Майчинството счетоводно - 43

• 36 843
  • 737
  •   1
Отговори
# 360
Благодаря за бързия и точен отговор. Hug

# 361
Въпросът ми е задаван сигурно 100 пъти и уж бях запомнила отговора, но като дойде моментът да се явя на работа се оказа, че нищо не знам всъщност. На 14. октомври дъщеря ми навършва 2 години и искам да си пусна 20-те дни отпуск, които имам за миналата година. От коя дата ми започва отпускът - от рождения ден на детето (включително) или от следващия работен ден? И след като майчинството ми автоматично се прекратява с навършване на 2 г. на детето, аз трябва ли да подавам някакви други документи освен молбата за отпуск? Много благодаря предварително за помощта и за това, което правите доброволно   bouquet

# 362
  • Пловдив
. На 14. октомври дъщеря ми навършва 2 години и искам да си пусна 20-те дни отпуск, които имам за миналата година. От коя дата ми започва отпускът - от рождения ден на детето (включително) или от следващия работен ден?-рожденият ден ти влиза в мачинството.от следващия ден ти започва отпуска  И след като майчинството ми автоматично се прекратява с навършване на 2 г. на детето, аз трябва ли да подавам някакви други документи освен молбата за отпуск?не,само молбата две седмици по-рано от датата на ползване

# 363
  • Добрич
Имам няколко въпроса,благодаря предварително на отзовалите се!
1. Удостоверение за банкова сметка, което се издава от банката какво ще рече-отивам в банката и казвам,че ми трябва следното,така ли? Това някакво уверение,че е моя сметката ли е?
2.Документите заедно с 45 дневния болничен се носят в счетоводството според прочетеното в първия пост. Може ли да си ги занеса лично в НОИ, за да стане по-бързо и за да знам,че ми е свършена работата.
3.Втория болничен за колко дни е и кога се издава-при изписване ли?
4. Третия болничен-т.нар. изравнителен болничен кога се издава?
5.Къде се подават документи и какви са те за еднократна помощ при раждане на дете.
6.Къде и какви документи се подават за детски надбавки и кога?

# 364
  • София-Младост
Имам няколко въпроса,благодаря предварително на отзовалите се!
1. Удостоверение за банкова сметка, което се издава от банката какво ще рече-отивам в банката и казвам,че ми трябва следното,така ли? Това някакво уверение,че е моя сметката ли е?-да, те знаят какво ти трябва Simple Smile
2.Документите заедно с 45 дневния болничен се носят в счетоводството според прочетеното в първия пост. Може ли да си ги занеса лично в НОИ, за да стане по-бързо и за да знам,че ми е свършена работата.-не, но можеш да си проверяваш дали са ти занесени с код в сайта
3.Втория болничен за колко дни е и кога се издава-при изписване ли? - издава се от болницата и е от датата на раждане на детето, за 42 календарни дни
4. Третия болничен-т.нар. изравнителен болничен кога се издава? - когато свърши втория, следи си все пак и си го искай от личният лекар на детето
5.Къде се подават документи и какви са те за еднократна помощ при раждане на дете. - в АСП
6.Къде и какви документи се подават за детски надбавки и кога?-в АСП
АСП-Агенция социално подпомагане
За 5и 6 пусни едно търсене, защото са писани нещата доста пъти Simple Smile

# 365
Моя случай е доста банален, но все пак ми се иска да попитам има ли какво да направя. На 32 съм и за тези години съм осигурявана общо за 11 месеца- 3 преди две години и 8 преди три години. През останалото време са ми внасяни само здравни осигуровки. От две години съм студентка дистанционно обучение, не работя и сама внасям здравните. Ето, че забременях и съм в 4 месец. При това положение не знам дали изобщо имам някакви права. Иска ми се да знам имам ли право изобщо на някакво обезщетение или да си правя сметката отсега.

# 366
  • Пловдив
Моя случай е доста банален, но все пак ми се иска да попитам има ли какво да направя. На 32 съм и за тези години съм осигурявана общо за 11 месеца- 3 преди две години и 8 преди три години. През останалото време са ми внасяни само здравни осигуровки. От две години съм студентка дистанционно обучение, не работя и сама внасям здравните. Ето, че забременях и съм в 4 месец. При това положение не знам дали изобщо имам някакви права. Иска ми се да знам отсега ще ми дават ли изобщо някакво обезщетение или да си правя сметката отсега.

