Майчинството счетоводно - 43

• 37 187
  • 737
  •   1
Отговори
# 465
                         Здравейте, не знам дали тук е мястото, но се надявам да ми помогнете. става дума за детските надбавки за дете- 35.00 лв. В майчинство съм в момента и от фирмата , в която работих месечният ми брутен доход е нула лв. В молбата декларация, която трябва да подам, отзад има графа" В това число доходи - обезщетения майчинство, в които аз попадам" и място за сумата. Сумата , която съм получавала от НОИ обаче,  не е по месеци, защото не ми бяха изрядни документите и за една година съм получавала определена сума накуп.Това предполагам влиза в средномесечния доход на семейството  и изисква ли се някакво удостоверение от НОИ , за да се види, точно колко съм получила, защото аз не знам точно колко, сумите не баха равни по месеци по ред прични, а нямам ПИК , за да проверя точно.
            Благодаря предварително,а ко някой може да ми помогне!

# 466
не,няма правило за повече от 22 дни да не се изплащат
И аз така си мисля .
болничния не е първичен,нали?
Не , не е първичен, дори ми е трети поред . 30-дневен е .

# 467
  • Пловдив

добре,тогава пиши мейл на НОИ,няма нужда да ходиш лично.ще коригират нещата

лично аз през 2008 г имах същия случай за 30 дневен болничен.един ден ми бяха изпуснали и в следващия превод го наваксаха,без да им пиша мейл.

# 468
  • В полите на Пирин планина
                         Здравейте, не знам дали тук е мястото, но се надявам да ми помогнете. става дума за детските надбавки за дете- 35.00 лв. В майчинство съм в момента и от фирмата , в която работих месечният ми брутен доход е нула лв. В молбата декларация, която трябва да подам, отзад има графа" В това число доходи - обезщетения майчинство, в които аз попадам" и място за сумата. Сумата , която съм получавала от НОИ обаче,  не е по месеци, защото не ми бяха изрядни документите и за една година съм получавала определена сума накуп.Това предполагам влиза в средномесечния доход на семейството  и изисква ли се някакво удостоверение от НОИ , за да се види, точно колко съм получила, защото аз не знам точно колко, сумите не баха равни по месеци по ред прични, а нямам ПИК , за да проверя точно.

Има служебна информация в Дирекция Социално подпомагане за преводите по месеци - точно получените суми трябва да се опишат. Помоли там да ти направят разпечатка, за да ги впишеш в декларацията.

# 469

добре,тогава пиши мейл на НОИ,няма нужда да ходиш лично.ще коригират нещата

лично аз през 2008 г имах същия случай за 30 дневен болничен.един ден ми бяха изпуснали и в следващия превод го наваксаха,без да им пиша мейл.
Елфи , благодаря много   bouquet.
Другата седмица ми е падежната дата за болничните от септември .Ако тогава не ги изчистят , ще им пиша.

# 470
там се пише 0 ,защото те са вид помощ а не реален доход...поне аз така винаги съм попълвала и не са ме връщали,от социалните са ми казвали така да пиша...

# 471
  • София-Младост
Пишеш сумите така както си ги получавала по месеци, без значение, че са били за стар период. Ако не можеш да провериш точно, пиши че за периодът от -до си получавала обезщетение от НОИ. Сумите можеш да ги видиш от банковата разпечатка на сметката си.
Детските помощи по 35лв. не влизат в декларацията като доход.

# 472
Момичета, благодаря ви за бързия отговор, но да ви попитам още нещо:
Ако мъжа ми е собственик на ЕООД и се осигурява на 400 и няколко лева /не помня колко бяха - минимално разрешеното/, то дохода му се изчислява на базата на тази сума или на базата на заплатените данъци от фирмата.
Как само добре го обясних, дано някой ме е разбрал  ooooh!

