На море в Гърция - 5

• 127 418
  • 732
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Значи потвърждаваш колебанията ми, ще се откажа от програмата на този етап, това лято вече почивахме 2 пъти на море, а натоварена екскурзия просто не е за нас, особено за детето. Ако отида на Крит, ще гледам да е на почивка.  Simple Smile
Разкажи накратко кои забележителности успяхте да разгледате и кое си струва и кое - не, според теб. И сподели цялостното си впечатление от Крит. Ако можеш да избираш и имаш възможности, разбира се, би ли го посетила пак? 

Дали е екскурзия или почивка си решавате сами. Имаше хора, които бяха само в хотела или на плажа. Ние обичаме да обикаляме и разглеждаме, но тук ни дойде малко повече. Все пак ако търся само почивка с море, май Крит няма да е моя избор  Mr. Green. Има много красиви места, но за съжаление прекалено населени за моя вкус. Например като се каже "синя лагуна" си представям диво и пусто място, а не изспипани 4 туристически кораба и още 100-200 коли  Shocked. Освен това предвижването става много бавно, защото почти навсякъде има ограничения на скоростта от 50-70 км/час, а камери има през 5 км  Mr. Green. След време ще направя албум със снимки и ще покажа, но няма да е никак скоро.

Много ми харесаха плажовете на запад - Елафониси и Балос. До Фаласарна не успяхме да стигнем, защото изпуснахме табелите, а скапаното "джафкало" за пореден път ни заби по черните пътища сред маслиновите горички  ooooh!. Всъщност видяхме плажа, но от билото на съседната планина  Laughing. Доколкото се виждаше беше просто пясъчен плаж, а не с екзотичната красота на другите два. Плажът Вай от източната страна не беше нищо особено, а до него сме пътували 3 часа в една посока  Shocked. На всичкото отгоре духаше вятър от сушата към морето и топлата вода беше избягала  Laughing. Поне палмите бяха там  Mr. Green. От градовете много ми харесаха Ретимно, Агиос Николаос, Ханя, донякъде и Йерапетра. В Йерапетра за пръв път бяхме на плаж със син флаг  Grinning. Всъщност плажът беше от огромни плоски камъни без пясък. Все едно някой ги беше редил  Grinning. Видяхме скалното римско гробище в Матала, както и няколко хипита  Wink, но за съжаление и там плажът беше пренаселен и се отказахме доста бързо. Дворецът Кносос е меко казано подигравка с бетона и червената боя, с които са го "реставрирали" Grinning. Другите дворци пък бяха съвсем руини и неспециалисти като нас не можеха да ги оценят. До Самария не стигнахме, но каньони, пропасти и гледки имаше в изобилие. На всеки завой се виждаше нова, още по-красива панорама. Плажът Ваи не си заслужаваше дългото пътуване, но гледките по пътя до него бяха фантастачни (плажът се намира през девет планини в десета  Mr. Green). За съжаление морските разходки до разни островчета нямаше как да ги осъществим, защото най-кратките бяха по 4 часа, а другите по 7-8 часа и нямаше как да ги вместим. Ако можех да избирам щях да спя няколко дни в източния край на острова, а после да се преместя в западния. Така може да се разгледа повече, а не да се губят по 6-7 часа за път.

Ако те интересува друго - питай!  Grinning

# 256
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Ходят, Мур, в събота и неделя ходят. Но септември не особено, лятото повече. А и толкова на юг им идва далечко от Солун.

В неделя привечер и вечерта движението то Касандра и иСитония към Солун беше ужасно. Десетина километра на Касандра селд 19 часа минахме за повече от 30-40 минути

# 257
На Тристиника специално има един популярен бар - Етник...
Не знам кой вятър ни отвя натам и бара си го спомням, но явно е било раничко, защото не работеше още. И по плажа нямаше абсолютно никой, освен една самотна палатка...

# 258
Пропуснах - разочарована съм това лято от Каламици, за което доста суперлативи изписахме зимъска в темата Simple Smile

Все по-пълно и комерсиално, а този септември - и много, много мръсно... (на другите още юни им се видя мръсничко, но аз тогава упорствах, че е добре). Отделно, че водата се случи по-студена с няколко градуса от другите плажове по ръкава. На Талата е горе-долу по-добре, но на селския плаж - ужас.

# 259
  • София
Пропуснах - разочарована съм това лято от Каламици, за което доста суперлативи изписахме зимъска в темата Simple Smile

Все по-пълно и комерсиално, а този септември - и много, много мръсно... (на другите още юни им се видя мръсничко, но аз тогава упорствах, че е добре). Отделно, че водата се случи по-студена с няколко градуса от другите плажове по ръкава. На Талата е горе-долу по-добре, но на селския плаж - ужас.

Параход, когато ние бяхме юли на Талата си говорихме много с гърците, които работят на къмпинга и те казаха,че септември там излизал доста вятър от морето и не било много подходящо времето.
Само не разбрах според теб кое е мръсно плаж,вода, село или?

Миналото лято бяхме на Тристиника точно на този бар и си беше прилично пълно за средата на август,но на мен не ми хареса че става много дълбоко съвсем в началото.Между другото в този район ние бяхме на един доста интересен плаж "Les Bandites beach"/може и да имам грешка в изписването/,където във водата дъното е една огромна каменна плоча.

# 260
  • София
И ние се върнахме...  Hug
Платамон и Нео Пори... 2 курорта един до друг, малко след Лептокария на Олимпийската ривиера.
Чудно беше. И времето и атмосферата.
30Е ни беше нощувката. Прилично студио, хубаво китно дворче. На 5мин. от плажа, който е пясъчен и сравнително плитък.
Обаче много негри, продаващи джунджурии по плажа... Ум да ти зайде от тях.  ooooh!

Шани, кажи нещо повече за Платамон, много ме интересува дали си заслужава да се отиде. Понеже преди години за пръв път ходих в Паралия Катерини и Олимпик Бийч и не ми хареса хич, в сравнение с Халкидики, съм останала с кофти впечатления от този район на Гърция. Ако можеш да дадеш и някакъв линк за студиото, или да препоръчаш разни неща, ще ти бъда много благодарна. Hug

# 261
Ние бяхме в х-л Платамон Палас, който уж го водят 5 звезди, но всъщност е 3. Хотела е под всякаква критика, но изкарахме супер. Плажа е хубав, водата чиста. Храната не беше кой знае какво като за ал инклузив, но не сме останали гладни. В целия хотел се носеше една странна миризма, а зад хотела имаше едни тръби, който периодично изпускаха някаква гадост в нещо като градинка в близост до летния тетатър. Хавлии се даваха от 11:00 до 12:00ч. Басейна миришеше много на препарати, но при това хубаво море не сме ходили на басейн. Общо взето сме доволни от почивката, но от хотела не.

# 262
  • София

Странно, през май беше много хубаво и чисто. Confused
Е сега къде да отида около 22 септ., тъкмо натам се бях запътила и ти ме спря, хайде сега препоръчай ми някое подобно местенце - къща на плажа, прясна риба, ненаселено? Grinning

# 263
Веднагически ти я давам - ние не успяхме да се доредим за места в края на август-началото на септември, но за 22-ри сигурно ще има - Къща Магда на Лагомандра. Ето и много якия фотоалбум на собственика в Пикаса...

# 264
  • София
Ммм, много добре изглежда, знаеш ли цени, вие спахте ли там? Готвят ли, или наблизо има ресторантчета? Прясна риба?  bouquet

# 265
Олив, не - нямаше никакви места, но ходихме да зяпаме и да играем в двора. Цените за септември са 40-55е, лятото са по-височки.

