Майчинството счетоводно - 43

• 37 023
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
  • Leeds, UK
Ок, мерси, Лейди Бърн!   bouquet

# 106
Здравейте!
Бременна съм с второто си дете, което очакваме да се роди в началото на Април 2012. Все още съм в отпуск за гледане на малко дете до 2г за първото (до юни 2012). Гинекологът ми ми каза, че ако искам, мога да ползвам болничен за рискова бременност, но дали е така в моя случай и дали от НОИ ще ми го изплащат изобщо? Ако мога да ползвам болничен, то на каква база ще се изчислява и ще се води ли някакво прекъсване това? Защото искам да си ползвам сумата от първото майчинство и за второто.
Благодаря!

щом искаш да се възползваш от застъпеното майчинство не трябва да се връщаш на работа/отпуск/болничен/ясла за първото ти дете до издаването на 45 дневния за второто ти дете
ако вземеш болничен,базата е 12 месечна и ще ти влязат около 3 м на 240 лв.другите ще са на добри суми.така ще получаваш болничен+120 лв за първото ти дете.след това за обезщетението ти бр и раждане месеците в болничен ще ти ги взимат не на сумата от болничния,а дохода ,от който е изчислен.това също не ти е лош вариант,защото ще избегнеш месеците на 240 лв.но обезщетението ще е по-малко от това за първото ти дете,3 те м на 240 лв
избери си вариант

Благодаря за точното обяснение, Елфита!
Сега правя разни сметки тук и искам само да попитам за изчисляването на новия болничен за бременност и раждане в месеците, в които съм получавала болничен за БР за първото дете, сумата на болничния ли да взема или пак дохода, от който е изчислен? За обикновения болничен разбрах, че се взема дохода, от който е изчислен.
Ако се взема сумата на болничния, който съм получавала, няма никаква полза да излизам в  болничен, получава се абсолютно същото като получени пари накрая.

# 107
Здравейте!Знам че е обсъждано много пъти , но нямам време да търся.Моя приятелка сега разбра че е бременна.От април я осигуряват на 4 часа.Това означава че не може да ползва болничен,нали?Няма друг стаж.Какво е най- добре да направи и от кога може да ползва болничен? благодаря предварително! Hug

# 108
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!Знам че е обсъждано много пъти , но нямам време да търся.Моя приятелка сега разбра че е бременна.От април я осигуряват на 4 часа.Това означава че не може да ползва болничен,нали?Няма друг стаж.Какво е най- добре да направи и от кога може да ползва болничен? благодаря предварително! Hug

Приятелката Ви може да ползва отпуск по болест, но няма да получава обезщетение от НОИ, докато не набере 6 месеца осигурителен стаж / щом е на 4 часа, това прави 12 месеца трудов стаж /.

dion
За всички периоди на временна неработоспособност, независимо от причината в  бъдещата база се взема доходът, от който е изчислено обезщетението.

# 109
  • София-Младост

Приятелката Ви може да ползва отпуск по болест, но няма да получава обезщетение от НОИ, докато не набере 6 месеца осигурителен стаж / щом е на 4 часа, това прави 12 месеца трудов стаж /.
Само ще добавя, че за обезщетение за бременост и раждане ще и трябват пък 12 месеца осигурителен стаж. Така, че ако има възможност да се започне осигуряване на пълен работен ден ще е от полза.

# 110
  • София
Здравейте майчета, имам един въпрос към тези от вас които са наясно .... моят син навърши 1 година на 27 август 2011 г. и съм в отпуск по майчинство, което се изплаща на 90 % от осигуровките ми, по термин съм до 7 септември и след това трябва да премина на майчинството от 270 лв.
 Та въпросът ми е ,мога ли да почна работа фиктивно т. е да си взема платената отпуска и после пак да се върна  в отпуск по майчинство?
 Детето ми няма да посещава ясла.
Мерси предварително на отзовалите се...  bouquet

# 111
  • София
Здравейте майчета, имам един въпрос към тези от вас които са наясно .... моят син навърши 1 година на 27 август 2011 г. и съм в отпуск по майчинство, което се изплаща на 90 % от осигуровките ми, по термин съм до 7 септември и след това трябва да премина на майчинството от 270 лв.
 Та въпросът ми е ,мога ли да почна работа фиктивно т. е да си взема платената отпуска и после пак да се върна  в отпуск по майчинство?

