Санторини

• 157 725
  • 826
  •   1
Отговори
# 615
Няма значение кое име използваш, щом го има в паспорта, това кое е бащино и кое фамилия само българите го знаем.
Иначе акта за раждане доказва, че си си сменила името, по принцип се носи той в такива случаи

# 616
  • София
Хайде да попиша и аз тук, докато са още пресни спомените и впечатленията Simple Smile
Вчера се завърнахме от това приказно място - за мен беше абсолютно нереално. Всякаш те вадят от реалността тук, пускат те там за определено време и после обратно - като сън.
Пътувахме петък на обяд с чартър, в понеделник на обяд беше връщането - времето ни стигна да обиколим острова и видим всичко набелязано. До вулкана и другите острови не сме ходили, аз не съм по приключенията с лодка.
Наехме кола, събота - Пиргос, Мегалохори, Акротири, фара, Червения плаж - всичко до тук е за неизпускане. Черния плаж и градчетата от другата страна  - Периса и Камари не ме трогнаха с нищо - красиво, но ми се стори като всяко друго място в Гърция.
Фира, Фиростефани, Имеровигли и Ия - това беше за другия ден плана - тук вече е истинската красота... Стоях на ръба на Калдерата и не можех да повярвам на очите си -все едно стоиш пред фототапет или пред огромен телевизор, просто е нереално да има такива изгледи - усещането просто не може да се опише.. Покриви, лабиринти от улички, вятър, скали, кораби, залез, вятърни мелници, дворчета...
От мястото, от което наехме кола, ни похвалиха таверна "The Good Heart" - задължително да се посети - по пътя между Акротири и фара. Собствениците си имали ферма и всичко е собствено производство - изключително вкусно! А и цените ако ли не евтини си бяха направо ниски.
Острова не ми се видя върха на скъпотията, но човек винаги може да изкара и с 2 и с 200..
За протокола бяхме в хотел "Dream island" в столицата - и него препоръчвам с две ръце. Ами накратко е това, сега още не е сезона  и е супер за обикаляне. В неделя беше и Великден, и круизи бяха пристигнали - та във Фира видяхме горе-долу какво е блъсканица  Crazy

# 617
Острова не ми се видя върха на скъпотията, но човек винаги може да изкара и с 2 и с 200..

О, да, ако не сядаш по заведенията може да ти излезе и без пари. Ама ако пиеш на калдерата по 10 бири на ден от по 5 евро, може и да не ти се избие Simple Smile Това в кръга на шегата Simple Smile
И на нас ни хареса острова, само дето времето не беше много топло и духаше вятър постоянно. Може би ако го нямаше вятъра и ако беше с 5 градуса по-топло, щеше да е идеално.
Архитектурата на къщите ми допадна много - белосаните фасади със сини прозорци и врати. Много семпло и някак излъчващо чистота и спокойствие.  Малките калдаръмени улички /най-вече тези в Иа/ ми навяха носталгия по отминали времена. Блъсканицата, особено след спектакъла със залеза, ме върна бързо в реалността. Представям си какво се случва в разгара на сезона. Не е задължително да гледаш залеза точно в Иа. По пътя Иа-Фира и между Мегалохори и Фира има доста места, откъдето да се наблюдава, избягвайки навалицата.
Относно плажовете - не съм впечатлена нито от червения, нито от черния в Камари. Само колкото да се каже, че си бил там. Водата беше все още студена и не ставаше за къпане, въпреки че специално на червения плаж имаше и такива, които се къпеха. Качихме се и до Древна Тира, нищо особено и не си заслужава освен ако не си падаш по камънаци и катерене. Не мога да си представя какъв ад е да се катериш в разгара на лятото Simple Smile Същата работа е и вулкана - пропуснахме тази атракция, но някак не ме привлече.
Във Фиростефани намерихме една таверна, която предлагаше домашно приготвена храна, а единия сервитьор беше македонец завършил в България. Трябва да намеря визитката на заведението, че както не помня имена... Там опитах фава с пушена риба - много ми хареса. Като храни опитахме почти всичко типично за Санторини - фава, доматени кюфтета, капари, чери доматчета, козе сирене и разбира се, пихме винсанто, но много сладко ни дойде Simple Smile

# 618
  • София
За почитателите на Санторини, предлагам най-новия си пътепис за круиза ми до някои гръцки острови.

http://diana-cacaotours.blogspot.bg/2016/05/blog-post.html

В четвърта част съм описала посещението си в Санторини.

Разбира се всичко е илюстрирано с много снимков материал.  Peace

# 619
Боже уникален е Санторини, ама ние не можахме да се вместим в един пътепис..трябваха ни три
 Joy

# 620
Момичета, някоя от вас да е пътувала с чартър ?
Знаете ли от Варна до Санторини къде да намеря чартърен полет ?

# 621
Здравейте,предстои ни пътуване до острова в началото на юни. Моля,препоръчайте фирма за автомобил  под наем.

# 622
  • Варна
Здравейте,предстои ни пътуване до острова в началото на юни. Моля,препоръчайте фирма за автомобил  под наем.
Здравей,
миналата година ползвахме ето тази фирма Romani Tours и останахме много доволни, много коректни и мили хора Simple Smile Имат сайт и от там си направихме резервацията.

