Професия "учител"

• 499 523
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 3 855
http://uchiteli.bg/news/vtorata-matura-v-profesionalnite-uchilis … o-profesiqta/1496
да си кажете мнението, какво мислите и дали е вярно/възможно newsm78

# 3 856
  • Балчик
Дните за ДЗИ са неучебни за всички. Ние сме начално училище и задължително нямаме учебен процес през тези дни. Такава е заповедта от Министерството.
Така е, но тя или не е в БГ, или е в някое частно училище, не знам за тях как стои въпросът с учебния процес.

# 3 857
  • Пловдив
Джема, тя описа в един от постовете си как им е организирано обучението, което е наистина много различно.

В Пловдив имаме май две частни училища - поне за толкова се сещам, и са на целодневно обучение. Миналата година бях квестор в едното на НВО по математика и двата дни си бяха неучебни за цялото училище.

# 3 858
  • Там,където се събуждам щастлива.
Да, преподавам в гимназия в чужбина!
Вие се радвайте тогава, че учениците имат малко на брой матури. При нас при завършване на средно образование са около 10 (тоест по всички предмети). Тези, които учат и професия имат и държавен изпит по професията (споменатото в линка)!
А, както и написах те в класовете на средното имат изпитни седмици и тогава са пак по около 10 изпита на седмица. Нямат оценки по време на периодите, в които се взима материала и които са в продължение на 5-6 седмици.

# 3 859
Тъкмо сме на вълна за ДЗИ - преди време се беше появил слух, че ще има още една задължителна матура, по математика. Явно няма да се въвежда тази година, но залегнало ли е да се въведе в близко бъдеще или ще остане само слух?

Питам, понеже моите са 11 клас и живо се вълнуват от това.

# 3 860
  • Балчик
http://uchiteli.bg/news/vtorata-matura-v-profesionalnite-uchilis … o-profesiqta/1496
да си кажете мнението, какво мислите и дали е вярно/възможно newsm78

Това най-после е редно да стане. Учениците от професионалните паралелки имат 4 държавни изпита, срещу 2 за другите. Тези, които няма да учат по-нататък за какво им е втората матура?

# 3 861
Джема, мисля, че една матура по география е в пъти по-лесна от един ДИ по професия. А какво мислиш, че ще стане с изпита по практика newsm78. Той къде се вписва в схемата не ми е ясно. И как ще стои въпроса с провеждането в друго училище даже на теорията, някои специалности изискват компютърна зала..., много въпроси има, много...

# 3 862
  • Балчик
Практиката задължително ще остане, не мисля,  че може да се махне. Вярно, че матурите са по-лесни, дори поради факта, че на ДИ за тройка е 50 %, а на ДЗИ - доста под 50-те. Mr. Green
За провеждането, не виждам какъв е проблемът да се провежда в тяхното  си училище. В момента си е така.

Може ли тук да ви похваля моите ученици за днешната изложба, тяхно дело? 10 б клас. Simple Smile

Скрит текст:

# 3 863
Браво на децата, Джемма!

# 3 864
  • Балчик
Благодаря, с желание работят! Hug

# 3 865
Благодаря, с желание работят! Hug

Личи си по лицата им! Българските деца могат да бъдат малки златни късчета! Жалко, че нещата са така объркани.....

# 3 866
  • Пловдив
А каква беше причината досега да не бяха заложени и специални предмети, които се учат в съответните ПГ? И дали ако ги имаше като вариант, учениците щяха да избират тези предмети за второто ДЗИ?

# 3 867
  • Балчик
Заложени са, разбира се. Учениците от професионалните паралелки, освен двете матури, имат в началото на юни и още два държавни изпита - теория на професията и практика на професията.
Теорията, , поне в нашата специалност, има 18 въпроса, но всеки от тях обхваща 7-8 предмета.

Просто на тях им стават 4 изпита, срещу два за другите ученици. Затова мисля, че втората матура трябва да отпадне за тях. Ако ще кандидатства някой, тогава по желание да я държи.

# 3 868
  • Пловдив
Джема, въпросът ми беше по-скоро защо второто ДЗИ не включваше досега и предметите от професионалното им направление, за да нямат тези ДИ? Който иска да кандидатства, може да иде в съответен ВУЗ - икономика, ТУ.

# 3 869
  • Балчик
А, не съм те разбрала. Този въпрос трябва да бъде зададен на министерството.
Но то е пак същото, вместо втори задължителен предмет да е теорията по професията. Peace

Общи условия

Активация на акаунт