Майчинството счетоводно - 43

• 37 015
  • 737
  •   1
Отговори
# 180
  • Пловдив
Здравейте. Да ви задам и аз моето питане.
Завърших семестриално университета на 15.02.2011. Дипломата ми я дадоха на 19.05.2011. На 20.05.2011 започнах работа с осигурителен доход 1000лв. По същото време разбрах и че съм бременна. Терминът ми е на 17.01.2011. Въпросът ми е, в такъв случай полагат ли ми някакви майчински или други пари от тая държава? Доколкото ми казаха познати счетоводители - не ми се полагали никакви , тъй като нямам 12 месеца трудов стаж. Така ли е?!?!!?

докато направиш стажа 12 м /20.05.2012/ няма да ти превеждат обезщетение
дотогава опитай за социално майчинство 100 лв на месец за една година,помощ за бременност 150 лв,детски.
за да ги получаваш трябва доходът на човек да е равен или по-малък от 350 лв бруто.кандидатства се в социалните

# 181
Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥ , благодаря за бързия отговор.
Не е този, на който се надявах, но все пак е по-добре да знам какво ме очаква - очевидно ще е тежка и трудна зима.

# 182
  • София
Здравейте. Моят казус е следния: записах сина си на детска ясла вчера, но реално ще тръгне след месец. Кога се подава прил.12 (получавам противоречива информация)? Кой го подава - аз или работодателя ми?
Аз ще се върна на работа - имам ли право на 50% от обещетението, ако да защо в прил4, което трябва да подам пише, че декларирам обстоятелство, че детето не е настанено в детско заведение?
Благодаря предварително.

# 183
Здравейте, работя в банка и съм по заместване на колежка която е в отпуск по майчинство. Какво се случва ако и аз забременея и изляза по майчинство, защитена ли съм от закона- не, не си защитена от закона, защото си на временен договор до завръщане на титуляра, какво се случва с мястото ми ако колежката се върне на работа?- Ако колежката се върне на работа, преди ти да излезеш в болничен- 45 дни  бременност и раждане, договорът се прекратява и нямаш право на обезщетение, ако не си осигурена. Ако колежката се върне на работа след като ти си излялза в болничен- 45 дни  бременност и раждане, договорът  пак се прекратява, но имаш  право на обезщетение до 410 дни на детето.Въобще какви са законовите разпоредби, благодаря ви!

silvia1980, много Ви благодаря за отговора, позволявам си да питам още неща които не ми станаха ясни - "договорът се прекратява и нямаш право на обезщетение, ако не си осигурена." - нали аз съм осигурявана през това време  newsm78

А какво би станало ако колежката отиде на друго място, а на мен ми предложат постоянен трудов договор?

Много объркано стана, дано сте ме разбрали.  bouquet

# 184
Здравейте, задавам въпроса от името на моя близка, казуса е следният: тя работи на постоянен трудов договор в едно учреждение. Предлагат й по-висока позиция, но по заместване жена в майчинство. Ако приеме, какво става с нейното предишно място, имат ли право да назначат човек на постоянен договор или и той просто ще я замества до завръщане на титуляра? Тя планува бременност, но се страхува, че когато се върне титуляра който замества, има вероятност тя да няма къде да се варне Sad

# 185
  • Пловдив
Здравейте. Моят казус е следния: записах сина си на детска ясла вчера, но реално ще тръгне след месец. Кога се подава прил.12 (получавам противоречива информация)? Кой го подава - аз или работодателя ми?
Аз ще се върна на работа - имам ли право на 50% от обещетението, ако да защо в прил4, което трябва да подам пише, че декларирам обстоятелство, че детето не е настанено в детско заведение? на пълна дъргж издръжка -има огромна разлика.погледни отново точка 5
Благодаря предварително.

попълваш и подаваш при 12 и прил 4 при работодателя от момента,в който детето започне реално да посещава яслата.връщаш се на работа от същия този момент и ще получаваш 120 лв докато напраим 2 г

Здравейте, задавам въпроса от името на моя близка, казуса е следният: тя работи на постоянен трудов договор в едно учреждение. Предлагат й по-висока позиция, но по заместване жена в майчинство. Ако приеме, какво става с нейното предишно място-трябва да го уточни с работодателя си , имат ли право да назначат човек на постоянен договор да или и той просто ще я замества до завръщане на титуляра? може и така Тя планува бременност, но се страхува, че когато се върне титуляра който замества, има вероятност тя да няма къде да се варне Sad и това може да се случи

# 186
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Калкулатор за изчисляване на болнични
http://www.kik-info.com/calculators/maichinstvo.php

Интересна статия
http://xn--2011-f4df8acr0bcxk4a.com/?page_id=219

# 187
  • Miami
Здравейте!
Аз съм в майчинство вече една година. Въпроса ми е след първата година подават ли се пак някакви документи в НОИ, декларации и т.н... Нали се променя плащането, вече не е 90% от заплатата. Питам, защото все още нямам преведени майчински по сметката и се зачудих да не би да сме пропуснали някои документ за подаване.

# 188
  • Пловдив
Здравейте!
Аз съм в майчинство вече една година. Въпроса ми е след първата година подават ли се пак някакви документи в НОИ, декларации и т.н... Нали се променя плащането, вече не е 90% от заплатата. Питам, защото все още нямам преведени майчински по сметката и се зачудих да не би да сме пропуснали някои документ за подаване.

две седмици преди да ти изтекат 410 те дни се подават при работодателят документи,да.затова нямаш превод.на първа страница са документите-линк в червено,попълни ги и ги занеси в работата.ще ти изплатят сумите и със задна дата.няма да ги загубиш

# 189
  • Miami
Благодаря,  Elfita   bouquet

# 190
Здравейте .
Т.к. не съм наясно и ще се обърна към вас момичета.Ситуацията е следната:Преди раждането,трудовия стаж назад 18мес. е на осигуровки от 4 часов работен ден на 120лв,и 9мес.без осигуровки(социални).Влиза се в границата на минималното 240лв.или ще ми определят социалното от 150лв.?

# 191
  • В полите на Пирин планина
Здравейте .
Т.к. не съм наясно и ще се обърна към вас момичета.Ситуацията е следната:Преди раждането,трудовия стаж назад 18мес. е на осигуровки от 4 часов работен ден на 120лв,и 9мес.без осигуровки(социални).Влиза се в границата на минималното 240лв.или ще ми определят социалното от 150лв.?

Ако си осигурена към момента на излизане в болничен 45 дни преди термин, то ще вземаш минималното обезщетение.

# 192
Lady Brinne благодаря мила за отговора  bouquet
Аз сега разбрах,че съм бременна и от тук нататък ще започвам пак да се осигурявам.Имали смисъл да се осигурям на повече или не?Задните месеци,които не съм работила,ще ми изядат сегашните по големи осигуровки,предполагам?

# 193
  • В полите на Пирин планина
Lady Brinne благодаря мила за отговора  bouquet
Аз сега разбрах,че съм бременна и от тук нататък ще започвам пак да се осигурявам.Имали смисъл да се осигурям на повече или не?Задните месеци,които не съм работила,ще ми изядат сегашните по големи осигуровки,предполагам?

Би било добре да се пресметне, все пак. В началото на темата има калкулатор, а и няколко поста по-нагоре има постнат такъв. Ако сама ще си внасяш осигуровките едва ли ще е изгодно.

# 194
  • София
Момичета, някоя от вас успявала ли е да се свърже на този телефон 926 10 10 ? Аз и цял ден да вися на него, си дава свободно и никой не вдига. Имам болнични от юли, които не са ми изплатили, подозирам защото се налагаше преизчисление на дохода, ама все пак може ли да ме оставят 3 месеца без пари...

Общи условия

Активация на акаунт