Лятото горещо, много е добре МАЙ-чето на плажа дупето пече! - Тема 6

• 27 646
  • 705
  •   1
Отговори
# 210
Ха-хах горкият ми чаршаф си остана неизползван!  Sad  А имах такива планове за него!  Crazy  Crazy  Crazy Представях си го, постлан на сенчеста, зелена полянка и накацан от 7-8 бузанковци!  hahaha
Ееееееееее, колко щях да рева зимата по тая ми ти снимка!  Crazy
Признайте, че добре съм замислила снимката - ще избием рибата. ПА и зимата ще ни топли тоЗ чаршаф!  hahaha
Но нищо, ще си направим сладкия спомен следващият път! Чаршафът е прибран прилежно и очаква следващата среща!  hahaha

Да се отчета - понеже съм жертва на рекламата, на прибиране от парка се сдобих моментално с дозатор за сухо мляко!  Mr. Green Сега съм в очакване и на термос - Светле,  Wink
Готови сме за зимата - пособия за хранене - осигурени!  Joy

# 211
Дааааааааа, срещичката беше чудна! Добре си кудкудякахме!  Laughing На мен ми беше много приятно! Момичета, дано не съм ви досадила, че аз като се замислих май бая се разприказвах. Ми кВо да правя, много-много хора не виждам, а и сега без двете ми пищящи пилета - направо ми се отвори пространство!  Mr. Green

Да, SYMa ме издаде - държа строго Ирката!  Mr. Green Като прочетох, че на телетата основна черта по хороскопите им е лакомията и веднага и затегнах режима! Да не говорим, че днес намаза благодарение на Светла и Мария - яде на по-кратко време и Светла специално и издейства увеличаване на порциона!  hahaha

Кудкудякането беше чудно, да не мислиш, че аз хора виждам иначе.
Добре че бях, че да нахраниш детето (и то в гала-обяд се видя, както ние с пиците), че сигурно в момента пак гладно реве, пък ти го успокояваш "Няма, мамо, другия път пак..."
За чаршафа съм съгласна и признавам, че замисълът е гениален и ще го оползотворим следващия път. Да не го измачкаш дотогава...

Да се отчета - понеже съм жертва на рекламата, на прибиране от парка се сдобих моментално с дозатор за сухо мляко!  Mr. Green Сега съм в очакване и на термос - СветлеWink
Браво за дозатора (ама да слагаш вътре доза за 150 мл, нали), а аз съм много зле, щото на връщане викам дай и аз да взема от големите шишета на Авент, че имам само две и като са мръсни и детето и то като твойто на диета. И какви мислиш взех, от тея като твойте с медения оттенък (чак вкъщи видях), и аз 30 лв се изръсих.
За термоса - утре отивам първа.

# 212
Детето, толкоЗ ядене къде е виждало - спи от 18.30 ч. непробудно и от това плющене си пропусна последното хранене!  hahaha
Това сериозно така ми се получи - дали от рев, дали от ядене, ама спи непробудно!  Rolling Eyes Хич няма да я будя - когато стане - тогаЗ! А дано е чак утре сутрин!  Praynig

За шишетата - нали викаш, че са един дол дренки! Ама друго си е - те ти сега, златната серия!  Wink

# 213
Да се отчета и аз за днешната среща-много приятно ми беше,ама за кратко,другата седмица ПАК както каза СпасДиди,а идеята за чаршафа чудна,можем да ги редим в разни пози.А Спасдиди ако не храни детето подобаващо,то с нетърпение ще чака всяка нова среща ,че да му дава повече.
Браво за дозаторите,и аз се каня да се обзаведа с термос,ама още си нямам Sad
За кокоренето-кокори се,зениците и стават разширени като на наркоманче.
Момичета,успех с ваксините и дано дремнете тая нощ,аз когато ни я биха първия път си бях навила телефона да стана в 2:30 да я проверя има или няма,и накрая алармата я изключи ММ,а аз нямам спомен дали проверих детето или не.... Shocked

# 214
Да, SYMa ме издаде - държа строго Ирката!  Mr. Green Като прочетох, че на телетата основна черта по хороскопите им е лакомията и веднага и затегнах режима! Да не говорим, че днес намаза благодарение на Светла и Мария - яде на по-кратко време и Светла специално и издейства увеличаване на порциона!  hahaha
Spasdidi, да ми храниш снахичката, че еееййй fight fight
 А за срещата и cook - завид, завид!!!

