Майчинството счетоводно - 43

• 37 118
  • 737
  •   1
Отговори
# 540
  • В полите на Пирин планина
Здравейте.
Искам да попитам, дали ако запиша дъщеря си на яла от другата седмица за да си пази мястото,
а я пусна да започне да я посещава от декември ще ми бъде спряно майчинството, което е на 90% ?

Това, че детето е на ясла не е основание да се спре обезщетението за бременност и раждане, което се получава 410 дни. Важи за отпускът за гледане на дете до 2 годишна възраст, но ако реално детето посещава детското заведение.

# 541
  • София
Здравейте, вече съм получавала помощ от вас и съм много благодарна!
Въпросът ми е следния:
Предстои ми съкращение поради ликвидация на фирмата. Интерсувам се каква сума и колко месеца ще получавам от бюрото по труда, след като 8 от предходните 18 месеца съм била по майчинство на минимална заплата. Сега вече съм на работа - изчиствам натрупани болнични.  Имам стаж 9 или 10 години (трябва да видя точната цифра от последното работно място).
Интересува ме осигурителните вноски от фирмата ми върху каква заплата са били през този период, когато държавата ми е изплащала минимална заплата, а договорът ми е на различна заплата?
Правилно ли рабирам, че за изчислението на сумата ме интересуват вноските по фонд "Безработица" и как да разбера върху каква сума са през този период:

" Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 18 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния дневен размер на обезщетението за безработица. "

# 542
  • София-Младост
Здравейте, вече съм получавала помощ от вас и съм много благодарна!
Въпросът ми е следния:
Предстои ми съкращение поради ликвидация на фирмата. Интерсувам се каква сума и колко месеца ще получавам от бюрото по труда, след като 8 от предходните 18 месеца съм била по майчинство на минимална заплата. Сега вече съм на работа - изчиствам натрупани болнични.  Имам стаж 9 или 10 години (трябва да видя точната цифра от последното работно място).
Интересува ме осигурителните вноски от фирмата ми върху каква заплата са били през този период, когато държавата ми е изплащала минимална заплата, а договорът ми е на различна заплата?
Правилно ли рабирам, че за изчислението на сумата ме интересуват вноските по фонд "Безработица" и как да разбера върху каква сума са през този период:

" Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 18 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния дневен размер на обезщетението за безработица. "
За периодът , през който си взимала обезщетение - майчинство, работодателя не дължи и не внася осигурителни вноски. Накратко това което си цитирала, казва че обезщетението за безработица не може да ти е по-ниско от 7,20 лв/работен ден. Това е минимума.

# 543
  • София
Ето тук например обсъждат здравните осигурителни вноски. http://www.pitam.info/forum.php?c=2&t=5951. Все някой ги внася по време на майчинство явно.
Вие кои осигурителни вноски имате предвид, че не са длъжни да ми плащат работодателите? След като стажа ми продължава да се брои през майчинството не значи ли, че някой ми поема пенсионно, здравно осигуряване и за фонд "безработица", за който не знаех, че аз трябва да си плащам, ако ми се случи подобно нещо??! Наистина ли ако съм в майчинство трябва да си плащам в някакъв фонд за да не ме съкратят и да не съм защитена от тотално безпаричие само защото съм родила? Мислите ли, че цитата има въръзка единствено с минимума от 7.20лв/ден, който наиситина ли има отношение към мен? Цитирах, го заради отношението 10/8 (18мес.), в които държавата ми е плащала 7 пълна и 8 минимална и работодател 3 месеца. Не съм и помисляла, че не ми тече трудовоосигурителен стаж. Извинете за многото въпроси, но наистина не знам къде в законите и кодексите са цитирани задълженията по осигуряването (пенс.,здр. и явно безработица") по време на обезщетението за майчинство.

Редактирам се:
намерих това:
6. (изм. ДВ. бр.60 от 5 Август 2011г.) за лицата във временна неработоспособност поради болест, бременност и раждане и отпуск за отглеждане на малко дете по реда на чл. 164, ал. 1 и 3 от Кодекса на труда - минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица; вноските са за сметка на работодателя и са равни на дължимата от него част от вноската, като се внасят едновременно с изплащането на месечното възнаграждение; осигурителните вноски за лицата, които се осигуряват за своя сметка, ....
Кои вноски ? Не е ли за всички осигурителни (върху сбора от осигурителните доходи)? И при тази ситуация върху минимален доход ли ми внасят осигуровки (и то 50%-дължимата им част), въпреки че държавата ми изплаща повече, през половината пероид?