# 623
  • Варна
Момичета, някоя от вас да е пътувала с чартър ?
Знаете ли от Варна до Санторини къде да намеря чартърен полет ?
Попитай в агенциите, там ще ти кажат повечето агенции предлагат екскурзии и почивки на всички други агенции. Успех!

# 624
Здравейте и от мен,   да се включа и аз  за Санторини ,откъдето се завърнах наскоро.
По принцип пътуваме сами , но този път се доверих на хора от вашия  форум /за което съм мн благодарна/ и избрахме за пътуването  си Елфи турс . Изключителен екскурзовод в лицето на Иво Димов,
написал книга за острова, страхотен хотел в Камари / Polydefkis  Apartaments /. Наехме кола за един ден /35 eu / и обиколихме целия остров . наистина уникално е , трябва да се види!!! Три дни са напълно достатъчни. Препоръчвам пътуване с ферибот,  не се усещат тези 8 ч  , а морето е вълшебно , най синьото синьо ! Почти 50 % от гърците обаче слезоха на Парос , а другите на Наксос .... а те добре знаят къде е най хубавото Grinning Grinning Grinning

# 625
  • София
Здравейте,

да побутна малко темата. Планирам двуседмично пътуване, което да включва и Санторини. Програмата ми е амбициозна (Атина - два дни, обиколка на основни забележителности в Пелопонес плюс Делфи - за около осем дни и през останалите 4 искаме да се заврем в лудницата в Санторини). Сега се опитвам да внеса яснота по отношение на логистиката и все повече ми се струва, че е добре да започнем със Санторини, да си кацнем после оттам в Атина, откъдето да си вземем колата под наем и да си обиколя почти в кръг Пелопонес, завършвайки обратно в Атина.
Проблемът ми е как да се завлека от София до Санторини със самолет. Идеално би било да е полет София - Атина - Санторини и обратно (с няколко дни разлика за отсечката Атина-София), обаче егейците ми искат 1780 евро за 3 билета (2 възр. и дете на 11 г). Някой да има идея как да организирам полетите? Приемам и всякакви съвети относно маршрутите. Вариант с ферибот от Атина не стои, на малката гадинка й става лошо в морето, няма да издържи 6-7 часа. Може би да летя от Атина до някой друг остров, който е близо до Санторини и оттам да се търси морски превоз? И разбира се, да не ми се налага да си продам левия бъбрек, за да платя билетите.
Става дума за начална дата 23 юни (може ден-два след, но не преди). Ще ви бъда задължена, ако изскокнете с някое блестящо решение!

# 626
За юни не знам как ще са цените, но има и директни полети от Солун с Райънеър. Даже преди седмици струваха жълти стотинки (по около 10 евро), но може и да е отминал момента.

# 627
  • София
mkp, задължително ли е от София да тръгнете със самолет? Ако имате възможност, можете да отидете до Солун с кола и от там да летите до Санторини. На 25.06. цената е 49 евро/човек без багаж. От Санторини бихте могли или да летите до Атина и там да наемете кола, да обиколите и да летите до Солун наобратно, или втори вариант да си се върнете от Санторини до Солун, да си вземете колата и да отидете с нея до Атина и Пелопонес. За колата ще трябва да платите паркинг в Солун.

# 628
  • София
От Солун ще ми е много трудно да летя, а дори и да измисля как да стигна до там, билетите ще са Солун-Санторини, а отсечката Санторини-Атина и после Атина-София ще трябва да организирам отделно, което първо ще е по-трудно да напасна, и второ, ще ми излезе също толкова скъпо. Опцията май ще е да летя с Райан еър от Атина, ще излязат около 600 евро билетите (24-27.06), и да си букна София - Атина - София с Олимпик или България еър отделно. Сега проверявам този вариант.
Дайте предложения за хотел, наясно съм колко е скъпо, особено в района, който искам - Фира, Фиростефани, Имеровигли или Ия, но имам психологическа бариера от около 300 евро на вечер, ама искам гледка и басейн Simple Smile Като ще ходя по време на най-голямата лудница в Санторини, поне да си осигуря частна гледка към калдерата и морето.
Ако има тема за Пелопонес или някой от тази тема има съвет за този район, казвайте. Че и тази отсечка ме чака да я организирам.

# 629
Ами оставяте си личния автомобил в Солун. Летите Солун-Санторини и Атина-Солун.
Друг вариант е да отидете до Атина с вашата кола. От там вместо самолет можете да ползвате и ферибот (т.е. предлагам и двете опции; с фери мисля ще ви излезе по-евтино даже) до Санторини. След което с вашата кола си обикаляте Пелопонес.

Общи условия

Активация на акаунт