# 215
Ууууу тука няма никой,всички се изпокриха в жегата   Nature Sunny  Nature Sunny  Nature Sunny

# 216
Морски поздрав от нас:)

Пътуването мина успешно, въпреки всичките ми притеснения, сега се надявам и да си почина:)

# 217
  • София
Поздрав от Варна!! Laughing
Много е добре с бебе на море!
Не съм ви чела, но от утре ще наваксам!
Изпращам ви морски целувки и до скоро!
Видях новото клипче-мерси Нели  newsm10

# 218
  • Айтос/Бургас
Здравейте! Hug

Имам въпрос към консултантите по кърмене-възможно ли е Калоян да ака веднъж на 2-3 дни,при положение,че е само на кърма.Това го прави от 2 седмици и видимо се мъчи и напъва,но нищо....После акото е по- обилно и с нормална консистенция.Притеснява ме,че се мъчи,дори плаче и пищи като при колики и пръцка,определено е неспокоен,възможно ли е да са колики? Аз мисля,че трябва да отшумяват на тази възраст...Кърмя го на 3.5-4 часа,но той прави и голяма пауза вечер и стават около 5 хранения на ден,притеснявам се дали му стига...
 Rolling Eyes

# 219
Честит Имен Ден на всички с имената Самуил и Самуила!

# 220
ДД и от нас! Нищо ново под слънцето, от вчера се е научил да вика и сега само това прави!  Crazy Момичета с едрички бебоци, като нас да ви попитам като ги държите прави във вас с висящи крачета те сменятли си цвета, защото нашите чак посиняват, а педито каза да лежи повече от това че е по-тежък става така, че го притискаш като го държиш Shocked Shocked Shocked и направо съм в шах с пешката. Не знам и къде да го заведа да го видят Thinking

# 221
ДД и от нас! Нищо ново под слънцето, от вчера се е научил да вика и сега само това прави!  Crazy Момичета с едрички бебоци, като нас да ви попитам като ги държите прави във вас с висящи крачета те сменятли си цвета, защото нашите чак посиняват, а педито каза да лежи повече от това че е по-тежък става така, че го притискаш като го държиш Shocked Shocked Shocked и направо съм в шах с пешката. Не знам и къде да го заведа да го видят Thinking

И на Филип така му стават, а не е чак дебел. Мисля, че е нормално. Peace

Ето и нещо интересно:

Запознайте се с мненията на специалисти от различни области относно израстването в интелектуален план на бебето. Гл.ас. Камелия Ханчева, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", д-р Маргарита Йонова, педиатър и управител на ДКЦ I - Велико Търново и д-р Радка Стоянова, специалист педиатър в ДКЦ I - Велико Търново дават още съвети на родителите как да стимулират психическото развитие на детето.

Femina Club: Кои са първите признаци, които ви подсказват, че едно дете има проблеми в психическо развитие?

Д-р Стоянова: Първият сериозен признак, че се наблюдават проблеми в психическото развитие, е, когато детето не реагира нито на звук, нито на светлина. Ние му се усмихваме, то не отвръща. Показваме му предмет или играчка, и то не я проследява - това са все обезпокоителни симптоми. Най-напред тези признаци трябва да се уловят по време на детската консултация, тъй като родителите невинаги са наясно в конкретния месец какво се очаква от бебето им. Понякога причината в непроследяването на предметите с очи е често наблюдаваната у недоносените ретинопатия.

