Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

От какви очни заболявания страдат най-често децата?

 • 167 583
 • 211
 •   1
Отговори
 • Мнения: 154
„Мързеливо око“ (амблиопия)

Среща се при 2-3 % от децата. Амблиопията се наблюдава, когато има разлика в качеството на изображенията, възприети от всяко око поотделно.  Мозъкът селектира по-ясното от двете изображения и пренебрегва замъгленото, като при този процес се нарушава обемното и триизмерното възприятие на обектите (стереоскопия) и се стимулира развитието на по-добре виждащото око за сметка на това с неясно зрение. Причините за амблиопията може да са наследствени или да се дължат на други заболявания на очите (например късогледство, астигматизъм, далекогледство).
Родителите обикновено не могат да разпознаят „мързеливото око“ сами, защото детето движи очите си нормално, следи предметите и не дава признаци за проблеми със зрението.
Детето с нормално виждане се научава да използва и двете си очи заедно (бинокулярно виждане), като образите от лявото и дясното око се комбинират в една обща картина в мозъка. Благодарение на бинокулярното виждане детето може да определи на какво разстояние се намират околните предмети и да ги възприеме в техния обем. При страдащите от амблиопия това възприятие е силно затруднено.
Признаци на „мързеливо око“:
Повечето бебета с амблиопия не показват никакви очевидни признаци за състоянието си. Затова те трябва да бъдат диагностицирани от офталмолог. При някои деца, обаче се появяват издайнически симптоми:
-   слабото око има склонност да се затваря или изкривява при гледане напред;
-   детето търка постоянно едното око.
 Ако забележите подобни признаци у вашето дете, незабавно потърсете консултация с офталмолог.
Лечение:
За справяне с проблема се използват очила, при които здравото око се закрива, за да се стимулира „мързеливото“. Хирургичната намеса може да е от полза при вродени деформации на очната леща или ако амблиопията е комбинирана със страбизъм.
Ако „мързеливото око“ не е третирано до 4 – годишна възраст, това може да има трайни последици върху зрението на детето. Това е и една от съществените причини за посещение на очен лекар преди навършването на 14 – месечна възраст на детето.

Страбизъм (кривогледство)


При него очите са кръстосани или обърнати навън. Това състояние засяга от 2 до 4 % от децата. 
При бебетата до 3-4 месечна възраст съществуват некоординирани очни движения (т. н. физиологично кривене). След тази възраст те започват да фокусират малките предмети и очите се „изправят”. След 6-ти месец не съществува физиологично кривогледство.
Понякога зад едно кривогледство в ранна детска възраст може да се крие друго сериозно очно заболяване (например очен тумор).
Има 3 основни типа страбизъм:
Езотропия – едното око се отклонява навътре, зрителните оси на двете очи се пресичат.
Екзотропия – едното око се отклонява навън.
Насочване нагоре или надолу на едното око (вертикално отклонение).
Признаци:
Страбизмът може да включва всички симптоми на амблиопия с постоянно или случайно въртене на очите, или наклонени движения на главата или отклонения на едното око навън или навътре при гледане напред.
Лечение:
Когато зрението е нормално, изображенията, изпратени от всяко око до мозъка, са обединени така, че мозъкът получава комбинирано изображение. Страбизмът се третира като се тренират двете очи да работят заедно, за да изпращат обща картина до мозъка за интерпретация. Лечението включва:
Носене на очила - за по-ясно виждане и като следствие спомагащи за „изправянето” на очите.
Хирургична намеса – за постигане на равновесие между по-силно и по-слабо действащите мускули.
Подходът и лечението при всяко дете са различни, в зависимост от конкретния случай. Специалистът преценява кога е по-добре да се оперира и кога – да се лекува с очила. В много от случаите се налага да се прибегне и до двете.

Псевдострабизъм (лъжливо кривогледство)


При някои деца впечатление за кривогледство се създава от допълнителна кожна гънка от вътрешната страна на окото, по-широка основа на носа или близко разположени очи. С израстването на детето и оформянето на лицето му това лъжливо усещане изчезва.
Няма повод за притеснение. Това всъщност не е очен проблем, само изглежда като такъв. Разбира се, за да сте сигурни в това, че детето действително няма проблем с очите, трябва да го заведете на специалист

Запушени слъзни канали


Слъзният канал се отваря в носа, където има една много тънка мембрана. Възможно е тя да предизвика проблеми като сълзене на очичките и отделяне на секрет от носа, когато го притиснете лекичко в основата откъм вътрешната страна на окото. Това се дължи на факта, че при наличието на мембраната слъзната торбичка остава пълна -
предпоставка за развиване на инфекция, най-често стафилококови.
Признаци:
- твърде много сълзене на очите (сълзите дори могат да се спускат постоянно по бузките на детето);
- водниста или мътна течност от очите;
- постоянно търкане на очичките.
Лечение:
Слаб натиск, приложен в областта между окото и носа, и лек масаж. Прилага се и лечение с антибиотици. Хирургична интервенция се налага, ако останалите методи на лечение не са приложени навреме.

Късогледство (миопия)


Късогледството се среща при 4 % от бебетата. При него светлинните лъчи се събират пред ретината и детето не вижда добре на далечно разстояние. Пречупвателната сила на окото е относително по-голяма, а фокусното разстояние е по-малко, отколкото дължината на очната ябълка. Според степените си миопията бива слаба /под 3 диоптъра/, средна /между 3-6 диоптъра/ и силна /над 6 диоптъра/.
Най-често късогледството се появява в училищна възраст. Предпоставки за появата му са наследствени фактори, прекарани заболявания (морбили, ангини, глисти) и пр.
Признаци:
- можете да го познаете по това, че детето постоянно присвива очи, за да вижда по-добре;
- от постоянното напрежение е възможно да се оплаква от главоболие.
Лечение:
Обикновено късогледството се коригира с помощта на очила с минусови (разсейвателни) стъкла, благодарение на които се получава нормална зрителна острота.
При по-високи степни на миопия се прибягва до употребата на контактни лещи или до хурургично лечение след определена възраст.

Далекогледство (хиперметропия)


Среща се при 20 % от бебетата.  При далекогледство очната ябълка е по-къса и образът се получава зад ретината. В резултат детето вижда по-добре надалеч, отколкото отблизо.
Признаци:
-  възможни са бърза умора на очите, главоболие и замъгляване на зрението;
-  безпричинното усилено сълзене също е евентуален признак на далекогледство.
Лечение:
За разлика от късогледството, далекогледството не прогресира. Стъклата, които се предписват за далекогледство, са събирателни (плюсови). Те коригират намалената или липсваща (без) пречупвателна сила на окото.

Астигматизъм

Засяга около 10 % от децата и е най-често срещаният зрителен проблем. При него се получава неясен, разкривен образ, поради некоректно липса на фокусиране на образите върху ретината. Обикновено това се дължи на факта, че лещата на окото не е с правилна форма и пречупва светлинните лъчи по-силно в една плоскост, отколкото в друга. Понякога астигматизмът може да е съпроводен с късогледство или далекогледство.
Признаци:
- първият симптом е леко замъглено зрение;
 - в някои случаи може да се появят главоболие, преумора на очите или изкривяване или замъгляване на очите при гледане напред.
Лечение:
Налага се детето да носи постоянно специални очила, отчитащи индивидуалните особености в пречупващата способност на всяко око. Астигматизмът може да се коригира с очила, контактни лещи или чрез рефракционна хирургия по преценка на лекаря.Реклама
# 1
 • софия
 • Мнения: 134
Добър ден, Д-р Бориславова.
Нуждая се от съвет.
Вчера Ваша колежка изписала на дъщеря ми, 7-годишна,  Ciclojil, col. , за разширяване на зениците. Трябва  да си ги поставим сами, тъй като не е успяла да накара дъщеря ми да си отвори очите.
Въпроса ми е : как се слагат, колко време преди прегледа- предишния ден ли, непосредствено или...?
Благодаря Ви педварително!