Само да вметна, че втората г. майчинство не е станала 270 лв., 240 лв. е все още (тя не е пряко обвързана с МРЗ), да се надяваме, че ще я актуализират със Закона за държавния бюджет 2012 г.  Peace

# 112
  • София-Младост
Като начало майчинството е 240лв.
Можете да го прекъснете, подавате прил.12 и 4в тридневен срок, след това си ползвате платения отпуск. После отново си пускате молба за отпуск за отглеждане на малко дете и прил.3.

# 113
Здравейте, момичета  Hug Имам въпрос за болничните и по-конретно частта от изплащането им, която е ангажимент на работодателя. От 13.07.11 до ден днешен съм в болничен, разпределен на три болнични листа със застъпване. Работодателят поема само първите три дни от първия болничен лист или всеки първи три дни от всички болнични листа? Мерси   bouquet

# 114
  • София
Здравейте, момичета  Hug Имам въпрос за болничните и по-конретно частта от изплащането им, която е ангажимент на работодателя. От 13.07.11 до ден днешен съм в болничен, разпределен на три болнични листа със застъпване. Работодателят поема само първите три дни от първия болничен лист или всеки първи три дни от всички болнични листа? Мерси   bouquet

Само първите три дни от първия болничен лист, ако болничните са без прекъсване.  Peace

# 115
  • Пловдив

да,можеш след като ти изтекат 410 те дни обезщетение за бр и раждане да си вземеш платен отпуска и после да ползавш отпуска за гл на дете до 2 г.по време на платения ти отпуск освен заплатата ти ще получаваш и 120 лв месечно

# 116
  • гр. София
Здравейте,

Имам бебче, което се роди месец май 2011. Днес си получих и последния болничен и би трябвало да започна да си получавам майчиството. Исках да попитам то може ли да се следи ( като статус) подобно на болничните в сайта на НОИ

Благодаря предварително

# 117
  • Пловдив
Здравейте,

Имам бебче, което се роди месец май 2011. Днес си получих и последния болничен и би трябвало да започна да си получавам майчиството. Исках да попитам то може ли да се следи ( като статус) подобно на болничните в сайта на НОИ

Благодаря предварително

докрая на 410 те дни си в обезщетение,а не майчинство
да,може да го следиш на сайта.ще видиш първо декларацията.след това на получени суми ще следиш кога и колко пари ще ти преведат
парите втората година се следят по същия начин

# 118

Само ще добавя, че за обезщетение за бременост и раждане ще и трябват пък 12 месеца осигурителен стаж. Така, че ако има възможност да се започне осигуряване на пълен работен ден ще е от полза.

Благодаря ви за  отговора.Означава ли това , че сега може да започне да се осигурява на пълен работен  ден и като направи 6 месеца стаж може да започне да взема болнични?А за тези 12 месеца болничния нали се смята и той?

# 119
  • София-Младост

Благодаря ви за  отговора.Означава ли това , че сега може да започне да се осигурява на пълен работен  ден и като направи 6 месеца стаж може да започне да взема болнични?А за тези 12 месеца болничния нали се смята и той?
Да, времето през което ще е в болничен се признава за осигурителен стаж без вноски. Пак ще кажа, тя право на отпуск  за временна неработоспособност има, т.е. ако недай боже има по-тежка бременост и се наложи да лежи повече време...може да си вземе болничен, но просто докато месеците в осигуряване не станат 6 няма да получава обезщетение от НОИ.

Общи условия

Активация на акаунт