Гл. ас. Ханчева: Майките са чувствителни и са много верен маркер относно това, което се случва с бебето им. Може би първото нещо, което би могло да бъде основание за притеснение, е това, което ние, психолозите, наричаме "социална усмивка". Какво представлява тя? Това е усмивката, която трябва да се появи около втория месец и да е ясно насочена към човека, който присъства в полезрението. "Социалната усмивка" обаче се различава от рефлекторната, с която се ражда бебето. Рефлекторната усмивка се появява още в самото начало при състояния на покой, ситост, блаженство и сън. Тогава лицевите мускули се разтягат и отпускат. "Социалната усмивка" от своя страна е придружена с цял комплекс от моторно и вокално оживление. Първият сигнал за майката, свързан с проблем в развитието, трябва да бъде липсата на тази усмивка.

Следващият обезпокоителен симптом би могъл да бъде продължителният и пронизителен плач, наричан още "писъкът на котката". Той е изключително нетипичен и много различен от всички звуци, които до момента е издавало бебето. Ако майката забележи този плач и той отговаря на изброените признаци, трябва незабавно да се консултира със специалист. За съжаление този плач би могъл да бъде  първият признак за сериозни проблеми в психичното развитие на тяхното бебе.

Femina Club: Какви съвети бихте дали на родителите, за да подпомогнат психическото развитие на децата си?

Д-р Стоянова: Ще ви дам един пример от моята практика. Имам случай на семейство, в което майката е свирила на пиано по време на бременността. Бях удивена, когато на 6 месеца едното от близначетата, когато майката засвиреше, започваше със звуци да поддържа мелодията в абсолютна хармония, без никакви фалшиви тонове. Затова смятам, че тепърва предстои да бъдат направени изследвания и изводи относно влиянието на родителите върху плода по време на бременността. Но духовната връзка според мен е от изключително значение. За съжаление често се срещаме с негативизъм от страна на родителите, които са неподготвени и не знаят как да се справят с децата си. В такива семейства проблемите се решават с викове и крясъци, което е недопустимо. Младите майки не бива да лекуват децата си със съвети от интернет форумите, а винаги трябва да се допитат до педиатъра. В интернет те могат да научат много полезна информация, но щом състоянието изисква лечение, нека потърсят специалист. Всяко дете заслужава индивидуална грижа, преглед и лечение. Също така децата не бива да бъдат оставяни главно в ръцете на бабите. Тяхната помощ би могла да се използва понякога, но децата имат най-голяма нужда от собствените си родители. Те трябва да им говорят, да им обясняват всичко по няколко пъти, дори и да бъдат много търпеливи. Повишаването на тон е излишно, защото детето, правейки беля, не я осъзнава като такава.

Д-р Йонова: През всичките 34 години стаж, които съм натрупала, съм стигнала до изграждането на една своя собствена теория, която е споделяна от все повече хора. Според мен още преди бременността родителите трябва да са наясно (при желана бременност), че искат да си имат дете. Препоръчително е да посетят специализирана консултация с психолог или гинеколог, където ще им бъде разяснено какво им предстои. Според мен в България има твърде малко училища за бременни, а те са изключително необходими. Именно там двойката научава какво следва и за какво да бъде подготвена. Мъжете разбират, че макар не те да износват плода, носят толкова отговорност, колкото и бъдещата майка. Аз смятам, че още през втория месец, когато приключва органогенезата на плода, трябва да му се говори - и майката, и бащата. Тук искам да споделя, че децата, чиито родители са минали през школата на училищата за бременни, се развиват с по-ускорени темпове от останалите - и физически, и психогенно. Дори ще ви дам пример: бях много учудена, когато едно детенце на 11 месеца, което вече ходеше и говореше сравнително добре, отреагира на играчката в кабинета ми, като я позна и нарече Мечо Пух. Аз веднага попитах майката от коя възраст му чете приказки и се оказа, че тя чете на бебето от четиримесечна възраст. Усилията на майката бяха дали резултат и едва на 11 месеца детето ми изброи всички герои  от приказката за Мечо Пух. Друг сериозен пропуск на повечето български родители е бебешкият език. Не е логично да кажете на бебето "Папай, мамо!" и да очаквате от него да проговори правилен български език от рано. На децата трябва да им се говори с благ тон, но с ясно изговорени книжовни думи.