# 2
 • Мнения: 801
Мошенници ли са лекарите изписващи очила и злоупотребява ли се с децата, в борба за пациенти. Защото в семейството ни всеки, който носеше очила като дете ослепя, а тези които ги натрошиха виждат прекрасно.
Имам всевъзможни рецепти за очила от + до -, от 5 до 0,5 диоптъра. А на детето ми (2г), което прекрасно вижда и един казва, че нищо му няма, му лепват 6 диоптъра и ме убеждават, ако не му ги сложа ще ослепее напълно и зрителния център в мозъка няма да се развие. За един месец го прегледаха 4 светила с 4 диагнози на светлинни години една от друга. Едната година от тогава потвърди диагнозата: детето вижда прекрасно.
Изводът е: не ходете никога при същия лекар, не казвайте, че имате вече някаква диагноза или очила.

# 3
 • Мнения: 5
Здравейте д-р Бориславова !Не виждам отговор на прежде зададените въпроси ,но ще пробвам и аз да ви попитам
Моята внучка е на 2 г и 5 месеца При преглед  профилактичен на офталмолог  и поставиха диагноза хиперметропия   и съответно изписаха очила Озадачихме се ,защото при преглед на 1 годинка не се  установи някакъв проблем и сега изведнъж 3.5 диоптъра Това много ни разтревожи...Детето не е показало никакви симптоми за това че се затруднява да вижда наблизо ,очите не сълзят  Възможно ли е да се допусне грешка ? Необходим ли е втори преглед при друг специалист ? Ако ли пък се потвърди , с времето не е ли възможно компенсиране на това далекогледство ?Винаги ли ще носи очила ?
Благодаря за отговора ви  предварително !

# 4
 • Мнения: 253
 Здравейте,Nelly!Разбирам Вашето безпокойство.За съжаление не разполагам с достатъчно конкретни данни за вашия случай,за да съм докрай полезна!Наистина в ранна детска възраст симптомите на едно далекогледство,както във вашия случай,не винаги са явни.В доста от случаите децата не дават никакви сигнали за затруднения в зрението.По тази причина понякога твърде късно откриваме т.н."мързеливо око".Така че единствения начин да диагностицираме и лекуваме в ранни стадии е ние офталмолозите да се срещаме с децата от най-ранна детска възраст.Във вашия случай,без да съм запозната с детайли,мисля,че установения диоптър налага  чести контролни прегледи при детски офталмолог.Бихте могли да потърсите и второ мнение,ако нещо в осъществения вече преглед Ви притеснява.Разбира се имате възможност да го направите и при нас в KIDS Optics на бул."Мария Луиза"41.

# 5
 • Мнения: 5
Здравейте,Nelly!Разбирам Вашето безпокойство.За съжаление не разполагам с достатъчно конкретни данни за вашия случай,за да съм докрай полезна!Наистина в ранна детска възраст симптомите на едно далекогледство,както във вашия случай,не винаги са явни.В доста от случаите децата не дават никакви сигнали за затруднения в зрението.По тази причина понякога твърде късно откриваме т.н."мързеливо око".Така че единствения начин да диагностицираме и лекуваме в ранни стадии е ние офталмолозите да се срещаме с децата от най-ранна детска възраст.Във вашия случай,без да съм запозната с детайли,мисля,че установения диоптър налага  чести контролни прегледи при детски офталмолог.Бихте могли да потърсите и второ мнение,ако нещо в осъществения вече преглед Ви притеснява.Разбира се имате възможност да го направите и при нас в KIDS Optics на бул."Мария Луиза"41.
Благодаря за отговора д-р Петрова !Очилата вече са факт  и това което ни направи впечатление ,че внучка ми не прави  дори опит да ги маха Това ме навежда на мисълта че се чувства комфортно с тях...дано не греша
Благодаря за препоръчаната клиника ,но внучка ми живее в чужбина През ваканцията обаче ще го направим този преглед и в България

# 6
 • Мнения: 253
Ако детето  си "търси" изписаните очила,явно се чувства по-добре с тях и вижда по-добре.Това ще му помогне да опознава по-пълноценно външния свят и да се развива.С израстването на детето има тенденция това далекогледство да намалява.Надявам се и във вашия случай да се получи така!На Ваше разположение сме,ако имате нужда от консултации в нашите оптики!

