Откачам като ми поискат стотинки за пликче в магазин...........

• 46 020
  • 765
  •   1
Отговори
# 690
Да.Подчертавам, че е човек, който е Пришълец, независимо дали от съседен квартал или Прованс.Пришълците Рядко Чистят.Това е мое мнение.Баба Мария, която не е Кореняк софианец, но не е Пришълец-описала съм го 3 поста по-горе, ама ви мързи да четете....а е от хората, Изградили квартала/иначе е от село някакво дошла тук/-та тя-чисти.Пришълците от последните 10 години-не чистят.

# 691
  • Ямбол
Какво общо има диалекта, че си го написала? newsm78 

Е, вероятно да подчертаем разликата между "кореняк софиянец" и пришълец от прованса  Crazy
Те кореняците едно чисто говоряяят, направо са за пример.

# 692
Глупости.ЗОрлем/диалект/ вкарвате темата у реката. Stop

# 693
  • Ямбол
Кой тръгна с диалекта?
Можеше да се похвалиш, че чистиш и без да си изтъкваш потеклото.
Тя и тази, която откача заради стотинките най-вероятно е родена в София, но това не е гаранция, че на всички от там не им дреме за найлонките.

# 694
Да.И казах съвсем ясно, че съм го употребила, за да подчертая, че е Пришълец.Пришълците не чистят.АКО и да е от Стара Загора.Пък вие щом на Диалект се Обиждате-не сте дорасли. PeaceКогато се научите да погледнете над тези неща и да ги приемете като богатство на езика, а не като обида, тогава може и да разберете, че диалект не се употребява в аспекта, който виждате вие.Или да спрете ВИЕ да го употребявате по този начин.Очевидно за вас диалект = на обида.Грешката е във вашия телевизор.
ПП. не се хваля, че чистя.Жалвам се, че повечето Пришълци не чистят.А Пришълците се умножават и тези, които са останали да чистят не смогват.

# 695
  • Варна
Това е Пришълец:

Според мен софиянците говорят на диалект, не смятам че съм се обидила заради това. Можеше просто да кажеш, че човекът  живее отскоро в квартала. Затова не схванах каква е идеята на това, че говорел на диалект.  Joy

# 696
  • Страната на приказките
Откъде почна темата, къде стигна....възрастни хора сте, недейте така.

# 697
Е, какво съм можела е съвсем отделна тема.Можех, ама не съм-така ми е дошло, така съм го написала и съм разяснила кое и как.Който иска да се заяжда и да подскача, щеше да го направи и ако рози бях поднесла, щото били червени, а не пембени.Ма нейсе.Пък който искал-разбрал.
Апропо-не само софианци говорят на диалект.Цялата страна е осеяна с диалекти.Затова им се чудя на подскоците.А да се надскочат вече викам, па да кротнат и да спрат да търсят под вола теле.

# 698
Sourcherry, а твоя мъж като е два метра, поне сняг не може ли да чисти? Да ми помогне, не за друго.

Защо? Толкова ли си нисък, че затъваш под преспите Confused?

Е, този въпрос не мислиш ли, че е малко нагъл, а? Аз съм само малко по-нисък от мъжа ти. 1,87 съм... Но няма ли да му е малко неудобно, че някой ще идва чак от Бургас да му изчисти на него?
А колкото до контейнерите(или кофите или казаните, както ги наричате), от доста време има нови, пластмасови, които са доста по-удобни, стига да не се изхвърлят вътре пепелта от печките...

И престанете с тези диалекти! Не е важно кой как говори, а какво върши и какъв е като човек. Защото съм се нагледал по телевизията на такива дето говорят правилно, а постоянно гледат как да те прекарат...

# 699
  • София
Жалвам се, че повечето Пришълци не чистят.А Пришълците се умножават и тези, които са останали да чистят не смогват.
И аз имам подобни наблюдения. Peace В нашия блок също има едни такива хубавци. В началото бяха наели само апартамента под нашия и в него живееха 2 семейства с 4 деца. Впоследствие се разселиха в още 2 апартамента из блока и продължават да се множат. Децата им играят предимно във входа и пред блока, унищожавайки и без това скромната зелена площ и оставяйки купища опаковки от вафли, зрънчо и други екстри. В чистенето на сняг естествено никой не се включи.

А това "аз не цапам, значи няма защо да чистя" ми е най-любимо. Не съм чула някой да си признае, че цапа, ама наоколо е все кочина.

# 700
мипопов, не си прав, по телевизията почти не остана говорещ правилно, все фъфлят, ръкат, че и диалекти съм чувала да се леят... Laughing и да, за Делата идеше Реч.

# 701
  • Ямбол
Jizzlobber, в момента не подскачам, нито целя да се заяждам конкретно с теб. Но от мнението ти, на първо четене, аз разбрах това, че човек, който говори на диалект е мърляч:
Мдам, Пък аз, докато си ринех около блока един Мъж с лек диалект ме попита цялата ли улица смятам за изчистя и то назидателно, чак виновна се почувствах, че него го мързи, пък за мен е ОК. Laughing

ОК, че така ти е дошло на момента, няма начин и да не го мислиш.
Да, диалектите не са мръсно нещо, но в конкретния случай ти сложи знак равенство между диалекта и мръсотията.

И като стана дума за пришълци - и тук има такива, всички са различни, някои чистят, други - не.

И за да се върна към темата - искам да похваля учениците си, които скоро правиха открит урок на тема "Пластмасата - полза и вреда". Личеше им, че разбират проблема и се постараха да го покажат на останалите подходящо.

# 702
Лиляна, ако добре помня, ти си учител.Никъде не съм сложила знак на равенство между диалект и мърляч.То затова навремето оценката по литература, при развиване на тема бе така субективна. Crazy TiredИмам чудесни приятели сред диалектно-говорящите, апропо, имам и една такава приятелка, включваща се в чистенето и недоумяваща защо други не го правят.Тя поне е надскочила всичко това, и далеч не слага селянин и селяния на една плоскост.

# 703
  • Ямбол
То затова навремето оценката по литература, при развиване на тема бе така субективна. Crazy Tired
Не е само навремето, то си е нормално.
Има литература, която не чета, точно защото я разбирам различно от други, които я обожават.

# 704
...и тъй като и хората не винаги се разбират, се налагат доуточнения, които аз лично смятам, че съм направила на няколко пъти. Peace, да не говорим, че както уточних-Всички говорим Някакъв диалект.В тази връзка, няма как да го употребя обидно, защото слагам и себе си в кюпа, пък се разбра, че мета, рина и уборки правя. Crazy Flutter

Общи условия

Активация на акаунт