Femina Сlub: Кога най-рано една майка би могла да направи диагностика на интелектуалното развитие на бебето си?

Гл. ас. Ханчева: Най-важното, което бих искала да кажа на всяка майка, е, че подобна диагностика не бива да се прави самоцелно. Какво имам предвид? Смисълът на това изследване е да докаже наличие или отсъствие на конкретен проблем в развитието на детето, а не да докаже колко умно е то. Съществува стандартизиран метод за оценка на аспектите на интелектуалното развитие, което обхваща периода между 6-ия месец и първата година. Как става това? Правят се точно определени клинични функции, свързани със съмненията на родителите за проблеми в развитието. Ако все пак майките забелязват малки, макар и незначителни на пръв поглед симптоми, е препоръчително да се обърнат към педиатъра, който се грижи за бебето и би могъл да направи цялостна характеристика на развитието му.

# 222
ДД и от нас! Нищо ново под слънцето, от вчера се е научил да вика и сега само това прави!  Crazy Момичета с едрички бебоци, като нас да ви попитам като ги държите прави във вас с висящи крачета те сменятли си цвета, защото нашите чак посиняват, а педито каза да лежи повече от това че е по-тежък става така, че го притискаш като го държиш Shocked Shocked Shocked и направо съм в шах с пешката. Не знам и къде да го заведа да го видят Thinking

Нашите крачета посиняват, че чак и оранжеви петна получава. Нашата педи, пък каза, че се дължи на много тънката кожа и му прозират всички капилярчета... иди ги разбери, от кг-те ли е или от друго  Crossing Arms Thinking

# 223
Йо и от нас.

Днес един приятел ни прави фотосесия в парка. За целта се помъкнахме целият катун - татко, мама, бебе, куче, барабар с количка, кошчета, пелени, дрехи, играчки, кошници за пикник, бири, чипсове... абе ужасТ. Като капак на всичко малкият беше супер кисел, а мама беше забравила бибероната (но беше взела 3 чифта тоалети, които така и не влязоха в употреба поради по-горната причина).

Иначе беше много забавно - момчето със супер проф. техника (апарат, лампи и т.н.), ние помъкнали пикник атрибути... по в ляво, по в дясно, гледай тук, не гледай тук... бебето реве... кучето се дави с разни други четериноги... абе посъбрахме аудитория да ни се смее. Та да видим какво е станало... Ако сме хванали поне една усмивка (от 1.5 часа сесия), ще черпя...

Тъкмо сега фотографът разправя, че ми рисува очи - снимката била супер, само аз дремя... ами то с това недоспиване последните 3 месеца...

Айде, тръшнах малкия фотомодел, ще ходя и аз да се мятам...

# 224
Днес един приятел ни прави фотосесия в парка. За целта се помъкнахме целият катун - татко, мама, бебе, куче, барабар с количка, кошчета, пелени, дрехи, играчки, кошници за пикник, бири, чипсове... абе ужасТ. Като капак на всичко малкият беше супер кисел, а мама беше забравила бибероната (но беше взела 3 чифта тоалети, които така и не влязоха в употреба поради по-горната причина).
Иначе беше много забавно - момчето със супер проф. техника (апарат, лампи и т.н.), ние помъкнали пикник атрибути... по в ляво, по в дясно, гледай тук, не гледай тук... бебето реве... кучето се дави с разни други четериноги... абе посъбрахме аудитория да ни се смее. Та да видим какво е станало... Ако сме хванали поне една усмивка (от 1.5 часа сесия), ще черпя...
Тъкмо сега фотографът разправя, че ми рисува очи - снимката била супер, само аз дремя... ами то с това недоспиване последните 3 месеца...
Joy Joy Joy И при нас беше толкова "успешна" фотосесията, но учудващо излязоха готини снимки . Важното е, че не ви е било скучно  Crazy Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт