Майчинството счетоводно - 43

• 36 825
  • 737
  •   1
Отговори
# 405
  • Пловдив
Здравейте. Simple SmileПредварително се извинявам ,ако вече има зададен въпрос като моя.Нямам време да чета назад из темите.Та въпроса ми е следния : От самото начало на бременността съм в болничен.Понеже не ми стигат дните, ако изляза сега отпуска до 45 дни преди термин това дали ще се отрази на майчинските които ще взимам след това?Или да не прекъсвам болничния и да се явя на ТЕЛК?Става въпрос за 30 дни.Благодаря  Blush

няма значение какво ще направиш-така или иначе 45 дневния се изчислява на ново основание,независимо дали си прекъснала болничния за общо заболяване

# 406
Здравейте, и аз с моя казус.След като ползвам и 20 те дни болничен от ЛКК за гледане на малко дете какви са вариантите пред мен. Бащата е с прекъснати здр. права, какво мога да направя ако се наложи да изляза в болничен? Благодаря Ви.
Имате право на 60 кал. дни болнични за гледане на дете в една календарна година. Тези дни са с изплащане на обезщетение. След това може да ползвате такъв болничен, но няма да се изплаща. Няма ограничение за 20 дни гледане на дете в една кал. година. Продължавате да се явявате на ЛКК и си взимате болничен ако се налага.

# 407
  • София
Viva_123, аз го разбирам, като че светлаnas си е ползвала 40 дена за гледане на дете от педиатъра + 20 дена за гледане на дете, издадени от ЛКК.  Peace

# 408
Viva_123, аз го разбирам, като че светлаnas си е ползвала 40 дена за гледане на дете от педиатъра + 20 дена за гледане на дете, издадени от ЛКК.  Peace
Няма такова 40 дни от педиатър и 20 от ЛКК.
40 дена еднолично се броят за един човек. Болничните за тези 40 дни може да са с различна причина - общо заболяване, гледане на болно дете до 18-год. възраст, гледане на болен член от семейството над 18.-год. възраст. След това от 41-я ден се издават от ЛКК пак независимо от причината. Ще се помъча с пример. Ползвала си 25 дни болничен общо заболяване. После 10 дни гледане на болно дете. После 5 дни гледане на болен член от семейството над 18.-год. възраст. С това ти се изчерпат еднолично издадените болнични за кал. година. Следващия болничен, дори и да е за 1 ден, трябва да бъде издаден от ЛКК. За кал. година имате право още на 50 дни за гледане на болно дете, но издадени от ЛКК. Имаш право и на болнични за теб. Броя им зависи от това дали ще са с прекъсване или без прекъсване.
И още едно уточнение 60 кал. дни за всички осигурени членове на семейството/майка, баща, баби, дядовци/

# 409
  • София
Няма такова 40 дни от педиатър и 20 от ЛКК.
40 дена еднолично се броят за един човек. Болничните за тези 40 дни може да са с различна причина - общо заболяване, гледане на болно дете до 18-год. възраст, гледане на болен член от семейството над 18.-год. възраст. След това от 41-я ден се издават от ЛКК пак независимо от причината. Ще се помъча с пример. Ползвала си 25 дни болничен общо заболяване. После 10 дни гледане на болно дете. После 5 дни гледане на болен член от семейството над 18.-год. възраст. С това ти се изчерпат еднолично издадените болнични за кал. година. Следващия болничен, дори и да е за 1 ден, трябва да бъде издаден от ЛКК. За кал. година имате право още на 50 дни за гледане на болно дете, но издадени от ЛКК. Имаш право и на болнични за теб. Броя им зависи от това дали ще са с прекъсване или без прекъсване.
И още едно уточнение 60 кал. дни за всички осигурени членове на семейството/майка, баща, баби, дядовци/

Да, така е.  Peace

# 410
Благодаря Ви много за отговорите. Да, аз съм използвала дните и въпроса ми е бащата , който работи,  осигурява се, но има прекъснати здравни права може ли да ползва болничен за детето и той ще се изплати ли от НОИ?

# 411
Благодаря Ви много за отговорите. Да, аз съм използвала дните и въпроса ми е бащата , който работи,  осигурява се, но има прекъснати здравни права може ли да ползва болничен за детето и той ще се изплати ли от НОИ?
Има право на болничен щом е социално осигурен.
КСО Чл. 45. (1) Парично обезщетение при условията и в размера на паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изплаща и за:
2. гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или лечение в страната или в чужбина на болно дете до 18-годишна възраст - до 60 календарни дни през една календарна година общо за всички осигурени членове на семейството; в този срок не се включва времето за гледане на дете по т. 3 - 5;
3. гледане на дете под карантина до 18-годишна възраст, болно от заразна болест - до изтичането на срока на карантината;
4. гледане на болно дете до 3-годишна възраст, настанено в заведение за болнична помощ заедно с осигурения - за времето, през което осигуреният е бил в заведението;
5. гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина - докато трае карантината.

# 412
Благодаря за бързия и компетентен отговор!

# 413
здравейте момичета
от октомври съм на тази работа с високи осигуровки
февруари излязох болничен за 3 мес поради операция и ако сега изляза болничен за няколко месецА
това ще окаже ли влияние на майчинството ми по късно и то на база осигуровките ми ли че бъде

# 414
  • Пловдив
здравейте момичета
от октомври съм на тази работа с високи осигуровки
февруари излязох болничен за 3 мес поради операция и ако сега изляза болничен за няколко месецА
това ще окаже ли влияние на майчинството ми по късно-да и то на база осигуровките ми ли че бъде -винаги е на база осигуровките

# 415
много се извинявам но ако сега изляза болничен значи по касно ще всимам по малко майчинство така ли

# 416
  • В полите на Пирин планина
много се извинявам но ако сега изляза болничен значи по касно ще всимам по малко майчинство така ли

Да, ще бъде по-малко, защото, доколкото разбрах си на по-високи осигуровки от м. 10.2010, нали?
Базата за един болничен, издаден през м.09.2011, ще бъде м.08.2011-м.09.2010, т.е. м. 09.2010 ще бъде на по-нисък осигурителен доход. Какво ще е като размер влиянието можеш да изчислиш - в първия пост има калкулатор.

# 417
страшно много се извинявам за глупавия вапрос но не мога да разбера нещо
ако сега изляза болничен май когато трябва да изляза майчинатво този болничен ще окаже голямо влияние така ли да разбирам не ме интересува разбера на болничния а дали ще всимам по малко майчинство ако изляза сега болничен

# 418
Момичета, добро утро, надявам се да сте имали ползотворен и релаксиращ дълъг уикенд! И сега с началото на новата седмица се появяват отново служебните въпроси, изтъркани до болка....но все пак да си ги задам, ако нямате нищо против Embarassed Blush Прекратих си майчинството и си пуснах си платен отпуск, но междувеменно си намерих нова работа, а и малчо още не е тръгнал на ясла, но е записван и на изчакване...ще бъде ли проблем ако си пусна молбата за напускане и да е с дата, тази на която ще ме назначат на новата, за да няма прекъсване и в майчинството? Правилно ли разсъждавам? Освен това ще има ли проблем с прехвърлянето на майчинството към другия работодател и тръгването на ясла на бебо по-късно от предвиденото прекъсване на пълното майчинство?Благодаря  bouquet

# 419
  • В полите на Пирин планина
страшно много се извинявам за глупавия вапрос но не мога да разбера нещо
ако сега изляза болничен май когато трябва да изляза майчинатво този болничен ще окаже голямо влияние така ли да разбирам не ме интересува разбера на болничния а дали ще всимам по малко майчинство ако изляза сега болничен

Ами това съм писала по-горе - ще вземаш по-малко майчинство, защото този болничен ще бъде изчислен на база, в която влиза месец с по-малко /или без / осигурителен доход. За да ти се изясни по-добре можеш да прочетеш подробно за изчисляването на обезщетенията от НОИ в първия пост на темата.

Момичета, добро утро, надявам се да сте имали ползотворен и релаксиращ дълъг уикенд! И сега с началото на новата седмица се появяват отново служебните въпроси, изтъркани до болка....но все пак да си ги задам, ако нямате нищо против Embarassed Blush Прекратих си майчинството и си пуснах си платен отпуск, но междувеменно си намерих нова работа, а и малчо още не е тръгнал на ясла, но е записван и на изчакване...ще бъде ли проблем ако си пусна молбата за напускане и да е с дата, тази на която ще ме назначат на новата, за да няма прекъсване и в майчинството? Правилно ли разсъждавам? Освен това ще има ли проблем с прехвърлянето на майчинството към другия работодател и тръгването на ясла на бебо по-късно от предвиденото прекъсване на пълното майчинство?Благодаря  bouquet

Нещо бъркаш нещата. Щом си прекъснала отпускът за гледане на дете - ползваш платен отпуск - то за какво "непрекъсване" при новия работодател говорим?

При новия работодател ще работиш ли или ще ползваш отпуск за гледане на дете?

Ако говориш за обезщетението по чл.54 от КСО /1/2 от майчинството /, то за да нямаш прекъсване в него трябва да нямаш прекъсване и в осигурителния стаж, т.е. датата на освобождаване при единия да е дата на назначаване при другия рабодател. В НОИ подаваш Приложение 12 чрез стария работодател и Приложение 4 чрез новия.

Последна редакция: пн, 26 сеп 2011, 11:30 от Boten Mary

Общи условия

Активация на акаунт