Майчинството счетоводно - 43

• 36 839
  • 737
  •   1
Отговори
# 660
  • София
и аз с едно въпросче, нали от 01,септ мин.заплата я увеличиха на 270 лв? аз получавам 50 проценат обезщетение и си мислех че за септ.ще получа 135 лв, а получих 120. Не че 15 лв е кой знае какво де ама  Laughing

Вече няколко пъти писахме, че обезщетението за гледане на дете до 2 годишна възраст не е обвързано с МРЗ. Все още си е 240.00 лева.

съжалявам,  Embarassed не съм чела темата назад

# 661
Здравейте! Искам да попитам Ако на 1.11.2011 трябва да изляза в 45 дневния болничен преди раждането, а на 10.10 ме махнат от една фирма и на същата тази дата 10.10 ме назначат в друга фирма (и двете са на един и същи човек),със същите осигуровки,каквито съм имала от 3 години насам, дали ще ми се повлияе на парите, които ще вземам по време на майчинството през първата година,смисъл дали с  НОИ ще имам някакъв проблем?

# 662
  • Пловдив
Здравейте! Искам да попитам Ако на 1.11.2011 трябва да изляза в 45 дневния болничен преди раждането, а на 10.10 ме махнат от една фирма и на същата тази дата 10.10 ме назначат в друга фирма (и двете са на един и същи човек),със същите осигуровки,каквито съм имала от 3 години насам, дали ще ми се повлияе на парите, които ще вземам по време на майчинството през първата година не ,смисъл дали с  НОИ ще имам някакъв проблем? не

# 663
Момичета, опасявам се, че този въпрос е бил задаван вече, но не успях да го открия...

Ако съм на изпитателен срок - 6 месеца, който трябва да изтече ноември, но примерно един месец сумарно съм била в болнични - могат ли от фирмата да ми удължат изпитателния срок?

И на таткото полагат ли му се 15 дни бащинство след като се роди бебо по нашето законодателство? И ако да, къде мога да го намеря това черно на бяло?

Мерси предварително  Hug

# 664
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Момичета, опасявам се, че този въпрос е бил задаван вече, но не успях да го открия...

Ако съм на изпитателен срок - 6 месеца, който трябва да изтече ноември, но примерно един месец сумарно съм била в болнични - могат ли от фирмата да ми удължат изпитателния срок?

И на таткото полагат ли му се 15 дни бащинство след като се роди бебо по нашето законодателство? И ако да, къде мога да го намеря това черно на бяло?

Мерси предварително  Hug

Срока на изпитване се увеличава с ползването на отпуск - платен или неплатен. Болничният е вид отпуск.

Бащата има право на 15 дни отпуск по чл.163 ал.7 от КТ след изписването на детето от родилния дом. Отпеска е в календарни дни

# 665
Здравейте, предстои ми да се върна на работа след изтичане на 2 години майчинство. Подадох молба за ползване на платен годишен отпуск натрупал се през майчинството. От фирмата ме уведомиха, че работодателят ми не желае да ми позволи ползването на такъв отпуск. По закон аз имам ли право да го ползвам и мога ли да изисквам да ми го изплатят?

# 666
  • Пловдив
Здравейте, предстои ми да се върна на работа след изтичане на 2 години майчинство. Подадох молба за ползване на платен годишен отпуск натрупал се през майчинството. От фирмата ме уведомиха, че работодателят ми не желае да ми позволи ползването на такъв отпуск. По закон аз имам ли право да го ползвам и мога ли да изисквам да ми го изплатят?

имаш право да го ползваш.плащат ти го само при прекратяване на трудовия договор
пусни жалба в инспекцията по труда

# 667
Цитат
Как от преди това, не схващам   Нали е била на договор към момента на излизане  вболничен?
Щом е редовна студентка има право на помощ по ЗСПД - 2880.00 лева. Получава се от Дирекция Социално подпомагане, след подаване на декларация.

Изглежда - не. Но явно е била по договор в периода, за койкто се взема назад осигуряването, за да се определи размера майчинството.  Защото именно тези невнесени осигуровки били причина да не получава майчинството си.
За еднократната помощ - тя мисля е получена.
Отново благодаря за помощта. Това, което разбрах, ако не греша, е, че НОИ може би ще глоби фирмата, но това с нищо няма да промени неизплатеното майчинство вече месеци наред. Единственият вариант е приятелката ми първо да "отскочи" до офиса на фирмата /там най-вероятно няма да й бъде обърнато внимание/, а след това да заведе дело за пропуснати ползи. Което обаче ще е свързано с разходи...  Thinking

# 668
  • В полите на Пирин планина
Цитат
Как от преди това, не схващам   Нали е била на договор към момента на излизане  вболничен?
Щом е редовна студентка има право на помощ по ЗСПД - 2880.00 лева. Получава се от Дирекция Социално подпомагане, след подаване на декларация.

