Майчинството счетоводно - 43

• 37 015
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте, момичета!
През месец март се върнах на работа, поработих 2 седмици и си пуснах полагаемата ми се отпуска. Учител съм и за началото на учебната година колегите ми са получили допълнително възнаграждение. Към днешна дата съм още в отпуск до края на календарната година.
Интересува ме полага ли ми се допълнително възнаграждение. На постоянно място съм. Има назначен учител, който ме замества.
Благодаря предварително!

# 166
Здравейте, работя в банка и съм по заместване на колежка която е в отпуск по майчинство. Какво се случва ако и аз забременея и изляза по майчинство, защитена ли съм от закона, какво се случва с мястото ми ако колежката се върне на работа? Въобще какви са законовите разпоредби, благодаря ви!

# 167
  • София
Един бърз въпрос.

Колко дена след внасяне на осигуровките за въпросния месец най-рано мога да занеса болничния за същия месец в НОИ.

Пояснение:
Самоосигуряващо се лице съм. Днес си внесих нужните осигуровки за август и септември, имам болничен от 2ри септември. Отидох в НОИ но от там ме върнаха, понеже ми липсваше един формуляр и ми казаха, че така и така ако днес съм си внесла осигуровките трябвало да минат някакъв брой дни преди да мога да си подам болничния.. Жената каза 10-тина, но не го каза много твърдо и като знам как объркват хората понякога, искам да разбера действително ли трябва да чакам 10 дена за да си подам болничния...

Благодаря.

# 168
  • Русе
Здравейте, момичета!
През месец март се върнах на работа, поработих 2 седмици и си пуснах полагаемата ми се отпуска. Учител съм и за началото на учебната година колегите ми са получили допълнително възнаграждение. Към днешна дата съм още в отпуск до края на календарната година.
Интересува ме полага ли ми се допълнително възнаграждение. На постоянно място съм. Има назначен учител, който ме замества.
Благодаря предварително!
Не би трябвало да се полага допълнително възнаграждение, при положение че си в отпуска. Аз поне никога не съм получавала допълнително възнаграждение, когато съм била отпуск или болничен. Не съм учител, но все пак логиката е, че се полага допълнително възнаграждение/ стимулиране за това, че си на работа/ на работното си място.

Здравейте, работя в банка и съм по заместване на колежка която е в отпуск по майчинство. Какво се случва ако и аз забременея и изляза по майчинство, защитена ли съм от закона- не, не си защитена от закона, защото си на временен договор до завръщане на титуляра, какво се случва с мястото ми ако колежката се върне на работа?- Ако колежката се върне на работа, преди ти да излезеш в болничен- 45 дни  бременност и раждане, договорът се прекратява и нямаш право на обезщетение, ако не си осигурена. Ако колежката се върне на работа след като ти си излялза в болничен- 45 дни  бременност и раждане, договорът  пак се прекратява, но имаш  право на обезщетение до 410 дни на детето.Въобще какви са законовите разпоредби, благодаря ви!

Един бърз въпрос.

Колко дена след внасяне на осигуровките за въпросния месец най-рано мога да занеса болничния за същия месец в НОИ.

Пояснение:
Самоосигуряващо се лице съм. Днес си внесих нужните осигуровки за август и септември, имам болничен от 2ри септември. Отидох в НОИ но от там ме върнаха, понеже ми липсваше един формуляр и ми казаха, че така и така ако днес съм си внесла осигуровките трябвало да минат някакъв брой дни преди да мога да си подам болничния.. Жената каза 10-тина, но не го каза много твърдо и като знам как объркват хората понякога, искам да разбера действително ли трябва да чакам 10 дена за да си подам болничния...

Благодаря.
След внасянето на осигуровките за съответния месец, срокът за представянето на болничните в НОИ е до 2 работни дни. Друг е въпросът, защо толкова рано си внасяш осигуровките за месец септември.

# 169
  • варна
от 27 август съм в майчински ,проверих в сайта на НОЙ и внесените ми осигоровки за август са 17,25 лв.
ЗАщо този месец е толкова малка сумата ,дали има общо че си ползвах отпуската която ми се полага .
И при тук ли както при обикновенните болнични се изплащат само работните дни?

# 170
  • София

Един бърз въпрос.

Пояснение:

Благодаря.
След внасянето на осигуровките за съответния месец, срокът за представянето на болничните в НОИ е до 2 работни дни. Друг е въпросът, защо толкова рано си внасяш осигуровките за месец септември.

Внасям си ги толкова рано, защото искам да си подам болничния и по-бързо да се задвижат нещата с изплащането му евентоално (той така и така е за целия септември)  Grinning  Питах в НАП - казаха, че може, приеха ми декларацията и така..

Иначе по въпроса ми открих това в закона:
"Чл. 10. (1) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2008 г.) Документите по чл. 3-5 и 8 се представят в съответните ТП на НОИ и в техните филиали след подаване на декларация - образец № 1 по чл. 3 от Наредба № Н-8 от 2005 г. ............. в следните срокове:
.....
2. от самоосигуряващите се лица - не по-късно от 11 дни след внасянето на дължимите авансово осигурителни вноски за съответния месец.
"

А тази служителка, дето ми каза да съм чакала да минат поне 10 дена май е искала да изпусна срока  Grinning ама няма! Утре пак съм там!

