари обезумяла
и повече не издържах. Иначе знам какво става нататък.

# 291
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
   Нина, ами не е лека, но се чете леко. Мацката си има сериозен психологически проблем наистина, което прави сюжета тежък, но той толкова я обича, толкова се грижи и прави всичко за нея,  че те увлича и не можеш да спреш да четеш.
   Има втора част. Нарича се "Проклетата въртележка", но още не съм я намерила.
   Не знаех, че има филм. Разкажи ми за него - френски ли е, кой играе, кой е режисьорът?

# 292
# 293
   Нина, ами не е лека, но се чете леко. Мацката си има сериозен психологически проблем наистина, което прави сюжета тежък, но той толкова я обича, толкова се грижи и прави всичко за нея,  че те увлича и не можеш да спреш да четеш.
   Не знаех, че има филм. Разкажи ми за него - френски ли е, кой играе, кой е режисьорът?

Благодаря за мнението, svetal4o27!  Hug

Ето филма по книгата: http://www.imdb.com/title/tt0090563/
Скрит текст:
Френски, с Беатрис Дал в главната роля - прекрасна. Героинята доста ме шокира, докато се водеше нормална, за по-нататък не посмях да гледам. Иначе и мен ме привлече историята за тази силна, безумна любов.

# 294
  • София
Здравейте    bouquet
Нахлувам в темичката ви, за да търся идеи за четене и същевременно да дам моя отчет с последните прочетени книги:

1. "Сянката на вятъра" на Карлос Руис Сафон

2. "Натюрморт с кълвач" на Том Робинс

3. "Ловецът на хвърчила" на Халед Хосейни

4. "Дракула" на Брам Стокър

5. "Жестокото присъствие на времето" на Дженифър Игън

# 295
  • София - Рим и обратно
Отчитането със звездичките не ми допада... Благодаря на тези, които отделят време за кратичък анализ и мнение с думи Simple Smile. Много са ми интересни и полезни!

Моите 5:
Трилогията на Катрин Панкол "Жълтите очи на крокодилите", "Бавният танц на костенурките" и "Катеричките от Сентрал Парк са тъжни в понеделник" - ами не е лоша трилогията, на косъм е от булевардно лековато романче на моменти, затова и лесно се чете.  Laughing. Но никак не ми допадна края - някак хем прибързан, хем предизвестен, скучен. Който харесва такъв тип четива - не е лоша, но е на светлинни години от семейната сага на Анри Троая, на която явно иска да наподобява 6/10

"Спутник, моя любов" на Харуки Мураками - хареса ми, както винаги нетипичен сюжет, необикновена фабула, кара те да се замислиш 8/10

"След мръкване" пак на същия автор - подобно мнение имам, Мураками ми е винаги адски интересен, докато го чета - не мога да оставя книгата, намирам страшно много житейски истини и взаимовръзки, но после някакси ми се изпарява прочетеното, забравям го Embarassed. 7/10

# 296
  • София
Който харесва такъв тип четива - не е лоша, но е на светлинни години от семейната сага на Анри Троая, на която явно иска да наподобява 6/10

"Ейглетиерови" ли имаш пред вид? Че те нямат нищо общо, абсолютно никаква база за сравнение   Rolling Eyes А и не мисля, че Панкол е целяла подобие  Wink

# 297
  • София
Който харесва такъв тип четива - не е лоша, но е на светлинни години от семейната сага на Анри Троая, на която явно иска да наподобява 6/10

"Ейглетиерови" ли имаш пред вид? Че те нямат нищо общо, абсолютно никаква база за сравнение   Rolling Eyes А и не мисля, че Панкол е целяла подобие  Wink

И аз не намирам нищо общо между тях...

# 298
  • София

Аз я имам - в темата за размяна е.

# 299
  • София - Рим и обратно

Ами да, "Ейглетиерови". Сигурна съм, че го срещах това сравнение в някоя рецензия, а дали не беше и тук в темата... И аз с такава нагласа започнах и да я чета. Ще се опитам да намеря къде го четох, че ме хвърлихте в съмнения сега  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт