Къде пълзи бебето?

• 10 808
  • 79
  •   1
Отговори
# 15
  • софия
Пуснах го на пода да си пълзи спокойно,още щом регистрира първото падане от уж обезопасената спалня.

# 16
  • Кърджали
Още съвсем малка /на 3-4 месеца/я преселих на земята - постилах и едно юрганче и отгоре активната гимнастика. Така изкара докато почнаха опитите да пълзи. Първо прибрах гимнастиката, че вече и беше омръзнала, всичко друго интересно и. В последстиве като пропъляза, махнат и одеалото, което стоеше постлано на земята. Започна да си пълзи навсякъде, къде и душа иска. не съм се притеснявала чисто ли е, мръсно ли е. Чистих си с такава честота, с каквато съм си чистила и преди това...
Месец след като пропълзя започнаха мераците и да ходи. Навън си буташе количката.Беше голяма гледка за другите как количката се движи сама, тя се губеше направо зад нея/, шматкаше си се боса навън докато не проходи стабилно.
Въобще, не съм се тревожила много на тема чистота. Смятам, че сме и поддържали добра хигиена. Виж от два - три месеца ме влудява, че лапа всички боклуци наред.Като беше бебе не го правеше, сега я прихвана...

# 17
  Оставям го да пълзи в хола и детската. Избягвам само коридора. Всеки ден минавам с прахосмукачката, а после и със стирката.

# 18
  • Добрич
С тази мисъл избрахме килима в детската-от стена до стена и сравнително дебел и мек. Като за начало там ще пълзи бебето,без одеала,юргани и др. отдолу. По другите стаи сме с килими също,но по-малки и с ламинат.

# 19
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
Първите 2-3 дни, когато пролази, постилах одеало, но разбрах, че няма да се разберем с него, защото сина ми го правеше на топка, докато лази. Оставих го да си ходи, където иска из апартамента, с паркет сме. В началото много се пързаляше, но отмина и сега всичко е наред  Peace

# 20
Пусках го навсякьде,в хола застлахме килим,понеже е теракот,а беше зимата.Но и той малко имаше желание да пьлзи,предпочиташе да се изправя по мебелите и така да се придвижва.

# 21
Синът ми щом седна стабилно и се пресели на пода.  Simple Smile
И с дъщеря ми ще процедирам така.
и аз така.От 6 месечна я оставях на пода с играчки,после пропълзя,научи се да се изправя,да се придвижва по мебели,да стои сама без да се държи и да ходи.
Освен това моята дъщеря ги научи всички тези неща зимата от октомври до март.И не съм се притеснявала от студ или че е мръсно.

# 22
  • София
Моят син още не пълзи, но го оставям свободно да се търкаля по пода- на ламинат сме.

# 23
Дъщеря ми се научи да пълзи върху спалнята и широк рaзгъвaем диван.   Чaк на 9 месеца се престрaших да я пуснa на подa. Имах и aз страхове за обувките,  Чехлите, пълзенето в коридора. .. И ходехме с чехлите сaмо в коридора, където не я пускaх да пълзи,  а в стаята - боси или по чорапи.  Може да ви се струва шантaво, но пак бих постъпилa така.

# 24
  • Бургас
И аз първо слагах одеало ,но после си пълзеше навсякъде. Подовите настилки в стаите са ламинат и мокет.

# 25
на пода

# 26
Навсякъде.
И аз го оставих на 4-5 месеца да се търкаля по пода - беше зима и беше върху одеяло. Като почна да опитва да пълзи, одеялото му се хлъзгаше и му пречеше, така че го махнах. Вкъщи сме на ламинат, коридорът на теракот. Пълзеше и в коридора, играеше си и до ден днешен си играе и с обувките и досега не се е разболявал дори от хрема. Спомням си много ясно съветите на ортопеда д-р Драганов, който изрично подчерта да оставим детето да пълзи от една страна, защото така се развиват мускулите, които ще му трябват за ходене и от друга, за да изгражда имунитета си. Още помня колко бях шокирана, когато ми каза "Утре ще излезе навън и ще почне да яде фасове и ако не е минал през това да обира мръсотията от къщи,няма да има имунитет. Вкъщи има всичко, което му трябва".
А иначе, да го сложиш да пълзи в басейн и на мен ми се струва странно. Децата не са глупави, за тях самото пълзене не е забавление, за да си пълзят там, където си ги сложил, а това е начинът им да опознават света и да се преместват сами до предметите, които привличат интереса им.

# 27
  • София
А кога би трябвало да започне да пълзи бебето?  newsm78 Моето е на 8 месеца, и не иска и не иска да пълзи... Оставям го, а той само бута, бута с крачетата и вири дупето... Ама не се сеща да мести и ръчичките. Показвам му как, и пак не иска. Обръща се от гръб по корем, и не може обратно. Направо когато е седнал търси къде да се хване (обикновено за пръстите ми) и директно си става на крака... И с проходилката ходи... Но не иска да пълзи! Малко се притеснявам

# 28
MelindaD, това вирене на дупето предшества пълзенето.  Не им е много лесно да пропълзят, доста усилия отнема да си открия техниката. Моят също първо се научи да се изправя по мебелите преди да пълзи, но почна да пълзи на към 8 месеца и половина.

# 29
  • 42°37'41.83N 23°21'53.29E
Моят също първо се научи да се изправя по мебелите преди да пълзи, но почна да пълзи на към 8 месеца и половина.
И моята щерка, някъде към 81/2 месец първо започна да се изправя, и чак тогава пропълзя   Peace

Общи условия

Активация на акаунт