Последна редакция: нд, 02 окт 2011, 14:57 от Ama O Mar

# 544
Ama O Mar по време на отпуск по болест, бременност и раждане на дете се дължи само здравка вноска от работодателя - в момента тя е 4.8%*420 лева. Не се дължат по закон / КСО / други осигурителни вноски, но времето се зачита за осигурителен стаж / не за трудов - понятията не са задължително равностойни /. В тези случаи осигурителният ти доход е равен на дохода, от който е изчислено обезщетението. Той се изчислява от НОИ и се посочва в Персоналния регистър по ЕГН на лицето по служебен път от НОИ. Когато ползваш отпуск за гледане на дете също се дължи само здравна вноска и се плаща от работодателя. За това време няма осигурителен доход, по-точно той е 0.00, но времето се зачита за осигурителен стаж. Ти не можеш да внасяш сама вноски по други фондове, защото няма основание за това. Нито пък има задължение по закон. Според това какви са ти осигурителните доходи за последните 18 месеца и в зависимост от основанието за прекратяване на трудовия ти договор, а също и според общия ти осигурителен стаж се определя размера и времето, през което ще получаваш обезщетение за безработица.

# 545
  • София
Лейди Брини, благодаря. За да обобщя значи в моя случай се използва за изчисление "...размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица"...", което въпреки, че не е по смисъла на ЗДФЛ, които са 0.00лв, са възнаграждение от обезщетения. Няма значение, че нямам осигурителни вноски в този период (а само здравни) и така 8 от месеците си ги смятам по 240лв...Искаше ми се да са внасяни осигурителни вноски върху заплата по договор и те са значими за опредляне на тези 18 месеца. Хванах се за втората част от цитата, но рабира се е по-нелогично. Жалко, че за тези 10тина години никога не са ме осигурявали на минимална, но като се случи съкращение... Общия стаж ще видя 9 или 10 години, защото е въпрос на дни, след като ми оформят книжката и така - 8 или 9 месеца (проверих някъде междувременно).
Ако основанието е обявяване на фирмата в ликвидация с едномесечно предупреждение нали не губя право на това обезщетение? (Къде мога да проверя тези основания)
Благодаря за съвета за НОИ. Трябва да отида да си извадя код, наистина може би е най-удобно тях да питам, когато знам точни цифри Simple Smile
Извинявам се за поредния дълъг пост....благодаря отново!

# 546
Лейди Брини, благодаря. За да обобщя значи в моя случай се използва за изчисление "...размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица"...", което въпреки, че не е по смисъла на ЗДФЛ, които са 0.00лв, са възнаграждение от обезщетения. Няма значение, че нямам осигурителни вноски в този период (а само здравни) и така 8 от месеците си ги смятам по 240лв...Искаше ми се да са внасяни осигурителни вноски върху заплата по договор и те са значими за опредляне на тези 18 месеца. Хванах се за втората част от цитата, но рабира се е по-нелогично. Жалко, че за тези 10тина години никога не са ме осигурявали на минимална, но като се случи съкращение... Общия стаж ще видя 9 или 10 години, защото е въпрос на дни, след като ми оформят книжката и така - 8 или 9 месеца (проверих някъде междувременно).
Ако основанието е обявяване на фирмата в ликвидация с едномесечно предупреждение нали не губя право на това обезщетение? (Къде мога да проверя тези основания)
Благодаря за съвета за НОИ. Трябва да отида да си извадя код, наистина може би е най-удобно тях да питам, когато знам точни цифри Simple Smile
Извинявам се за поредния дълъг пост....благодаря отново!

Основанията за прекратяване на договора са по КТ - започваш от чл. 325 нататък. Ако е заради закриване на предприятието или част от него е чл. 328 ал.1 т. 1 от КТ. Дължат ти в този случай едномесечно предизвестие + обезщетение по чл. 222 от КТ. Обезщетението е 1 БТВ. Това са минимумите по КТ - виж по договор дали няма посочени други по-големи суми+периоди на предизвестие.

# 547
  • София
Здравейте. Не съм много сигурна дали въпросът ми е за тази тема, но ще си го задам Simple Smile Става дума за тази отпуска по бащинство - 15 дни от изписването (ако не се лъжа) на детето.
1. Има ли значение дали имаме брак или не? Бащата ЖЗ ще го признае, полага ли му се?
2. Доколкото разбрах се изплаща от НОИ, така ли е?
3. Тези 15 дни към полагащите се 40 и няколко дни болнични ли се броят или са отделно?
4. От болницата издават някаква бележка и с нея после как точно се процедира?
Благодаря много предварително.