Изглежда - не. Но явно е била по договор в периода, за койкто се взема назад осигуряването, за да се определи размера майчинството.  Защото именно тези невнесени осигуровки били причина да не получава майчинството си.
За еднократната помощ - тя мисля е получена.
Отново благодаря за помощта. Това, което разбрах, ако не греша, е, че НОИ може би ще глоби фирмата, но това с нищо няма да промени неизплатеното майчинство вече месеци наред. Единственият вариант е приятелката ми първо да "отскочи" до офиса на фирмата /там най-вероятно няма да й бъде обърнато внимание/, а след това да заведе дело за пропуснати ползи. Което обаче ще е свързано с разходи...  Thinking

Ако е имала договор и работодателят й е бил длъжен да внася осигурителни вноски, то в момента, в който се подадат данни в Персоналния регистър, дори и да не се внесат реално вноските, то тя ще има право на обезщетение - от НОИ ще го изплатят със задна дата. Нека да отиде и да настоява по въпроса, а и да се консултира предварително с някой колега на живо.

# 669
Здравейте! От няколко места получавам различна информация, та реших и вас да попитам.

Първия ми въпрос е свързан с бройката дни на болничния. Имам право на 180 дена годишно изобщо за годината или 180 дена годишно за една диагноза без прекъсване. От началото на бременността съм в болничен, но февруари поради операция имам 30 дена болничен. И сега имам право на 150 или на 180 до края на годината? Освен това и в двата варинта няма да ми стигнат, после нещо като ТЕЛК ли следва или какво?

Другото което ме вълнува и нямам много време за реакция е въпроса с изчислението на майчинството. След като по време на бременността съм в болничен, кое се взима за 18 месечна база за изчисляване на майчинството......18 месеца преди първия болничен или 18 месеца преди 45 дневния болничен преди раждане? И ако имам прекъсване на болничния сега, то това отразява ли се на смятането на базата за майчинството?

Надявам се, че обясних що годе разбираемо и ще съм много благодарна ако някой е наясно или ме насочите откъде да получа информация. Благодаря!

# 670
  • София-Младост
Здравейте! От няколко места получавам различна информация, та реших и вас да попитам.
Другото което ме вълнува и нямам много време за реакция е въпроса с изчислението на майчинството. След като по време на бременността съм в болничен, кое се взима за 18 месечна база за изчисляване на майчинството......18 месеца преди първия болничен или 18 месеца преди 45 дневния болничен преди раждане? И ако имам прекъсване на болничния сега, то това отразява ли се на смятането на базата за майчинството?
За времето в болничен се взима базата, от която е изчислен той. 18 месеца са непрекъснати и се броят от месеца предхождащ месеца на издаване на болничният. Без значение дали тези 18 месеца си била безработна, в друг вид отпуск или си работила. Всичко се отразява по един или друг начин на обезщетението, това прекъсване ти си го работила ли? За този период си имаш осигурителен доход.

# 671
Благодаря за бързия отговор. Аз прекъсване нямам в момента. Въпроса е, ако сега прекъсна болничния и например си пусна отпуска или отида за 2 дена на работа и пак излезна в болничен, това ще повлияе ли на изчислението за майчинството. До колкото разбирам, ако си остана в болничен до края ще продължа да взимам горе долу същото обезщетение, след като ще ми вземат за база 18-те месеца преди излизането в болничен. Като възнаграждението ми е било в този порядък за периода?

# 672

Първия ми въпрос е свързан с бройката дни на болничния. Имам право на 180 дена годишно изобщо за годината или 180 дена годишно за една диагноза без прекъсване. От началото на бременността съм в болничен, но февруари поради операция имам 30 дена болничен. И сега имам право на 150 или на 180 до края на годината? Освен това и в двата варинта няма да ми стигнат, после нещо като ТЕЛК ли следва или какво?
Имате право на 180 дена без прекъсване  независимо от диагнозата. Ако болничните са с прекъсване се броят 365 дни в годината на боледуване и две предходни години. След това се явявате на ТЕЛК.

# 673

Имате право на 180 дена без прекъсване  независимо от диагнозата. Ако болничните са с прекъсване се броят 365 дни в годината на боледуване и две предходни години. След това се явявате на ТЕЛК.

Да разбирам, че в момента имам право на 180 дена без прекъсване, и те не намаляват от това че в рамките на годината съм използвала 30 дни преди това?

# 674
  • Пловдив
Искам да задам въпрос, относно казуса на една моя приятелка:

- в майчинство е до 12.2012г., тогава детето навършва 2г.
- на постоянен трудов договор е, учител е, и от местоработата й настояват тя да се върне на работа 09.2012
- има почти година, събрана от неползван платен отпуск, но работодателят й отказва да й го даде с мотива, че училището нямало пари, примерно от 12.2012г след изтичане на майчинството...
- минимален е шансът детето да тръгне на ясла, защото на всички места, където са подали док. има доста деца преди тях...тя няма вариант някой да го гледа...

Какво може да направи в случая?
Има ли някакъв начин да си ползва платеният отпуск /или поне част от него/ при това положение?
Ако си подаде молбата за напускане, раб. длъжен ли е да й изплати целият отпуск? /И примерно след година да си търси работа отново.../

Благодаря!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт