Майчинството счетоводно - 43

• 36 877
  • 737
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте,

Четох, четох и не успях да намеря подобен на моя казус. Случаят е следния: От 12,09,2011 до 17,09,2011 вкл. имам болничен от личния за вирусна инфекция (първичен). 18.09.2011 е почиведн ден. Междувременно падам и си изкълчвам крака. Отивам днес при личната, която ме праща на хирург за издаване на болничен, който тя твърди че трябва да е продължение с друга диагноза. Да обаче хирурга е на друго мнение и ми пише първичен болничен от днес (19,09,2011) с нова диагноза. Има прекъсване от един неработен ден. Въпросът ми е дали НОИ ще признаят такъв болничен и как той ще бъде изплатен - първите 3 дни пак от работодател или директно целия от НОИ?

# 346
Здравейте, последния ми болничен издаден от педиатъра на бебето ми беше до 16.08.11. От нои на 1.09.са ми изплатли за месец 08.11г част от парите-предполагам сумата която ми се полага от 01.08 до 16.08.От работата ми са ми подали документите след изтичане на 410 дни,но в нои няма мищо отбелязано.Знаете ли до колко време ще стане това и кога мога да си очаквам парите занапред?
сигурна ли си,че са подали декларацията 135-410 дни?тя се отбелязва на сайта и може да я видиш с пик код
срока за превод е 15 работни дни от подаването на декларацията,но обикновено по-рано

Казах ми че са подадени на 13.09,а и в сайта като последна актуализация на банковата сметка е посочена също тази дата.Но в страницата няма отбелязано нищо  newsm78

# 347
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,

Четох, четох и не успях да намеря подобен на моя казус. Случаят е следния: От 12,09,2011 до 17,09,2011 вкл. имам болничен от личния за вирусна инфекция (първичен). 18.09.2011 е почиведн ден. Междувременно падам и си изкълчвам крака. Отивам днес при личната, която ме праща на хирург за издаване на болничен, който тя твърди че трябва да е продължение с друга диагноза. Да обаче хирурга е на друго мнение и ми пише първичен болничен от днес (19,09,2011) с нова диагноза. Има прекъсване от един неработен ден. Въпросът ми е дали НОИ ще признаят такъв болничен и как той ще бъде изплатен - първите 3 дни пак от работодател или директно целия от НОИ?

Ще признаят болничния. Той е първичен и първите 3 дни са за сметка на работодателя.

# 348
Здравейте. Извинявам се, че така нахълтвам ...
Има ли къде в интернет да проверя на на колко ме осигуряват?
Предварително благодаря.

# 349
Здравейте. Извинявам се, че така нахълтвам ...
Има ли къде в интернет да проверя на на колко ме осигуряват?
Предварително благодаря.

В сайта на НОИ, но трябва да имаш ПИК-код, който се получава лично в някое от поделенията на НОИ.

# 350
Здравейте,
Имам въпрос - 135 дни ми изтекоха на 13.09. Кога най-рано мога да очаквам плащане на майчинството при все,че работодателя ми плаща осигуровките на 15-то число всеки месец.
Предварително благодаря!

# 351
  • Пловдив
Здравейте,
Имам въпрос - 135 дни ми изтекоха на 13.09. Кога най-рано мога да очаквам плащане на майчинството при все,че работодателя ми плаща осигуровките на 15-то число всеки месец.
Предварително благодаря!

края на октомври,но може и да е ноември.
законовият срок е 15 работни дни от датата на представяне на всички документи-декларацията и осигуровките
иначе парите от 1 ви до 13 ти септември ще получиш до 5 ти октомври

# 352
Хора сега от септември нали вдигнаха минималната на 270 това значили , че и майчинството се вдига на всички даже тези който вече децата им са над 1годинка?

# 353
  • София-Младост
Хора сега от септември нали вдигнаха минималната на 270 това значили , че и майчинството се вдига на всички даже тези който вече децата им са над 1годинка?
Не, обезщетението не е свързано с увеличението на МРЗ, за сега остава 240лв.

# 354

Не, не е променена сумата на обезщетението за гледане на дете - не е обвързано пряко с МРЗ.

# 355
Жалко аз тъкмо се позарадвах уф тази държава изобщо не мисли за нас #2gunfire

# 356

Не, не е променена сумата на обезщетението за гледане на дете - не е обвързано пряко с МРЗ.
А тези, които взимат обезщетение за отглеждане на дете ДО 1 годинка? И дали тяхното ще се увеличи след навършване на 1 годинка на детето?

# 357
  • София-Младост

А тези, които взимат обезщетение за отглеждане на дете ДО 1 годинка? И дали тяхното ще се увеличи след навършване на 1 годинка на детето?
Ако са взимали минимума, т.е. обезщетението не може да е под МРЗ-да, но иначе няма как да се увеличи.

# 358
Ако са взимали минимума, т.е. обезщетението не може да е под МРЗ-да, но иначе няма как да се увеличи.
Да уточня, че не ми стана много ясно  Embarassed
В момента получавам обезщетение за отглеждане на дете до 1 година, понеже са ме осигурявали на минимума за професията ми взимам 240лв майчинство. Значи ли това, че от 01.09.2011 ще получавам 270лв майчинство и ще продължавам да взимам също толкова след като детето ми навърши 1 година или ще получавам както досега 240, а втората година - 270лв.
Извинявам за тъпия въпрос, но ми е важно да разбера Simple Smile

# 359
  • Русе
Да уточня, че не ми стана много ясно  Embarassed
В момента получавам обезщетение за отглеждане на дете до 1 година, понеже са ме осигурявали на минимума за професията ми взимам 240лв майчинство. Значи ли това, че от 01.09.2011 ще получавам 270лв майчинство и ще продължавам да взимам също толкова след като детето ми навърши 1 година или ще получавам както досега 240, а втората година - 270лв.
Извинявам за тъпия въпрос, но ми е важно да разбера Simple Smile
Първата година е обвързана с минималната работна заплата, което означава, че от 1.09.2011 ще получаваш 270 лв., но втората година (майчинството) не е обвързано с мин. работна заплата, което означава, че ако в Закона за бюджета на ДОО за 2012г. не се гласува промяна в размера на майчинството, ще получаваш 240 лв.

Общи условия

Активация на акаунт