# 548
За тук си е въпросът  Peace

Здравейте. Не съм много сигурна дали въпросът ми е за тази тема, но ще си го задам Simple Smile Става дума за тази отпуска по бащинство - 15 дни от изписването (ако не се лъжа) на детето.
1. Има ли значение дали имаме брак или не? Бащата ЖЗ ще го признае, полага ли му се? - Щом признава детето, то му се полага отпуск
2. Доколкото разбрах се изплаща от НОИ, така ли е? - да, както другите обезщетения
3. Тези 15 дни към полагащите се 40 и няколко дни болнични ли се броят или са отделно? - отделно
4. От болницата издават някаква бележка и с нея после как точно се процедира? - бележката е за деня на изписването и се представя на работодателя му заедно с декларацията за ползване на наотпускът от 15 дни при раждане на дете
Благодаря много предварително.

# 549
ИЗвинете ме, но нямам време да прочета темата, а не видях на първа страница информацията  Embarassed
От днес малкия е на ясла, а аз съвсем забравих да уведомя работотдателя за точния ден  ooooh! Много съм тъпа! Сега ще отида да му дам документите, нали бяха декларация 4 и 12?
Благодаря предварително   bouquet

# 550
  • Пловдив
ИЗвинете ме, но нямам време да прочета темата, а не видях на първа страница информацията  Embarassed
От днес малкия е на ясла, а аз съвсем забравих да уведомя работотдателя за точния ден  ooooh! Много съм тъпа! Сега ще отида да му дам документите, нали бяха декларация 4 и 12?
Благодаря предварително   bouquet

да,тези са
като ти трябва да се върнеш на работа/отпуск/болничен от датата на тръгване на ясла

# 551
Да, ние с него сме се разбрали, че ще излезна в отпуска, само трябваше да му кажа датата на постъпване на малкия... Ама покрай всички глупости съвсем го забравих него  ooooh! Важно е, че не съм забравила, кои бяха декларацииите.

Благодаря Елфита  Hug

Прил. 12 Декларацията е за промяна на обстоятелствата и е ОК, но в прил. 4 молба-декларация... - там декларирам, че детето не посещава детско заведение  newsm78 Обърках се  Rolling Eyes

Последна редакция: вт, 04 окт 2011, 02:36 от Boten Mary

# 552
  • Пловдив
Извинявай, пак съм аз...
Прил. 12 Декларацията е за промяна на обстоятелствата и е ОК, но в прил. 4 молба-декларация... - там декларирам, че детето не посещава детско заведение  newsm78 Обърках се  Rolling Eyes

прочети пак

т 5 е заведение на пълна държавна издръжка

# 553
Здравейте момичета, искам да ви попитам нещо. Бременна съм в 6-ти месец, трябва да изляза в болничен 45 дни преди термин на 9.12.2011г. Проблемът е, че в момента не се водя никъде на работа. Имаме фирма, където могат да ме назначат за месец-два. Днес ходих при счетоводителката да я попитам дали могат да ме назначат от ноември месец на работа, а тя ми вика, че не ставало така, гледали 12 месеца назад Confused Струва ми се, че не е много в час с майчинството. Аз не гоня високо майчинство, а минималното от 240лв., но от вас прочетох, че мога и един ден преди това да се назнача някъде, но трябва да съм на трудов договор.Та въпросът ми е нали мога да се назнача само за ноември, преди да изляза в болничен. Иначе имам 12 месеца стаж през целия си живот.Дано да сте ме разбрали Laughing

# 554
  • Пловдив
Здравейте момичета, искам да ви попитам нещо. Бременна съм в 6-ти месец, трябва да изляза в болничен 45 дни преди термин на 9.12.2011г. Проблемът е, че в момента не се водя никъде на работа. Имаме фирма, където могат да ме назначат за месец-два. Днес ходих при счетоводителката да я попитам дали могат да ме назначат от ноември месец на работа, а тя ми вика, че не ставало така, гледали 12 месеца назад Confused Струва ми се, че не е много в час с майчинството. Аз не гоня високо майчинство, а минималното от 240лв., но от вас прочетох, че мога и един ден преди това да се назнача някъде, но трябва да съм на трудов договор-да, така е .Та въпросът ми е нали мога да се назнача само за ноември, преди да изляза в болничен.-да Иначе имам 12 месеца стаж през целия си живот.Дано да сте ме разбрали Laughing

Общи условия

Активация на акаунт