# 473
  • В полите на Пирин планина
там се пише 0 ,защото те са вид помощ а не реален доход...поне аз така винаги съм попълвала и не са ме връщали,от социалните са ми казвали така да пиша...

Не е вярно, че са помощ - имам предвид за сумите на майчинството - те са обезщетение, изплащано от НОИ при възникване на осигурителен случай - тук - гледане на дете до 2 год. възраст.

Момичета, благодаря ви за бързия отговор, но да ви попитам още нещо:
Ако мъжа ми е собственик на ЕООД и се осигурява на 400 и няколко лева /не помня колко бяха - минимално разрешеното/, то дохода му се изчислява на базата на тази сума или на базата на заплатените данъци от фирмата.
Как само добре го обясних, дано някой ме е разбрал  ooooh!

Формира се на база дохода му по ЗДДФЛ, а не осигурителния доход. Вписва реално изплатените му суми в ООД-то.

# 474
Здравейте,
Имам следния казус. От 12.09 трябваше да изляза в 45-дневния болничен преди раждането. Аз мислех да не го ползвам целия, а да изляза от началото на м.октомври, т.е нямах издаден болничен и си ходех на работа, но бебка ни изненада и на 14.09 се роди и от болницата ми издадоха болничен за 42 дени от раждането до 26.10. След този болничен кой следва да ми издаде следващия и за колко дни?

# 475
Може ли да ми обясните каква е и да ли изобщо има разлика между майчинството и детските. Нещо не мога да вдена кога се взимат и две различни неща ли са?
Другият ми въпрос е малко извън темата, но ако някой знае....
Имаме право на 180 дни непрекъснат болничен. Това да ли е болничният, който можем да ползваме за цялата година /ако сме ползвали преди това болничен, имаме ли право да вземем този от 180 дни, или само остатъка от дните/?
А ако този  - 180 дни изтече, и след това ме приемат в болница, от там ще имат ли правото да ми издадат още дни болничен, който ще ми бъде до началото на 45 дневният?

# 476
  • София
Може ли да ми обясните каква е и да ли изобщо има разлика между майчинството и детските. Нещо не мога да вдена кога се взимат и две различни неща ли са?
...

Най-общо -
 -майчинството е това, което получаваш, ако работиш, усигурена си и излизаш в болнични да си гледаш бебето... Сумата зависи от това на каква сума си осигурявана 18 месеца назад. 
 -детските надбавки са нещо като социална помощ (35 лв.).. взимаш ги ако дохода на член от семейството е по-малко от 350 лв. на месец. Без значение работиш ли, осигурена ли си и тн.

# 477
Здравейте,
Имам следния казус. От 12.09 трябваше да изляза в 45-дневния болничен преди раждането. Аз мислех да не го ползвам целия, а да изляза от началото на м.октомври, т.е нямах издаден болничен и си ходех на работа, но бебка ни изненада и на 14.09 се роди и от болницата ми издадоха болничен за 42 дени от раждането до 26.10. След този болничен кой следва да ми издаде следващия и за колко дни?

Следващият болничен ще се издаде от личния лекар на детето. Той ще бъде за остатъка до 133 дни. Болнични за бременност и раждане са 135 дни по принцип. Вие обаче сте работила до раждането и нямате право на тези два дена от 12.09.11г. до 14.09.11г.

# 478
Viva, благодаря много за отговора, но предвид факта, че детенце към момента е в Неонатологията в МД и много вероятно е да бъде там към 26.10, тогава кой ще ми издаде болничният?

# 479
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Viva, благодаря много за отговора, но предвид факта, че детенце към момента е в Неонатологията в МД и много вероятно е да бъде там към 26.10, тогава кой ще ми издаде болничният?

След като изтече болничния лист за раждането издаден от родилния дом се издава болничен лист от педиатъра на детето. Ако не са изписали детето от Неонатологията според мен би трябвало те да издадат болничния лист, но това е само мое мнение, защото досега не съм имала такъв случай.

Общи условия

Активация на акаунт