# 7
 • Мнения: 5
Още веднъж благодаря !Много сте отзивчива ,пък и ме поуспокоихте ...Непременно ще  ви потърся при необходимост !Хубав ден !

# 8
 • Мнения: 75
Здравейте, д-р Петрова. Обръщам се към вас, защото съм много притеснена за дъщеря си, която е на 2,5 г. Края на миналата година започна да се оплаква, че я болят очите. Взехме направление и я заведохме при офталмолог. Лекарят ни преписа очила за далекогледство от 1 диоптър. Интересното е, че каза, че се наблюдават 3 диоптъра!? Решихме да потърсим и друг специалист в тази област,  защото искаме със съпругът ми да сме сигурни, че трябва да се сложат очила. Вторият офталмолог ни каза, че наистина се наблюдава далекогледство близо 1 диоптър, след което ни насрочи септември вторичен преглед. Не ни изписа капки, а за очила каза че на този етап няма да се слагат! Така се объркахме още повече, но детето продължава да се оплаква и на моменти дори пищи и си търка очите. Случвало се е и вечер, когато заспи да се пробуди и също да плаче и да казва, че я болят очите. Мисля да я заведа и при още един специалист, но ме притеснява факта да не се объркам още повече. Посъветвайте ме моля как да постъпя. Изчакването до септември може ли да усложни състоянието, притеснява ме факта, че дори нямаме капки а детето продължава да се оплаква. Какво да правим и според вас на какво може да се дължи!?
 Благодаря ви, предварително!

# 9
 • Мнения: 253
Здравейте,Djenifar-Q!Казано накратко-колкото лекари-толкова и мнения !Това обаче не бива да Ви отказва да потърсите още едно мнение.Не бива да си позволяваме децата да остават без адекватна терапия,щом очевидно има проблем.В София,за наш късмет,имаме много добри детски офталмолози.Това не означава,че трябва да посетите всички тях.Насочете се към специализирани детски очни клиники или към тези,разполагащи с детски очен лекар.Прегледа при толкова малки дечица е доста по-труден,нуждае се от по-специална апаратура и методи.И най-важното-от добър специалист,който да спечели Вашето доверие и да помгне адекватно на детето Ви!В нашата детска оптика-Kids Optic имате възможност да получите още едно специализирано мнение и съвет от квалифициран детски офталмолог!Не отлагайте!Стискам палци!

# 10
 • Мнения: 75
Благодаря Ви за отговора. Няма да отлагам и ще потърся специалист още сега!

# 11
 • Мнения: 253
Очаквам да пишете след прегледа или ако възникнат някакви въпроси!

# 12
 • Мнения: 75
Веднага след прегледа ще пиша.

# 13
 • Мнения: 11
Здравейте,
От няколко месеца забелязах, че дъщеря ми, която е на 1г.9м. криви навън лявото си око. Преди го правеше когато е изморена или сънлива или е замислена т.е. не е фокусирана, но сега започна да го прави по-често. Веднага щом забелязахме я заведохме на офталмолог, който работи с деца в нашия град, но прегледа беше невъзможен, тя е твърде малка за да и обясня какво да прави и през цялото време само плака. Лекарката каза да изчакаме докато детето порасне достатъчно за да може да съдейства, но това значи поне още 1г. Как бих могла да чакам като виждам, че нещата се влошават!

# 14
 • Мнения: 650
Как бих могла да чакам като виждам, че нещата се влошават!
Сама давате отговор на въпроса си.
Имате право да потърсите и второ мнение, пък дори и да се налага да го направите в друг град  Peace

Общи условия

Активация на акаунт