# 171
Здравейте,искам да попитам:
След прекратяване на майчинство имам ли право да отида на борсата и да получавам обезщетение?
Имам трудов стаж около 6 години и половина.
Скоро видях моя позната,минала през същото и тя ми каза ,че опциите са две след изтичане на майчинството-да вземаш обезщетение 4 или 6 месеца.
Вярно ли е и от какво зависи това?
Предварително благодаря за отговора!

# 172
  • Русе
pow,
Тези 11 дни са наистина крайният срок за представянето на документите в НОИ. А след като са ти приели декларацията в НАП, няма причина от НОИ, като видят персоналния регистър за септември, да не ти приемат болничния.

Здравейте,искам да попитам:
След прекратяване на майчинство имам ли право да отида на борсата и да получавам обезщетение?- Да
Имам трудов стаж около 6 години и половина.
Скоро видях моя позната,минала през същото и тя ми каза ,че опциите са две след изтичане на майчинството-да вземаш обезщетение 4 или 6 месеца.
Вярно ли е и от какво зависи това?- Броят на месеците в обезщетение зависи от годините трудов стаж, който имаш ( в твоя случай ще имаш право на 8 месеца обезщетение) и от това, по кой член от КТ те съкратят. Ако напуснеш по взаимно съгласие, обезщетението е за срок от 4 месеца.
Предварително благодаря за отговора!

# 173
Благодаря,мого сте бърза   bouquet
А има ли значение за работодателя как ме освобождава от работа-чрез съкращаване ,или взаимно съгласие?В смисъл бяха ми казали,че плаща някакви санкции,заради това,че ме съкращава/извинявам се ,ако ми е глупав въпросът/?

# 174
  • София
Благодаря,мого сте бърза   bouquet
А има ли значение за работодателя как ме освобождава от работа-чрез съкращаване ,или взаимно съгласие?В смисъл бяха ми казали,че плаща някакви санкции,заради това,че ме съкращава/извинявам се ,ако ми е глупав въпросът/?

Имаш дете под 3 гг., т. е. подлежиш на защита от ИТ и не можеш да бъдеш съкратена без нейното разрешение, а освободена само по взаимно съгласие (изключвам дисциплинарното уволнение). Аз знам, че на практика такова разрешение не може да се получи, защ.-то работодателят трябва да докаже, че няма кого другиго да освободи и затова освобождава теб, но тук някой обясняваше за някакви декларации...

# 175
 :stop:zdraveite mai4eta nqkoi moje li da mi kaje na 2 avgust mi e podadena deklaraciqta za mai4enski v noi koga 6te moga ga teglq pari4kite blagodarq

# 176
  • София
:stop:zdraveite mai4eta nqkoi moje li da mi kaje na 2 avgust mi e podadena deklaraciqta za mai4enski v noi koga 6te moga ga teglq pari4kite blagodarq

Искаш да кажеш болничния ти е подаден на 2ри август?

Аз намерих това в закона, от което съдя, че срока е 15 работни дни

"Чл. 23. (Изм. с Решение № 9943 на ВАС на РБ - ДВ, бр. 1 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2008 г.) Паричните обезщетения и помощи се изплащат от ТП на НОИ на правоимащите лица – осигурените лица, самоосигуряващите се лица и лицата по чл. 13 в срок 15 работни дни от представянето в съответното ТП на НОИ на документите по чл. 3-8, 12 и 15 по декларираните от тях лични разплащателни или спестовни безсрочни банкови сметки, въз основа на данните от декларациите по чл. 8."

# 177
Момичета искам да ви попитам и аз нещо..., в сайта на НОИ пише, че ми са преведени 340лв. болнични,а в банката са внесени по сметката ми 272лв. има ли някаква отдръжка  на болничните по принцип или има някакъв проблем? Благодаря ви предварително. Simple Smile

# 178
  • Пловдив
Момичета искам да ви попитам и аз нещо..., в сайта на НОИ пише, че ми са преведени 340лв. болнични,а в банката са внесени по сметката ми 272лв. има ли някаква отдръжка  на болничните по принцип или има някакъв проблем? Благодаря ви предварително. Simple Smile

няма удръжки
колкото пише на сайта толкова са ти влезнали в сметката
уточни нещата с банката ти
да не би да имаш някакъв кредит за покриване

# 179
Здравейте. Да ви задам и аз моето питане.
Завърших семестриално университета на 15.02.2011. Дипломата ми я дадоха на 19.05.2011. На 20.05.2011 започнах работа с осигурителен доход 1000лв. По същото време разбрах и че съм бременна. Терминът ми е на 17.01.2011. Въпросът ми е, в такъв случай полагат ли ми някакви майчински или други пари от тая държава? Доколкото ми казаха познати счетоводители - не ми се полагали никакви , тъй като нямам 12 месеца трудов стаж. Така ли е?!?!!?

Общи условия

Активация на акаунт