ако си останеш така безработна
социално майчинство-ако доходът на човек ви е равен или по-малък от 350 лв бруто
помощ за бременност 45 дни преди термин-150 лв /пак с изискване за дохода/
детски-35 лв на месец /пак с изискване за дохода/

ако намериш работа фиктивно и започнеш поне 1 месец преди началото на 45 дневния ти /за да натрупаш 12 м осиг стаж/-2 години минималното
детски-35 лв на месец /пак с изискване за дохода/

за всички майки има помощ за раждане-250 лв за първо дете
ако си редовна студентка-2880 лв еднократна помощ за студенти

# 367
Мерси за бързия отговор. За дистанционно обучение нищо не се споменава май в законите, въпреки че обема на изпитите е същия, както и таксите за обучение. Ще обмислям другите варианти

# 368
Здравейте, момичета! Имам нужда от помощта ви. Върнах се на работа след майчинство, работя от няколко месеца, но след поредните съкращения, искат да ме преместят да работя нощни смени. Децата ми са на 2 г. и три месеца и чисто физически незнам как ще се справим. Има ли аргументи и закони в моя защита?  Praynig

# 369
  • София-Младост
Здравейте, момичета! Имам нужда от помощта ви. Върнах се на работа след майчинство, работя от няколко месеца, но след поредните съкращения, искат да ме преместят да работя нощни смени. Децата ми са на 2 г. и три месеца и чисто физически незнам как ще се справим. Има ли аргументи и закони в моя защита?  Praynig
КТ
чл.140, ал. 4, т.3
Нощният труд е забранен за:
3. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) майки с деца до 6-годишна възраст, както и майки, които се грижат за деца с увреждания независимо от възрастта им, освен с тяхно писмено съгласие;

# 370
отново се включвам с въпрос Simple Smile

Детето ми е на 1г и 2м , ползвам отпуск за отглеждане на дете до 2г, от работата ми сикат да се върна дори само за 1 седмица, за да махнат моя заместник  Mr. Green  Имам ли право след като изте4е тая 1 седмица примерно, да изляза отново отпуск до 2г възраст на детето? ИЛи може от рабоатта ми да не ми позволят да излезна повторно отпуск?  Какви са уловките или няма такива?

# 371
  • София

Детето ми е на 1г и 2м , ползвам отпуск за отглеждане на дете до 2г, от работата ми сикат да се върна дори само за 1 седмица, за да махнат моя заместник  Mr. Green  Имам ли право след като изте4е тая 1 седмица примерно, да изляза отново отпуск до 2г възраст на детето? ИЛи може от рабоатта ми да не ми позволят да излезна повторно отпуск?  Какви са уловките или няма такива?

Не могат да не ти позволят, само не знам колко вр. предварително трябва да се подаде заявлението (за 6-те месеца неплатен до 8 гг. по памет беше 2 седмици).  Peace

# 372
  • София-Младост

Не могат да не ти позволят, само не знам колко вр. предварително трябва да се подаде заявлението (за 6-те месеца неплатен до 8 гг. по памет беше 2 седмици).  Peace
Не могат да го откажат, само имай впредвид, че през тази 1 седмица...в тридневен срок подаваш прил. 12 за промяна в обстоятелствата, прил.4 за да получаваш макар и за тези дни 50% обезщетение. След това молба, прил.3...бумаги много.

# 373

Детето ми е на 1г и 2м , ползвам отпуск за отглеждане на дете до 2г, от работата ми сикат да се върна дори само за 1 седмица, за да махнат моя заместник  Mr. Green  Имам ли право след като изте4е тая 1 седмица примерно, да изляза отново отпуск до 2г възраст на детето? ИЛи може от рабоатта ми да не ми позволят да излезна повторно отпуск?  Какви са уловките или няма такива?

Не могат да не ти позволят, само не знам колко вр. предварително трябва да се подаде заявлението (за 6-те месеца неплатен до 8 гг. по памет беше 2 седмици).  Peace
Не могат да го откажат, само имай впредвид, че през тази 1 седмица...в тридневен срок подаваш прил. 12 за промяна в обстоятелствата, прил.4 за да получаваш макар и за тези дни 50% обезщетение. След това молба, прил.3...бумаги много.

а като се има и предвид, 4е счетоводителката е гола вода, и още съм без пари от 3месеца насам, благодарение на нея,..... Но пък и не мога да им откажа...

Мерси

А дали имам право да ползвам болни4ни известно, и след това да си взема отново отпуска за отглеждане на дете?

Последна редакция: чт, 22 сеп 2011, 18:24 от Boten Mary

# 374
  • София-Младост
А дали имам право да ползвам болни4ни известно, и след това да си взема отново отпуска за отглеждане на дете?
Имаш право, но пак трябва да се подават документите, за които писах.

Общи условия

Активация на акаунт