В самата къща храна няма, има един ресторант на хотел Лагомандра на 50-100 метра, но не сме го пробвали, щот не обичам хотелски ресторанти Simple Smile
Иначе има отлични заведения в околностите - един срещу хотел "Елеа" 2-3 км по-нагоре към Никити, още 1-2 на Елиа, няколко на Парадисос (това е предишният плаж, в посока Неос Мармарас, където спахме ние), абе много има, и риба има. Но все трябва да се ходи с кола - на около 2-3-5 км са, не повече, но не става пеш с малко дете. Де факто това е най-големият недостатък.
Аз нали съм по дивотията, нещо хич не ме влекат населени места напоследък, та така. Обаче е хубаво човек да има предвид какво ще яде. Гледам, че повечето посетители на тези къщи са яко на селф-кетъринг, пълнят хладилника и палят барбекюто - те нали са с кухненски бокс студиата - но ние не готвим, най-много нещо за закуска да си спретнем в двора. Обикаляме с колата по плажове и ресторанти. Не знам дали ви устройват вас тези варианти, помня, че ходите по хотели с изхранване.
То има и такива из района, ама нали питаше за нещо сравнимо с Ирене Каламици Simple Smile

А за Каламици да се конкретизирам - беше много мръсна водата и плажът, необичайна гледка за Гърция, наистина. Но може в края на септември да е по-споко.

# 266
  • София
Ами аз много обичам да готвя, но не и на почивка, там се ограничавам макс. със закуската, иначе предпочитам ресторантчета.
Да, прилича на Ирене, но там баща й готвеше страхотно в ресторанта, той е и рибар и ловеше сутрин прясна риба, а на обяд я мяташе по наш избор на грила - нещо такова ми се искаше. Heart Eyes
Нищо де, може и с колата да ходим да хапваме - 2-5 км. не е болка за умиране. Grinning

# 267
Ясно, не - такава екстра няма Simple Smile

# 268
Olive, според мен, отивайте на Каламитси  Sunglasses Вероятно в края на септември ще е ОК плажа и морето.
Много е хубава къща Магда, но и аз имам наблюдения само от вън, защото плажувахме на Лагомандра и се разходихме наоколо. Наистина къщата е идеална, ако искате да си готвите вие. Района е още по-див и освен няколко къщи и един комплекс, няма нищо друго. И пясъка там е по-едър отколкото на Каламитси.

# 269
  • София
Благополучно се върнахме от Паралия Офринио. Тръгнахме малко резервирани, но останахме доволни. Бяхме в апартамент с две спални и отделно кухня за 45 евро на вечер. Много чисто и уютно местенце, на 100м. от плажа. Страхотно приветливи и гостоприемни собственици. Иначе няма хотели, с изключение на 1-2, само китни, не големи къщи със студия и апартаменти. Много близо до Бг - 300км. и си на плажа, сега строят и магистрала, която ще излиза точно там. Солун е на 100км., Кавала - на 60км. Казват, че района сега се развива, но в пик сезона е било ад. Продават се апартаменти на доста приемлива цена и доста българи вече имат такива там. Плажа е мноооого дълъг и спокоен, в началото с доста камъни, но не е болка за умиране. Навсякъде има шезлонги с чадъри. Водата - чиста и прозрачна, само едната вечер излязоха вълни и за кратко всичко стана ужасно мръсно...Всяка вечер седяхме до 8 вечертта - оставахме само ние на плажа. Такова спокойствие отдавна не съм чувствала някъде. За началото на септември беше доста рехаво - само българи, гърци и едни черни люде с дрънкулки по плажа. Мноооого досадни. Иначе мястото е перфектно за спокойна почивка. Крайбрежната улица е пълна с барчета, кафенета, таверни и ресторантчета от всякакъв тип...особено едно със страхотна рибка...Гладен няма как да останеш. Определено бих повторила пак.

Общи условия

Активация на акаунт